Η τελευταία ελπίδα μας είναι ο Ριχάρδος σύντροφε...


 

Ήμουνα που λές σύντροφε αναμένοντα μετ’ αδημονίας και αγωνίας στα όρια της παραφροσύνης της κανονικής να επανεκπέμψει σήμα η ΕΡΤ η θεάρεστος, αραχτός στην καναπεδούμπα μου και αντιστεκόμουνα σθεναρά στο κατεστημένο σύστημα ενημέρωσης, επιδιδόμενος σε ανελέητο ζάπινγκ. Άμα πρόκειται για ανθρώπους κανονικούς, πρέπει χθες το βράδυ να έστειλα Όλγα Τρέμη, Μπάμπη Παπαδημητρίου και Αντώνη Σρόιτερ στους τρελογιατρούς, καθόσον όποτε πηγαίνανε να πούνε κουβέντα, τους προλάβαινα με το τηλεμαρκούτσι και τους άλλαζα. Μιλάμε για τρελή αντίσταση, στα όρια της επαναστάσεως, κρίμα που δε ζει ο Τσε να με ‘βλεπε να με καμάρωνε. 

Όμως εκεί που πήγαινα να φιμώσω γεμάτος κακία το Νίκο τον Ευαγγελάτο, περνάει ένα μπάνερ θεόσταλτο από κάτω ακριβώς από την Ελένη την Καλογεροπούλου, την οποία ειρήσθω εν παρόδω δε τηνε σταματάει ούτε το τηλεκοντρόλ το Samsung το «ουάν φορ όλ» που σβήνει με τις μπαταρίες στα τελευταία τους ακόμα και το play station του γείτονα απέναντι δυο ορόφους από κάτω μας, το οποίο (το μπανερ) ενημέρωνε τον πολίτη παύλα φορολογούμενο, (ή και αντιστρόφως δεν παρεξηγείται ο σύντροφος) ότι δύναται να ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες τις οφειλές του προς τον κύριο Στουρνάρα, μέχρι και σε 100 (εκατό ολογράφως) μηνιαίες δόσεις. «Μαλάκα μου!» σκέφτηκα, «Σωθήκαμε!». Θα πεταχτώ μέχρι την εφορία αύριο πουρνό – πουρνό με τη δροσούλα και θα τηνε ρυθμίσω την οφειλή τη ληξιπρόθεσμη για να μάθει να φέρεται. Και μάλιστα, πηγαίνοντας προς τη ρύθμιση, θα περάσω κι από το μαγαζί το καινούριο που άνοιξε στη θέση της Τίμπερλαντ που έκλεισε, εκείνο με την κίτρινη ταμπέλα σε γραμματοσειρά τριψήφια και λόγκο «ΑΓΟΡΑ ΧΡΥΣΟΥ», για να τους κάνω ένα κωλοδάχτυλο, να μάθουν να φέρονται κι αυτοί όταν ζητάνε το δαχτυλίδι της γιαγιάς με μια κοτρόνα από πάνω σα γιαρμά από τη Βέροια, για να δώσουνε τριάντα γιούρος.

Πράγματι πήγα που λες σύντροφε την αμέσως επομένη, αλλά επειδή μένω χρόνια στην Ελλάδα και γνωρίζω πρόσωπα και καταστάσεις όπως ακριβώς γνωρίζει η θεια μου η Μερόπη το καστ του Σουλεημάν του Μεγαλοπρεπούς, άφησα το κωλοδάχτυλο στην άκρη μέχρι της εγκρίσεως της αυτής ρυθμίσεως της θεαρέστου. Κάτσε να ρυθμίσουμε πρώτα και μετά πανηγυρίζουμε ελληνοπρεπώς, εσκέφθην ως προνοητικός Έλλην φορολογούμενος και ουχί αδίκως, όπως αντελήφθην συντόμως τε εξοργιστικώς άρτι αφιχθείς στο γραφείο του αρμοδίου υπαλλήλου επί των ρυθμίσεων της τοπικής Δ.Ο.Υ. 

