"Στρατηγική της έντασης" στην Τουρκία;




 Από εδώ και πέρα η πορεία μπορεί να είναι μόνο κατηφορική: η Τουρκία θα πορεύεται διχασμένη, ασταθής, παρανοϊκά συνομωσιολογούσα και ταυτοχρόνως χωρίς ορατή πολιτική διέξοδο. Οι αριθμοί από το νέο κύμα διαδηλώσεων που πυροδότησε ο θάνατος του 15χρονου Berkin Elkan είναι αποκαλυπτικοί: Δύο εκατομμύρια διαδηλωτές σε 53 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, με βίαια επεισόδια σε 13 από αυτές, στα οποία τραυματίσθηκαν 52 πολίτες και 19 αστυνομικοί, ενώ συνελήφθησαν 417 άτομα – ανάμεσά τους και 36 ανήλικοι.

Και το κυριότερο: στον απολογισμό προστέθηκαν άλλοι δύο νεκροί.

Σαν  από ένα ιδιόμορφο παιχνίδι της γεωγραφίας, το ένα θύμα ήταν ένας αστυνομικός που υπέστη καρδιακή προσβολή (ενδεχομένως λόγω εισπνοής δακρυγόνων) στο Tunceli και το άλλο ήταν ένας 22χρονος από το Kasımpaşa που έπεσε νεκρός από σφαίρα.

Το Tunceli είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu και αποτελεί την μόνη τουρκική επαρχία όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι διπλά μειονοτικοί: ταυτοχρόνως Κούρδοι (ομιλητές της γλώσσας Zazaki) και Αλεβίτες το δόγμα. Μετονομάσθηκε σε Tunceli, ώστε να σβηστεί από τη μνήμη η “Σφαγή του Dersim” to 1937-8, οπότε ο τουρκικός στρατός κατέστειλε τοπική εξέγερση ακόμη και με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, αφήνοντας πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς...

Το Kasımpaşa, πάλι, είναι η φτωχική γειτονιά πλάι στο Πέραν της Κωνσταντινούπολης όπου μεγάλωσε ο νυν πρωθυπουργός της Τουρκίας. Η ομάδα Kasımpaşa Spor Kulübü, στην οποία ως νέος ξεδίπλωνε το ποδοσφαιρικό του ταλέντο ο ηγέτης των ισλαμιστών έχει για έδρα της στάδιο “Recep Tayyip Erdoğan”...

Τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο 22χρονος Burak Can Karamanoğlu το βράδυ της Τετάρτης καλύπτει πυκνό μυστήριο. Η αρχική εκδοχή, με βάση και το πρώτο ανακοινωθέν της Νομαρχίας Κωνσταντινουπόλεως, ήταν ότι πυροβολήθηκε κατά τη σύγκρουση δύο διαφορετικών ομάδων διαδηλωτών, φιλοκυβερνητικών και αντικυβερνητικών. Ο ίδιος ο άτυχος νέος προερχόταν από οικογένεια προσκείμενη στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ο θείος του είναι υποψήφιος δήμαρχος στην πόλη της Alucra) και πολλοί φαντάστηκαν ότι συμμετείχε σε μία ομάδα ροπαλοφόρων αντιδιαδηλωτών σαν αυτούς που καταγγέλλεται ότι έκαναν την εμφάνισή τους στις ταραχές του περασμένου καλοκαιριού.

Όμως, σύμφωνα με τη μαρτυρία του πατέρα του, όλα έγιναν μέσα σε δέκα λεπτά: μόλις ο Karamanoğlu επέστρεψε από τη δουλειά του πετάχτηκε μέχρι τη διπλανή εργατική (και εν πολλοίς αλεβίτικη) συνοικία του Okmeydanı, όπου κατοικούσε και δέχθηκε το μοιραίο χτύπημα πέρσι τον Ιούνιο ο Berkin Elkan. Πυροβολήθηκε ενώ στεκόταν με δύο φίλους του στο πεζοδρόμιο και παρατηρούσε ομάδα διαδηλωτών που αποχωρούσαν από την κηδεία του 15χρονου. Αντίπαλη ομάδα δεν υπήρχε και, το κυριότερο, στην περιοχή είχε μόλις σημειωθεί διακοπή ρεύματος και στον δρόμο απλωνόταν σκοτάδι.

