Παρίσι, Λονδίνο και Μαδρίτη


Προβάδισμα του «ναι» στην παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. όχι με μη αντιστρέψιμη διαφορά, είναι η πλειοψηφική εικόνα των Δημοσκοπήσεων λιγότερο από ένα μήνα πριν από το κρίσιμο για το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. συνολικά δημοψήφισμα.

Τόσο οι οπαδοί της παραμονής στην Ε.Ε. όσο και οι θιασώτες του Brexit κινούνται στο πεδίο του φόβου, χωρίς να προβάλουν θετική υπέρ της επιλογής τους επιχειρηματολογία, τονίζουν το κόστος και την αβεβαιότητα της αντίπαλης πρότασης. Ετσι διαμορφώνεται ένα τοπίο ευμετάβολο και εύθραυστο και λογικά ευεπίφορο στην επιρροή εξελίξεων εκτός συνόρων και κατά κύριο λόγο στην Ευρώπη. Ετσι, λογικά εγείρεται το ερώτημα αν μια κλιμάκωση και παράταση της σημερινής αναταραχής στη Γαλλία, όπου δεν φαίνεται προοπτική εκτόνωσης στη σκληρή σύγκρουση κυβέρνησης - συνδικάτων μπορεί να εξελιχθεί στην απέναντι ακτή της Μάγχης στον αποφασιστικό παράγοντα που θα οδηγήσει σε προβάδισμα του Brexit.

Η Γαλλία με ευθύνη της πολιτικής ελίτ ζει εδώ και τριάντα χρόνια μια συνεχή κρίση όπου όλες οι αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, απορυθμίσεις παρουσιάζονται στην κοινή γνώμη ως επιβεβλημένες παρά την κοινωνική ευαισθησία των κομμάτων εξουσίας από την παγκοσμιοποίηση και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν χρειάζεται ως εκ τούτου ιδιαίτερη προσπάθεια των οπαδών του Brexit στη Βρετανία για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, το υπερκράτος των Βρυξελλών αλλά και η κυριαρχία της Γερμανίας είναι οι υπαίτιοι για τον κλυδωνισμό της σταθερότητας στη Γαλλία.

Ηδη οι εικόνες από τη «Ζούγκλα» του Καλέ, την «Ειδομένη» της Γαλλίας, που υπάρχει εδώ και μια δεκαετία παρουσιάζονται από το στρατόπεδο του Brexit ως οι βάρβαροι εκτός των Τειχών της Ρώμης που περιμένουν την ευκαιρία να εφορμήσουν. Ετσι η εικόνα της Γαλλίας ως συμβόλου της χρεοκοπίας της Ενωμένης Ευρώπης θα επηρεάσει το Δημοψήφισμα στη Βρετανία με ζητούμενη την έκταση και τις επιπτώσεις.

Η αναταραχή με δυναμική εξέγερσης στη Γαλλία αλλά κυρίως μια νίκη του Brexit στη Βρετανία θα καταστήσουν τις εκλογές της 26ης Ιουνίου στην Ισπανία σκηνικό μεγάλης ανατροπής πέραν της ήδη καταγεγραμμένης πόλωσης ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Ραχόι από την μια μεριά και από την άλλη του Συνασπισμού Unidos Podemos υπό τον Ιγκλέσιας που βρίσκονται αντίστοιχα στην πρώτη και δεύτερη θέση στις Δημοσκοπήσεις.
Ηδη ο Ραχόι έχει υποστεί πλήγμα στην αξιοπιστία του, καθώς στη συνέντευξή του πρόσφατα στους Financial Times δεσμεύθηκε για μετεκλογική ελάφρυνση της λιτότητας, με πρώτο βήμα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, ενώ παρασκηνιακά, όπως αποκάλυψε προχθές η El Pais, διαβεβαίωνε με επιστολή του τον Γιούνκερ ότι θα κινηθεί στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων με την Κομισιόν δημοσιονομικών στόχων!

Ας θυμηθούμε ότι την άνοιξη του 2004 το Λαϊκό Κόμμα του Αθνάρ με υποψήφιο πρωθυπουργό τον Ραχόι είχε προβάδισμα στις Δημοσκοπήσεις και βάδιζε με αυτοπεποίθηση για τρίτη συνεχή εκλογική νίκη, όταν έγινε το ολέθριο λάθος από τον απερχόμενο πρωθυπουργό να χρεώσει την τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη στους Βάσκους Αυτονομιστές του ΕΤΑ, καθώς φοβόταν ότι η απόδοσή της στους πραγματικούς δράστες, την ισλαμική τρομοκρατία, θα συνεπαγόταν κόστος λόγω της στήριξης από την Ισπανία της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ την άνοιξη του 2003.

Στην Ιστορία Δύο Πόλεων ο Ντίκενς περιγράφει την αλληλεπίδραση των γεγονότων στο Λονδίνο και στο Παρίσι πριν, κατά την διάρκεια και μετά τη Γαλλική Επανάσταση του 1789.

Μένει να δούμε αν ο ιστορικός ή ο μυθιστοριογράφος του μέλλοντος όταν θα περιγράψει τα γεγονότα του Μαΐου και του Ιουνίου του 2016 στην Ε.Ε., θα νομιμοποιείται να επιλέξει τον τίτλο «Ιστορία Τριών Πόλεων».




Μεγάλη ανατροπή

Η αναταραχή με δυναμική εξέγερσης στη Γαλλία, αλλά κυρίως μια νίκη του Brexit στη Βρετανία θα καταστήσουν τις εκλογές της 26ης Ιουνίου στην Ισπανία σκηνικό μεγάλης ανατροπής πέραν της ήδη καταγεγραμμένης πόλωσης ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Ραχόι από τη μια μεριά και από την άλλη του Συνασπισμού Unidos Podemos υπό τον Ιγκλέσιας.

27/5/2016
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27689&subid=2&pubid=114019280