Ποιοι και γιατί πολεμούν το σχέδιο Ντράγκι-ΕΠΙΜΕΝΕΙ Η ΕΚΤ ΣΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ




Βολές κατά ριπάς από τους «σκληροπυρηνικούς» της Ευρωζώνης με προεξάρχουσα τη Γερμανία δέχεται το σχέδιο Ντράγκι για «ανάσες» ρευστότητας στην οικονομία.

Ποιοι και γιατί πολεμούν το σχέδιο Ντράγκι

Στόχος των επικριτών του κεντρικού τραπεζίτη είναι να αποτραπεί οποιαδήποτε χαλάρωση της σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής και να διατηρηθεί ανέπαφο το δόγμα της σκληρής λιτότητας και αυστηρής πειθαρχίας που έχει επιβάλει η καγκελάριος Μέρκελ στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ο 67χρονος Ντράγκι δεν φαίνεται να πτοείται από τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει και μάλιστα χθες, για ακόμη μια φορά, έστειλε προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι εφόσον χρειαστεί θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης κατά τα πρότυπα της αμερικανικής Federal Reserve.

Η ανελέητη κόντρα με το Βερολίνο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, όταν ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, και κλιμακώνεται κάθε φορά που προαναγγέλλει διεύρυνση του προγράμματος αγοράς καλυμμένων τίτλων και ομολόγων.

Ποιοι και γιατί πολεμούν το σχέδιο Ντράγκι

«Ενορχηστρωτής» της επίθεσης φέρεται ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, Γενς Βάιντμαν, στο άρμα του οποίου έχουν αγκιστρωθεί, μεταξύ άλλων, οι ομόλογοί του από την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία, ενώ στο στρατόπεδο προσχώρησε τον προηγούμενο μήνα και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Κριστιάν Νουαγιέ.

Ενδεικτικό των ασφυκτικών πιέσεων που ασκούνται στον Μάριο Ντράγκι είναι το γεγονός ότι λίγες ώρες πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση, από ξένα μέσα ενημέρωσης διέρρεαν φήμες ότι ο Ιταλός τραπεζίτης επιθυμεί να παραιτηθεί από τη θητεία του (που κανονικά λήγει σε 5 χρόνια) για να διαδεχθεί τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο προεδρικό αξίωμα της Ιταλίας.

Ενδεχόμενη παραίτησή του θα χαροποιούσε τον Γενς Βάιντμαν, ο οποίος του καταλογίζει βαριές ευθύνες στη διαχείριση της κρίσης, αμφισβητώντας ευθέως τους χειρισμούς και την τακτική του. Ο Ντράγκι από την πλευρά του, σύμφωνα με το περιοδικό Focus, αποκαλεί τον Βάιντμαν συστηματικά και μάλιστα στα γερμανικά «ο ”όχι σε όλα”».

Τεταμένο κλίμα

Πληροφορίες που έχουν δει τελευταία το φως της δημοσιότητας σε γερμανικά και άλλα μέσα περιγράφουν το κλίμα ανάμεσα στον Ντράγκι και πολλούς διοικητές εθνικών τραπεζών «εξαιρετικά τεταμένο».

Εκείνο που του καταλογίζουν είναι το αυταρχικό του στιλ και η έλλειψη επικοινωνίας για αποφάσεις που παίρνει και δημοσιοποιεί χωρίς προηγούμενη συνεννόηση. Μεταξύ άλλων, λέγεται ότι καθυστερεί να προωθήσει επίσημα έγγραφα της κεντρικής τράπεζας στους ομολόγους του και ιδιαίτερα στους δύο Γερμανούς, τον Γενς Βάιντμαν και τη Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, για να μην προλάβουν εκείνοι να… μπλοκάρουν αποφάσεις.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Ζαν- Κλοντ Τρισέ, ο Μάριο Ντράγκι δεν είναι άνθρωπος της ομάδας που αρέσκεται στις πολύωρες συζητήσεις με πολλούς συμμετέχοντες.

Προτιμά τις επαφές σε στενό κύκλο, επικεντρώνει την προσοχή του στο ουσιώδες και φροντίζει ώστε οι δημόσιες συνεδριάσεις της ΕΚΤ να είναι όσο το δυνατόν συντομότερες. Αρκετοί εναντιώνονται στον τρόπο με τον οποίο διευθύνει τις συνεδριάσεις. «Κάθεται με τα τρία κινητά του και στέλνει συνεχώς μηνύματα ή βγαίνει έξω για να μιλήσει σε τηλεφωνήματα», δήλωσε κάποιος που παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών.

Την ένταση που υπάρχει στους κόλπους της ΕΚΤ επιβεβαιώνει δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph, βάσει του οποίου αν ο Ντράγκι επιμείνει και τελικά προχωρήσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων ο Βάιντμαν θα παραιτηθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ. Οι προσπάθειες του κεντρικού τραπεζίτη να σώσει την Ευρωζώνη προσκρούουν στο τείχος που έχει υψώσει το Βερολίνο, τονίζει ο αρθρογράφος.

Το Bloomberg γράφει εξάλλου πως καθώς ο Μάριο Ντράγκι προετοιμάζει το έδαφος για περαιτέρω μέτρα από την ΕΚΤ, δοκιμάζει τα όρια της εξουσίας του. Οπως τονίζει το πρακτορείο, «δύο χρόνια αφότου ο Ντράγκι έπεισε τους φορείς χάραξης πολιτικής να υποστηρίξουν το σχέδιό του για να σώσει το ευρώ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ προσπαθεί να κινητοποιήσει παρόμοια υποστήριξη για περισσότερα μέτρα στήριξης για τη διάσωση της οικονομίας της περιοχής».

Μ. ΝΤΡΑΓΚΙ
Σχεδιάζει και νέες παρεμβάσεις

Η ΕΚΤ σχεδιάζει να προχωρήσει σε έναν νέο κύκλο ενεργειών για να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης της οικονομίας της Ευρωζώνης, διεμήνυσε χθες ο πρόεδρος Ντράγκι λίγη ώρα μετά την απόφαση να διατηρηθούν αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια στο ιστορικό χαμηλό 0,05% όπου διαμορφώθηκαν τον Σεπτέμβριο.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι και γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, για να συμπληρώσει ότι «στη συνεδρίαση του 24μελούς ΔΣ ελήφθη ομόφωνα η απόφαση να δοθεί η εντολή στο προσωπικό της ΕΚΤ και του Ευρωσυστήματος να προετοιμάσουν έγκαιρα περαιτέρω μέτρα προς εφαρμογή, εάν αυτό απαιτηθεί».

Τα εργαλεία

Στη συνέντευξη Τύπου -την τελευταία πριν η ευρωτράπεζα μετακινηθεί στα νέα της γραφεία, στους δίδυμους ουρανοξύστες 45 ορόφων στο ανατολικό τμήμα της Φρανκφούρτης- ο Μάριο Ντράγκι συμπλήρωσε ότι θα ήταν «πρόωρο» να συζητηθεί δημόσια ποια εργαλεία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει το ίδρυμα αυτό για να αναζωογονήσει την οικονομία. Επέμεινε, πάντως, ότι η απόφαση να ληφθούν μη συμβατικά μέσα νομισματικής πολιτικής, εάν απαιτείται, ήταν «ομόφωνη».

Ο τρόπος που θα προχωρήσει η Τράπεζα δεν είναι απολύτως σαφής, αλλά βάσει όσων είναι γνωστά, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα εφαρμοστεί θα περιλαμβάνει την αγορά κρατικών ή/και εταιρικών ομολόγων. Αλλά οι περισσότεροι από τους αναλυτές δεν περιμένουν το νέο πακέτο μέτρων να τεθεί σε εφαρμογή πριν από τις αρχές του νέου έτους τουλάχιστον. Το ευρώ υποχώρησε σε νέο χαμηλό δύο ετών έναντι του δολαρίου, κάτω από το 1,24, μετά τη δήλωση του κ. Ντράγκι ότι ο ισολογισμός της ΕΚΤ θα αυξηθεί στα επίπεδα του 2012 δηλαδή στα 3 δισ. ευρώ.

8/11/14
Κατερίνα Κοσμά
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=64089813