''Stress Test'' ...





1.
 Το τεστ της αντοχής μας Νο 2
 ---------------------
Tα μάθατε τα νέα; Οι ελληνικές τράπεζες, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των τραπεζών της Ευρωζώνης, πέρασαν τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ!

Περιχαρής ο έλλην πρωθυπουργός ζητά από τους πολίτες να σηκώσουν το κεφάλι, να πιστέψουν επί τέλους πως η χτεσινή Κυριακή επιβεβαίωσε το τέλος της κρίσης, να στρέψουν την πλάτη στην αντιπολίτευση που επιβουλεύεται την έξοδο από το Μνημόνιο.

«Τα τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών» είπε ο κ. Σαμαράς, «ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, πλέον, βήμα-βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα, και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς», αναφερόμενος προφανώς σε κακεντρεχείς τύπους σαν και μένα που μια καλή κουβέντα δεν έχουμε να πούμε για τις επιτυχίες της συγκυβέρνησης.

Από κοντά και ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αδράχνει την ευκαιρία να μας κοιτάξει στα μάτια και να μας πει, άλλη μια φορά, ότι τον διαβάλαμε, ότι τόσο καιρό που τον λοιδορούμε, εκείνος, με το Μνημόνιο 2 και το PSI, έσωζε την Ελλάδα. «Τα σημερινά θετικά αποτελέσματα» είπε χτες, αναφερόμενος στα τεστ αντοχής της ΕΚΤ, «προκύπτουν από μια αλυσίδα κινήσεων της περιόδου 2011-2014, που αρκετοί είχαν σπεύσει να κατακρίνουν χωρίς να μπουν στο κόπο να δουν το συνολικό σχεδιασμό που θα αποβεί επωφελής και για το δημόσιο και για την εθνική οικονομία συνολικά». Και για να μην λείψει από την παρέα κι ο κ. Χαρδούβελης έβγαλε κι αυτός ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την χαρά του – βέβαια, ο συγκεκριμένος κύριος είναι ο μόνος που έχει και έννομο συμφέρον να χαίρεται, υπάλληλος μιας από τις εν λόγω τράπεζες για πάνω από μια ντουζίνα χρόνια.

Από την δική μου μεριά, το μόνο που σας θυμίζω είναι πως δεν είναι η πρώτη φορά που πτωχευμένες ελληνικές (και ευρωπαϊκές) τράπεζες πέρασαν ευρωπαϊκά τεστ αντοχής μετ' επαίνων. Κοιτάξτε τι έγραφα εδώ στο protagon τον Ιούλιο του 2010, δύο μόλις μήνες από το 1ο Μνημόνιο, όταν οι τράπεζες πέρναγαν τα τεστ αντοχής χωρίς κανένα πρόβλημα, σε άρθρο με τίλτο Το τεστ της αντοχής μας. Έγραφα:

«Να το πω απλά: Αν τα τεστ αντοχής που με πολλές φανφάρες πέρασαν όλες οι ιδιωτικές τράπεζες χτες (με εξαίρεση μία ήδη πτωχευμένη γερμανική) είχαν λάβει χώρα το 2007, θα κοβόταν κάποια από τις εκατοντάδες τράπεζες που ουσιαστικά φαλήρησαν (και οι οποίες χωρίς κρατική αρωγή θα έκλειναν όπως η Lehman); Ούτε μία! Τότε προς τι όλη αυτή η φασαρία με τα τεστ αντοχής; Πρόκειται για μια επικοινωνιακή κίνηση της Ε.Ε. με την οποία ελπίζει ότι θα ρίξει σκόνη στα μάτια των αγορών και θα πείσει ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης καλά κρατεί».

Όπως τώρα πολλοί θα βγουν να με χαρακτηρίσουν υπερβολικό, υβριστή των σθεναρών τραπεζών μας, άνθρωπο που δεν έχει να πει μια καλή κουβέντα, έτσι και τότε, το 2010, μετά την δημοσίευση εκείνου του άρθρου με χαρακτήρισαν θιασώτη της πτώχευσης, κακεντρεχή, δύσπιστο, καταστροφολόγο κ.λπ. Κι όταν όλες εκείνες οι τράπεζες που είχαν περάσει στα τεστ πτώχευσαν, και τρέχαμε να τις ανακεφαλαιοποιήσουμε με χρήματα που δανείζονταν οι πολίτες, κανένας υπερασπιστής της τιμής των τεστ αντοχής και των τραπεζιτών δεν είπε κουβέντα.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται, φίλες και φίλοι. Κι όχι, δυστυχώς, ως φάρσα που έλεγε ο Κάρολος Μαρξ. Εκείνα τα τεστ αντοχής αποδείχθηκαν εξευτελιστικά για μια ανόητη και άνευ ουσίας ελεγκτική αρχή, την ΕΒΑ. Αυτή τη φορά η ιστορία των τεστ πλήττει την αξιοπιστία του μοναδικού σοβαρού θεσμού που διαθέτει η Ευρωζώνη: της ΕΚΤ, την οποία η κ. Μέρκελ και οι λοιποί ευρωπαίοι ηγέτες έβαλαν στην τραγική θέση να κάνει αυτά τα τεστ και να εξευτελιστεί αναγκαζόμενη να κάνει τα στραβά μάτια στις μαύρες τρύπες των τραπεζών που βρήκε. Γιατί τραγική θέση; Να σας το εξηγήσω πολύ απλά.

Στις ΗΠΑ, όταν οι αντίστοιχες αρχές, το Fed και το FDIC, κάνουν έλεγχο σε μια τράπεζα του Μιζούρι αν βρει ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα των λογιστικών βιβλίων της εν λόγω τράπεζας, δεν έχει πρόβλημα να το διατυμπανίσει. Και δεν έχει πρόβλημα επειδή η ίδια αρχή, η Fed-FDIC, θα διώξει τη διοίκηση της τράπεζας και θα βάλει ό,τι χρήματα χρειάζονται στην τράπεζα για την εξυγιάνει, πριν την μεταπωλήσει. Φανταστείτε να μην είχε αυτή τη δυνατότητα και να ήξερε ότι, αν έβγαζε στην φόρα τη μαύρη τρύπα της τράπεζας του Μιζούρι, θα έπρεπε την τράπεζα να τη διασώσουν οι φτωχοί φορολογούμενοι του Μιζούρι μέσα από την πολιτειακή τους κυβέρνηση. Ότι αυτό θα έφερνε την πολιτεία του Μιζούρι πιο κοντά στην χρεοκοπία. Ότι, όταν αυτό το μαντάντο κυκλοφορούσε, οι υπόλοιπες τράπεζες του Μιζούρι θα αποκτούσαν πρόβλημα επιβίωσης.

Μια τέτοια ανακοίνωση θα δημιουργούσε πανικό σε όλο το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα. Η Fed απλά δεν θα έλεγε την αλήθεια. Θα προσπαθούσε να κρύψει το πρόβλημα της τράπεζας αυτής. Με αποτέλεσμα κανείς σοβαρός άνθρωπος να μην παίρνει στα σοβαρά τα τεστ αντοχής της Fed. Να λοιπόν τι δίνει αξιοπιστία στην Fed: η δυνατότητά της όχι μόνο να χαρακτηρίσει μια τράπεζα πτωχευμένη αλλά και να την εκκαθαρίζει και να την επανακεφαλαιοποιεί η ίδια. Αν δεν είχε αυτή τη διπλή ικανότητα, μια ικανότητα που η κ. Μέρκελ στέρησε στην ΕΚΤ, η Fed θα ήταν όσο αναξιόπιστη, αυτή και τα τεστ αντοχής της, όσο αναξιόπιστη έχει καταντήσει η ΕΚΤ.

ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ
27-10-2014
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.oikonomia&id=37251


Επιλεγμένα σχόλια-κριτική
επί του ανωτέρω άρθρου

(...)

1.1.

Σε όσους πιστεύουν ακόμα στην αντικειμενικότητα των αξιολογήσεων, να υπενθυμίσω το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο του 21ου αιώνα, το σκάνδαλο της Enron, του ενεργειακού κολοσσού των ΗΠΑ το 2001. Λίγες βδομάδες πριν χρεοκοπήσει, η ελεγκτική εταιρεία Arthur Andersen( έτος ίδρυσης 1913), μία από τις πέντε κορυφαίες τους είδους της στον κόσμο, της είχε δώσει με άριστα το αντίστοιχο stress test. 
H Arthur Andersen απασχολούσε τότε 28.000 υπαλλήλους στις ΗΠΑ και 85.000 διεθνώς. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα μόλις 200 στην έδρα της στο Σικάγο, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις αγωγές από όσους θίχτηκαν από την ελλιπή πληροφόρηση των στοιχείων της Enron. (Περισσότερα βλέπε :http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B4%CE%B1%CE%BB%CE%BF_Enron
Το πιο ενδιαφέρον και αξιοπερίεργο της όλης υπόθεσης είναι το γεγονός, ότι ακόμα και λίγες εβδομάδες πριν μαθευτεί το πρόβλημα και σταματήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της Enron στο χρηματιστήριο, ακόμα και όταν τα διευθύνοντα στελέχη της ξεφορτωνόταν μαζικά τις μετοχές τους, οι οίκοι αξιολόγησης Standard & Poors και Moody πιστοποιούσαν «εξαίρετη πιστοληπτική ικανότητα», που είχε ως έμμεσο αποτέλεσμα 500 κορυφαία στελέχη να μοιράσουν μεταξύ τους μπόνους συνολικής αξίας 300.000.000 δολαρίων!

Τον Ιούνιο του 2002, με δικαστική απόφαση, η ελεγκτική εταιρεία Arthur Andersen πλήρωσε ένα πρόστιμο 500 000 δολαρίων 

1.2.

 Για όσους αναρωτιούνται και για να μην αναμασούν ότι μπούρδα γράφει ο Τύπος, μέσα ή έξω, διαβάστε την ίδια την έκθεση.
https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/aggregatereportonthecomprehensiveassessment201410.en.pdf

Το "μασκάρισμα" του προβλήματος των πτωχευμένων τραπεζών δεν έχει να κάνει ιδιαιτέρως με τη χώρα μας.
Το πρόβλημα είναι πανευρωπαικό και η θέση της ΕΕ
στις παρούσες συνθήκες παγκόσμιου οικονομικού πολέμου είναι λογική ακόμη κι άν είναι ψεύτικη. Η ΕΕ τοποθετείται στρατηγικά να έχει ένα "ισχυρό" τραπεζικό σύστημα και θαλερό ευρώ. Όλα έχουν βάση στο ενδεχόμενο επικείμενης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, κατα πολύ ισχυρότερης από αυτή του 2008. Αυτό αρχίζει και γίνεται ορατό από παράγοντες όπως:

-Η επικείμενη αναστροφή πολιτικής των ΗΠΑ σχετικά με τα επιτόκια,
-Η παγκόσμια αξημένη διαφοροποίηση που υπάρχει στις πολιτικές των διάφορων κεντρικών τραπεζών,
-Η πιθανή άνοδος της δύναμης του δολλαρίου ΗΠΑ
-Η απόσυρση κεφαλαίων επένδυσης από τις αναδυόμενες αγορές (κυρίως Τουρκία, Ν. Αφρική και Χιλή αλλά και Αργεντινή, Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία & Ινδονησία) και η στροφή τους σε οικονομικά μοντέλα εσωστρέφειας
-Η πτώση της τιμής του πετρελαίου
-Η μείωση του ρυθμ΄που ανάπτυξης της Κινέζικης οικονομίας
-Η συνέχιση αύξησης της μόχλευσης χρέους παγκόσμια
-Η αστάθεια του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος

Οπότε δεν ακούμε τις εκάστοτε ηλιθιότητες περί κατάστασης της Ελληνικής οικονομίας ένθεν κακείθεν. Οι πολιτικοί στην Ελλάδα δεν θα ωριμάσουν ποτέ και τώρα διακρίνει το πρόβλημα ξεκάθρα.

Ένα είναι σίγουρο, χρειάζεται κοινωνική και πολιτική σταθερότητα σε όλη την Ευρώπη και επικράτηση της κοινής λογικής. Όποιοι και αν κυβερνάνε, πρέπει να κατανοήσουν τη "μεγάλη εικόνα" και να τηρήσουν τη σταθερότητα αυτή. Σε κάθε άλλη περίπτωση μπροστά μας είναι σκληρότερα βάσανα.

1.3.

 Τρεις είναι οι κατακλείδες του άρθρου:
1. Πρόκειται για μια επικοινωνιακή κίνηση της Ε.Ε. με την οποία ελπίζει ότι θα ρίξει σκόνη στα μάτια των αγορών και θα πείσει ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης καλά κρατεί.
2. Εκείνα τα τεστ αντοχής αποδείχθηκαν εξευτελιστικά για μια ανόητη και άνευ ουσίας ελεγκτική αρχή, την ΕΒΑ. Αυτή τη φορά η ιστορία των τεστ πλήττει την αξιοπιστία του μοναδικού σοβαρού θεσμού που διαθέτει η Ευρωζώνη: της ΕΚΤ, την οποία η κ. Μέρκελ και οι λοιποί ευρωπαίοι ηγέτες έβαλαν στην τραγική θέση να κάνει αυτά τα τεστ και να εξευτελιστεί αναγκαζόμενη να κάνει τα στραβά μάτια στις μαύρες τρύπες των τραπεζών που βρήκε.
3. Η δυνατότητά της [της Fed] όχι μόνο να χαρακτηρίσει μια τράπεζα πτωχευμένη αλλά και να την εκκαθαρίζει και να την επανακεφαλαιοποιεί η ίδια. Αν δεν είχε αυτή τη διπλή ικανότητα, μια ικανότητα που η κ. Μέρκελ στέρησε στην ΕΚΤ, η Fed θα ήταν [τ]όσο αναξιόπιστη, αυτή και τα τεστ αντοχής της, όσο αναξιόπιστη έχει καταντήσει η ΕΚΤ.

Η πρώτη μάς λέει ότι δεν έχουν σημασία οι αναλύσεις (το κουκούλωμα κατά Βαρουφάκη) για τις τράπεζες άρα η παράθεση των αναλύσεων δεν αποδεικνύει τίποτε.
Η δεύτερη μάς λέει ότι η πολιτική στρουθοκάμηλου της Μέρκελ, μόλυνε και την ΕΚΤ.
Η τρίτη μάς λέει ότι δεν υπάρχει συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική.

Για τους αγαπημένους των τραπεζιτών, να υπενθυμίσω τον κύριο "το Χρηματιστήριο θα φτάσει τις 7.000 μονάδες" όταν τα λαμόγια έψαχναν κορόιδα που θα αγόραζαν το ξεφόρτωμα των χαρτιών. Ο κύριος αυτός όχι μόνο παραμένει τραπεζίτης αλλά πριμοδοτείται ποικιλοτρόπως (αυτός και η τράπεζά του) μέχρι σήμερα. Εις υγείαν των κορόιδων λοιπόν.

