Από το κακό στο χειρότερο η κατάσταση στη Συρία. Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.






Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει εκτάκτως προκειμένου να συζητήσει για την κλιμάκωση της βίας στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Συρίας, γνωστοποίησαν διπλωμάτες.


LIVE: 
UN Security Council holds urgent meeting on Syria
25/9/2016

Η συνεδρίαση του ΣΑ, κατεπειγόντως ζήτησαν η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.
Η Γαλλία κατήγγειλε τα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττονται στο Χαλέπι επισημαίνοντας ότι αυτά τα εγκλήματα «δεν μπορούν να μείνουν ατιμώρητα», λίγο πριν από την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 
Ενώπιον των δημοσιογράφων ο πρεσβευτής της Γαλλίας Φρανσουά Ντελάτρ κατηγόρησε τη συριακή κυβέρνηση και τη σύμμαχό της Ρωσία ότι επιμένουν σε μια στρατιωτική διευθέτηση του πολέμου στη Συρία και χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις ως «προπέτασμα καπνού».

Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία συνιστούν «βαρβαρότητα», όχι αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η Μόσχα στηρίζει τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον των ανταρτών, που όπως διατείνεται, θέλουν να τον ανατρέψουν.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα είπε κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι είναι πεπεισμένος πως η κατάσταση στη Συρία μπορεί να αναστραφεί και επισήμανε ότι δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η ειρήνη στη Συρία είναι «κάτι το σχεδόν αδύνατο τώρα».


Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν δήλωσε το Σάββατο «συγκλονισμένος» εξαιτίας της «τρομακτικής στρατιωτικής κλιμάκωσης» στο Χαλέπι.

