Europian Central Bank :Σχέδιο «άμεσης δράσης»...

Kίνδυνος μίας «πρωτοφανούς τραπεζικής κρίσης» ...
Ο συναγερμός είναι πανευρωπαϊκός και... ακούγεται ξεκάθαρα απ' άκρη σ' άκρη στη Γηραιά Ήπειρο, προειδοποιώντας για μία νέα κρίση.

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις τράπεζες και οι τραπεζικές μετοχές δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό να «φλερτάρουν» με το ναδίρ. Αφορμή είναι το εκρηκτικό κοκτέιλ που συνθέτουν η πτώση της τιμής του πετρελαίου, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και το φαινόμενο των «κόκκινων» δανείων. Όμως η πραγματική ανησυχία σχετίζεται με τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, όπως οι γερμανικές και οι γαλλικές.




Έντονες είναι οι διεργασίες σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη καθώς ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος έχει ατύπως κηρυχθεί σε κατάσταση... έκτακτης ανάγκης.

Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις τράπεζες και οι τραπεζικές μετοχές δέχονται αλλεπάλληλα χτυπήματα με αποτέλεσμα οι αποτιμήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό να «φλερτάρουν» με το ναδίρ. Αφορμή είναι το εκρηκτικό κοκτέιλ που συνθέτουν η πτώση της τιμής του πετρελαίου, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και το φαινόμενο των «κόκκινων» δανείων. Όμως η πραγματική ανησυχία σχετίζεται με τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης, όπως οι γερμανικές και οι γαλλικές.

Πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε επιφυλακή και ο Μάριο Ντράγκι φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο έκτακτης παρέμβασης με ένα σχέδιο «άμεσης δράσης». Οι εισηγήσεις που έχει δεχτεί ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας αφορούν στη χρήση «όπλων» που βρίσκονται στη φαρέτρα της ΕΚΤ ως «ύστατες λύσεις» και τα οποία θα έχουν άμεσο αντίκτυπο. Διότι αυξάνονται οι φωνές που κάνουν λόγο για έκτακτες συνθήκες που απαιτούν δραστικά μέτρα. Το βασικό ερώτημα είναι αν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα κυριαρχήσει η πεποίθηση ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) πρέπει να «πολλαπλασιαστεί».

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, από την πλευρά τους, προειδοποιούν για τον κίνδυνο μίας «πρωτοφανούς τραπεζικής κρίσης» και καλούν τις αρμόδιες Αρχές να λάβουν μέτρα πριν είναι πολύ αργά.

Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα επανεξετάσει τη νομισματική της πολιτική το Μάρτιο, όμως μας έχει συνηθίσει σε αιφνιδιαστικές κινήσεις. Άλλωστε οι εξελίξεις είναι ραγδαίες με το ευρώ να βρίσκεται σε επίπεδο πριν την εφαρμογή του QE. Παράλληλα, το «ξεπούλημα» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια... μυρίζει μπαρούτι, με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται για μία ακόμη φορά τα «αντανακλαστικά» του «Super Mario».

Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δραματική. Αναλυτές εκτιμούν ότι στη διεθνή συγκυρία και στη γενικότερη τάση αποεπένδυσης από τις τράπεζες, έρχεται να προστεθεί η πολιτική αβεβαιότητα που πηγάζει από το μέχρι στιγμής αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Το χθεσινό «κραχ» στη Λεωφόρο Αθηνών σε συνδυασμό με το διεθνές περιβάλλον υποχρεώνουν τις ελληνικές τράπεζες να επανεξετάσουν ενέργειες και χειρισμούς που είχαν σχεδιάσει για τους επόμενους μήνες, δίνοντας έμφαση στην ταχύτητα εφαρμογής πιο δραστικών και επιθετικών πλάνων.

Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρονται στην ανάγκη επίσπευσης των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, τονίζοντας ότι το γενικότερο κλίμα είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει νέες καθυστερήσεις. «Για μία ακόμη φορά οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται εγκλωβισμένες σε μία δίνη για την οποία δεν ευθύνονται», σημειώνουν με νόημα.

