Συγκοινωνούντα δοχεία ...


(...) 
είναι βέβαιο, ότι η έκρηξη κατά της λιτότητας και της ύφεσης στον Νότο θα έχει σχέση συγκοινωνούντων δοχείων με τον ευρωσκεπτικισμό στη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία αλλά και την Φινλανδία.
(...)



Η νεοεκλεγείσα Βουλή στην Ιταλία δεν μπορεί να δώσει βιώσιμη κυβερνητική πλειοψηφία, και αν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στην επόμενη θα είναι πιο αισθητή η παρουσία του λαϊκισμού και της αντισυστημικής ψήφου. Επιπλέον με τη θητεία του προέδρου Ναπολιτάνο να λήγει στα τέλη Απριλίου είναι σαφές ότι πρώτα πρέπει να βρεθεί στη Βουλή και τη Γερουσία η πλειοψηφία που θα εκλέξει τον διάδοχό του και μετά να κριθεί αν η χώρα πρέπει να προσφύγει σε νέα εκλογική αναμέτρηση.
Ετσι η χθεσινή προειδοποίηση του Συνδέσμου Ιταλικών Βιομηχανιών Confidunstria ότι η χώρα βαδίζει προς πιστωτική ασφυξία μάλλον αποτυπώνει την πραγματικότητα παρά αποτελεί πίεση προς τον πολιτικό κόσμο να δώσει λύση.
Παρατεταμένη ακυβερνησία στην Ιταλία θα θέσει σε δεινή δοκιμασία την αξιοπιστία του επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι, που ανανέωσε τη δέσμευσή του για παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά, αλλά κυρίως θα σταθεροποιήσει -αν δεν διογκώσει- το υψηλό ποσοστό που καταγράφεται ότι στηρίζει το υπό διαμόρφωση ακόμη κόμμα «Εναλλακτική Λύση για τη Γερμανία», που στοχεύει είτε στην επιστροφή στο μάρκο είτε στη συμμετοχή σε μικρότερη Νομισματική Ενωση.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες στο περιοδικό Focus, 26% των ψηφοφόρων φέρονται διατεθειμένοι να στηρίξουν τον νέο κομματικό σχηματισμό.
Ενα είναι βέβαιο, ότι η έκρηξη κατά της λιτότητας και της ύφεσης στον Νότο θα έχει σχέση συγκοινωνούντων δοχείων με τον ευρωσκεπτικισμό στη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία αλλά και την Φινλανδία.
Η πόλωση καλπάζει, η Ιταλία είναι ένα ατύχημα εν αναμονή, όπου οτιδήποτε μπορεί να συμβεί στο τετράμηνο ακυβερνησίας που έχουμε μπροστά μας, με τις πιθανότητες εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης να συρρικνώνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Η ανακωχή μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ή για την ακρίβεια μέχρι το τέλος του 2013, που ήθελε η Μέρκελ, είναι ήδη ένα χαμένο στοίχημα, η συρρίκνωση της δημοτικότητας του Ολάντ στη Γαλλία γίνεται ανεξέλεγκτη κατάρρευση που θα διογκώσει τη Λαϊκιστική Ακροδεξιά της Λεπέν: Οσο αξιόπιστος και όσο θεσμικά νομιμοποιημένος να είναι ο Ντράγκι η δέσμευσή του φαίνεται και αυτή να έχει ημερομηνία λήξης, αν εξακολουθήσει να διογκώνεται στον Νότο και στον Βορρά της Ευρωζώνης ο ευρωσκεπτικισμός.
Ο γερμανικός ευρωσκεπτικισμός είναι ένα πολιτικό παράδοξο πρώτου μεγέθους, καθώς καταγράφεται στη χώρα που ενισχύθηκε και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους κερδοσκόπησε σε βάρος των εταίρων της σε όλη τη διάρκεια της κρίσης με φθηνό έως μηδενικό δανεισμό και με συρροή καταθέσεων στο τραπεζικό της σύστημα.
Είναι προφανές ότι τον ευρωσκεπτικισμό τροφοδότησαν όχι γραφικοί, ιδεοληπτικοί-δογματικοί καθηγητές, αλλά η κυβέρνηση Μέρκελ, που χρησιμοποίησε ως άλλοθι την αρνητική τοποθέτηση της κοινής γνώμης στις διασώσεις για να νομιμοποιήσει το παιχνίδι της καθυστέρησης της συνολικής λύσης.
Ετσι το τέχνασμα έγινε αυτο-εκπληρούμενη προφητεία, με ένα ισχυρό ποσοστό των ψηφοφόρων της ευημερούσας Γερμανίας να αισθάνεται ότι καλείται να χρηματοδοτήσει τους απροσάρμοστους στον Νότο.
Τη σχέση συγκοινωνούντων δοχείων την υιοθετεί άλλωστε και σε ανάλυσή του το Der Spiegel, που σημειώνει ότι «αν υπάρξει ανάφλεξη της κρίσης στην Ευρωζώνη τότε θα υπάρξει ταυτόχρονη ανάφλεξη του αντι-ευρωπαϊκού ρεύματος. Το ρεύμα αυτό έχει πλέον πολιτική στέγη στη Γερμανία».
Η έκρηξη των δύο Παγκοσμίων Πολέμων τον 20ό αιώνα μάς διδάσκει ότι η καταστροφή δεν είναι ποτέ προμελετημένη, αλλά προκύπτει ως ατύχημα, δεν είναι ποτέ στρατηγική επιλογή αλλά συσσώρευση λανθασμένων τακτικών χειρισμών.

Ηθικός αυτουργός Είναι προφανές ότι τον ευρωσκεπτικισμό τροφοδότησαν όχι γραφικοί, ιδεοληπτικοί-δογματικοί καθηγητές αλλά η κυβέρνηση Μέρκελ, που χρησιμοποίησε ως άλλοθι την αρνητική τοποθέτηση της κοινής γνώμης στις διασώσεις για να νομιμοποιήσει το παιχνίδι της καθυστέρησης της συνολικής λύσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΛΟΥΛΟΣ

Πηγή
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=27689&subid=2&pubid=113008364