(...)
Δείτε ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΟΛΙΑ -κριτική εδώ:
 http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.oikonomia&id=37251








2.  
Οι φορολογούμενοι σώζουν τις τράπεζες
----------------------------------
Η επιτυχία των 4 συστημικών τραπεζών να περάσουν τα stress tests, έπειτα από μια ευρύτερη πολιτική συμφωνία, οφείλεται εν πολλοίς στη σκανδαλώδη στήριξη του Δημοσίου, πολύ συχνά εις βάρος των συμφερόντων του.           
Στο κυβερνητικό αφήγημα της εξόδου από την κρίση και τα μνημόνια έρχεται να προστεθεί η επιτυχία των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών να περάσουν τα τεστ αντοχής (stress tests) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank δεν έχουν κεφαλαιακές ανάγκες με βάση το δυναμικό σενάριο, το οποίο περιλαμβάνει τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησαν οι ελληνικές τράπεζες το 2014, τα πλάνα αναδιάρθρωσής τους που έχουν εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η υλοποίηση των οποίων θα δρομολογηθεί άμεσα. Οταν υπολογιστεί και ο αναβαλλόμενος φόρος, ο τελικός λογαριασμός μπορεί να είναι πλεονασματικός.
Ωστόσο, με βάση τους ισολογισμούς των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών στις 31.12.2013, όταν δεν είχαν εγκριθεί τα σχέδια αναδιάρθρωσης (στατικό σενάριο), τα τεστ πέρασε επιτυχώς μόνον η Alpha Bank, ενώ οι άλλες τρεις απέτυχαν και οι κεφαλαιακές τους ανάγκες διαμορφώθηκαν στο συνολικό ποσό των 8,7 δισ. ευρώ. Τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες πανευρωπαϊκά είχαν οι ιταλικές τράπεζες με 9,7 δισ. ευρώ και οι κυπριακές «κέρδισαν» το χάλκινο μετάλλιο με 2,4 δισ. ευρώ.

Τι λένε οι ξένοι
Είναι σαφές ότι τα αποτελέσματα του δυναμικού σεναρίου προέκυψαν από μια ευρύτερη πολιτική συμφωνία. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ διερωτώνται γιατί η ΕΚΤ δεν έλαβε υπόψη της μόνο πραγματικά στοιχεία, δηλαδή τους ισολογισμούς του 2013 και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου του 2014. Οπως επισημαίνουν, ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα αποδώσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, όταν αυτά υλοποιηθούν.
Η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, επιλέγει να πανηγυρίσει με βάση το δυναμικό σενάριο (στοιχεία 2014, ενέργειες 2015), την ίδια ώρα που τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία επαναλαμβάνουν μονότονα ότι τρεις στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες απέτυχαν στα test αντοχής της ΕΚΤ, η οποία από την 4 Νοεμβρίου 2014 αναλαμβάνει την απευθείας εποπτεία των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Αυτό, ωστόσο, που παραλείπεται να ειπωθεί από τα επίσημα ελληνικά κυβερνητικά χείλη είναι ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έδειξε αντοχές που «ξεπέρασαν κάθε προσδοκία», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, χάρη στους Ελληνες φορολογούμενους. Κι αυτό γιατί ο τρόπος που εξ αρχής στηρίχτηκε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν προς υπεράσπιση των τραπεζιτών και σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου. Το τελευταίο επεισόδιο αυτής της στήριξης παίχτηκε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών την περασμένη άνοιξη, όταν «σκανδαλωδώς» εξαιρέθηκε από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αν και βασικός μέτοχος στις τέσσερις συστημικές τράπεζες εξαιρέθηκε από τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Με αποτέλεσμα η περιουσία του ΤΧΣ, δηλαδή του ελληνικού Δημοσίου, να απομειωθεί κατά περίπου 7 δισ. ευρώ.
Και τελικά ο λογαριασμός στήριξης των ελληνικών τραπεζών, στις πλάτες των φορολογουμένων, έχει φτάσει τα περίπου 40,5 δισ., με το ελληνικό Δημόσιο να μην ασκεί καμία ουσιαστική εποπτεία, αν και παραμένει βασικός μέτοχος.
Βέβαια ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι τα αποτελέσματα μπορούν να σηματοδοτήσουν την έντονη και καθαρή στροφή των τραπεζών στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, την εφαρμογή των ανακουφιστικών ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ρυθμίσεων που ταυτόχρονα επιβραβεύουν τους συνεπείς οφειλέτες και την επιστροφή καταθέσεων.

Οι προτροπές
«Περιττεύει τέλος να σημειωθεί ότι όλα αυτά αφορούν τις τράπεζες ως θεσμούς της εθνικής οικονομίας, που οι μετοχές τους ανήκουν σε μεγάλο βαθμό στο Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ και όχι τους “τραπεζίτες”» θυμήθηκε οψίμως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Και η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών απλώς περιορίζεται σε προτροπές. «Ως Πολιτεία αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στη χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά την «επιτυχία στην πολύ δύσκολη άσκηση των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».
Και οι εκπρόσωποι της πραγματικής οικονομίας προσδοκούν οι προτροπές των πολιτικών σύντομα να γίνουν πράξη. «Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν πλέον να αφήσουν πίσω τους τις τρομακτικές επιπτώσεις της κρίσης και να βρεθούν σε σταθερή πορεία εξυγίανσης και ανάταξης, ώστε να αναλάβουν ουσιαστικό ρόλο στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ. 