Σύντροφε, έπεσα πάνω στη μεγαλύτερη λίστα «θέλω» από καταβολής ελληνικού κράτους. Τόσα «θέλω» δε μου είχε πει η σύζυγος στις προετοιμασίες του γάμου μας, ή ακόμα ο μικρός όταν τονε πήγα πρώτη φορά στο Τζάμπο. Παραθέτω μικρό απόσπασμα της αυτής λιστός:

Θέλω (υπαλλήλου): Πρόσφατη μισθοδοσία. Ε9 1997, 2005 και τροποποιήσεις αυτών, μονοκατοικίες, διαμερίσματα, επαγγελματικές στέγες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, πάρκινγκ, αποθήκες και σκυλόσπιτα. ΦΜΑΠ. Αυτοκίνητα. Μηχανάκια και ποδήλατα. Υπόλοιπα λογαριασμών σε τράπεζες. Ταμιευτήρια, όψεως, τρεχούμενοι, περπατούμενοι, overdraft, ανοικτά δάνεια. Μετρητά. Μετοχές. Αμοιβαία Κεφάλαια. Παράγωγα. Ομόλογα (ελληνικού δημοσίου δε λαμβάνονται υπόψη ως πιο junk κι από μενού στα kfc). Αποταμιευτικά που γλίτωσαν. Συνταξιοδοτικά προγράμματα. Πρόσφατες φωτό από αναποδογυρισμένα στρώματα χωρίς ορατό κομπόδεμα. Βεβαίωση από μηχανικό ότι δεν υπάρχουν κρύπτες σε πλακάκια και ξύλινα πατώματα. Πρόσφατες φωτό από άδεια ντουλάπια κουζίνας. Βεβαίωση ΚΕΠ περί μη κατοχής καταψύκτη. Λίρες κατοχικές. Λίρες μεταγενέστερες αγγλικής κοπής και άλλες. Δόντια χρυσά και κοσμήματα φό και ζωντανά. Δαχτυλίδια, βραχιόλια, κολιέδες και μενταγιόν. Κι άμα τα γράψω λάθος, τρία μηνάκια εις την ψειρού ακατέβατα.

Ειδικά για τα τελευταία (τα κοσμήματα) είχα μια άποψη καθόσον ο υπάλληλος της Δ.Ο.Υ. και κατόπιν οδηγιών μέσω σχετικής εγκυκλίου του κυρίου Στουρνάρα του Μεγαλοπρεπούς, μου τα υπολόγιζε ως χρυσό σκέτο και όχι ως κόσμημα. Αδικία σύντροφε και ευτυχώς που δεν το έχωσα εκείνο το κωλοδάχτυλο το αυθόρμητο στο Ριχάρδο τον ενεχυροδανειστή, καθόσον εκείνος μου τα ‘λεγε και γω δεν τον άκουγα. «Μην τα πας τα κοσμήματα όπου κι όπου να τα σκοτώσεις αδελφέ. Θα στα πάρουνε για ένα κομμάτι ψωμί» μου λέγε ο άγιος αυτός άνθρωπος και γω δεν τον άκουγα. 

Τελικά, μετά τη ρύθμιση, υπάρχει κι ο Ριχάρδος. Τουλάχιστον αυτός δίνει κάτι παραπάνω από το Στουρνάρα. Στα παίρνει για κόσμημα και όχι μόνο για χρυσό…
 20/6/2013 10:16 από grobok


Πηγή

 www.capital.gr 
''Θεματικές συζητήσεις''
20-6-2013









ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Πρώτα θα δηλώνουν περιουσίες και μετά θα «ρυθμίζουν» χρέη 
-Ποινή φυλάκισης για ανακριβή στοιχεία

