ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ...
Σκίτσο του Α.ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ
''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''
Tρία σενάρια αν, παρά τη βοήθεια,
δεν μπορούμε να πληρώσουμε
Αναλυτές και επενδυτές έχουν καταρτίσει τρία σενάρια που θα μπορούσαν να ισχύσουν στην περίπτωση της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας της Ευρωζώνης τυχόν δυσκολευτεί να καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις.
Αναδιάρθρωση του χρέους κατόπιν διαπραγμάτευσης
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ: Πολύ μεγάλη, μεσομακροπρόθεσμα. Σε αυτό το σενάριο, η Ελλάδα θα διαπραγματευόταν την αναδιάρθρωση του χρέους της πριν έρθει η ώρα της αποπληρωμής του. Αυτό θα σήμαινε παράταση της ημερομηνίας αποπληρωμής των δανείων. Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, αυτό θα σήμαινε ότι οι επενδυτές θα εισπράξουν 20% ώς 40% λιγότερα χρήματα απ’ όσα υπολόγιζαν. Τα τωρινά spreads αντανακλούν πιθανότητα 25% να πάρουν πίσω οι επενδυτές το 50% των χρημάτων τους και πιθανότητα 33% να πάρουν πίσω το 60%.
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ: Τα spreads άλλων υπερχρεωμένων χωρών της Ευρωζώνης θα ανέβουν, τα γερμανικά ομόλογα θα επωφεληθούν, ενώ το ευρώ θα πέσει στο 1,15 $, δηλαδή στα επίπεδα του 2005.
Μονομερής αναδιάρθρωση του χρέους
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ: Απειροελάχιστη. Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβάλει στους πιστωτές της αναδιάρθρωση, μεταθέτοντας τις ημερομηνίες αποπληρωμής ή υποχρεώνοντάς τους να εισπράξουν λιγότερα, χωρίς να έχει αποσπάσει πρώτα τη συγκατάθεσή τους. Οι αναδιαρθρώσεις χωρίς διαπραγμάτευση έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσουν οι επενδυτές μέρος των χρημάτων τους. Μια ακόμη πιο απίθανη παρενέργεια αυτού του σεναρίου θα ήταν να πιέσουν οι αγορές τόσο πολύ την Ελλάδα, ώστε να υποχρεωθεί να φύγει από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομως, αν μια αδύναμη χώρα φύγει από την Ευρωζώνη, ο δανεισμός της θα γίνει ακόμη ακριβότερος.
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ: Ακόμη μεγαλύτερη ζημιά για το ευρώ, καθώς οι αγορές θα συνυπολογίσουν μεγαλύτερη πιθανότητα διάλυσης της Ευρωζώνης. Ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση των spreads των αδύναμων χωρών.
Πτώχευση
ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ: Απειροελάχιστη. Το 70% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χαρτοφυλάκια ξένων επενδυτών, κυρίως γαλλικών και γερμανικών τραπεζών, και έτσι οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν αυτή την εξέλιξη. Η πτώχευση της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα θα σήμαινε τον αποκλεισμό της από τις αγορές κεφαλαίων, όπως συνέβη όταν πτώχευσε η Αργεντινή το 2001.
ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ: Η ισοτιμία του ευρώ προς το δολάριο θα έπεφτε κάτω από το 1:1, τα spreads θα εκτινάσσονταν σε τέτοια ύψη που και άλλες χώρες θα έχαναν την πρόσβασή τους στις αγορές. Μόνο οι χώρες με βαθμολογία ΑΑΑ θα μπορούσαν πλέον να δανειστούν.
Αλλες πιθανότητες
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να προσφέρει δάνεια στην Ελλάδα, είτε αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα είτε αποδεχόμενη τα κρατικά ομόλογα ως εγγύηση δανείων, ανεξάρτητα της βαθμολογίας τους. Τέτοιου είδους σενάρια θεωρούνται απομακρυσμένα επειδή απαιτούν δύσκολες πολιτικές αποφάσεις.
Επίσης, παράγοντας που περιπλέκει την κατάσταση είναι ότι πολλοί επενδυτές έχουν στοιχηματίσει στην πτώχευση, αγοράζοντας ασφάλιστρα κινδύνου και άρα έχουν συμφέρον να οδηγήσουν τα πράγματα σε μια τέτοια εξέλιξη.
Reuters
Αναδημοσίευση από την ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''
29/4/2010