Ρίσκο η έξοδος στις αγορές; Ο ρόλος της Rothschild και οι προειδοποιήσεις των αναλυτών.
Η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, με το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης να υποχωρεί σε χαμηλά επταετίας, και πολύ χαμηλότερα από τα επίπεδα που βρισκόταν όταν βγήκε στις αγορές πριν τρία χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η επιχείρηση έξοδος στις αγορές δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση και υπάρχουν κίνδυνοι... στραβοπατήματος.
Την περασμένη εβδομάδα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς επέστρεψε στα επίπεδα που διαμορφωνόταν το κόστος δανεισμού τον Ιανουάριο του 2010, με το yield στο 10ετές να διαμορφώνεται κοντά στο 5,6%, όταν τον Απρίλιο του 2014, στην πρώτη επιχείρηση εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μετά από 4 χρόνια αποκλεισμού, όπου προέβη στην πώληση 5ετούς ομολόγου με κουπόνι 4,75% ύψους 3 δισ. ευρώ, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων διαμορφωνόταν σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα από σήμερα, στο 5,9%. Οι προσφορές άγγιξαν τα 20 δισ. ευρώ.
Από το τρελό ράλι που κράτησε από τις αρχές του μήνα έως και την περασμένη Πέμπτη, οι τόνοι έχουν πέσει στην αγορά, με το yield 10ετές να κινείται σταθεροποιητικά και με ελαφρά άνοδο, αγγίζοντας σήμερα το 5,693%.
Η απόδοση στο 2ετές, συνεχίζει να διαμορφώνεται χαμηλότερα από αυτήν του μακροπρόθεσμου ομολόγου και στο 5,437%, έχοντας επίσης φρενάρει από την ισχυρή αποκλιμάκωση που προκάλεσε το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας στις 2 Μαΐου.
Η ελληνική κυβέρνηση, με αλλεπάλληλες δηλώσεις της, τόνισε πως στόχος είναι η έξοδος στις αγορές μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία για την αξιολόγηση, με τον Δ. Τζανακόπουλο να σημειώνει μάλιστα πως αυτό σχεδιάζεται να γίνει ακόμη και αν η Ελλάδα δεν έχει προλάβει να μπει στο QE.
Ωστόσο οι αναλυτές δεν εμφανίζονται πεπεισμένοι πως υπάρχει αρκετό επενδυτικό ενδιαφέρον έτσι ώστε να "δοκιμάσει" η Ελλάδα τις αγορές αυτή τη χρονική στιγμή και πως η πολιτική των δανειστών είναι αυτή που θα διαμορφώσει τελικά αυτό το ενδιαφέρον.
Εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, με τη βοήθεια της Rothschild που έχει αναλάβει την διαχείριση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, έχουν πραγματοποιήσει διάφορες συναντήσεις με επενδυτές από τις αρχές της χρονιάς, όπως ανέφεραν οι FT.
Αξίζει να σημειώσουμε πως η Rothschild, η αμοιβή της οποίας είναι 200.000 ευρώ, αναμένεται να λάβει ένα "γερό" μπόνους όταν η Ελλάδα ανακτήσει την πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων.
Όπως σημείωσε η Citigroup σε πρόσφατο note της, το εάν η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και δανειστών για τα μέτρα του 2019-2020 θα συνοδεύεται επίσης από ένα σημαντικό βήμα προόδου στις δεσμεύσεις ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές (ιδίως από τη Γερμανία, λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές) είναι πολύ αβέβαιο.
Από το 2015, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και φαίνεται επίσης απαραίτητο για την ΕΚΤ έτσι ώστε να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.
Όπως τονίζει η Citi, τόσο η απόφαση του ΔΝΤ όσο και της ΕΚΤ είναι απίθανο να έρθουν σύντομα. Αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις προθέσεις της Ελλάδας να επιστρέψει στις αγορές στο εγγύς μέλλον.
"Πιθανώς η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές", όπως επισημαίνει η Kathrin Muehlbronner, αναλύτρια της Moody's. Ωστόσο, "τα βασικά ερωτήματα παραμένουν σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους. Η ελληνική οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτήν και τη ρευστότητα που μπορεί φέρει. Δεν είμαι βέβαιη ότι η πορεία ανάπτυξης της Ελλάδας είναι βιώσιμη".
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ESM, Christophe Frankel, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι "αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις όπως έχει δεσμευτεί, μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές πολύ πριν το τέλος του προγράμματος που αναμένεται στο μέσον της επόμενης χρονιάς".
Ωστόσο, όπως τονίζουν οι αναλυτές, για να υπάρξει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, η έκδοση ενός νέου ομολόγου από την Ελλάδα θα πρέπει να συνοδεύεται με συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους καθώς και την απόφαση της ΕΚΤ για ένα ένταξη στο QE. Όπως προειδοποιούν, κανένας δεν θα ενδιαφερθεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα εάν δεν είναι βέβαιος ότι θα υπάρξει κάποιος αγοραστής για αυτά αργότερα, δηλαδή η ΕΚΤ.
Οι αναλυτές προειδοποιούν παράλληλα πως αν τα μετρά για το χρέος δεν είναι ξεκάθαρα, ή η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι πλήρης, τότε το QE είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.
Επιπλέον σημειώνουν ότι ο ESM έχει βάλει όρια στα ελληνικά ομόλογα που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες – σε περίπτωση που χρειαστεί να στηρίξουν την έκδοση. Εάν το ενδιαφέρον των ξένων δεν είναι αρκετό, τότε οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να καλύψουν μία μεγάλη έκδοση.
"Η αγορά τώρα προεξοφλεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση" ,σημειώνει ο Αθανάσιος Βαμβακίδης της Bank of America-Merrill Lynch. "Αυτό είναι υπερβολικό. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί σε καμία περίπτωση", όπως τονίζει.
15/5/2017
Ελευθερία Κούρταλη