Η χθεσινή κατάρρευση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εκτιμάται πως σχετίζεται με την τρέχουσα κατάσταση σε πολιτικό επίπεδο και τις «απειλές» για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, όμως ο προβληματισμός δεν έχει μόνο ελληνικό χρώμα.

Πλέον, ο συναγερμός είναι πανευρωπαϊκός και... ακούγεται ξεκάθαρα απ' άκρη σ' άκρη στη Γηραιά Ήπειρο, προειδοποιώντας για μία νέα κρίση, που αν ξεσπάσει θα είναι η τρίτη μέσα σε μία δεκαετία με «φόντο», αυτή τη φορά, στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνει.

Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται εξαιτίας της πτώσης του πετρελαίου έχει προκαλέσει μπαράζ συσκέψεων στα κέντρα αποφάσεων καθώς είναι κοινή πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν αντέχει άλλη μεγάλη αναταραχή.

Αυτή τη φορά ποιος θα τις σώσει;

Η αντίδραση του Μάριο Ντράγκι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού όπως ο ίδιος υποστηρίζει η ΕΚΤ διαθέτει ακόμα αρκετά εργαλεία. Ο Ντράγκι καλείται να... τα βάλει με τον αποπληθωρισμό αλλά και με τις ανησυχίες για την πιθανότητα νέων τραπεζικών αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Αναλυτές πλέον αμφιβάλουν για το κατά πόσο υπάρχει «φάρμακο» για τους πιστωτικούς ομίλους που την τελευταία οκταετία «ζήτησαν» από τους επενδυτές και τελικά άντλησαν μέσω ΑΜΚ πάνω από 400 δισ. ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είναι πλέον ελκυστικές για τους επενδυτές και το συγκεκριμένο γεγονός αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο «καυτά» ζητήματα στην παγκόσμια ειδησεογραφία. Μετά από χρόνια απογοητευτικών αποτελεσμάτων, οικονομικών σκανδάλων, «οδυνηρών» αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, λανθασμένων διοικητικών αλλαγών, δυσβάσταχτων κανονισμών και στρατηγικών ελιγμών, πολλοί επενδυτές... εγκαταλείπουν τους μεγαλύτερους τραπεζικούς κολοσσούς της Ευρώπης, αναφέρουν ξένα μέσα.

Μεγαθήρια όπως η Deutsche Bank, η Credit Suisse και η UniCredit βλέπουν τη χρηματιστηριακή τους αξία να «βουλιάζει» σε επίπεδα που θυμίζουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και την κρίση χρέους του 2012. Ο κίνδυνος για τον πυρήνα της Ευρωζώνης είναι πλέον ορατός!

Τρανταχτό παράδειγμα... άτακτης τραπεζικής υποχώρησης η ελβετική Credit Suisse, της οποίας η μετοχή κατέγραψε χαμηλό 24 ετών κινούμενη σε επίπεδα... 1991, μετά τα χειρότερα των εκτιμήσεων αποτέλεσμα τετάρτου τριμήνου. Η τράπεζα ανακοίνωσε ζημιές ύψους 5,8 δισ. δολαρίων και μεγάλες εκροές κεφαλαίων από το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής. Αποτέλεσμα είναι η διοίκησή της να δέχεται έντονη κριτική και να σχεδιάζει περικοπές 4.000 θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του έτους.

Το πετρέλαιο συμπαρασύρει τις τραπεζικές μετοχές

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης διαθέτουν τεράστια ανοίγματα σε πετρελαϊκές εταιρείες με αποτέλεσμα να εγείρονται ανησυχίες για την αποπληρωμή των δανείων μετά την τεράστια πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Αναλυτές εξηγούν ότι κρατικά fund και άλλα επενδυτικά σχήματα χωρών εξαρτώμενων από το πετρέλαιο, όπως από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Νορβηγία, τυγχάνει να είναι από τους μεγαλύτερους μετόχους των ευρωπαϊκών τραπεζών. Λόγω, λοιπόν, της πτώσης του πετρελαίου προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών γιατί χρειάζονται μετρητά και έτσι οι τραπεζικές μετοχές δέχονται επιπλέον χτύπημα.