Άρτεμις Σπηλιώτη, Βασίλης Γεώργας
27-10-2014
http://www.efsyn.gr/?p=247316


Σκίτσο Βαγγέλη Παπαβασιλείου

3.
 Stress tests: Tι Ελλάδα, τι Βόρεια Κορέα
Η ερμηνεία μίας είδησης είναι υποκειμενική. Αλλά  η  ύπαρξη της είδησης είναι, αναγκαστικά και αυταπόδεικτα, αντικειμενική. Εκτός και αν βρίσκεται κανείς στη Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν ή στην Ελλάδα του Αντώνη Σαμαρά, όπου το άσπρο γίνεται μαύρο και το μαύρο άσπρο όταν και όπως βολεύει την κυβέρνηση. Αυτό, ακριβώς, συνέβη στην Ελλάδα με την είδηση για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, καθώς να μεταδοθεί η πραγματική, μεταδόθηκε η… αντίθετη. 
Η πραγματική είδηση,  όπως μεταδόθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ (βλέπε για παράδειγμα το σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg) και όπως φαίνεται από τη σχετική επεξηγηματική εικόνα του Bloomberg, είναι πως τρεις ελληνικές τράπεζες, η Eurobank, η Εθνική και η Πειραιως, ΑΠΕΤΥΧΑΝ (failed) στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την Eurobank να καταλαμβάνει τη 2η χειρότερη θέση μεταξύ όλων των τραπεζών, την Εθνική Τράπεζα την 6η χειρότερη και τη Πειραιώς την 18η χειρότερη θέση. 
Ακόμη, όπως φαίνεται  στη σχετική εικόνα από το ίδιο ρεπορτάζ του Bloomberg, οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν τη χειρότερη θέση ως προς την ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων, που ήταν και το πραγματικό ζητούμενο των συγκεκριμένων τεστ (διαβάστε σχετικά: «Η αλήθεια για τα stress tests”) .
Η εξαιρετικά αρνητική αυτή είδηση για τις (επανειλημμένα στηριγμένες και ανακεφαλαιωμένες από τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών) ελληνικές τράπεζες μεταφράστηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως εντυπωσιακή επιτυχία, με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά να δηλώνει ότι «Τα τεστ αντοχής ξεπέρασαν κάθε προσδοκία» και με μεγάλα τηλεοπτικά ΜΜΕ να μη διστάζουν να την αντιστρέψουν και να μεταδώσουν ψέματα εν ψυχρώ, με γνωστό ιδιωτικό κανάλι, για παράδειγμα, να μεταδίδει πως «οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να περάσουν με επιτυχία τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», όταν αυτό, απλά, δε συνέβη. 
Η παραποίηση της αλήθειας δεν είναι επικίνδυνη μόνο γιατί είναι αντιδημοκρατική αλλά και γιατί ενέχει το στοιχείο της άρνησης, το οποίο εμποδίζει την αναγνώριση και έτσι την αντιμετώπιση ενός πραγματικού προβλήματος.
Όταν το 2010, η Τράπεζα της Ελλάδας, οι ελληνικές τράπεζες,  σύσσωμα τα ΜΜΕ και φυσικά η τότε κυβέρνηση μετέφεραν προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα πως η κρίση δεν ήταν τραπεζική και ότι δε θα επηρέαζε τις τράπεζες, είχα προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα είχε αυτή τους η στρατηγική,  μιλώντας την ύπαρξη μίας κρυφής τραπεζικής κρίσης’ που αν δεν αναγνωρίζονταν και δεν αντιμετωπίζονταν άμεσα θα προκαλούσε καταστροφικές συνέπειες στη συνέχεια.
Σήμερα, τέσσερα χρόνια αργότερα η κατάσταση στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο  είναι άκρως επικίνδυνη, με τα προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών (πτωχευμένα και καθυστερούμενα περισσότερο από 90 ημέρες) ως ποσοστό του συνόλου των δανείων τους να είναι από τα μεγαλύτερα διεθνώς και με το δείκτη κάλυψης του συνόλου των δανείων τους να είναι μικρότερος του 47% (διαβάστε σχετικά: : «Η αλήθεια για τα stress tests”).
Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν οι εξαντλημένοι απ’ την κρίση Έλληνες  χρωστούν στις τράπεζες περί τα 80 δις ευρώ που αδυνατούν να αποπληρώσουν (κόκκινα δάνεια), όταν, επιπλέον, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την εφορία ανέρχονται σε 65 δις και αυξάνονται κατά 500 εκ με 1 δις ανά μήνα,  όταν η οικονομία είναι καταρρακωμένη και η ανεργία στα ύψη και όταν 3.795.100 Έλληνες, δηλαδή περίπου το 35% του πληθυσμού της χώρας, βρίσκονται είτε σε κίνδυνο φτώχειας είτε σε κατάσταση κοινωνικού αποκλεισμού, δηλαδή ζουν µε υλικές στερήσεις ή διαβιούν σε νοικοκυριά µε χαμηλή ένταση εργασίας (στοιχεία: Τράπεζα της Ελλάδας).
Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως αν η κυβέρνηση Σαμαρά συνεχίσει να κάνει το λάθος της κυβέρνησης Παπανδρέου, δηλαδή να αρνείται να αναδείξει και να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό τα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού κλάδου προσπαθώντας να τα κρύψει κάτω από το χαλί, τότε αυτά θα διογκωθούν πέραν του σημείου που θα μπορούν να επιλυθούν χωρίς να προκληθεί μία νέα κρίση. 
Και προκειμένου να συμβεί αυτό θα πρέπει, επιτέλους, να έρθει στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος ο πολίτης, μέσω του σχεδιασμού και της υλοποίησης ενός «PSI» ιδιωτών, κατά το οποίο θα αναδιαρθρωθεί το σύνολο του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες ενώ σε δεύτερο βήμα θα αναδιαρθρωθεί ο τραπεζικός κλάδος ακόμη και με νέες συγχωνεύσεις τραπεζών αν χρειαστεί, ώστε όσες απομείνουν να είναι πραγματικά και όχι εικονικά ανακεφαλαιοποιημένες. 
Ειδάλλως, στην προσπάθεια των τραπεζών να επιβιώσουν, θα γίνουμε μάρτυρες μίας τέτοιας επέλασης τους με στόχο τα  περιουσιακά στοιχεία των πολιτών, που όμοια της δε θα έχει βιώσει ποτέ καμία αναπτυγμένη χώρα και που το αποτέλεσμα της οποίας θα είναι περισσότερη οικονομική κρίση και περισσότερη κοινωνική εξαθλίωση. 
Πάνος Παναγιώτου
Διευθυντής ΕΚΤΑ
ΠΗΓΗ:http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/stress-tests-ti-ellada-ti-boreia-korea


 Σκίτσο του Ηλία Μακρή

4.
Και μετά τα stress tests;

Να ξεκινήσουμε με την καλή την λέξη - όμως την σωστή! Θετική λοιπόν η έκβαση των stress tests για τις Ελληνικές τράπεζες - και μάλιστα καθώς για τις 4 συστημικές μας δεν θα προκύψει (ουσιαστικά) ανάγκη νέας /πρόσθετης κεφαλαιακής ένεσης, την στιγμή που για δυο ντουζίνες από τις υπόλοιπες "στρεσαρισμένες" Ευρωπαϊκές προέκυψε ανάγκη κάπου 25 δισ ευρώ σε κεφάλαια.

Όμως η καλή λέξη "ανήκει" στον Γιάννη Στουρνάρα, γιατί; Διότι απ' εκεί/από την Τράπεζα της Ελλάδος προήλθε η πειθώ προς την ΕΚΤ/Ευρωπαϊκή Κεντρική  Τράπεζα όχι απλώς να δεχθεί ως βάση τους "δυναμικούς" ισολογισμούς των δικών μας συστημικών (=μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου του 2014) , συν το δεκανίκι του αναβαλλόμενου φόρου, αλλά και να κάνει ρητή σημείωση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress test που "διασώζει" Εθνική και Eurobank απο την υπόνοια που θάφηναν τα ωμά, αριθμητικά στοιχεία ως προς την κεφαλαιακή σταθερότητά τους.

Ωραία έως εδώ. Να προστεθεί άλλο ένα: η υπερπροθυμία να "μοιράσουμε" , εμείς, τώρα, το μαξιλάρι των 11+ δισ ευρώ του ΤΧΣ, που "δεν θα χρειαστούν" για ανακεφαλαιοποίηση, ας περιμείνει λιγάκι. Πρώτον, χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του ESM για ο,τιδήποτε τέτοιο. δεύτερον, να δούμε και τι θα απογίνει με την περίπτωση του καθαρίσματος των "κόκκινων δανείων"...

Κατά τα άλλα, το περιβάλλον "στρεσαρίσματος" που επέλεξε να υλοποιήσει η ΕΚΤ προτού αναλάβει (από φέτος, 1η Νοεμβρίου) τον κεντρικό εποπτικό ρόλο έναντι των τραπεζών της Ευρωζώνης, σε συνεργασία με την ΕΒΑ/Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, προέβλεψε μεν τις κλασικές πηγές ανησυχίας: πτώση τιμών των ακινήτων (με αποτέλεσμα θρυμματοποίηση των "κόκκινων" ενυπόθηκων δανείων), αύξηση του κόστους δανεισμού απο ανοδική κίνηση των επιτοκίων, "κοκκίνισμα" επιχειρηματικών δανείων (ιδίως απο μιαν νέα φάση ύφεσης). Όμως επιμελώς απέφυγε να πλησιάσει, καν, τον έλεγχο για ενδεχόμενο αποπληθωρισμού! Το οποίο όμως ήδη μια ντουζίνα Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ως άμεση εμπειρία στον χώρο των αγαθών (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Δανία, Ολλανδία), προσθέστε και Σουηδία - Πολωνία εκτός ευρώ, ενώ εμείς και η Ισπανία έχουμε πτωτικές τιμές και στις υπηρεσίες.

