Σκιά Μνημονίου διαλύει το κράτος της Ισπανίας ...




Αλαζονικός και υπερόπτης ήταν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι τη Δευτέρα. «Μπούρδες (!)» χαρακτήρισε με θράσος τη μεγάλη συγκέντρωση που επρόκειτο να γίνει την Τρίτη στη Βαρκελώνη με αφορμή την ημέρα εορτασμού της Καταλονίας. Την Τρίτη το βράδυ ο σοκαρισμένος Ραχόι θα προτιμούσε να είχε καταπιεί τη γλώσσα του: πάνω από ενάμισι εκατομμύριο Καταλανοί είχαν ξεχυθεί στους δρόμους, με κεντρικό σύνθημα «Καταλονία, το επόμενο ανεξάρτητο κράτος στην Ευρώπη»! Εμβρόντητη η Γηραιά Ηπειρος και φυσικά πάνω από όλους η ίδια η Ισπανία παρακολουθούσαν αυτή την έκρηξη. «Η καταλανική τάση ανεξαρτητοποίησης πετυχαίνει μια ιστορική επίδειξη δύναμης» ήταν ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της ισπανικής εφημερίδας «Ελ Παΐς» της Μαδρίτης χθες. Οι βρετανικοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» έχωναν πιο βαθιά το μαχαίρι στην πληγή με τον τίτλο του δικού τους σχετικού ρεπορτάζ: «Η κρίση ρίχνει λάδι στη φωτιά της ώθησης προς την ανεξαρτησία της Καταλονίας». Η βρετανική εφημερίδα συνέχιζε τονίζοντας ότι «οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν πρόωρες καταλανικές εκλογές, πιθανόν την άνοιξη, οι οποίες θα μετατραπούν ντε φάκτο σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία».
«Η εθνική γιορτή της Καταλονίας μετατράπηκε σε τεράστια αποσχιστική συγκέντρωση» διαπιστώνουν στην παγκόσμια έκδοσή τους και οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «η κρίση χρηματοδότησης τροφοδότησε ακόμη περισσότερο το παλιό αίτημα της Καταλονίας προς τη Μαδρίτη να της χορηγήσει μεγαλύτερη δημοσιονομική αυτονομία και να μειώσει τη συνεισφορά της Καταλονίας σε ένα εθνικό σύστημα που αναδιανέμει μερικά φορολογικά εισοδήματα σε φτωχότερες περιοχές της Ισπανίας».


Με άλλα λόγια, η πλούσια Καταλονία με τα 7,5 εκατομμύρια κατοίκους που παράγει το 19% του ΑΕΠ της Ισπανίας και έχει μια οικονομία λίγο μεγαλύτερη από της Πορτογαλίας, θέλει να κρατάει για τον εαυτό της τα φορολογικά της έσοδα - απαίτηση παράλογη για ενιαίο κράτος όπως είναι η Ισπανία.
Η ουσία είναι ότι αφενός το γεγονός πως η Καταλονία υποχρεώθηκε να ζητήσει κατεπειγόντως τον περασμένο μήνα δάνειο 5 δισ. ευρώ από το ισπανικό κράτος για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της και αφετέρου τα μέτρα λιτότητας που εξαγγέλλει με ρυθμό πολυβόλου ο Ραχόι στο πλαίσιο προετοιμασίας υπαγωγής της Ισπανίας σε καθεστώς Μνημονίου ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ, προσέδωσαν πρωτοφανή δυναμική στο κίνημα ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Ο ηγέτης της Καταλονίας, ο δεξιός εθνικιστής Αρτουρ Μας, δεν παραβρέθηκε στη συγκέντρωση τυπικά επειδή την ερχόμενη Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου, θα συναντηθεί στη Μαδρίτη με τον πρωθυπουργό Ραχόι ακριβώς για να απαιτήσει δημοσιονομική αυτονομία της Καταλονίας. Εστειλε όμως μήνυμα στο αχανές συλλαλητήριο. «Η καρδιά και το πνεύμα μου είναι μαζί σας. Η κραυγή σας είναι κραυγή μου. Η Καταλονία ποτέ πριν δεν ήταν τόσο κοντά στην εθνική πληρότητα», ανέφερε, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τη λέξη «ανεξαρτησία».
Στη συγκέντρωση του ενάμισι εκατομμυρίου όμως παραβρέθηκε το πραγματικό σύμβολο της σύγχρονης Καταλονίας - ο επίσης δεξιός εθνικιστής Ζόρντι Πουζόλ, που διετέλεσε πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης συνεχώς επί σχεδόν ένα τέταρτο του... αιώνα, από το 1980 έως το 2003!
«Δεν ταιριάζουμε πλέον μέσα στην Ισπανία», δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο Πουζόλ, ο οποίος όσο κυβερνούσε ήταν κυματοθραύστης κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. «Δεν έχω επιχειρήματα πλέον κατά της ανεξαρτησίας. Δεν άλλαξα εγώ. Η χώρα άλλαξε. Η Ισπανία τα έκανε έτσι, κάνει την Καταλονία, μη βιώσιμη. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτή την κατάσταση», διακήρυξε. Το βέβαιο είναι πως η Ισπανία υπό την απειλή υπαγωγής της σε καθεστώς Μνημονίου αντιμετωπίζει ήδη διαλυτικές τάσεις ως κράτος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
''ΕΘΝΟΣ''
13-9-2012