ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΛΑΚΑΡΙΕΡ

JACQUES LACARRIERE




Κλικ στην αιώνια «ερωμένη»
Ο «εραστής της Ελλάδας» Ζακ Λακαριέρ δεν ύμνησε την ερωμένη του μόνο με βιβλία, αλλά και με τον φωτογραφικό φακό. Απόδειξη, έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη( «Η Ελλάδα μέσα από τον φακό του Ζακ Λακαριέρ» εγκαινιάζεται αύριο στις 20.00 στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη -Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, τηλ. 210-3453.111. Έως 11 Ιανουαρίου. Απόψε συναυλία με ρεμπέτικα για τα 83 χρόνια από τη γέννησή του στις 19.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο -Σίνα 31).

Επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα το 1947, φοιτητής Κλασικών Σπουδών στη Σορβόνη ακόμη, για να παίξει «Πέρσες» του Αισχύλου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Ξαναγύρισε το 1950 με οτοστόπ για να επισκεφθεί την Κρήτη. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Ο «εραστής της Ελλάδας» Ζακ Λακαριέρ- ο Γάλλος φιλέλληνας συγγραφέας- δεν περιορίστηκε, όμως, στο να καταγράψει στο χαρτί όσα τον έκαναν να ερωτευτεί τη χώρα μας. Αποτύπωσε με τον φωτογραφικό φακό πρόσωπα και τοπία, το φως και τη σκιά της. Εκατό από τα ασπρόμαυρα και έγχρωμα καρέ, που τράβηξε στα συχνά ταξίδια του στην Ελλάδα, συνθέτουν την έκθεση «Η Ελλάδα μέσα από τον φακό του Ζακ Λακαριέρ» που συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. «Ποτέ δεν ένιωσα τη φωτογραφία ως μια παράλληλη δραστηριότητα, είτε δευτερεύουσα είτε εφαπτόμενη της συγγραφής, αλλά ως μια δραστηριότητα απόλυτα αυτόνομη. Αυτόνομη και ενήλικη», έλεγε ο Ζακ Λακαριέρ. «Δεν σκέφθηκα συνεπώς ποτέ ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εικονογραφήσει τα κείμενά μου. Αντίθετα, η φωτογραφία μπορεί ίσως να αναζητήσει ένα κείμενο, όχι για να τη συμπληρώσει, αλλά για να τη συνοδεύσει». Συντροφιά με την αγαπημένη του μηχανή Λάικα, ο συγγραφέας του «Ερωτικού Λεξικού της Ελλάδας» μαγεύτηκε από τις φυσικές ομορφιές, τους ανθρώπους της υπαίθρου, τις ερημωμένες παραλίες που συνάντησε στο διάβα του από το 1947 έως το 1966. Αποτέλεσμα, οι φωτογραφίες της ενότητας «Δρόμοι του ελληνικού καλοκαιριού». «Οι φωτογραφίες αυτές χρονολογούνται από την εποχή που πρωτοθαμπώθηκα από τον ελληνικό ήλιο. Ανακάλυπτα τότε στην Ελλάδα τα νησιά παραδομένα στο φως και το αναπόφευκτο δίδυμό του: τη σκιά. Και πάνω σ΄ αυτά τα «πέτρινα σκαλιά του Αυγούστου» για τα οποία μιλάει ο Ελύτης, τις επιφάνειες, όπου ανάγλυφα και όγκοι καταλύονταν για να μεταμορφωθούν στην ασπρόμαυρη σκακιέρα του ήλιου», έγραφε ο ίδιος για τις φωτογραφίες του. Το ενδιαφέρον του όμως τράβηξε και το Άγιον Όρος, το οποίο επισκέφθηκε από το 1950 έως το 1952. «Φοβόμουν τότε ότι θα με θεωρούσαν παρείσακτο, αλλά αντιθέτως, καθένας από αυτούς με υποδέχτηκε με την καλύτερη διάθεση. Τους φωτογράφησα λοιπόν χωρίς επιφύλαξη, με τη συγκατάθεσή τους, για να διαφυλάξω τη μνήμη αυτών των ανθρώπων που φρουρούν τα πέρατα του κόσμου.
Με μια ματιά:
Γεννήθηκε το 1928 στη Limogne της Γαλλίας Ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1947 Έγραψε 32 βιβλία. Έχει μεταφράσει από Ηρόδοτο και Παυσανία μέχρι Σεφέρη, Ελύτη, Ρίτσο και Ταχτσή. Πέθανε το 2005. Η τέφρα του σκορπίστηκε ανοιχτά των Σπετσών ».
(Της Μαίρης Αδαμοπούλου - ΝΕΑ-Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008)
==============================================
Βιβλία του:
Το ελληνικό καλοκαίρι-μετάφραση
Στα άδυτα των μύθων
Το ερωτικό λεξικό της Ελλάδας
Η σκόνη του κόσμου
Κουβεντιάζοντας
Οι Γνωστικοί
Οι Ένθεοι
Μαρία η Αιγυπτία
Λευκωσία, η νεκρή ζώνη (εκδ. Ολκός)
Ποιήματα (εκδ. Πατάκη και εκδ. Ίκαρος