Με την συνεχιζόμενη συμπίεση των τιμών των πρώτων υλών (μετά το πετρέλαιο που έχει υποχωρήσει κατά 25% μέσα σε κάποιους μήνες, έρχεται π.χ. η σειρά του χαλκού και του καουτσούκ να πέσει), και με την σθεναρή αντίσταση της Γερμανίας σε κάθε χαλάρωση της λιτότητας ή/και της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, οι προοπτικές για επίταση της ολίσθησης προς αποπληθωρισμό είναι και άμεσες και απτές. Ναι μεν η "λαϊκή" ανάγνωση του φαινομένου της υποχώρησης των τιμών είναι εύκολο να βγει θετική -  "φτηναίνουν τα καύσιμα" - ή και να γίνεται λόγος για μείωση του κόστους παραγωγής. όμως παρατεταμένες περίοδοι αρνητικού πληθωρισμού σημαίνουν.... νέο τράνταγμα των τραπεζών, καθώς βαραίνει το πραγματικό κόστος εξυπηρέτησης των χρεών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Έρχεται, τώρα αυτό και συμπλέκεται με τις παραδοχές που - ευτυχώς για μάς, στην Ελλάδα - έκανε η ΕΚΤ όσον αφορά ορισμένες πτυχές του "στρεσαρίσματος" απο το άλλο σκέλος, εκείνο των θετικών παραδοχών. Έτσι, η μετατροπή του πολυσυζητημένου αναβαλλόμενου φόρου προκειμένου περί των τραπεζών σε πίστωση φόρου και η εξομοίωσή της με εποπτικά κεφάλαια (αν το θέλετε ακόμη πιο τεχνικά, η μεταστροφή των DTAs/Deferred Tax Assets σε DTCs/Deferred Tax Credits), ήταν σωτήρια για δικές μας τράπεζες - που η χρεοκοπία του Δημοσίου και τα δυο PSI τους διέλυσαν τα χαρτοφυλάκια. (Βέβαια, τον χειρισμό αυτό θα τον πληρώνει ο φορολογούμενος, όχι ο καλός Θεός!). Πάντως η αξιοπιστία των stress tests αποδεικνύεται ότι είναι - πάλι - πολιτική. Και η μεν Alpha και Πειραιώς δεν θα την χρησιμοποιήσουν, ως φαίνεται, αυτή την δυνατότητα: οι άλλες δύο όμως...

Κυρίως, για να φέρουμε σε κάτι λιγότερο απογειωμένο όλη την Ευρωσυζήτηση: προηγούμενες εκδοχές Ευρωπαϊκών stress tests υπήρξαν ακραία αναποτελεσματικές/άχρηστες. Θυμίζουμε ότι εκείνα του 2010 είχαν επισημάνει για την Ελλάδα πρόβλημα μόνον... στην Αγροτική (περί ΤΤ ή Eurobank, ούτε λέξη), ενώ του 2011 "έπιασαν" την Αγροτική ουσιαστικά στα βράχια αντι απλώς ενός προβλήματος (της προηγούμενης φοράς) ενώ την Eurobank την βρήκαν στα ρηχά (είχε δηλώσει ότι με μια έκδοση ομολόγου "θα τάβγαζε πέρα"). Μια ματιά στο σημερινό τραπεζικό τοπίο αρκεί για να δείξει πόσο σοβαρό ήταν εκείνο το γύμνασμα! Α, ναι , και στην Κύπρο καμπανάκι δεν είχε χτυπήσει, ούτε καν για την αλήστου μνήμης Λαϊκή/PCB. Ούτε στην Ολλανδία για την SNSReaal, που βούλιαξε νωρίς το 2013 - και μας "χάρισε" την πρακτική του bail-in.

Πολύ πιο βαρύ: στην Γερμανία - όπου, όλως τυχαία, ούτε και τώρα υπήρξε διάγνωση προβλήματος παρ' ότι το διεθνές χρηματοπιστωτικό κύκλωμα βοά για "σκελετούς στα ντουλάπια" ακόμη και αν αγνοηθεί η βαρύτατη διακινδύνευση των "εκτός ισολογισμού" στοιχείων Γερμανικών μεγαθηρίων - στα παλιά stress tests όταν είχε γίνει γνωστό ότι μια Τράπεζα, η HeLaBa, δεν είχε περάσει επιτυχώς , απλώς... δεν ανακοινώθηκε το στοιχείο.
Να δούμε, λοιπόν, τι θα προκύψει τώρα που τα stress tests αποτελούν παρελθόν. Αλλά μην παραφορτώνουμε με την αίσθηση ότι "όλα τα προβλήματα είναι πίσω μας".
Αντώνης Παπαγιαννίδης
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.oikonomia&id=37247


5.
Γιατί τα stress test είναι άλλοθι...
--------------------------------------
Τα stress test των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι ένας τρόπος για να νιώθουν καλύτερα οι ευρωπαίοι καταναλωτές - αποταμιευτές και να ανησυχούν περισσότερο οι επενδυτές - μέτοχοι. Οι αυστηροί έλεγχοι σε συνδυασμό με τους νέους διακρατικούς κανόνες περιορίζουν αισθητά την προοπτική των υπερκερδών των τραπεζών, κάτι που θα επηρεάσει αργά ή γρήγορα τις συνήθειες των επενδυτών. Παρόλα αυτά ο κίνδυνος να ξυπνήσουμε ένα πρωί σε βομβαρδισμένο τοπίο δεν έχει εξαφανιστεί. Ο διαχωρισμός των εμπορικών και επενδυτικών τραπεζών είναι απαραίτητος... 

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από έναν υπάλληλο που θα αποφασίσει να ρισκάρει τα χρήματα των αποταμιευτών του στην μελλοντική τιμή του βαμβακιού ή της ζάχαρης από εκείνον που μπορεί να προκαλέσει μία οποιαδήποτε άλλη μορφή κρίσης. Το θέμα των παραγώγων δεν λύνεται με ημίμετρα τύπου ειδικών φόρων. Χρειάζεται πλήρης διαχωρισμός δραστηριοτήτων μεταξύ επενδυτικών και εμπορικών τραπεζών, έτσι ώστε οι αποταμιευτές να γνωρίζουν τι ακριβώς κινδύνους αναλαμβάνουν. 

Οι γραφειοκράτες που ελέγχουν σήμερα τους μηχανισμούς εξουσίας στην ΕΕ δεν θέλουν να διαφοροποιηθεί σημαντικά το σημερινό καθεστώς. Η άπληστη και απότομη πλευρά αυτού του λόφου αποτελεί την μοναδική πιθανότητα των τραπεζών να βγάλουν σημαντικά κέρδη που να δικαιολογούν με την σειρά τους παχυλά μπόνους. Κι ως εκ του θαύματος, οι γραφειοκράτες είναι παιδιά αυτού του ίδιου συστήματος. Αν τελειώσουν την πολιτική τους καριέρα θα τους περιμένει μια θέση στην βιομηχανία του σύγχρονου τζόγου... 

Τα stress test είναι το άλλοθι ενός συστήματος που στην πραγματικότητα δεν θέλει να αντιμετωπίσει την ουσία του προβλήματος. Δεν θέλουμε έτσι να υποβαθμίσουμε την σημασία τους, αλλά επιθυμούμε να δώσουμε μία άλλη διάσταση σε όλο αυτό το θέμα! 

Ας πάρουμε την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, την γερμανική. Κι ας πούμε ότι μία ή περισσότερες τράπεζες αποφασίζουν να παίξουν ένα στοίχημα και το στοίχημα αυτό το χάνουν. Σας πληροφορούμε ότι όλα θα καταρρεύσουν στην συνέχεια ως χάρτινος πύργος. Οι ηθικολόγοι Γερμανοί θα έχουν χάσει τα πάντα, δίχως να μπορούν να κάνουν το παραμικρό. Στο σημείο αυτό θα αναρωτηθεί κάποιος αν υπάρχουν κανόνες στην εσωτερική λειτουργία των τραπεζών που να αποτρέπουν τέτοια φαινόμενα. Ασφαλώς και υπάρχουν, όπως υπήρχαν και σε όλες εκείνες τις τράπεζες που χρεοκόπησαν ή έχασαν πολλά κεφάλαια από ένα ατυχές τέτοιο στοίχημα. 