Η αρχική πληροφορία ότι στην περιοχή βρίσκονταν οι Ülkücü Ocakları, δηλ. η νεολαία του Κόμματος Εθνικιστικής Δράστης (MHP), γνωστότεροι παλαιότερα και ως Γκρίζοι Λύκοι, δεν επιβεβαιώθηκε. Μάλιστα οι Ülkücü Ocakları έναναν γνωστό ότι ο Karamanoğlu ανήκε στην ισλαμιστική τοπική οργάνωση “Kasımpaşa 1453”. Ήδη το επόμενο πρωϊ χιλιάδες κάτοικοι του Kasımpaşa διαδήλωσαν προς το Okmeydanı κρατώντας τουρκικές σημαίες...

Οι κυβερνώντες δεν διστάζουν βέβαια να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, όπως έπραξε ο υπαρχηγός της κοινοβουλευτικής τους ομάδας Nurettin Canikli, ο οποίος δήλωσε ότι “ο αδελφός μας έπεσε νεκρός από τους παραστρατιωτικούς του Kılıçdaroğlu”. Ο Erdoğan, πάλι, προτιμά να εξαπολύει τους μύδρους του κατά του MHP, διερωτώμενος σε προεκλογική του ομιλία για τις δημοτικές εκλογές τί δουλειά έχουν οι νεολαίοι του στους δρόμους, πλάι στους “περιθωριακούς” και “τρομοκράτες” του Πάρκου Gezi. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο Erdoğan περισσότερο φοβάται το τρίτο κόμμα παρά την κεντροαριστερή κεμαλιστική αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς το MHP έχει αποτινάξει το ακραίο προφίλ των “Γκρίζων Λύκων” και είναι σε θέση να προσελκύσει από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δυσαρεστημένους συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Ακόμη χειρότερα, στο Διαδίκτυο εμφανίσθηκε προκήρυξη της ακροαριστερής οργάνωσης “Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο” (DHKP-C), η οποία ανέλαβε την ευθύνη του φόνου του Karamanoğlu, ως πράξη εκδίκησης για τους ΄ροπαλοφόρους του Erdoğan”. Πρόκειται για την ίδια οργάνωση που μεταξύ πολλών άλλων πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας με 2 νεκρούς στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα τον Φεβρουάριο 2013. Ο Hüseyin Fevzi Tekin που προ μηνός συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία στου Γκύζη μαζί με άλλα τρία άτομα φέρεται ως ο αρχηγός του ένοπλου σκέλους της.

Όλα αυτά αρχίζουν και θυμίζουν επικίνδυνα “στρατηγική της έντασης”, όπως την έζησε η Τουρκία κατά τα δικά της “μολυβένια χρόνια”, πριν το πραξικόπημα του 1980. Άλλωστε η έλλειψη εμπιστοσύνης και κοινής γλώσσας αποτελεί πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα της τουρκικής πολιτικής ζωής. Ο Erdogan χαρακτηρίζει “τσαρλατάνους” τους διαδηλωτές και τους προσάπτει ψευδείς κατηγορίες (ότι λ.χ. τον Ιούνιο έπιναν αλκοόλ μέσα σε τζαμί ή ότι επιτέθηκαν σε μαντιλοφορούσες γυναίκες) με στόχο να εξάψει τις θρησκευτικές ευαισθησίες του ακροατηρίου του. 

Ο Egemen Bağış, ο οποίος παραιτήθηκε από το Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων λόγω της εμπλοκής του σε σκάνδαλο διαφθοράς, χαρακτήρισε μέσω Twitter όσους διαδήλωναν στη μνήμη του Berkin ως “νεκρόφιλους”. Οι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος διαδίδουν στο Διαδίκτυο υποψίες ότι ο θάνατος του 15χρονου παραμονές των δημοτικών εκλογών δεν μπορεί παρά να είναι δουλειά του “παράλληλου κράτους” του ιεροκήρυκα Fethullah Gülen. 

Και από την άλλη, ο Kılıçdaroğlu καλεί τους οπαδούς του να κρατήσουν την ψυχραιμία τους απέναντι στις “προβοκάτσιες”, που θα μπορούσαν, όπως δεν δίστασε να πεί, να φθάσουν μέχρι και σε σκηνοθετημένη απόπειρα κατά της ζωής του Erdoğan...

ΚΩΣΤΑΣ ΡΑΠΤΗΣ
http://www.capital.gr/
gmessages/showTopic.asp?id=4264802&nid=1975302