Τον πλήρη «φάκελο» με όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία, κινητά, ακίνητα μέχρι και έργα τέχνης, θα πρέπει να προσκομίσουν στις Εφορίες όσοι φορολογούμενοι επιθυμούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση της «τελευταίας ευκαιρίας» για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Η αίτηση τους θα προχωρήσει μόνο εάν τα στοιχεία της δήλωσης είναι ακριβή σε αντίθετη περίπτωση θα αντιμετωπίζουν ακόμα και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών. Εφόσον δηλώσουν το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων, ακόμα και κοσμήματα και έργα τέχνης καθώς τα μελλοντικά έσοδα που πιθανόν να έχουν, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας οι οφειλέτες του Δημοσίου.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη οι οφειλέτες του Δημοσίου για να μπορέσουν να υπαχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία όπως το μηνιαίο εισόδημά τους, επενδύσεις/συμμετοχές κάθε μορφής, τους αριθμούς των τραπεζικών τους λογαριασμών (IBAN), μεταφορικά μέσα, τα ακίνητα επί των οποίων έχει εμπράγματο δικαίωμα, απαιτήσεις από τρίτους, καθώς και πληροφορίες που θα περιλαμβάνουν οφειλές του σε ασφαλιστικά Ταμεία ή άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα και άλλες πάγιες υποχρεώσεις προς τρίτους, εφόσον υφίστανται, το τρέχον και το αναμενόμενο εισόδημά τους (π.χ. εκτίμηση για τυχόν έσοδα από μελλοντική εκμίσθωση ακινήτου, εμπορική συμφωνία κ.λπ.).
Οπως αναφέρει και η Καθημερινή στην υπεύθυνη δήλωση που θα συνοδεύει την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση οι οφειλέτες του Δημοσίου αφού θα δηλώνουν ότι δεν έχουν καταδικαστεί και δεν τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδικήματα φοροδιαφυγής υποχρεούνται να εμφανίσουν:
1. Στοιχεία δηλούμενου μηνιαίου εισοδήματος:
• Μηνιαίο καθαρό εισόδημα (ποσό).
• Πάγιες μηνιαίες υποχρεώσεις (από δάνεια κ.λπ.).
• Αναμενόμενο (επιπλέον) μηνιαίο εισόδημα (περιγραφή, ποσό) όπως εκτίμηση για τυχόν έσοδα από μελλοντική εκμίσθωση ακινήτου, εμπορική συμφωνία κ.λπ.
Περιουσιακά στοιχεία
2. Ακίνητη περιουσία. Εφόσον τα εμπράγματα δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) επί ακινήτων έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9, οι οφειλέτες δεν θα χρειαστεί να τα δηλώσουν εκ νέου. Για μη δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων όπως εμπράγματα δικαιώματα που αποκτήθηκαν πρόσφατα ή εμπράγματα δικαιώματα στο εξωτερικό για τα οποία δεν υπάρχει υποχρέωση δήλωσης, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν τα στοιχεία των ακινήτων (διεύθυνση, περιγραφή, εμπράγματο δικαίωμα, ποσοστό κυριότητας). 3. Μεταφορικά μέσα: • Αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα κ.λπ. εφόσον έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε1 δεν δηλώνονται ξανά.
• Για μη δηλωθέντα μεταφορικά μέσα που αποκτήθηκαν πρόσφατα θα δηλωθούν τα στοιχεία όπως είδος, αριθμός κυκλοφορίας ή νηολογίου, ποσοστό κυριότητας κ.λπ.
4. Λοιπά περιουσιακά στοιχεία. Ομόλογα, μετοχές, ομολογίες, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κ.λπ. Θα περιγράφονται το είδος, ο τίτλος, ο αριθμός χαρτοφυλακίου, η τρέχουσα αξία.
5. Συμμετοχή σε κάθε είδους επιχειρήσεις. Θα πρέπει να δηλωθούν το είδος συμμετοχής, το είδος της επιχείρησης κ.λπ.
6. Κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας όπως έργα τέχνης, συλλογές. Θα δηλωθούν το είδος, το πλήθος και η αξία.
7. Απαιτήσεις. Πλήρη «φάκελο» όλων των περιουσιακών τους στοιχείων, από κινητά, ακίνητα μέχρι και έργα τέχνης, θα πρέπει να προσκομίσουν στις εφορίες όσοι ενδιαφέρονται να κάνουν αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Εάν τα στοιχεία της δήλωσης είναι ανακριβή, τότε οι οφειλέτες όχι μόνο θα αποκλείονται από την ρύθμιση, αλλά θα αντιμετωπίζουν και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών. Επίσης θα πρέπει να δηλώνουν ότι δεν τους έχει ασκηθεί δίωξη για αδικήματα φοροδιαφυγής. Εφόσον δηλώσουν το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων, ακόμα και κοσμήματα και έργα τέχνης καθώς τα μελλοντικά έσοδα που πιθανόν να έχουν, μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας οι οφειλέτες του Δημοσίου. Επί της ουσίας πρέπει μαζί με την αίτηση υπαγωγής να δηλώσουν με υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων (κινητή και ακίνητη περιουσία οποιασδήποτε μορφής). Οσοι δηλώσουν ανακριβή στοιχεία αυτομάτως θα βρεθούν εκτός ρύθμισης και αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών

Πηγή
 iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/111189#ixzz2Y3nVKsUL