Το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με την ενιαία εποπτεία. Ο γόρδιος δεσμός λύνεται με έναν και μόνο τρόπο: Τον πλήρη διαχωρισμό των δραστηριοτήτων. Μία τράπεζα μπορεί να πουλάει δάνεια, πιστωτικές κάρτες. Αν θέλει να τζογάρει στην τιμή του βαμβακιού (όπως έκανε πριν έξι χρόνια η Αγροτική Τράπεζα) θα πρέπει να το γνωρίζουν εκείνοι που της εμπιστεύονται τα χρήματά τους. 

ΥΓ: Τα stress test ήταν καλά για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό το γνωρίζετε ήδη εδώ και μέρες. Το ερώτημα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πως θα αντιμετωπίσει τα κόκκινα δάνεια και πως θα προσφέρει ρευστότητα στην αγορά...

Θανάσης Μαυρίδης
 27 Οκτωβρίου 2014 
http://www.capital.gr/Articles.asp?id=2140506


Σ X E T I K A   ΣΧΟΛΙΑ
- ΕΠΙ ΤΟΥ  ΑΝΩΤΕΡΩ ΑΡΘΡΟΥ
(...)
(1)
 Οπως ειπε καποιος μετα τα stress tests της ΕΚΤ, οι καταθεσεις θα μεινουν στην θεση τους, οι τραπεζες θα συνεχισουν να υπερχρεωνονται, η πραγματικη οικονομια θα ψαχνεται για ρευστο & ο Γκεμπελς θα βραζει απο το κακο του που τον ξεπερασαν.
Η οπως λεει ο Oscar Wilde, Η βάση της αισιοδοξίας είναι αγνός τρόμος.

Μονο κατι Ιταλικες 9 στο συνολο ειναι στα χερια του Θεου πια, αλλα δεν ειναι εκει το θεμα. Αφου δεν χωραγαν αλλο μπαζο.

Σ'ενα συνολο μεγεθους 36 τρις οι 25 ευρωπαικες τραπεζες που κοπηκαν θα χρειαστουν μολις 25 δις εκ των οποιων τα 15 δις εχουν ηδη δρομολογηθει, μενουν κατι ψιλαδουρες &  ζησαν αυτοι καλα &  εμεις...χειροτερα.
Ποσο βολικο.... για να μην αλλαξει τιποτε.

Ουτε ο διαχωρισμος επενδυτικων τραπεζων, ουτε η σχεση κρατων τραπεζων.
Τι & αν τα κοκκινα δανεια (ΝPL) πανευρωπαικα πλησιαζουν το 1 τρις, οσο δηλαδη θ'αυξησει ο Ντραγκι τον προυπολογισμο της ΕΚΤ...κοιτα να δεις συμπτωση.
Και καποιοι πιστευουν σοβαρα, οτι η αναπτυξη ειναι προ των πυλων &  μας περιμενει αμαν &  πως.

Αλλωστε δεν υπηρχε λογος να συμπεριλαβουν στα τεστς τον συντελεστη αποπληθωρισμου, αφου ολη ευρωπη τρεχει με τρελη αναπτυξη 0,1%! προσδοκωντας οτι παλι με χρονια & καιρους θα φτιαξουν τους τους ισολογισμους τους & στην πραγματικοτητα αφου πλεον η ΕΚΤ παιρνει τον ελεγχο.

Οσο για τους συντελεστες διακυμανσης τιμων ενεργειας who cares?
Και ολοι τρεχουν να δανεισουν & να επενδυσουν στην ευρωζωνη, ασχετως αν τα επενδυτικα capital flows εβγαλαν φτερα κατι σαν το Red Bull.

Ουτε παιζει κανενα ρολο οτι οι ευρωπαικες τραπεζες ειναι τιγκα στα προβληματικα, πανακριβα assets & ειναι οι πλεον μοχλευμενες ακομη.
Να μη μιλησουμε για την μεθοδολογια IFRS με τα international accounting standards που αποδεχεται το ΙSDA & εφαρμοζει πλεον η FDIC & FED, οι περισσοτερες συστημικες ευρωπαικες θα ηταν απορριπτεες.
Ποιος θα τολμουσε...

Απο την αλλη πλευρα του Ατλαντικου &  οχι μονο, εχουνε ξεραθει στα γελια:
...And the punchline: while the three Greek banks failed, they all passed... on a dynamic basis. In other words, if one excludes reality, and replaces it with this curious state known as dynamism, all is well.
 So nothing more has to be done...
...Wait, the complete collapse in demand for bank loans in Europe (at least those loans that won't soon be purchased by the ECB), is a function of banks not having confidence in each other? So all that was preventing Europe's record unemployed consumers from levering up had everything to do with fear that their lender would go insolvent tomorrow and nothing with the youth having no employment prospects, and negligible income for everyone else? Got it. 
And now with bank confidence all restored and stuff, watch as this chart of European loan creation goes vertical, right?
http://www.zerohedge.com/node/496210

Οσο για τα καθ'ημας, πανηγυρια &"""" Ως Πολιτεία αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά".""""" ειπε ο ΥΠΟΙΚ μας.
Aδιαφορο αν επισης χρωστανε 25 δις στο ΤΧΣ, ρευστοτητα στην ΕΚΤ & εχουν καμια 80 δις χωρις τις καθυστερουμενες, επισφαλειες.
Τα ιδια μας ελεγαν & μετα την ανακεφαλαιοποιηση των τραπεζων αν θυμαστε...ναι τοτε που ανανεωναν κατι δανειακια δικων τους παιδιων με το παραπανω μαζι με κατι κομματικα.

Και για τον Βενιζελο:
"Μένει αλώβητο το αποθεματικό του ΤΧΣ"...Οτι πρεπει για τις μασελες του.
Πως λεμε ο Θεος του εδωσε δυο χερια για να κραταει στο καθενα απο ενα πιτογυρο?....Αυτο & ; βουρ για τα κεφαλαια του ΤΧΣ.
Η ευρωζωνη ακολουθει τα βηματα της Ελλαδας με μια καθυστερηση 4 ετων, αλλα ποιος θα βγει να το πει?




Να υποθεσω οτι τούτο εδώ που δεν ειναι τιποτε αλλο απο την χρηματοδοτηση του ευρωπαικου ΙΤ, μετα την συνολικη επιτυχια των ευρωπαικων τραπεζων θα εχει καθετη διαμορφωση? (προς τα που μονο δεν ξερω).
ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=4648261&pg=1&OrderDir=

(2)
  Τα test δεν μπορεί να είναι ούτε αντικείμενο διαπραγμάτευσης ούτε μοχλοί πίεσης σε κυβερνήσεις.

Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΔΕΝ ΧΑΝΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ.

Χάνεται και από την λανθασμένη ή …βολική παραδοχή στις διάφορες παραμέτρους που αναγκάζει τελικά σε …προσαρμογές ή …σκόντο.
«But as regulators privately admit, stress tests are supposed to anticipate worsening situations, not deliberately ignore them.».

Όλα αυτά ισχύουν ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ, είτε περνούσαμε τα τεστ είτε όχι, είτε χρειαζόμασταν 1, είτε 41, είτε κανένα, είτε είναι βολικό το αποτέλεσμα είτε άβολο, είτε θετικό για το ένα κόμμα ή θετικό για το άλλο.

