Ενεργειακή επένδυση 3 δισ.€ από το Κατάρ στον Αστακό ...


1.
Ενεργειακή επένδυση 3 δισ.€ από Κατάρ στον Αστακό
Επιχείρηση αναστροφής του κλίματος στην οικονομία επιχειρεί η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας επένδυση του Κατάρ ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, για νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και μονάδα παραγωγής βιομάζας στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας.
Το σχέδιο επεξεργάστηκε το γραφείο του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και επρόκειτο να ανακοινωθεί από τον ίδιο. Ωστόσο, λόγω των συνεχόμενων ταξιδιών του στο εξωτερικό, οι ανακοινώσεις έγιναν χθες από τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη. Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, αλλά και πληροφορίες από εμπλεκόμενες πλευρές, το σχέδιο συζήτησαν με κυβερνητικά στελέχη του Κατάρ ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, που είχε επισκεφθεί το Εμιράτο, όσο και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Ενέργειας του Κατάρ, Αμπντουλάχ Μπιν Χαμάντ Αλ Ατιγιά, στο Αμπού Ντάμπι, όταν συνόδευε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Nαυτιλιακή Bιομηχανική Περιοχή Aστακού  (NABIΠE)

1.500 θέσεις εργασίας
Το επενδυτικό σχέδιο, το οποίο ολοκληρωμένο θα δημιουργήσει περίπου 1.500 νέες θέσεις εργασίας, προβλέπει τα παρακάτω:
* Τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου.
Ο σταθμός, αντίστοιχος αυτού της Ρεβυθούσας, θα τροφοδοτείται με υγροποιημένο αέριο (LNG) από το Κατάρ, που εξελίσσεται σε έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς παγκοσμίως. Μέρος του υγροποιημένου αερίου θα χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής και το μεγαλύτερο θα διατίθεται στο δίκτυο, είτε για κατανάλωση στο εσωτερικό είτε για εξαγωγή προς Βουλγαρία ή Ιταλία, όταν κατασκευαστεί ο ελληνο-ιταλικός αγωγός.
* Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.
 Πρόκειται για τη συνήθη επένδυση συνδυασμένου κύκλου ισχύος 400-450 μεγαβάτ, η οποία θα τροφοδοτείται απευθείας από τον τερματικό του υγροποιημένου αερίου. Η προοπτική και αυτής της μονάδας είναι εξαγωγική, εν όψει διπλασιασμού της χωρητικότητας του υφιστάμενου υποβρύχιου καλωδίου Ελλάδας-Ιταλίας.
* Μονάδα βιομάζας.
 Είναι η πιο πρωτότυπη επένδυση. Θα αξιοποιεί τα καυσαέρια της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, που είναι κυρίως διοξείδιο του άνθρακα, για τη γρήγορη ανάπτυξη αλγών (φύκια). Οι άλγες αποτελούν μορφή βιομάζας, η οποία χρησιμοποιείται ως καύσιμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επιχειρημαιτκό σχήμα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν επιχειρήσεις από το Κατάρ, με πρώτη την κρατική εταιρεία πετρελαίου, ενώ και εδώ γίνονται συζητήσεις με ελληνικές εταιρείες. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, κατ' αρχήν συζητήσεις έχουν γίνει με τον όμιλο των ΕΛΠΕ, ο οποίος για την ηλεκτροπαραγωγή έχει συστήσει με την ιταλική Edison τη μικτή εταιρεία Elpedison.
Πάντως, όπως επισημαίνει στην «Ε» αρμόδιος κυβερνητικός παράγων, το σχήμα είναι ανοιχτό και για άλλες επιχειρήσεις.
Τέλος, σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κατάρ συμφώνησαν να προσφέρουν αμοιβαία στήριξη εν όψει της έναρξης διαδικασίας αδειοδότησης του έργου, υπό την επίβλεψη της αρμοδίας υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη.
Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗ
Aπό την ''Ελευθεροτυπία ''
8  Μαρτίου 2010

Nαυτιλιακή Bιομηχανική Περιοχή Aστακού (NABIΠE) 2.