Σήμερα μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν και πάλι έναν καταυλισμό στο βόρειο Χαλέπι, καθώς οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και των ανταρτών δίνουν σκληρή μάχη για τον έλεγχό του.
Τα αεροπλάνα σφυροκοπούν επίσης συνοικίες της πόλης, ισοπεδώνοντας ολόκληρα κτίρια, όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής και πηγές των ανταρτών.
Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στον πολιορκημένο, ανταρτοκρατούμενο τομέα και εντείνονται οι ανησυχίες για την κλιμάκωση της βίας μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, την περασμένη εβδομάδα.
Η μάχη του Χαλεπιού είναι ίσως η μεγαλύτερη που έχει δοθεί μέχρι σήμερα στον εμφύλιο πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Οι εκτοπισμένοι ανέρχονται σε 11 εκατομμύρια.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που παρακολουθεί τις εξελίξεις στα μέτωπα της Συρίας, ανακοίνωσε ότι το Σάββατο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 45 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 10 παιδιά στο ανατολικό Χαλέπι. Ο στρατός ωστόσο τονίζει ότι στοχεύει μόνο θέσεις των ανταρτών. Η Unicef προειδοποίησε το Σάββατο ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης έχουν μείνει χωρίς τρεχούμενο νερό
Διαβάστε επίσης:
Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ, η ΕΕ και οι υπουργοί Εξωτερικών πολλών ευρωπαϊκών κρατών έκριναν σε μια κοινή ανακοίνωσή τους ότι το να τεθεί ξανά σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός στη Συρία εξαρτάται από τη Ρωσία.
«Εναπόκειται στη Ρωσία να αποδείξει ότι είναι διατεθειμένη και ότι είναι ικανή να λάβει έκτακτα μέτρα για να σώσει τις διπλωματικές προσπάθειες» με σκοπό να αποκατασταθεί μια εκεχειρία στη Συρία, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που υπογράφεται από τους ΥΠΕΞ τεσσάρων κρατών μελών της ΕΕ—της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας—της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και τις ΗΠΑ.
Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, συνιστούν μια κατάφωρη «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισαν το Σάββατο αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Τα δεινά που υφίστανται αδιακρίτως αθώοι πολίτες (...) αποτελούν μια απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισαν σε μια ανακοίνωση της ΕΕ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης.
Καταδίκασαν τα πυρά του πυροβολικού και τις ρίψεις εμπρηστικών βομβών στο Χαλέπι, καθώς και την «εσκεμμένη επίθεση» εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια την περασμένη εβδομάδα και την «εσκεμμένη διακοπή της υδροδότησης για την πλειονότητα των αμάχων που βρίσκονται ακόμη μέσα στην πόλη».
Η επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, τη Δευτέρα, κοντά στο Χαλέπι, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου είκοσι άμαχοι και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.
Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν ότι η αυτοκινητοπομπή αυτή επλήγη από την πολεμική αεροπορία της Συρίας ή της Ρωσίας, που υποστηρίζει τις δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
Η Ρωσία αντιθέτως αμφισβήτησε ότι η πολύνεκρη επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής έγινε από αέρος και διέψευσε ότι ενεπλάκη στο επεισόδιο η δική της πολεμική αεροπορία ή αυτή της Συρίας.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι στο Χαλέπι δεν έχουν τρεχούμενο νερό αφότου η πολεμική αεροπορία του συριακού καθεστώτος βομβάρδισε ένα αντλιοστάσιο και οι αντάρτες έκλεισαν ένα άλλο σε αντίποινα.
Το Χαλέπι, η μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Συρίας, είναι κομμένη στα δύο από το 2012. Οι αντάρτες ελέγχουν τις ανατολικές συνοικίες της και οι κυβερνητικές δυνάμεις τις δυτικές.
Στην κοινή τους ανακοίνωση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, η Μογκερίνι και ο Στυλιανίδης χαρακτήρισαν τα δεινά που υφίστανται οι άμαχοι στο Χαλέπι «όνειδος» για τον κόσμο ολόκληρο.
Η κατάσταση στο Χαλέπι υπάρχει «κίνδυνος να μας απομακρύνει ακόμη περισσότερο από μια διευθέτηση της σύρραξης μέσω διαπραγματεύσεων, που παραμένει ο μόνος τρόπος να τερματιστεί», πρόσθεσαν.
Οι δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι κάλεσαν όλους όσοι διαθέτουν επιρροή στο συριακό καθεστώς και στις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης να «ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση ώστε οι επιθέσεις να πάψουν».
Ακόμη, κάλεσαν να ενταθεί η προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί «ελεύθερη και μόνιμη ανθρωπιστική πρόσβαση στα πρόσωπα που την έχουν ανάγκη» και να «επαναληφθούν το ταχύτερο δυνατόν οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη» για να τερματιστεί ο πόλεμος.
Μια συμφωνία που διαπραγματεύθηκαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία είχε αποτέλεσμα να μειωθεί αισθητά η βία στο Χαλέπι για πολλές ημέρες, δίχως όμως να καταστεί εφικτή η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας· η κατάπαυση του πυρός κατέρρευσε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)
http://www.huffingtonpost.gr/2016/09/25/diethnes-syria-un_n_12177926.html?1474821647&utm_hp_ref=greece
 25/9/2016



         ΣΧΕΤΙΚΑ          

Οι βομβαρδισμοί έχουν μετατρέψει το Χαλέπι σε κόλαση με ανυπολόγιστο κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Το πιο σκληρό πρόσωπο του πολέμου στη Συρία αποτυπώνεται στις φωτογραφίες που κάποιοι βρίσκουν το κουράγιο να τραβήξουν στα συντρίμμια των ανθρώπινων ζωών και των κτιρίων.

Ο θάνατος δεν κάνει διακρίσεις σε νέους, γέρους,οικογένειες και παιδιά, είναι ένας αληθινός δημοκράτης. Όπως όλοι αυτοί που με έμμεσο ή άμεσο τρόπο συνέβαλαν και συμβάλλουν στο εμφύλιο που ταλανίζει τη Συρία και μάχονται στις αίθουσες του ΟΗΕ για τον τερματισμό της βίας. Τους ξέρουμε, τους βλέπουμε, τους ακούμε.

Κάποιοι όμως δεν έχουν φωνή ή αποκτούν μετά θάνατον μια απόκοσμη κραυγή. Όπως αυτή η κοκαλωμένη μάνα στα συντρίμμια, αγκαλιά με το μωρό της και λίγο πιο εκεί το μεγαλύτερο παιδί της. Ακίνητοι, στο γκρίζο της στάχτης από τη φωτιά που τους βρήκε και όσο αίμα τους απόμεινε για να θυμίζει σε κάποιους πως κάποτε ήταν ζωντανοί.
(...)