Από την Ελλάδα περνούν όλες οι εναλλακτικές οδοί που εξετάζει το Ισραήλ για την εξαγωγή φυσικού αερίου προς Ευρώπη.


      
Τα στρατηγικά μηνύματα του Ισραήλ για τη συνεργασία 

με Ελλάδα - Κύπρο

Το ισχυρό ενδιαφέρον του Ισραήλ ώστε να εντατικοποιηθεί και να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία με την Κύπρο και την Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα μετέφερε χθες με συγκεκριμένες προτάσεις ο υπουργός ενέργειας της χώρας Yuval Steinitz, ο οποίος είχε επαφές με τους ομολόγους του Π. Σκουρλέτη και Γ. Λακκοτρύπη. 

Στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης,  ειδικότερα, συζητήθηκαν δύο ενεργειακά project, η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας αλλά και ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου που θα συνδέσει τις τρεις χώρες. Πρόκειται για δύο γνωστά έργα που αποτελούν το αντικείμενο της τριμερούς ενεργειακής συνεργασίας. 

Ωστόσο υπάρχουν σημαντικές παράμετροι που παρουσιάστηκαν χθες από τον κ. Steinitz  και οι οποίες διαφοροποιούν σημαντικά το πλαίσιο επί του οποίου εξετάζονται τα δύο έργα και κυρίως το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου.

Ποιες είναι αυτές οι παράμετροι; 

Καταρχάς οι νέες ανακαλύψεις και τα νέα σοβαρά και τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα που ανεβάζουν σημαντικά τις εκτιμήσεις για το μέγεθος των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κ. Steinitz αναφέρθηκε στις μελέτες αυτές και από το βήμα του συνεδρίου Global Oil & Gas όπου ήταν ομιλητής χθες το πρωί, επικαλούμενος τόσο το γαλλικό ινστιτούτο Beicip όσο και την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία USGS. Σύμφωνα με αυτές το εκτιμώμενο ανακτήσιμο απόθεμα φυσικού αερίου εάν συνδυαστούν οι οικονομικές ζώνες Ισραήλ, Κύπρου και Αιγύπτου ανεβαίνει στα 10 τρις κυβικά μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα "major” κοίτασμα, ικανό να συγκριθεί με τεράστιες πηγές όπως τα κοιτάσματα της Β. Θάλασσας που εκμεταλλεύονται Μ. Βρετανία, Ολλανδία και Νορβηγία και τα οποία βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία. Ενδεικτική των ισραηλινών προσδοκιών είναι η απόφαση να προχωρήσει σε νέο γύρο παραχωρήσεων για 24 νέα θαλάσσια οικόπεδα, που αντιστοιχούν στο 50% της ισραηλινής ΑΟΖ. Επίσης να θυμίσουμε ότι στον τρίτο γύρο παραχωρήσεων της Κύπρου έδωσαν το παρόν κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας όπως Exxon Mobil, Total, Eni, Qatar Petroleum, Statoil κλπ.
Το δεύτερο δεδομένο που προκύπτει από τις χθεσινές επαφές του κ. Steinitz  είναι ότι το Ισραήλ έχει ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον αρμόδιο Επίτροπο Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε για τις προοπτικές αυτές, με την ΕΕ να ανταποκρίνεται και να δείχνει έντονο ενδιαφέρον στο πλαίσιο της πολιτικής της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας. 

Το τρίτο μήνυμα που μετέφερε ο ισραηλινός υπουργός ενέργειας είναι ότι μέσα στην επόμενη διετία αναμένεται να έχουν επιβεβαιωθεί στην πράξη τα νεότερα ερευνητικά πορίσματα και να έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη των κοιτασμάτων, γεγονός που θα ανοίξει τη συζήτηση για το πώς θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο στη βασική αγορά στόχο, δηλαδή την Ευρώπη. Το Ισραήλ μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Steinitz θέτει ως στρατηγικής σημασίας στόχο τη συνεργασία με την Ε.Ε. 

