Οι υπεύθυνοι της κρίσης σήκωσαν και πάλι κεφάλι!




Σήκωσαν πάλι κεφάλι!
Μετά τη χρηματοοικονομική κρίση που άρχισε από τις ΗΠΑ και πέρασε στην Ευρώπη φάνηκε κάποια ελπίδα ότι θα τεθεί κάποιος φραγμός στο ξέφρενο παιχνίδι της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας. Ενα δαιδαλώδες σύμπλεγμα διαπλεκόμενων συμφερόντων «έπαιζε» με την οικονομία των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Μέσα σε λίγες ημέρες κάποιοι πλούτισαν και πολλοί χρεοκόπησαν. Εκατομμύρια πολίτες έμειναν χωρίς δουλειά και δεκάδες χιλιάδες, στις ΗΠΑ, χωρίς σπίτι.
Εμπλεκόμενοι στο άθλιο αυτό παιχνίδι τράπεζες, ιδιωτικές επενδυτικές εταιρείες και οι περίφημοι και ανεξέλεγκτοι «οίκοι αξιολόγησης». Πίσω και μπροστά όχι και λίγα μέσα ενημέρωσης, τα οποία έχουν περάσει υπό τον έλεγχο επιχειρηματιών προς εξυπηρέτηση των δικών τους σκοπών. Δεν κόπτονται για την ενημέρωση των πολιτών, ούτε επενδύουν για κέρδη.
Οι ελπίδες για τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των περίφημων golden boys γεννήθηκαν από τις διακηρύξεις των ηγετών, με πρώτο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Διασκέψεις επί διασκέψεων, όλον τον περασμένο χρόνο, για να διατυπωθούν νέοι κανόνες και να ανακτήσει τον έλεγχο του συστήματος η πολιτική εξουσία. Αποτέλεσμα; Η φορολόγηση σε κάποιες χώρες των προκλητικών αμοιβών των golden boys!
Συνέπεια; Οι υπεύθυνοι της κρίσης σήκωσαν και πάλι κεφάλι!
Τελευταίο «θύμα»- το πρώτο είναι η Ελλάδα- είναι ο Ομπάμα. Επτακόσια και πλέον δισ. δολάρια στέρησε από τους αμερικανούς πολίτες για να σώσει τις τράπεζες από χρεοκοπία. Οταν 38 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν με δελτίο (133 δολάρια τον μήνα) και αυξάνονται με ρυθμό 20.000
την ημέρα, δεκάδες χιλιάδες είναι άστεγοι (τους πήραν οι τράπεζες τα σπίτια) και εκατοντάδες χιλιάδες οι άνεργοι.
Το «ευχαριστώ» το εισέπραξε με την εκλογή του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου στη Μασαχουσέτη για την έδρα στη Γερουσία που χήρευσε μετά τον θάνατο του Τεντ Κένεντι. Για 57 χρόνια την έδρα κατείχε η οικογένεια Κένεντι. Ούτε νίκη των Ρεπουμπλικανών είναι, ούτε ήττα των Δημοκρατικών. Είναι θρίαμβος των ασφαλιστικών εταιρειών, του ιατροφαρμακευτικού κυκλώματος και της άρχουσας τάξης, που ελέγχει την οικονομία.
Οι Ρεπουμπλικανοί ελέγχουν πλέον τη Γερουσία και θα μπλοκάρουν το φιλόδοξο νομοσχέδιο του Ομπάμα για μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό και τα 46 εκατομμύρια Αμερικανοί που δεν έχουν καμία κοινωνική ασφάλιση! Ο αείμνηστος Τεντ Κένεντι, που αγωνίστηκε για τον σκοπό αυτόν, είχε δηλώσει ότι ο άνθρωπος που θα μεταρρυθμίσει το σύστημα υγείας θα επανακαθορίσει το έθνος. Αλλοι όμως καθορίζουν το έθνος και την πορεία του. Λίγες ημέρες πριν από την εκλογή στη Μασαχουσέτη η Γουόλ Στριτ προεξόφλησε την εκλογή του Ρεπουμπλικανού. Την ίδια ημέρα έγιναν ανάρπαστες, στην Αμερική και στην Ευρώπη, οι μετοχές των πανίσχυρων ασφαλιστικών εταιρειών!

John Paulson
Στο Σίτι του Λονδίνου παίζεται άλλο παιχνίδι. Μπάλα το «ελληνικό πρόβλημα». Μάνατζερ ο κ. Τζον Πόλσον, ιδρυτής και πρόεδρος του hedge fund Ρolson & Company. Είναι Αμερικανός. Επαιξε στη Γουόλ Στριτ με την κατάρρευση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, των subprimes. Σε μία νύχτα κέρδισε 3,7 δισ. δολάρια! Απόδοση 590%. Τώρα είναι στο Λονδίνο και με μια ομάδα 30 ειδικών κερδοσκοπεί με το ευρώ «παίζοντας» το «χαρτί» του ελληνικού ελλείμματος! Το παιχνίδι παίζεται με το ευρώ. Και είναι, τουλάχιστον, αστείο να λέγεται ότι το «γκρεμίζει» το έλλειμμα της Ελλάδας!

Alan Greenspan
Και το «κερασάκι»: τo «golden boy»κάποιας ηλικίας βέβαια- της εταιρείας Πόλσον, ο διάσημος Αλαν Γκρίνσπαν, πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ! Ο άνθρωπος που για χρόνια με κάθε δήλωσή του επηρέαζε τη διεθνή οικονομία. Αξιος ο νέος του μισθός!
Συχνά λέγεται ότι το οικονομικό πρόβλημα είναι πολιτικό. Λάθος.
Το πολιτικό πρόβλημα- μάλλον το σύστημα- είναι οικονομικό.
Οι πολιτικοί ηγέτες είναι παρατηρητές!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ

''ΒΗΜΑ''

 24 /1/ 2010
( Οι τίτλοι των αναρτήσεων,οι εικονογραφήσεις και οι υπογραμμίσεις γίνονται με ευθύνη του blogger)