Το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους του ESM.


Κ. Βέργος:
Τι σημαίνει το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους του ESM; 

 Κ. Μήλας:
«Ψίχουλα» η πρόταση του ESM για το χρέος.  

Ντοκουμέντο:
 Η επιστολή του ESM με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους  

 
Σκίτσο του Π.ΖΕΡΒΟΥ

 Τι σημαίνει το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους του ESM; 

Ενώ ως τώρα η γερμανική ηγεσία απέκλειε άμεση ελάφρυνση του χρέους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Αμερικάνικης εφημερίδας Wall Street Journal, «σχέδιο» του ESM για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ολοκληρώθηκε και οδεύει προς ψήφιση άμεσα. Τι ακριβώς συμβαίνει και τι σημαίνουν για την Ελλάδα οι νέες αυτές εντυπωσιακές εξελίξεις;

Τον Μάιο, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν δώσει εντολή  στο «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας»  (ESM) να καταρτίσει ένα σχέδιο που θα οδηγεί σε μια πιο βιώσιμη λύση για το Ελληνικό χρέος. Το υπάρχον χρέος αναμένονταν να κορυφωθεί σε επίπεδα 182% του ΑΕΠ φέτος, παρά τα …παλιότερα σχέδια του ΔΝΤ και των γραφειοκρατών των Βρυξελλών που μίλαγαν, όταν ξεκίνησαν τα μνημόνια λιτότητας και φοροκαρπαζιάς, για άμεση μειώσει σε επίπεδα κάτω από 100%! Οι νέες ρυθμίσεις , με συνδυασμό επιμήκυνσης χρέους, ταβανιού σε επιτόκια και καθυστερήσεων πληρωμής είναι μέσα στο άμεσο πακέτο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που βγήκαν στη δημοσιότητα το όφελος για την Ελλάδα από τα νέα αυτά μέτρα θα είναι συνολικά 21,8% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 14% του χρέους. Το χρέος θα αποπληρωθεί σε 32,5 αντί 28,5 έτη.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν πολλές διαστάσεις.

Καταρχήν η ρύθμιση αυτή, η οποία πάντως δεν αποκλείει μελλοντική διαγραφή του χρέους, αποτελεί ρύθμιση που ανακουφίζει την Ελλάδα αλλά δεν αποτελεί λύση του θέματος του Ελληνικού χρέους. Το ελληνικό χρέος πρέπει να μειωθεί 30%-50% για να υπάρχει επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας από μια ουσιωδώς καλύτερη βάση.

Έπειτα, η λύση που παρουσιάστηκε δεν αποκλείει επικουρική διαγραφή του χρέους, κάτι «θετικό».

Το τρίτο είναι ότι η χρονικότητα (timing) της ανακοίνωσης, μερικές μόνο μέρες πριν τις εκλογές στην Ιταλία και πάντως μέσα στα πλαίσια που όρισε η Ελληνική κυβέρνηση προς πιστωτές για μια άμεση λύση, δείχνει ότι η πολιτική Σόιμπλε περί «μετωπικής σύγκρουσης» έχει πλέον απορριφθεί από την γερμανική κυβέρνηση η οποία ελέγχει το ESM ως βασικός μέτοχος με ποσοστό 30%. Άρα υπάρχει αναδίπλωση του Σόιμπλε, για να αποφύγει τα χειρότερα, κάτι πολύ θετικό.