Σε αυτό το κάδρο μπαίνει πλέον με νέους όρους η τριμερής συνεργασία Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ και ειδικότερα το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου. "Ο αγωγός αυτός μπορεί να αποτελέσει το βασικό διάδρομο για το αέριο της αν. Μεσογείου προς την Ευρώπη την Ιταλία και τα Βαλκάνια" τονίζει ο κ. Steinitz χαρακτηρίζοντας μάλιστα το έργο ως στρατηγικό και μακρόπνοης σημασίας για την περιοχή και την Ευρώπη. Ο ίδιος μάλιστα τονίζει ότι έχουν ήδη υπάρξει συναντήσεις ειδικών που μελετούν το έργο, ενώ όπως συμφωνήθηκε στη χθεσινή τριμερή μέσα σε ένα μήνα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση εμπειρογνωμόνων Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ μαζί με εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα εξετάσουν ενδελεχώς τα αποτελέσματα των αρχικών μελετών και κυρίως τις τεχνικές δυσκολίες , το μήκος, το  μέγεθος, τη δυναμικότητα και το κόστος. 

Στη συνέχεια τα πορίσματα της μελέτης θα εξεταστούν και θα συζητηθούν στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης κορυφής που θα γίνει στην Ιερουσαλήμ το Δεκέμβριο. 

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της συνάντησης των τριών πρωθυπουργών θα υπάρξει παράλληλη σύνοδος των υπουργών ενέργειας με αντικείμενο ακριβώς τον αγωγό, που σύμφωνα με τα όσα περιγράφει ο κ. Steinitz μπορεί σε βάθος χρόνου να αποτελέσει έναν βασικό διάδρομο τροφοδοσίας της Ευρώπης.

Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες τριμερείς ενεργειακές συνεργασίες, που καταδεικνύει και το ισχυρό ενδιαφέρον των Βρυξελλών για το θέμα, είναι ότι στη σύνοδο των υπουργών ενέργειας στην Ιερουσαλήμ θα παραστεί και ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε. 

Μάλιστα όπως αποκάλυψε ο κ. Steinitz ο ίδιος έχει ήδη συναντηθεί με τον Επίτροπο Κανιέτε, ο οποίος έχει παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις διεργασίες και αντιμετωπίζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως μια πιθανή πηγή υποκατάστασης του αερίου της Β. Θάλασσας. 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

http://www.capital.gr/epikairotita/3157851/ta-stratigika-minumata-tou-israil-gia-ti-sunergasia-me-ellada-kupro

29/9/2016



 Από την Ελλάδα περνούν όλες οι εναλλακτικές οδοί που εξετάζει το 

Ισραήλ για την εξαγωγή φυσικού αερίου προς Ευρώπη. 

Τρεις εναλλακτικές οδούς εξετάζει το Ισραήλ για την εξαγωγή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, και οι τρεις περιλαμβάνουν ως ενδιάμεσο σταθμό την Ελλάδα, ανέφερε ο υπουργός Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτινων Αποθεμάτων του Ισραήλ Yuval Steinitz μιλώντας το πρωί της Τετάρτης σε ενεργειακό συνέδριο που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Οι εναλλακτικές επιλογές περιλαμβάνουν την διοχέτευση του αερίου με αγωγό μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς την Ιταλία, η δεύτερη την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας με τελικό προορισμό τα Βαλκάνια και την Ιταλία και η τρίτη την εξαγωγή του προς Αίγυπτο για τη μετατροπή του σε υγροποιημένη μορφή και την επανεξαγωγή του.

Ο κ. Steinitz τάχθηκε υπέρ της υλοποίησης δυο οδεύσεων για την εξαγωγή του φυσικού αερίου ενώ αναφερόμενος στον υποθαλάσσιο αγωγό (East Med), την κατασκευή του οποίου προωθούν η Ελλάδα και η ΕΕ είπε ότι μπορεί σε αυτή τη φάση το εγχείρημα να φαίνεται πολύ ακριβό αλλά εφόσον υπάρξουν νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων μπορεί να αποδειχθεί οικονομικό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανακοίνωσε, με βάση τις νέες σεισμικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί καθώς τα πιθανά αποθέματα προσδιορίζονται σε 10 τρισ. κυβικά μέτρα. Τον επόμενο μήνα το Ισραήλ θα προκηρύξει διαγωνισμό για την παραχώρηση 24 θαλάσσιων "μπλοκ" (που αντιστοιχούν περίπου στη μισή ΑΟΖ της χώρας). Ο κ. Steinitz εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή μιας ελληνικής εταιρίας, της Energean, στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης του Ισραήλ και απηύθυνε πρόσκληση και σε άλλες εταιρίες να συμμετάσχουν.