Τα «αυστηρότερα» τεστ της ΕΚΤ, τα οποία υποθέτουν και εξετάζουν… ακραίες καταστάσεις, 
έχοντας δήθεν σκοπό να έρθουν στην επιφάνεια ΟΛΑ τα τραπεζικά προβλήματα της ΕΕ, 
εν συνεχεία να δοθούν λύσεις μετά τις απίστευτες αποτυχίες των προηγούμενων τεστ, 
εστιάζοντας στην κεφαλαιακή επάρκεια, παραμελώντας όμως φερεγγυότητα και ρευστότητα
αναδιαμορφώνοντας διαρκώς τα κριτήρια που θέτουν
ενισχύοντας την κεφαλαιακή βάση με αμφισβητούμενες και ευμετάβλητες παραδοχές
μην έχοντας αποφασίσει τι ακριβώς αποτελεί κεφάλαιο, τι όχι και τι κρατική ενίσχυση
με παραδοχές που μεταβάλλονται και γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης 
ανάμεσα σε ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ που έχουν στόχους ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ 
από τον υποτιθέμενο στόχο της διεξαγωγής των τεστ.

Μετά από τα αποτελέσματα των τεστ πιστοποιήθηκαν 2 πράγματα.

1.Οι τράπεζες της χώρας αλλά και της ευρωζώνης διαθέτουν την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια, προκειμένου να μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα… … την ΜΗ λειτουργία τους.

2.Τα κεφάλαια του ΤΧΣ που υπάρχουν ως κεφαλαιακό απόθεμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Ελλάδα για την… έξοδο από το μνημόνιο καλύπτοντας χρηματοδοτικά κενά… …παρόλο που τα κεφάλαια αυτά είναι τα ίδια ΠΡΟΙΟΝ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

…και θα μεταφερθούν στην «νέα» γραμμή πίστωσης, που περιλαμβάνει ρήτρες, όρους και προυποθέσεις 
παρόμοιες με τις μνημονιακές.

Βγαίνουμε δηλαδή από το μνημόνιο με λεφτά του μνημονίου 
και μπαίνουμε με τα κεφάλαια αυτά σε «πιστοληπτική γραμμή» 
που θέτει μνημονιακούς όρους και προυποθέσεις.

Πόσα όμως… πρέπει να γνωρίζουμε για την πραγματική κατάσταση των τραπεζών;;;
Πρέπει να φροντίσουμε ώστε να μην πετύχουν όλοι… πρέπει κάποιοι να αποτύχουν… αλλά όχι πολλοί όμως… τόσοι ώστε να είμαστε αξιόπιστοι… κάποιοι πρέπει να περάσουν σίγουρα… μην δημιουργήσουμε και… πανικό.

-Εστιάζουμε στα θέματα ρευστότητας και φερεγγυότητας όπως στην κεφαλαιακή επάρκεια;;; (βλ. το παράδειγμα της Dexia)

-Έπρεπε να …αποτύχουν ουσιαστικά τα προηγούμενα test, για να αυστηροποιήσουμε τα κριτήρια, τα οποία όμως μετά χαλαρώσαμε λίγο, για να τα αυστηροποιήσουμε ΠΑΛΙ, ΜΕΤΑ την κατάρρευση της Banco Espirito Santo αυξάνοντας το haircut στα ακίνητα για να δείξουμε έτσι… αξιοπιστία;;;

-Τα νέα αυτά test γίνονται με πλήρη ενσωμάτωση των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ ή με σταδιακή και γιατί;;;

-Εξετάζεται το σενάριο μίας σημαντικής μεταβολής - είτε ανοδικής είτε καθοδικής - στις τιμές του πετρελαίου;;;

-Το φαινόμενο του αποπληθωρισμού συμπεριλαμβάνεται στα τεστ;;;

Some analysts also questioned why the EBA has chosen not to test the banks against the possibility of deflation – a growing risk in the eurozone. Christian Thun, a senior director at Moody’s Analytics, said the EBA’s failure to go as far as the Fed was a “missed opportunity”.
  
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/bcc23a90-cf74-11e3-bec6-00144feabdc0.html#axzz3COB5...

-Πως γίνεται η Κομισιόν λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τεστ να μην είχε ξεκαθαρίσει αν ο αναβαλλόμενος φόρος συνιστά κρατική ενίσχυση ή αν αποτελεί... "κεφάλαιο";

-Αν αύριο καταρρεύσει μία αυστριακή λόγω έκθεσης στην Αν Ευρώπη θα αναδιαμορφωθούν εκ νέου τα …κριτήρια τα οποία ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι αυτές τις περιπτώσεις συμπεριλαμβάνουν και εξετάζουν;

-Σε ποιο βαθμό τα θεωρητικά σοκ περιλαμβάνουν τις συνέπειες των γεωπολιτικών εξελίξεων;

-Τα κριτήρια είναι καθαρά οικονομικά ή κρύβουν-έχουν και ΠΟΛΙΤΙΚΟ υπόβαθρο;

-H αρχική θέσπιση και η μετέπειτα αναδιαμόρφωση των κριτηρίων είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και μοχλός πολιτικής πίεσης προς τα μέλη;;;

-Ασκούνται πολιτικές πιέσεις σε κυβερνήσεις μέσω αυτών των παραδοχών που δεν επηρεάζουν όλους το ίδιο;;;

-Τι αποτελεί "core capital" για τις ευρωπαικές τράπεζες;;;

-Πόσο ευέλικτος είναι ο ορισμός αυτός σε σχέση με τις ΗΠΑ;;;

-Το ότι ο αναβαλλόμενος φόρος συμπεριλαμβάνεται ( ; ) στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, βοηθώντας μας ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια ενισχύει την αξιοπιστία των test;;;

-Το ότι ο αναβαλλόμενος φόρος υπολογισμένος με συντελεστή Α αναγνωρίζεται ως «υπάρχον» κεφάλαιο σημαίνει απαραίτητα ότι αυτός ο συντελεστής ΔΕΝ θα μεταβληθεί και τι θα γίνει αν τελικά στο μέλλον μεταβληθεί και γίνει Β;;;

-Όταν οι ορισμοί των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν πιο χαλαροί τι σκοπό είχαμε;;;

-Όταν οι τράπεζες περιλαμβάνουν το δημόσιο χρέος ως "core capital" ακόμα και για τους πιο …επίφοβους τι έρχεται στην επιφάνεια;;;

-Τι είναι επιλέξιμο ΤΕΛΙΚΑ ως κεφάλαιο, γιατί και που αποσκοπεί;;;

-Το ότι τα περιουσιακά στοιχεία τους υπολογίζονταν σε δεδουλευμένη βάση ( στις ΗΠΑ όχι ) βοηθούσε τελικά στον ασφαλή καθορισμό τους ή όχι;;;

-Η προώθηση των νέων κανόνων για τον υπολογισμό της αξίας των ακινήτων με τις τρέχουσες τιμές δυσχεραίνει την θέση κάποιων έναντι άλλων που δεν είναι σε ύφεση;;;

How many European banks would pass US stress tests? 

Almost none of them would pass the U.S.'s tougher stress tests.

http://www.cnbc.com/id/101544281 

Η Bank of England προϋποθέτει στα σενάρια της, μια αρχική υποτίμηση της στερλίνας κατά περίπου 30%, κάτι που μετά οδηγεί σε πληθωρισμό και πιο μετά πυροδοτεί και μία δράση της νομισματικής πολιτικής. 

Το σενάριο της ΕΚΤ στις «ακραίες καταστάσεις» δεν υποθέτει καμία αντίδραση νομισματικής πολιτικής! Καμία.

http://blogs.deloitte.co.uk/financialservices/2014/04/measuring-banks-resilience-e...

Η Bank of England στα δικά της τεστ, τα οποία θυμίζω ελληνιστί ονομάζονται προσομοιώσεις ΑΚΡΑΙΩΝ καταστάσεων, για το τραπεζικό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, υποθέτει πτώση των τιμών των κατοικιών κατά 30% (19,2% από την ΕΒΑ) και των τιμών των εμπορικών ακινήτων κατά 35%.

Η ΕΚΤ υποθέτει πτώση τιμών κατά 21,2% και 14,7% αντίστοιχα, τώρα που είναι… αυστηρότερα. 


ΠΗΓΗ:http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=4648261&pg=1&OrderDir=


 Το ΧΑΑ δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία της κυβέρνησης για τα στρες-τεστ:

ΓΔ RT 14:04 969,44 -21,89 -2,21% Τζίρος 107,83 εκ. €
ΓΔ RT 14:09 968,94 -22,39 -2,26% Τζίρος 108,33 εκ. €
UP_DATED:
Όπα! 
ΓΔ RT 15:15 956,68 -34,65 -3,50% Τζίρος 124,26 εκ. €
ΑΜΑΝ!!!
ΓΔ RT 16:03 946,75 -44,58 -4,50% Τζίρος 142,65 εκ. €


(4)
Τα κρασαρίσματα
-------------
Δύο επίτηδες φλου παράγραφοι

Για έναν αορίστως μορφωμένο, άρα κλινικώς εγκυκλοπαιδιστή, η γνώση της λειτουργίας των τραπεζών στην σημερινή ελισσόμενη σμηνοσειρά συγκυριών, είναι πολύ πιό κοντά στην επίγνωση του συγκεχυμένου ,παρά στην κατανόηση της θέσης τους στην παγκόσμια σκακιέρα.

Πιό εύκολα θα καταλήγαμε στον αριθμό των ανθρώπων που τους λείπει ο δείκτης της δεξιάς χειρός, παρά να καταλάβουμε πόσα τραπεζικα δεδομένα είναι πραγματικά, ονειρώδη, φαντασιακά, υπαρκτά, δουλεμένα στον τόρνο ή διαδεδομένα για να φύγουν διακοπές τα τριακόσια εκατομμύρια γουαναμπή τουριστών κάθε χρόνο.

Η Ελλάς της γυροβολιάς του Κεφαλαίου

Μετά την Κρίση, οι ελληνικες τράπεζες κουνήθηκαν ,όπως διδάσκει η έκφραση "κουνήσου από τη θέση σου".

Ταϊστηκαν με δεκάδες δισεκατομμυρίων, πληρωμένων συνεταιρικά απο δεσποζόμενο και αδέσποτο χρήμα.

Ο κεντρικός εν Ευρώπη Τραπεζίτης, άφησε μια μαγιά αρκετών δις, μη ταραχτεί το τραπεζικό πλεούμενο απο τίποτε σαγόνια του καρχαρία του ομαδικού πανικού.

Ήταν μέρος ενός πλήρους, καθόλου φαύλου κύκλου, που μοιάζει με τον περιβολο Καστά. Μόνον που αυτός περιστρέφεται κατά την φορά των δεικτών του ωρολογίου:

Ο κόσμος δεν πρέπει να ορμήσει στα ΑΤΜ. Άρα τα μπουκώνουμε με χρήμα. Ταυτόχρονα, αφαιρούμε απο τον κόσμο την ικανότητα να σωρεύει αξίες σε μαξιλαροθήκες και να τις ράβει σε παπλώματα. Του βάζουμε φόρους ώσπου να πάθει στηθάγχη, και μαζί απομακρύνουμε απο την βούλησή του καθε επιθυμία να ξοδιάσει λεφτά. Ακόμη κι αν το μπορεί, του εμπνέουμε τρόμο και βρυγμό οδόντων.

Έτσι, ονομαστικώς και θεωρητικώς,τα τεφτέρια της γυροβολιάς του Κεφαλαίου, εμφανίζουν στατιστική ακμή. Όσο και η δυναμική ενός εκκρεμούς. Πιό απλά, μεταξύ "μάρκα- λέβια" και "βάστα Ρόμμελ".

Το απόθεμα

Το κρας τεστ είναι ένας έλεγχος αν οι τράπεζες θέλουν και μπορούν να λέγονται τράπεζες, κι όχι πάγκοι σαράφηδων σε βομβαρδισμένο ανατολίτικο παζάρι.

Σε τέτοιο ρευστό κλίμα, μιά σπάνια σιγουριά, είναι το απόθεμα που υποσχέθηκε ο Κεντρικος Τραπεζίτης πως υπάρχει και χρειάζεται να ξαναστηρίξει τις ελληνικές τράπεζες ,εάν γίνει κάποια στραβή.

Το απόθεμα αυτό, λάμπει ωσάν το ενδεχόμενο να βρεθεί DNA Τημενιδών στην Αμφίπολη. Το κιαλάρει η κυβέρνηση, το κιαλάρουν οι τράπεζες, το κιαλάρει και ο Σύριζα.

Η διαδοχή απλών συμβάντων.

Το απόθεμα, ως προσωρινή λύση μιάς νέας κυβέρνησης,είναι λειτουργικο αίτημα, αρκεί να μη το καταβροχθίσουν οι τράπεζες. 

Η κυβέρνηση το ξέρει, επειδή της το έχουν επισημάνει οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της. Άρα χρειάζεται επειγόντως  να ξεμπροστιάζει την αντιπολίτευση,να την κατηγορεί ότι λεγει αλλαντάλλα,ώστε να καταλάβει που το πάνε οι Συριζαίοι.Εάν μάθει, μπορεί και να τους προλάβει στο ξόδιασμα του αποθέματος "υπέρ του λαού".

Πιέζει απο τον Αύγουστο λοιπόν τον Σύριζα "που θα τα βρείτε τα λεφτά". Η απάντηση ομοιάζει με το μετακατοχικόν "τίνος είναι βρε γυναίκα τα παιδιά". Απλό: το ένα λέει γιές γιές, το άλλο λέει για για και το τρίτο γιαχαμπίμπι γιαχαγιά. Οι στίχοι είναι ελαφρώς ανακριβείς μόνον στο ότι οι Γκούρκα δεν έλεγαν γιαχαμπίμπι. Έλεγαν Μέην τουμσέ πηάρ κάρτι χουν.

Ο Σύριζα, αντί να πει ψέμματα, παρόμοια με αυτά που έχουν πρήξει τους ψηφοφόρους συνεχώς μετά το σχέδιο Μάρσαλ, την πατάει και αρχίζει να παραμιλάει. Αυτό θα κάνουμε, όχι το άλλο θα κάνουμε, ή το παράλλο. Ενώ το μόνο που μπορεί να κάμει, είναι ακολουθώντας το "βλέποντας και κάνοντας"

Συμπέρασμα

Πάνω σε αυτό ,τον Τσίπρα τον βάζουνε να πει ότι "θα πάρουμε το απόθεμα και θα το διαχειριστούμε όπως πρέπει και όχι να σήπεται αδρανές και τάχα ως εγγύηση".

Πιό λάθος, πεθαίνεις. Εως τον Μάρτιο, αν το απόθεμα απορροφήσει μικρό ποσοστό απο χρωστούμενα που θα αποκαλυφθούν απο τα κρας τεστ, η κυβέρνηση έχει τέσσερις μήνες να προγραμματίσει αυτά τα χρήματα σε άλλες δράσεις "υπέρ του λαού"

Ο Σύριζα έπρεπε να σκίζει τα ιμάτιά του υπέρ του αποθέματος και μόνον. Ώστε αν έρθει στην εξουσία, να έχει μαγιά να πορευτεί.

Οπως θα κάνει η κυβέρνηση δηλαδή.

 Πάνος Θεοδωρίδης  
 27.10.2014 
http://www.thegreekcloud.com/blogs/blog.php?pg=3&uid=3&id=1094#.VE47s_msXMo