Όμως αναμφίβολα, όπως αρχικά τονίσαμε, δεν αποτελεί λύση. Η Ελλάς επομένως επέτυχε μια πρώτη σημαντική νίκη, όχι απλά για την απόφαση, που έτσι κι αλλιώς κάποτε θα λαμβάνονταν, αλλά για την χρονικότητα της απόφασης. Το ότι, η πολιτική Σόιμπλε, της απόλυτης σύγκρουσης, απέτυχε, και μάλιστα το 2016 χωρίς σημαντικές υποχωρήσεις, είναι κάτι που δημιουργεί ενθουσιασμό αλλά και ευθύνη για επιτάχυνση των κινήσεων διαγραφής του χρέους. Όμως δεν επιτρέπεται οποιοσδήποτε εφησυχασμός, καθώς το βασικό, που αποτελεί την διαγραφή του χρέους κατά 30%-50% και την παροχή ορίου 6% επί του ΑΕΠ, το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει καμιά ετήσια πληρωμή, είναι κάτι που πρέπει να κερδηθεί στο επόμενο διάστημα.  Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από το φαύλο κύκλο φοροκαρπαζιάς και λιτότητας, αυτό όμως θα γίνει μόνο με γενναία διαγραφή χρέους. Η πρώτη νίκη έγινε, όμως ο πόλεμος ακόμη δεν κερδήθηκε!

 1 Δεκεμβρίου 2016 
 Κωνσταντίνος Βέργος ,
 Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία.

http://www.liberal.gr/arthro/97543/apopsi/k-bergos/ti-simainei-to-neo-schedio-anadiarthrosis-tou-chreous-tou-ESM.html







  «Ψίχουλα» η πρόταση του ESM για το χρέος  

Η εφημερίδα Wall Street Journal έχει μία αποκλειστική είδηση σύμφωνα με την οποία το European Stability Mechanism (ESM) επεξεργάζεται πρόταση για επιμήκυνση του ελληνικού χρέους και «πάγωμα» επιτοκίων τα οποία θα μπορούσαν να μειώσουν σωρευτικά το ελληνικό χρέος κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έως το... 2060.

Μπορούν αυτές οι προτάσεις (εάν τις αποδεχθεί βέβαια ο Wolfgang Schäuble) να αλλάξουν την «ψυχολογία» των επενδυτών;

Κατ’ αρχήν, σημειώνω το αυτονόητο: κάθε προσπάθεια μείωσης του χρέους αποτελεί καλή είδηση ειδικά μάλιστα εάν ληφθεί υπόψιν ότι η λήξη χρέους το 2017 υπερβαίνει τα 22 δις Ευρώ (!) ενώ το 2019 κινείται γύρω στα 12 δις Ευρώ. Και έπεται δυστυχώς συνέχεια (βλέπε Γράφημα):

 Πηγή γραφήματος: Wall Street Journal

Επιπλέον, η WSJ αναφέρει ότι ο ESM προτείνει επιμήκυνση «κάποιων» (δεν γνωρίζουμε, μέχρι στιγμής, ποια ακριβώς!) δανείων από τα 28,3 έτη στα 32,5 έτη. Αυτό συμβαίνει μάλλον με το σκεπτικό εξομοίωσης του καλούμενου average maturity αυτών των δανείων με αυτά που έχει στην κατοχή του ο ίδιος ο ESM και τα οποία έχουν average maturity 32,3 έτη!

Ελπίζω να μην έχω παρανοήσει το όλο θέμα (για το οποίο άλλωστε δεν έχουμε αυτή την στιγμή επαρκείς πληροφορίες!) αλλά αναρωτιέμαι το ακόλουθο: Γιατί άραγε δεν προτείνει ο ESMεπιμήκυνση και του δικού του average maturity από τα 32,3 έτη σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου; (Επαναλαμβάνω όμως, για να μην εκτεθώ ανεπανόρθωτα, ότι το ερώτημα μου είναι αυθόρμητο χωρίς να γνωρίζω τις ακριβείς λεπτομέρειες του εγγράφου που «είδε» η WSJ).

