Η αναδιάρθρωση του χρέους το... "εισιτήριο" της Βελκουλέσκου



Το ΔΝΤ έχει θέσει ως όρο συμμετοχής του στο τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Με άλλα λόγια, την απόφαση για την μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωσή του.  

Και η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου των Διευθυντών του ΔΝΤ να επιτρέψουν την αποστολή της κας Βελκουλέσκου στην Αθήνα και την συμμετοχή της στο περιβόητο "κουαρτέτο” των ελεγκτών επισφραγίζει οτι η "δέσμευση” αυτή έχει δοθεί από την πλευρά της Ευρωζώνης. 

Να θυμίσουμε οτι η κα. Λαγκάρντ χθες σε συνέντευξή της επανέλαβε αυτά που είχαν επισήμως εκτεθεί με την Έκθεση του ΔΝΤ παραμονές του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, οτι δηλαδή το ελληνικό χρέος έχει πάψει υπό τις παρούσες συνθήκες να είναι βιώσιμο, δηλαδή να μπορεί να εξυπηρετηθεί από τον "οφειλέτη”.  

Η διαπίστωση εκείνη αποτελούσε την αμετάκλητη δημόσια "κόκκινη γραμμή” που ορίζεται άλλωστε από το καταστατικό του ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία το ΔΝΤ δεν μπορεί να δανείζει μία χώρα στην οποία δεν έχει διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του χρέους της αν δεν υπάρχει "κάτι” ή "κάποιος” που να είναι ο "εγγυητής”.  

Για το δεύτερο πρόγραμμα ο τύποις εγγυητής του προγράμματος ήταν η Ευρωζώνη η οποία μέσω του Eurοgroup είχε αποφασίσει και δεσμευθεί έναντι του ΔΝΤ τον Νοέμβριο του 2012 οτι αναλαμβάνει την διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους στην βάση της υλοποίησης του προγράμματος (παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων). Απόφαση την οποία όμως ουδέποτε εφάρμοσε (με πρωτοβουλία της Γερμανίας) με αποτέλεσμα να διακοπεί η εκταμίευση των δόσεων από το ΔΝΤ από το δεύτερο εξάμηνο του 2014. 

Τώρα το ΔΝΤ ανακοινώνει με τον ερχομό της κας Βελκουλέσκου την συμμετοχή του στην διαμόρφωση του τρίτου προγράμματος.   

Είναι δυνατό να αναλάβει μία τέτοια πρωτοβουλία το ΔΣ του ΔΝΤ χωρίς καμία διαβεβαίωση για την "εγγύηση” της βιωσιμότητας του χρέους της από την Ευρωζώνη;  

Αυτό είναι αδύνατο, αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες και υπενθυμίζουν ότι μόλις πρόσφατα και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΤ ο κ. Ντράγκι έκανε ...πιό κόκκινη την  "κόκκινη γραμμή” του ΔΝΤ, δηλώνοντας δημόσια ότι η ΕΚΤ θεωρεί υπό τις παρούσες συνθήκες το ελληνικό χρέος ως "μη βιώσιμο”...  Κατά συνέπεια ποιος είναι ο "αόρατος” εγγυητής;  

Στην Κομισιόν αποφεύγουν να κάνουν λόγο για το θέμα αυτό, αλλά είναι προφανές ότι το Συμβούλιο του ΔΝΤ - που έχει θέσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ως τον πρώτο από τους τέσσερις όρους για την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα – αποκλείεται να δώσει το πράσινο φως και να στείλει την κα Βελκουλέσκου στην Αθήνα αν δεν έχει διασφαλισθεί από την πλευρά της Ευρωζώνης ο όρος αυτός με δεσμεύσεις ανάλογες εκείνων του Νοεμβρίου του 2012. 

Άλλωστε χθες η κα. Λαγκάρντ στην συνέντευξή της επανέλαβε την εκτίμηση για την μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την "θεραπεία” του προβλήματος αυτού, πέραν των απαιτήσεων για βιώσιμο ισοζύγιο πληρωμών, διασφάλιση αναπτυξιακού προγράμματος και την διαμόρφωση προγράμματος εξόδου στις αγορές, ως προϋποθέσεις για την συμμετοχή του ΔΝΤ.  

Με άλλα λόγια η κα Βελκουλέσκου, δηλαδή το ΔΝΤ, έρχεται σήμερα στην Αθήνα μόνο αφού "διασφαλίσθηκε” από πλευράς Ευρωζώνης η νέα δέσμευση για την δρομολόγηση της αναδιάρθρωσης του χρέους.  

Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο το ΔΝΤ καθυστερούσε να δώσει το πράσινο φως για την έκδοση του ...εισιτηρίου της.  

Αυτό βέβαια δεν αλλάζει ούτε τις ...συνήθειες ούτε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση οι οποίες "μεταφρασμένες” μέσα από την νοοτροπία και την μονεταριστική λογική της κας Βελκουλέσκου δεν θα διευκολύνουν ιδιαίτερα τις διαπραγματεύσεις και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα σ' αυτές.   

Του Γ. Αγγέλη  
30-7-2015
http://www.capital.gr/forum/thread/5256761?messageId=5256761