Υεμένη-Εμφύλιος: Ζώντας μακριά από τη σφαγή ...στην άκρη του ''κόσμου'' [photos]



Στα χωριά που βρίσκονται στην πλαγιά ενός βουνού στη δυτική Υεμένη, οι κάτοικοι ζουν σε ασφαλή απόσταση από τις συγκρούσεις  που μαίνονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Παρόλα αυτά είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν έναν τρόπο διαβίωσης που έχει ελάχιστα αλλάξει σε σχέση με εκατό χρόνια πριν.

 Συνηθισμένοι να ζουν για χρόνια χωρίς νερό και ηλεκτρικό, ελάχιστα αισθάνθηκαν  τον αντίκτυπο ενός εμφυλίου πολέμου που εδώ και 18  μήνες στερεί τα βασικά αγαθά από τα 28 εκατομμύρια των κατοίκων της Υεμένης.

Το δείπνο εξακολουθεί να μαγειρεύεται σε υπαίθρια φωτιά ενώ το φως της αυγής προαναγγέλλει την έναρξη των καθημερινών εργασιών. Μακριά από την ενδοχώρα και τα συντρίμια της, οι ηλιόλουστες ημέρες στους καταπράσινους λόφους μοιάζουν με μεσαιωνικό αγώνα επιβίωσης. Οι κάτοικοι της δυτικής επαρχίας ανεβάζουν τα βασικά αγαθά με τα πόδια, ή στην πλάτη ενός γαιδάρου ή με μια τροχαλία που περνά ανάμεσα στους βράχους. Ο Majid Abdullah al-Ayashi, 14 ετών, καθημερινά τραβά το σκουριασμένο μεταλλικό κουτί για να μεταφέρει την παραγωγή στο απέναντι βουνό και συνεχίζει την ανηφορική διαδρομή με τα πόδια μέχρι το χωριό του.

«Πονάει πραγματικά η πλάτη μου, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μεταφέρω τα αγαθά, ακόμα και το αυτοσχέδιο τελεφερίκ είναι επίφοβο να πέσει» παραπονιέται. Οι αγροτικές ασχολίες παραμένουν η βασική ενασχόληση των κατοίκων του χωριού και η περιοχή είναι κυρίως γνωστή για το μέλι της το οποίο πωλείται σε ολόκληρη τη χώρα. «Παρά τις δυσκολίες συνεχίζουμε να ζούμε εδώ όπως οι πρόγονοί μας. Καλλιεργούμε κυρίως καφέ και δημητριακά και συνηθίζουμε να ζούμε έτσι παρά τις δυσκολίες» αναφέρει ο Mohammad Yahya Haidar, 65 ετών. Το γεγονός ότι ο πόλεμος δεν έχει διαφοροποιήσει τον τρόπο ζωή οφείλεται βέβαια στο γεγονός πως ακόμα και σε περιόδους ειρήνης η κυβέρνηση δεν έστρεψε ποτέ το βλέμμα της προς αυτούς τους ανθρώπους, κρατώντας τους μακριά από τις βασικές υπηρεσίες που προσέφερε στον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας. 


















ΠΗΓΕΣ

https://widerimage.reuters.com/story/living-on-a-mountaintop

http://www.theatlantic.com/photo/2016/09/far-from-the-war-yemens-remote-mountain-villages/500585/



                   ΣΧΕΤΙΚΑ                     

Yemen

Yemeni Civil War (2015–present)

YEMENΗ-ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ:ΕΙΚΟΝΕΣ

Τα συγκοινωνούντα δοχεία Συρία και Υεμένη!


Προς κατάρρευση της Σαουδικής Αραβίας.Θα μπορούσε η Σ. Αραβία να γίνει η επόμενη Συρία;


Ο νέος στρατιωτικός «Σουνιτικός» συνασπισμός κατά της τρομοκρατίας


Αποτυγχάνει το Ριάντ στην Υεμένη;


Η Τουρκία μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης


Το πόκερ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν για τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής


Νέες ισορροπίες μεταξύ Τεχεράνης, Βαγδάτης, Δαμασκού, Βηρυτού, Σαναά και Τελ Αβίβ


APR 5 Η Υεμένη, ο Ομπάμα, ο Ταγίπ και πως η Ουάσιγκτον έδωσε την εντολή “πυροβολήστε το νότο” (της Κύπρου)


''The New York Times'': Γιατί το Ιράν είναι σημαντικό


ΓΕΝΙΚΕΥΕΤΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ


Stratfor Analysis:Saudi Arabia and Iran Compete in Yemen


Ανεξέλεγκτο ντόμινο