O Ουρανοξύστης



1.
Aυτοί που έζησαν την απελευθέρωση της Αθήνας το 1944 ,ακόμη και ως παιδική αίσθηση, έχουν καβατζάρει τα 80. Και η περίοδος ανάμεσα στην Καζέρτα και στην Βάρκιζα, από καιρό έχει ενσωματωθεί μέσα στην Εμφύλια Αφήγηση.
2.
Πάνω από 60 ετών είναι σήμερα αυτοί που έζησαν τις δύο κυβερνήσεις της Ένωσης Κέντρου, Νοέμβριο 1963 και Φεβρουάριο 1964, ενώ ενδιάμεσα διάβαζαν την ενδοκοινοτική σύγκρουση στην Κύπρο.
3.
Την έκπτωση της Χούντας, απεναντίας, την έχει βιώσει με τις ίδιες προδιαγραφές ηλικίας,ακόμη και η γενιά των πενηντάρηδων.
4.
Ενδιάμεσα,υπήρξαν στιγμές οδύνης και αγωνίας, αλλά και ημερομηνίες που έδειξαν, υπό καθεστώς καταστολής, πως δεν γυρίζει ο ήλιος χωρίς δουλειά: τα Δεκεμβριανά, η ΕΔΑ δεύτερο κόμμα, τα Ιουλιανά, οι κηδείες του Γέρου και του Σεφέρη, το Πολυτεχνείο.
5.
Οι σαραντάρηδες,διατηρούν στη μνήμη τους,ως παιδιά του Δημοτικού ,την «Αλλαγή» του 1981. Την αύξηση των μισθών, τον νόμο-Πλαίσιο, το Εθνικο Σύστημα Υγείας, την επιστροφή των περισσότερων πολιτικών προσφύγων, τους πρώτους νόμους για την ισότητα και τον πολιτικό γάμο. Ακόμη και την είσοδο κάθε μορφής Αριστεράς, στην δημόσια διοίκηση και στον συνδικαλισμό,και την συσπείρωση δυνάμεων, συχνά ιδεολογικά στους Αντίποδες,εκείνα τα χρόνια της «συγκυβέρνησης», της «κάθαρσης», της Δίκης με τα γουνάκια, του Μητσοτάκη και του νεοφιλελευθερισμού, της επιστροφής του Ανδρέα.
6.
Άτομα που γεννήθηκαν πριν 35 χρόνια,γνωρίζουν ένα και μοναδικό πολιτικό Σύστημα: την Διαχείριση Υπό Εθνικές Ψευδαισθήσεις.’Οπου τα νέα εργαλεία δεν είχαν σχέση με την πολιτική ή τις ιδεολογίες. Ήταν η κινητή τηλεφωνία (1993) το Ίντερνετ (1996) η πιστωτική κάρτα (1994). Σε λιγότερο από μιά δεκαετία, και παρά τον αποθαρρό του Χρηματιστηρίου (1999) η δεκαετία του 2000 έφερε τον Ρεχάγκελ, τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, το ευρώ και την Παπαρίζου. Καμία απόπειρα Σωστικής Ρύθμισης δεν ευδοκίμησε. Μήτε καν για το Ασφαλιστικό. Οι κυβερνήσεις μεταβλήθηκαν σε Τροχονόμο και Ρυθμιστή της Ευημερίας των Δανεικών.
7.
Δεν προλάβαμε να βιώσουμε το τέλος των ψευδαισθήσεων, επειδή έλειπε κάθε τύπου πολιτική αναδιοργάνωση του τοπίου. Και να υπήρχε, δεν την παίρναμε χαμπάρι. Η ζωή κυλούσε υπό Εθνικό Καθοδηγητή Ηδονοβλεψίας,και υπό νέα Εθνικά στερεότυπα: οι αγρότες ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους, μελέτες που ωριμάζουν σε ορίζοντα επταετίας, η δημόσια διοίκηση ξεκινούσε από την πρόσληψη κλητήρων και γραμματέων που γινόταν στελέχη της αυτοκρατορίας,αμέτρητοι σύμβουλοι του copy&paste, τηλεφωνήματα τραπεζών σε ανηλίκους να παραλάβουν την κάρτα τους.
8.
Ο Σύριζα ,ακόμη και στην εποχή της γέννας του, ήταν ένας πολιτικός σχηματισμός που ήθελε να κυβερνήσει. Πρωτοέδειξε αυτήν την εκδοχή, τέλη του 2007 και ήδη από την άλλη χρονιά,με τον Τσίπρα,η Νεότητα και οι Συνιστώσες, άρχισαν να σκεπάζουν τις μελλοντικές του δυνατότητες εκρηκτικής επέκτασης. Οι «άλλοι» διέδιδαν πως με τόσα κοκκόρια, δεν θα υπάρξει κοτέτσι. Θα διαλυθούν.
9
Ο αστικός μύθος πως ο Σύριζα είναι ένα πλυντήριο Πασόκων,κάλυψε επιμελώς το επίδικο ζήτημα: τον υποτιμούσαν.