Για έργο εξαιρετικής σημασίας έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης αναφερόμενος στον αγωγό East Med, τονίζοντας ότι τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα του έργου, όπως και της ηλεκτρικής διασύνδεσης, εξετάζονται με προσοχή.

"Στηρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και διατηρούμε τη δυνατότητα να ασκήσουμε τα δικά μας δικαιώματα με τρόπο που θα επιλέξουμε οι ίδιοι", τόνισε ο υπουργός ενώ αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την ψήφιση χθες στη Βουλή των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση να γίνει ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα και τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά.

Οι προοπτικές εξαγωγής φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, αλλά και η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδα θα βρεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που έχουν σήμερα οι κ.κ. Σκουρλέτης, Steinitz και ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι "είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τις συμβάσεις για την παραχώρηση των περιοχών Άρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και ΒΔ Πελοποννήσου" ενώ είναι σε προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις για το Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό κόλπο.

Για το ίδιο θέμα ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Γρηγόρης Στεργιούλης έκανε λόγο για ιδιαίτερα ενθαρρυντικά δείγματα από τις μέχρι στιγμής έρευνες στον Πατραϊκό. Πρόσθεσε ότι με βάση την αξιολόγηση των δεδομένων με νέα εργαλεία αλλά και τις ανακαλύψεις στην ευρύτερη περιοχή, τα ΕΛΠΕ ξανακοιτάζουν το χάρτη της περιοχής και ότι ενώ τα κοιτάσματα του Πρίνου πνέουν τα λοίσθια και για γεωπολιτικούς λόγους , ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό στην υπόλοιπη χώρα.

Ο κ. Στεργιούλης τόνισε ακόμη ότι μετά το ιστορικό ρεκόρ κερδών του ομίλου που πραγματοποιήθηκε πέρυσι , εφέτος θα γίνει ρεκόρ παραγωγής. Το 60 % των προϊόντων του ομίλου εξάγεται ενώ στους στόχους του ομίλου περιλαμβάνεται η προμήθεια του 50% του αργού απευθείας από τις πετρελαιοπαραγωγές ζωηρές, χώρισε τη μεσολάβηση μεσαζόντων. Στο πλαίσιο αυτό έχουν συναφθεί ή είναι υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες με το Ιράν, το Ιράκ και την Αίγυπτο. Στόχος είναι επίσης η αξιοποίηση όλου του δικτύου του ομίλου σε Ελλάδα και Βαλκάνια για την πώληση ενεργειακών προϊόντων, μεταξύ των οποίων και ο ηλεκτρισμός.

Συζητήσεις για τον East Med

Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med που σχεδιάζεται να μεταφέρει αέριο από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας μέσω Κρήτης και ο νέος σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων το απόγευμα.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα στην προώθηση των έργων, που περιλαμβάνουν στα τέλη Οκτωβρίου την παρουσίαση της οικονομικής και τεχνικής μελέτης για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, ενώ τον Δεκέμβριο στην Ιερουσαλήμ θα γίνει νέα συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Σε ό,τι αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση, έγινε επίσης ιδιαίτερη συζήτηση για την σύζευξη του έργου με τη διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα που περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες δημιουργεί όρους σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή, που έχει εξαιρετική σημασία στις μέρες μας ενώ τόνισε ότι από τη συζήτηση αναδείχθηκε η δυνατότητα της Ελλάδας να αναδειχθεί σε πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το φυσικό αέριο.

Ο κ. Steinitz τόνισε ότι η συνεργασία των τριών χωρών είναι καλύτερη από ποτέ και όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα, σημείωσε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού και πρόσθεσε ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου είναι υπό εξέταση και έχουν ήδη γίνει οι πρώτες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Στόχος είναι να κάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο απαραίτητη για την ΕΕ και την ΕΕ απαραίτητη για την Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Λακκοτρύπης, ο οποίος επεσήμανε ακόμη ότι η συζήτηση δεν αφορά μόνο τις ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται στο μέλλον με τις νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες.

  28/09/2016  
http://www.huffingtonpost.gr/2016/09/28/ellada-israhl-aerio-oikonomia_n_12229468.html?utm_hp_ref=greece