Ο «νεκρός Μακεδόνας»






Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ πήγε να σκάψει, με αφορμή μια φανταστική «δολοφονία» στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, τον λάκκο στην ελληνική πλευρά, αλλά έπεσε η ίδια μέσα. Ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι πίστεψε ότι είχε μπροστά του μια μεγάλη ευκαιρία να εκθέσει ανεπανόρθωτα την Αθήνα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας και έπαιξε με απίστευτη επιπολαιότητα ένα επικίνδυνο παιχνίδι προπαγάνδας.

Του χρειαζόταν ένας «νεκρός Μακεδόνας» για να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα πόσο αδίστακτος είναι ο νότιος γείτονας και νόμισε ότι τον βρήκε στο «άψυχο κορμί» κάποιου «αιγαιάτη» -ανύπαρκτου όπως αποδείχθηκε- ονόματι Αλεξάντερ Σαμαρτζίεφ.

Η ευκολία με την οποία η κυβέρνησή του υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή την «αποκάλυψη» ενός δίγλωσσου ακτιβιστή από τη Φλώρινα, σύμφωνα με την οποία ο «εξάδερφός» του δολοφονήθηκε από τη Χρυσή Αυγή και ο κουτοπόνηρος τρόπος που τη διαχειρίστηκε, σοκάρουν. Εδειξαν ότι το σύστημα Γκρούεφσκι είναι ικανό για όλα. Ακόμα και να βάλει «φωτιά» στις σχέσεις με τους γείτονες.

Ηταν η ελεγχόμενη από την κυβέρνηση κρατική τηλεόραση των Σκοπίων που σήμανε «πολεμικό συναγερμό», διαλαλώντας, πως «στην Ελλάδα σκοτώνουν Μακεδόνες» και ποτίζοντας με ανθελληνικό δηλητήριο τη σλαβομακεδονική κοινή γνώμη. Ηταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που την Κυριακή και ενώ η υπόθεση είχε αρχίσει να ξεκαθαρίζει επέμενε να κρατάει ψηλά το θέμα με δηλώσεις περί «αηδιαστικών πληροφοριών» τις οποίες δήθεν περίμενε να επιβεβαιώσει για να τοποθετηθεί. Ηταν η κυβέρνηση που κινητοποίησε αμέσως τις Βρυξέλλες με τον επίτροπο για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε να εκφράζει, μια μέρα πριν επισκεφθεί την Αθήνα, την «ανησυχία του» για μια δολοφονία που δεν έγινε ποτέ και για την οποία τον είχε «πληροφορήσει» ο Γκρούεφσκι και να αναγκαστεί να ψελλίζει εκ των υστέρων διάφορες δικαιολογίες.

Ο Γκρούεφσκι βιάστηκε να επενδύσει σε μια ανύπαρκτη δολοφονία και για έναν επιπλέον λόγο: να αναδείξει διεθνώς και να θέσει στην ατζέντα των διμερών σχέσεων την ύπαρξη και «κακομεταχείριση» αλύτρωτης «μακεδονικής μειονότητας». Δεν του βγήκε όμως και τώρα, μετά το φιάσκο, μετράει απώλειες. Το προφίλ του ως αξιόπιστου ηγέτη, ο οποίος στις κρίσιμες στιγμές οφείλει να διαχειρίζεται με ψυχραιμία και σοβαρότητα ευαίσθητα για τη χώρα του -αλλά και τη γειτονιά- ζητήματα, επλήγη ανεπανόρθωτα.

Είναι απορίας άξιον πώς εφεξής θα τον εμπιστευθεί ο άνθρωπος που έχει τον πρώτο λόγο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., ο επίτροπος Φούλε δηλαδή -και μαζί του ο διεθνής παράγοντας- μετά το «κάζο» που υπέστη εξαιτίας του και εν γένει την όλη φαρσοκωμωδία. Οσο για την ελληνική διπλωματία δεν θα αφήσει να πάει χαμένο το «δωράκι» του Γκρούεφσκι. Ο κ. Γ. Κουμουτσάκος το έφερε ήδη στο Ευρωκοινοβούλιο.

Tου Σταύρου Τζίμα

''KAΘΗΜΕΡΙΝΗ''
  5-10-2012

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: