Το πρόβλημα της Ελλάδας σε 400 λέξεις
Είμαι γιατρός. Εισαγωγή σε ιατρικό τμήμα, μπορείς να πετύχεις, είτε γράψεις στη Φυσική 100/100 είτε 10/100, λεφτά να έχει ο πατέρας του «10/100» για ξόδεμα έξω. Πτυχίο μπορείς να πάρεις, χωρίς να αγγίξεις άρρωστο. Σαφώς οι περισσότεροι καθηγητές της Ιατρικής, επιλέγονται μέσα από ομάδες γνωστών και οι πιο πολλές διεθνείς δημοσιεύσεις τους αποκτώνται ως πέμπτο ή έκτο όνομα, σε εργασίες που κάνουν ελάχιστοι καλοί και γνωστοί ερευνητές. Στη διάρκεια της ειδίκευσής, δεν αξιολογούμαστε ποτέ. Είτε είσαι εξαίρετος (συχνό ευτυχώς), είτε αδιάφορος (σπάνιο), δεν υπάρχει καμία διαφορά. Στο τέλος της ειδίκευσης, σε διάφορες ειδικότητες, οι εξετάσεις είναι τυπικές: Ενίοτε, σε παρακαλούν να απαντήσεις κάτι, για να πάρεις ειδικότητα. Από τη μία φάση της ειδικότητας στην άλλη, δεν γίνεται καμία εκτίμηση του τι έμαθες, τι μπορείς να κάνεις και που πρέπει να βελτιωθείς. Μερικοί ακαδημαϊκοί διαφέρουν, διαλέγουν και βοηθούν άξιους ανθρώπους, για να τους δουν να περιθωριοποιούνται από τα (σπάνια ποιοτικά) «υπάκουα παιδιά» του συστήματος,
Και όταν βγεις να δουλέψεις; Τα φίλτρα αιμοκάθαρσης τιμολογούνται επτά φορές παραπάνω από ότι στην Ευρώπη, διότι μια ομάδα συμφερόντων κανονίζει, με απειλές και δωροδοκίες, τις τιμές: πολλά δις ευρώ σε λίγα χρόνια. Στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας, όπως κάποιοι τολμηροί συνάδελφοι αναφέρουν ενίοτε, ο μαγνητικός τομογράφος αφέθηκε χαλασμένος για δέκα χρόνια, ώστε να μπορεί να θησαυρίζει ένα κύκλωμα ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, μέλη του οποίου ήταν και άτομα που αποφάσιζαν για την τύχη του μηχανήματος. Ούτε ένας από τους άξιους γιατρούς και διευθυντές του νοσοκομείου, διότι πολλοί είναι εξαίρετοι, δεν έθεσε δημόσια το θέμα: Όλοι φοβούνται να κάνουν την αρχή για να μην εκτεθούν- όπως και στη Σικελία με τη Μαφία. Άλλοι πάλι, φοβούνται να μην χάσουν κονδύλια έρευνας που ελέγχονται από διεφθαρμένους πολιτικούς και γιατρούς.
Σε αυτό το κλίμα καλείσαι να εργαστείς: Όσοι αντέχουν, σκύβουν το κεφάλι, όσοι δεν αντέχουν, εντάσσονται στο κύκλωμα ή φεύγουν. 15.000 ικανοί Έλληνες γιατροί, ειδικευόμενοι και ειδικοί, υπάρχουν σε όλο τον κόσμο - όλοι προέρχονται από όσους έχουν τα προσόντα να πάνε μπροστά. Μπορούν όλα αυτά να αλλάξουν; Φυσικά, είναι θέμα λίγων ωρών και μερικών ελέγχων της εφορίας. Γίνεται; Ναι, αρκεί να υπάρξει λίγη σοβαρότητα, και να καταλάβουμε, ότι δεν καλοπιάνεις, αλλά οριοθετείς τον επίορκο και δεν καταπιέζεις εκείνον που δεν ξέρει πως να εργαστεί, με το να του θέσεις απλά βήματα, ώστε να φτάσει σε μια μεγάλη απόσταση γνώσης.
ΥΓ: Αυτά αναστέλλουν και την δικαιοσύνη και την ανάπτυξη και είναι ανάγκη επιβίωσης να αλλάξουν, χωρίς καμία παραχώρηση, σύριζα και άμεσα, σε όλη μας την κοινωνία: Όσα συνηθίσαμε να μας φοβίζουν περισσότερο.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΩΜΑ'Ι'ΔΗΣ
15-7-2015
http://www.toportal.gr/?i=toportal.el.dika-sas&id=8538