Μεγάλος χαμένος της ανατίμησης του δολαρίου η Κίνα


Ο μεγάλος χαμένος από την ανατίμηση του δολαρίου μπορεί να είναι η Κίνα και όχι οι ΗΠΑ. Και γι’ αυτό τον λόγο προβλέπουν ορισμένοι οικονομολόγοι ότι η Κίνα θα χαλαρώσει τη σύνδεση του νομίσματός της με το δολάριο και θα επιτρέψει την υποτίμηση του γουάν. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έκανε την περασμένη Τετάρτη ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, όταν μείωσε την ισοτιμία αναφοράς του γουάν στα 6,4140 ανά δολάριο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2011.

Η Κίνα έχει συνδέσει το γουάν πρωτίστως με το δολάριο, ώστε να ενισχύσει τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα. Πράγμα που σημαίνει ότι όσο ανατιμάται το δολάριο έναντι των περισσότερων σημαντικών νομισμάτων ενόψει της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού, το ίδιο συμβαίνει και με το γουάν. Ωστόσο το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για την Κίνα, επειδή η οικονομία της, η οποία βρίσκεται σε φάση επιβράδυνσης, βασίζεται σε σχεδόν διπλάσιο βαθμό στο εμπόριο σε σχέση με την αμερικανική. «Είναι πρόβλημα. Η υπερβολική ανατίμηση σε καιρό συρρίκνωσης της οικονομίας είναι κακή εξέλιξη», λέει ο Γιούκον Χουάνγκ από το Carnegie Endowment for International Peace στην Ουάσιγκτον. Ο ίδιος όπως και άλλοι οικονομολόγοι, περιλαμβανομένου του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς, προβλέπουν ότι το Πεκίνο θα προσπαθήσει να αποφύγει την ανατίμηση του γουάν επιτρέποντας την υποτίμησή του έναντι του δολαρίου.

Εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει την πολιτική αντίδραση των ΗΠΑ δεδομένου ότι και το 2016 είναι χρονιά εκλογών. «Εχουν παγιδευτεί. Αν υποτιμήσουν το νόμισμα, θα δεχτούν πυρά». Παρ’ όλα αυτά «πρέπει να το κάνουν». Αναμφίβολα η αμερικανική οικονομία έχει πληγεί από την ανατίμηση του δολαρίου που ξεκίνησε στα μέσα του 2014. Στο διάστημα αυτό το αμερικανικό νόμισμα έχει ανατιμηθεί κατά περισσότερο από 20% έναντι δέσμης σημαντικών νομισμάτων, όμως μόνο κατά 3% έναντι του γουάν. Το ισχυρότερο δολάριο καθιστά τις αμερικανικές εταιρείες λιγότερο ανταγωνιστικές στις παγκόσμιες αγορές, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να έχουν μειωθεί κατά 4,3% τους πρώτους δέκα μήνες του 2015. Ωστόσο η Κίνα αντιμετωπίζει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες από την ανατίμηση του νομίσματός της. Το εμπόριο απέφερε το 42% του κινεζικού ΑΕΠ το 2014, σε σχέση με το 23% για το αμερικανικό ΑΕΠ.

Μια απότομη ανατίμηση του δολαρίου κατά 10% θα επιβράδυνε την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας σχεδόν κατά 1% του ΑΕΠ, επίπτωση που είναι σχεδόν διπλάσια απ’ ό,τι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων της Goldman Sachs. «Η Κίνα είναι περισσότερο ανοιχτή στο εμπόριο. Οπότε η ίδια μεταβολή της συναλλαγματικής ισοτιμίας έχει μεγαλύτερη επίπτωση στο ΑΕΠ», εξηγεί ο Γιαν Χάτζιους, πρόεδρος της Goldman Sachs. Το γουάν έχει ανατιμηθεί κατά σχεδόν 15% έναντι δέσμης σημαντικών νομισμάτων από τα μέσα του 2014.

Η ανατίμηση ήρθε σε μια εποχή κατά την οποία ήδη μειωνόταν η ανταγωνιστικότητα της Κίνας έναντι χωρών όπως το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη εξαιτίας της ανόδου του εργατικού κόστους. Η συνέπεια από την ενίσχυση του γουάν είναι η επιβράδυνση της κινεζικής ανάπτυξης. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 6,9% το τρίτο τρίμηνο του 2015, επίδοση που είναι η χειρότερη από το 2009, με την ενίσχυση των υπηρεσιών και της κατανάλωσης να μην επαρκεί ώστε να αντισταθμίσει την πτώση στη μεταποίηση και στις εξαγωγές.

Επιπλέον η ανατίμηση του γουάν δυσχεραίνει την προσπάθεια της Κίνας να καταπολεμήσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις, διότι μειώνει την αξία των εισαγωγών. Οι τιμές παραγωγού στην Κίνα υποχώρησαν κατά 5,9% τον Οκτώβριο, υποχώρηση που διαρκεί 44 συναπτούς μήνες.

H Κίνα θα εξακολουθήσει να δέχεται αποπληθωριστικές πιέσεις, ιδιαίτερα στον μεταποιητικό τομέα, αν συνεχιστεί η ανατίμηση του γουάν, λέει ο Ξιάο Γκενκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο εκτιμά ότι το Πεκίνο δεν θα προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός του, φοβούμενο τον αντίκτυπο στις εγχώριες χρηματοπιστωτικές αγορές. Ενας δεύτερος σημαντικός λόγος για να διατηρήσει το Πεκίνο σταθερό το γουάν είναι η συσσώρευση χρέους σε δολάρια από κινεζικές εταιρείες. Αν γίνει φθηνότερο το γουάν θα αυξηθεί το κόστος εξυπηρέτησης αυτού του χρέους. Ο κ. Σάμερς προειδοποιεί ότι το Πεκίνο θα αναγκαστεί να υποτιμήσει το γουάν κάποια στιγμή. «Δεν γίνεται να έχει σχετικά ανοιχτές αγορές κεφαλαίου, μέτρα νομισματικής ενίσχυσης της οικονομίας και σταθερό νόμισμα».

RICH MILLER, ENDA CURRAN / BLOOMBERG
13-12-2015
http://www.kathimerini.gr/842082/article/oikonomia/die8nhs-oikonomia/megalos-xamenos-ths-anatimhshs-toy-dolarioy-h-kina