Και κάτι τελευταίο: Μπορεί η σωρρευτική μείωση του ελληνικού χρέους κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ να οδηγήσει σε μεγάλη εισροή διεθνών επενδυτών; Κατά την γνώμη μου πολύ δύσκολα θα δούμε μεγάλη «αναγέννηση» επενδυτικού ενδιαφέροντος. Και τούτο διότι εν εξελίξει έρευνα του γράφοντως (με τον διδακτορικό φοιτητή στο Liverpool Περικλή Μπουμπάρη και τον καθηγητή, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεόδωρο Παναγιωτίδη), δείχνει ότι μία μείωση της προαναφερθείσας τάξης στο χρέος έχει την δυνατότητα να αυξήσει την πιστοληπτική μας ικανότητα το πολύ κατά...μία βαθμίδα. Κάτι το οποίο, δεν είναι ικανό να μας βγάλει από τον... ομολογιακό σκουπιδότοπο (junk status) που θα έδινε θετικό έναυσμα στους επενδυτές για μαζικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Με απλά λόγια: αναγέννηση επενδύσεων και (κατά συνέπεια) επιστροφή σε ισχυρή ανάπτυξη προϋποθέτουν περισσότερο γενναιόδωρα μέτρα από αυτά που προτείνει ο ESM!

1/12/2016

 Κώστας Μήλας,
 Καθηγητής και Πρόεδρος του Ερευνητικού Τομέα στο Τμήμα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool.

http://www.liberal.gr/arthro/97499/apopsi/arthra/isonpsichoulasin-i-protasi-tou-ESM-gia-to-chreos.html 



Ντοκουμέντο:

 Η επιστολή του ESM με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους  

Η πρόταση περιλαμβάνει «πάγωμα» των κυμαινόμενων επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης, χρήση swap και άρση προστίμων - Δεν αναφέρεται αν θα ζητηθούν περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα.

«Πάγωμα» των κυμαινόμενων επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης, χρήση swap και άρση προστίμων είναι ορισμένα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που προτείνει ο ESM.

Το ''protothema.gr'' δημοσιεύει την εξασέλιδη πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας η οποία δεν έχει γίνει ακομα αποδεκτή από τους υπουργούς της Ευρωζώνης αλλά θα παρουσιαστεί στο Εurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Επιπροσθέτως, το απόρρητο έγγραφο δεν αναφέρει αν θα ζητηθούν περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα από την Ελλάδα ως αντάλλαγμα και ποια θα είναι αυτά.

Με την εφαρμογή των προτάσεων του ESM, εκτιμάται ότι έως το 2060 ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 21,8 ποσοστιαίες μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι βάσει των επίσημων εκτιμήσεων της Ευρωζώνης το χρέος θα φθάσει, το 2060, στο 104,9% του ΑΕΠ.

Την ύπαρξη του κειμένου με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου είχε αποκαλύψει χθες η Wall Street Journal χωρίς ωστόσο να δημοσιεύσει το επίμαχο έγγραφο.
Ο εκπρόσωπος του Μηχανισμού μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα τόνισε πως πρόκειται για «έγγραφο εργασίας του ESM το οποίο δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Πρόκειται για απάντηση στην εντολή που έλαβε ο ESM στις 25 Μαΐου (από το Eurogroup) να εργαστεί για το βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε μια σειρά από μέτρα που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας».

Στα μέτρα που προτείνει ο ESM περιλαμβάνονται η ανταλλαγή ομολόγων με κυμαινόμενα επιτόκια που έχουν οι ελληνικές τράπεζες για ομόλογα με σταθερά επιτόκια, η χρήση swap επιτοκίων για τον καθορισμό των δόσεων που καταβάλλει η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια στον ΕSM και η πραγματοποίηση μελλοντικών εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα μέσω δανείων με σταθερά επιτόκια.

Το έγγραφο περιλαμβάνει επίσης και μέτρα για την επιμήκυνση της ωρίμανσης ορισμένων δανείων στα 32,5 έτη από 28,3.

Ένα άλλο μέτρο θα είναι η άρση του προστίμου στα επιτόκια που θα πλήρωνε η Ελλάδα σε κάποια από τα δάνεια της το 2017, σχετικά με στόχους ιδιωτικοποιήσεων. Η κατάργηση του προστίμου από το 2018 και έπειτα θα εξεταστεί στο πλαίσιο των βραχυπρόθεσμων μέτρων.



  


  


1/12/2016

Το απόρρητο έγγραφο αποκλειστικά στο protothema.gr 
Xρήστος Μπόκας