10
Η Ελλάδα, βλέπετε, Θεά της Οικοδομής, ήταν κολλημένη στα μπετά: το γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί. Οι κατασκευές από μέταλλο, δεν ήταν διαδεδομένες. Κι ότανΚαλατράβηξαν, θεωρήθηκαν ακόμη μια βελτίωση του νεοπαγούς συστήματος-εκτρώματος της μελετοκατασκευής. Αλλά ο Σύριζα ερρύη μέγας με αυτό το σύστημα. Με το σύστημα των μεσοπολεμικών ουρανοξυστών. Χωρίς εργοτάξιο. Με στοιχεία που τα κατασκεύαζαν υπεργολάβοι και τα προσκόμιζαν κατευθείαν στους γερανούς.Ένα είδος Zara η Lidl. Ανάπτυξη χωρίς Αποθήκες. Η τεχνική των logistics ακυρώθηκε υπέρ της Διανομής.
11.
Εκεί που όλοι έψαχναν που χωράει πολιτικώς και ιδεολογικώς, (και στα δικά τους κόμματα, όταν εμφανίζονταν ένα είδος τρεις κι ο κούκκος μιάς Ρόζας ή μερικών τροτσκιστών,υπήρχαν μόνον μερικά «είμαι παρών» αλα Λοβέρδο και Πολύδωρα υπό σκεπτικισμό η χλεύη) ο Σύριζα έστηνε τα σκελετά. Ακόμη κι όταν δεν «έδενε το ατσάλι» του αρκούσε ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής. Κι όταν η ψηφοφορία του 2015 τον έφερε στους 149, οι εργοδηγοί του ήξεραν τι να ζητήσουν. Τον Πανούση, τον Καμμένο. Τον Ρουμπάτη, την Ραχήλ Μακρή. Τον Βαρουφάκη, τον Ρωμανιά. Και με έναν ευρύχωρο πάγκο.
12
Στην ουσία, δεν έχει ανάγκη να συγκρουστεί με πολιτικούς αντιπάλους. Με άκρα προσοχή, φρόντισε να ανακοινώσει το πρόγραμμά του, στο πλέον άχρηστο και δύσχρηστο μέσον: γραπτώς, σε μία κοινωνία εθισμένη να διαβάζει είτε Δημουλίδου είτε τα προσωπικά της ποστ στο Φέησμπουκ. Δεν έχει ανταγωνιστές, αλλά  δυνητικούς υπεργολάβους.
13
Μήπως πήρατε είδηση ότι βρίσκεται στην μοναδική θέση να διαλέγει; Το Ποτάμι ζητά να λάβει μέρος στην ομάδα διαπραγμάτευσης, πικραμένο που επελέγη «εκείνος ο Εθνικιστής Ψεκασμένος». Η διάδοση πως  εξετάζει με προσοχή την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, δεν συνάντησε κάποιο νεοδημοκρατικό μπετόν του τύπου «ούστα ρε που μας καννιβαλίζετε». Ακόμη και το ΚΚΕ, που τον σιχτιρίζει, άφησε να διαρρεύσουν οι προδιαγραφές συνεργασίας του: αν ψηφίσετε τους νόμους που καταθέσαμε επι Σαμαρά, αν φύγετε από την Ευρώπη και μας γυρίσετε στη χρονολογία που επιθυμούμε μισθολογικώς και συνδικαλιστικώς, θα είστε αξιόπιστοι και το συζητάμε.
14
Τέλος, επειδή ο Σύριζα κατάλαβε καλά το ξυράφι του Όκκαμ, γνωρίζει πως υλοποιώντας έναν φετφά ολίγων δισεκατομμυρίων που το λέει «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» θα γλυτώσει αμέτρητες άλλες απαιτήσεις και πλήθος οπαδικών διαρροών.Η τεχνική του θα είναι εκ των ενόντων. Καθαρίστριες;μάλιστα. Να γυρίσουν. Δεν θα αγοράσω συμβούλους, θέλω εσάς.
15
Επιπλέον, καθώς υποφώσκει μουρμούρα τουλάχιστον από την εποχή της μεγάλης φωτιάς της Πελοποννήσου κατά των ΜΜΕ, των εργολάβων, της διαπλοκής και της διαφθοράς, θα του είναι περίπατος να μικρύνει το κράτος και ώσπου να συρρικνώσει μέρος της Ανεργίας να σχηματίσει τοπικές κοινωνίες υποστήριξής του παντού. Με χιλιάδες χιλιάδων αυτόκλητους υποστηρικτές , από ναιμεναλλάδες (όπως η αφεντιά μου) έως τύπους που υποστηρίζουν πως ο Σεφέρης ήταν «γραφιάς των χουνταίων» (sic)
16
Να θυμάστε. Δεν χτίζει πολιτεία, μήτε φαβέλες. Ουρανοξύστη, τον πρώτο εν Ελλάδι, σηκώνει.'Ωστε εκ του ύψους, να ρυθμίζει την κατάσταση, με μιά ματιά από το παράθυρο. Το στύλ του είναι πολύ απλό: Σήμερα έχουμε διαδικτυακή ανησυχία μη και κάνουμε κωλοτούμπα. Άρα,την επιμήκυνση του χρέους, μετά τον Πρόεδρο και τις προγραμματικές.Κόκκινα δάνεια, συντάξεις και 400 της λίστας Λαγκάρντ έως το Τριώδιο στον εισαγγελέα. Γρήγορα, έρχονται τα πάνελα του 56ουορόφου και ακόμη βαράμε τις κόντρες στις κοιλοδοκούς του 54ου.
17
Μ ΄αρέσει αυτό το σύστημα, το καουμποϊκό.

1-2-2015
ΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