Η δεύτερη ανάγνωση των δηλώσεων του Jeroen Dijsselbloem

(...)
Η «βιασύνη» του Dijsselbloem έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχει δεσμευθεί έναντι του ΔΝΤ για λογαριασμό της Ευρωζώνης ότι θα διασφαλίσει την ομαλή αποπληρωμή του ΔΝΤ όχι μόνο με βάση την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012, αλλά και τις «σκιώδεις» συμφωνίες που συνοδεύουν το «σύμφωνο» της προπερασμένης Παρασκευής.
«Οι οφειλές προς το ΔΝΤ …δεν γίνεται να μη εξυπηρετηθούν έγκαιρα ή να αμφισβητηθούν…» διευκρινίζει αρμόδιο στέλεχος της Κομισιόν. Και αυτό θα γίνει με κάθε τρόπο.
Η πίεση προς την Αθήνα θα αυξηθεί, αλλά ταυτόχρονα θα της δοθεί και ένα περιθώριο να ανταποκριθεί κάνοντας ένα βήμα μπροστά στην υλοποίηση των prior actions του συμφώνου.
(...)


«Όσα θα δώσετε, τόσα θα πάρετε…». Κάπως έτσι εκτιμούν στο Συμβούλιο Υπ. Οικονομικών (Eurogroup) που συνεδριάζει την Δευτέρα την πιθανότητα να υπάρξει απελευθέρωση πόρων για την χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Και η εκτίμηση αυτή αποτυπώθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις Dijsselbloem, ο οποίος κάλεσε την Αθήνα να προχωρήσει σε εφαρμογή έστω και μέρους των συμφωνηθέντων έτσι ώστε να εκταμιευθεί επίσης μέρος του υπολοίπου των 7,2 δισ. ευρω που έχουν απομείνει στο ταμείο και να αποφευχθεί έστω και προσωρινά το δίλλημα της αποπληρωμής των δόσεων προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο.
  
Στην «σύσταση» όμως του Dijsselbloem υπάρχει πέραν της πρόθεσης, «σχέδιο» και «βιασύνη», όπως χαρακτηριστικά εξήγησε στο Capital.gr αρμόδιος κοινοτικός παράγοντας εμπλεκόμενος από θέση ευθύνης στις διαδικασίες διαπραγμάτευσης με την Αθήνα.

Η «βιασύνη» έχει να κάνει με το γεγονός ότι διαπιστώνεται – με ακριβή στοιχεία που διαθέτουν οι κοινοτικές αρχές – ότι το πρόβλημα ρευστότητας στην Αθήνα βάζει με πραγματικούς όρους αυτή την φορά το δίλλημα «μισθοί/συντάξεις ή δόσεις ΔΝΤ» και δεν πρόκειται για «διαπραγματευτικά παίγνια» μεταξύ του Γ. Βαρουφάκη και του Thomas Wieser (EuroWorkingGroup).

Απέναντι στο δίλλημα αυτό η πλευρά της Ευρωζώνης θέλει πάση θυσία να αποφύγει - προς το παρόν τουλάχιστον – το ενδεχόμενο να συμβεί το «πρωτοφανές διεθνές γεγονός» να καθυστερήσει αποπληρωμή δόσης στο ΔΝΤ. Γεγονός που θα μπορούσε να δρομολογήσει εξελίξεις πολύ πέραν των ορίων ενδιαφέροντος του ελληνικού δημοσίου, στο θεσμικό πλαίσιο που οικοδομήθηκε στην βάση του ανύπαρκτου πλέον Bretton Woods.

Η «βιασύνη» του Dijsselbloem έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχει δεσμευθεί έναντι του ΔΝΤ για λογαριασμό της Ευρωζώνης ότι θα διασφαλίσει την ομαλή αποπληρωμή του ΔΝΤ όχι μόνο με βάση την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012, αλλά και τις «σκιώδεις» συμφωνίες που συνοδεύουν το «σύμφωνο» της προπερασμένης Παρασκευής.

«Οι οφειλές προς το ΔΝΤ …δεν γίνεται να μη εξυπηρετηθούν έγκαιρα ή να αμφισβητηθούν…» διευκρινίζει αρμόδιο στέλεχος της Κομισιόν. Και αυτό θα γίνει με κάθε τρόπο.

Η πίεση προς την Αθήνα θα αυξηθεί, αλλά ταυτόχρονα θα της δοθεί και ένα περιθώριο να ανταποκριθεί κάνοντας ένα βήμα μπροστά στην υλοποίηση των prior actions του συμφώνου.

Το «σχέδιο» που έχει ο Dijsselbloem, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους του Συμβουλίου, είναι να επιτραπεί από το Eurogroup της Δευτέρας η απελευθέρωση των 1,9 δισ. ευρω που έχει επιστρέψει η ΕΚΤ στα ΥΠΟΙΚ των χωρών μελών από τα «κέρδη» της από την εξόφληση των ελληνικών ομολόγων.

Με αυτά θα πληρωθεί το ΔΝΤ, (έχουν υπάρξει οι σχετικές συνεννοήσεις με το ΔΝΤ), αλλά αφού πρώτα η Αθήνα δώσει «δείγματα» υλοποίησης της συμφωνίας και «ξεκινήσει η τελευταία αξιολόγηση από τους θεσμούς…» .
Ο Dijsselbloem ως τέτοια δείγματα θεωρεί κυρίως την προώθηση του προγράμματος των ήδη δρομολογημένων αποκρατικοποιήσεων (όπως π.χ. των περιφερειακών αεροδρομίων, κ.λ.π.).

Από την πλευρά του ο Γ. Βαρουφάκης έχει στο μυαλό του άλλες μεταρρυθμίσεις όπως αυτές που αφορούν στην σύλληψη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Έτσι για παράδειγμα χθες βράδυ δήλωνε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι έχει έτοιμες έξι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο «σύμφωνο». Όλα αυτά όμως πρέπει να ξεκαθαριστούν μέσα στην εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ που θα μπορούσε να δώσει και αυτή μία προσωρινή «λύση» μέσω της επέκτασης του εσωτερικού δανεισμού, δεν αναμένεται να το κάνει στην συνεδρίαση του Συμβουλίου της Πέμπτης στην Λευκωσία.
Εκτός και αν στο μεταξύ έχουν υπάρξει «δείγματα» από αυτά που ζητάει το Dijsselbloem… Τα κρίσιμα 24ωρα αναμένεται και αυτή την φορά να είναι αυτά του Σαββατοκύριακου.

του Γ. Αγγέλη
3-3-2015
http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2244145