Για παράδειγμα, σχεδόν το 10% των μετοχών της UniCredit ανήκουν σε funds από το Abu Dhabi, τη Λιβύη και τη Νορβηγία, ενώ επενδυτές από τη Νορβηγία και το Κατάρ κατέχουν περίπου το 10% της Barclays και της Credit Suisse.

Tου Κωνσταντίνου Μαριόλη
9/2/2016

http://www.liberal.gr/arthro/32308/epikairotita/2016/schedio-isonamesis-drasissin-exetazei-i-ekt.html





Deutsche Bank: Η φούσκα της γερμανικής αλαζονείας του κυρίου Σόιμπλε με τα 64 τρισ. δολάρια  παράγωγα...

Θα είναι η Deutsche Bank η πρώτη γερμανική τράπεζα που θα χρεοκοπήσει φέτος; 

H Deutsche Bank είναι το τραπεζικό «διαμάντι» της Γερμανίας, όπως η Volkswagen είναι το φωτεινό σύμβολο της αυτοκινητοβιομηχανίας της και η Siemens το λαμπρό σύμβολο στον χώρο της τεχνολογίας. Δεδομένου ότι στο προηγούμενο διάστημα είδαμε κατακόρυφη πτώση της αίγλης τόσο της Siemens όσο και της Volkswagen στα μάτια πελατών και επενδυτών, λόγω αθέμιτων πρακτικών και συστηματικής απάτης, αναρωτιόμαστε αν το ίδιο τώρα θα γίνει στην Deutsche Bank, και τι μπορεί αυτό να σημαίνει για όλους μας.

Στο προηγούμενο τριήμερο είδαμε τις τιμές των μετατρέψιμων (σε μετοχές) ομολόγων της Deutsche Bank να χάνουν το 1/8 της αξίας τους, κατρακυλώντας απότομα μετα την πτώση που ξεκίνησε στις αρχές του έτους και πλέον μετράει 20% απώλειες. Μία τόσο ραγδαία απώλεια αξίας είναι ασυνήθιστη όχι μόνο για το «διαμάντι» των γερμανικών τραπεζών, αλλά γενικά για τραπεζικό ομόλογο, παγκοσμίως. Παρόμοια κατάρρευση βιώνουν αυτήν τη στιγμή και άλλα ομόλογα της ιστορικής αυτής και κολοσσιαίας τράπεζας. Φυσικά, κανένας δεν πρέπει να ανησυχεί από ραγδαίες πτώσεις τιμών ομολόγων, διότι υπάρχει διασφάλιση, θα πει κάποιος. Διασφάλιση επιτυγχάνουμε, αγοράζοντας CDS, δηλαδή ασφάλιστρα κινδύνου. Σωστό, γενικώς. Ειδικά για την Deutsche Bank, όμως, τώρα τα νέα δεν είναι καλά ούτε εκεί. Οι τιμές στα ασφαλίστρα κινδύνου (CDS) της Deutsche Bank ανέβηκαν σε 5 εβδομάδες μόλις… 250 μονάδες βάσης (!), από 190 σε 440 μονάδες! Δηλαδή το ετήσιο κόστος ασφάλισης ομολόγων αυξήθηκε μόλις κατά… 2,5% της τιμής του ασφαλιζόμενου προϊόντος σε ένα μόλις μήνα! Αυτό όμως ισοδυναμεί με κίνδυνο η τράπεζα να χρεοκοπήσει άμεσα. Είναι δυνατόν κάτι τέτοιο;