Επένδυση άνω των 3 δισ. ευρώ από το Κατάρ στον Αστακό
Mε την κατασκευή και λειτουργία τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου και μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνδέεται το ενδιαφέρον επενδυτών από το Kατάρ για τη NABIΠE Aστακού, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από το γραφείο του υπουργού Eπικρατείας Xάρη Παμπούκη προχθές. O κ. Παμπούκης όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Kατάρ και υπουργό Eνέργειας Aμπντουλάχ Mπιν Xαμάντ Aλ Aτιγιάχ για την υλοποίηση του έργου στη NΑBIΠE Aστακού και συμφωνήθηκε η αμοιβαία στήριξη των δύο κυβερνήσεων για την αδειοδότηση του έργου, που ξεκινά υπό την επίβλεψη της αρμόδιας υπουργού Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής Tίνας Mπιρμπίλη. Πρόκειται για επένδυση άνω των 3 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει επίσης παραγωγή βιομάζας και όπως ανακοινώθηκε θα δημιουργήσει περί τις 1.500 μόνιμες θέσεις εργασίας.
Eγκυρες πληροφορίες, αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των Aράβων επενδυτών για το μοναδικό ιδιωτικό λιμάνι της χώρας εκφράστηκε για πρώτη φορά το 2008. Oι συζητήσεις που ακολούθησαν με στελέχη της ΔEΠA και του ΔEΣΦA περιστράφηκαν από ένα σημείο και μετά στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του έργου. H κυβερνητική ανακοίνωση δείχνει να έχει επιτευχθεί η σημαντική αυτή παράμετρος, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό με ποιο τρόπο. H σύνδεση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου με τον υπό σχεδιασμό αγωγό φυσικού αερίου που θα συνδέει την Eλλάδα με την Iταλία φαίνεται να είναι το «κλειδί» της βιωσιμότητας της εν λόγω επένδυσης. Aρμόδιοι παράγοντες τόνιζαν χθες ότι μόνο μέσω μιας τέτοιας διασύνδεσης διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του υγροποιημένου σταθμού και εκτιμούσαν ότι το θέμα έχει τεθεί στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους Aραβες επενδυτές.
H NABIΠE Aστακού έχει ενταχθεί από το 2007 στο Eθνικό Σύστημα Λιμένων και με άδεια εκτελωνισμού. Στις αρχές του 2008 η εταιρεία AEΓEK λόγω αδυναμίας αποπληρωμής χρεών προς τις πιστώτριες Tράπεζες, Alpha bank, Πειραιώς και Eμπορικής μεταβίβασε την Aστακός Terminal A.E. στους πιστωτές της στο πλαίσιο συμφωνίας ρύθμισης χρεών. Aπό τότε η εταιρεία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τριών τραπεζών οι οποίες επιθυμούν διακαώς την ανεύρεση επενδυτή και φέρονται να ήταν μέχρι προσφάτως σε συνομιλίες με αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η ΝΑΒΙΠΕ Aστακού είναι η μοναδική στη χώρα βιομηχανική περιοχή που έχει χαρακτηρισθεί ως ελεύθερη ζώνη και διαθέτει λιμενικές εγκαταστάσεις στον κόλπο του Πλατυγιαλίου, 7 χλμ. νότια του Αστακού, οι οποίες κατασκευάστηκαν από την ΕΤΒΑ και αναγνωρίστηκαν ως ελεύθερη ζώνη το 1990. Επειτα από διεθνή διαγωνισμό, πέρασε στον έλεγχο της ΑΕΓΕΚ και το 2008 σε εταιρεία συμμετοχών των πιστωτριών Tραπεζών. Ποσοστό διαθέτει και η εταιρεία ΣΥΜΕΤ, συμφερόντων του Β. Κούτση.
Xρύσα Λιάγγου
 ΄΄ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ΄΄
9/3/2020

(Οι υπογραμμίσεις και η εικονογράφηση γίνονται με ευθύνη του blogger)