Αν πράγματι υπήρχε περίπτωση μία εταιρεία να χρεοκοπήσει άμεσα, και βεβαίως μία τράπεζα, τότε θα βλέπαμε μία ραγδαία πτώση τιμής τουλάχιστον στην τιμή της μετοχής της. Δυστυχώς η τιμή της Deutsche Bank έχει καταρρεύσει από τις 29 Δεκεμβρίου 2015, κατά 40%, ενώ τη στιγμη που γράφουμε αυτό το άρθρο καταρρέει 9,5% ενδοσυνεδριακά. Παρά το ότι η τράπεζα αυτή είχε όντως τη χειρότερη εξέλιξη τιμής στην Ευρώπη μεταξύ μεγάλων τραπεζών, αξίζει να σημειώσουμε ότι πτώση 35% στην ίδια περίοδο είχε η Credit Suisse, ενώ πτώση 20% - 30% είχαν επίσης και οι τραπεζικοί κολοσσοί Commerzbank, BNP Paribas, UBS, Societe General και Barclays, ενώ συνολικά οι τραπεζικές μετοχές στην Ευρώπη έχουν χάσει… 27% της αξίας τους! Εν ολίγοις, οι εκτιμήσεις που έχουμε διατυπώσει στο προηγούμενο διάστημα ότι το τραπεζικό συστημα της Ευρώπης ίσως βρίσκεται στο κατώφλι αρνητικών εξελίξεων άρχισαν να φαίνονται στις χρηματιστηριακές τιμές. Όμως αυτήν τη στιγμή ο αδύναμος κρίκος φαίνεται ότι είναι η Deutsche Bank. Μάλιστα, οι τιμές ασφαλίστρων (CDS) της Deutsche Bank έχουν φτάσει τα επίπεδα κινδύνου της UniCredit, τράπεζας που ανήκει σε εκείνες με σοβαρά προβλήματα, κρίνοντας πάντα από τις τιμές των CDS της τελευταίας, που επι διετία βρίσκονται πολύ ψηλότερα από εκείνα του κλάδου, μαρτυρώντας υψηλή σχετικα πιθανότητα χρεοκοπίας.

Η τράπεζα προειδοποίησε πρόσφατα ότι τα αποτελέσματα της δεν θα είναι καλά. Αυτό όμως δεν είναι το ζητούμενο. Η διάσωση της Deutsche Bank, από τους Γερμανούς φορολογουμένους, σε περίπτωση χρεοκοπίας της, θα ηταν μία πολύ ακριβή ιστορία για τους Γερμανούς. Όπως και της Volkswagen. Όπως και πολλών άλλων. Αυτό οδηγεί σε ευρύτερα σημαντικά συμπεράσματα.

Η κερδοσκοπία εις βάρος περιφερειακών ευρωπαϊκών χωρών, επιχειρήσεων και λαών δεν είναι πλέον αρκετή για να διασφαλίσει τα εταιρικά κέρδη στη μητρόπολη του ευρωπαϊκού καπιταλισμού, τη Γερμανία. Προφανώς η εποχή που ο Νότος, η κάθε Ελλάδα, αποτελούσε το μόνο μαύρο πρόβατο έχει περάσει και μαζί με αυτήν οι όποιες δικαιολογίες. Πλέον η κρίση αγγίζει την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις μεγαλύτερες εταιρείες της. Υπό αυτήν την έννοια, πολύ φοβόμαστε ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας τραπεζών, όπως της Deutsche Bank, πράγμα που απευχόμαστε, δεν θα μπορέσει ο κάθε Γερμανός φορολογούμενος να σώσει την κατάσταση, θα υπάρξει βαθιά απομείωση αξίας τόσο των επενδύσεων των μετόχων, όσο και των ομολογιούχων και των καταθετών. Αυτό όμως είναι πολύ άσχημο νέο για όλους μας, για τη ρευστότητα του συστηματος, και τις χρηματιστηριακές αγορές όχι μονο της Γερμανίας, αλλά και των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και παγκόσμια.

 Κωνσταντίνος Βέργος,
 Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.

9/1/2016
http://www.liberal.gr/arthro/32295/apopsi/konstantinos-bergos/tha-einai-i-Deutsche-Bank-i-proti-germaniki-trapeza-pou-tha-chreokopisei-fetos.html

Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.




               ΣΧΕΤΙΚΑ                


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στα 201 δισ. ευρώ τα ιταλικά "κόκκινα" δάνεια το Δεκέμβριο