Η συζήτηση που θα έπρεπε να είχε γίνει για τη Σαουδική Αραβία.




Αν η χώρα δεν ήταν βουτηγμένη στον επαρχιωτισμό και η ΝΔ δεν έκανε υστερική αντιπολίτευση, η συζήτηση στη Βουλή για τις πωλήσεις βλημάτων στη Σαουδική Αραβία θα έπρεπε να είχε αλλού περιστραφεί: πρέπει να πουλάμε όπλα σε ένα διεφθαρμένο και ολοκληρωτικό καθεστώς, που επεμβαίνει στρατιωτικά στην Υεμένη και υποστηρίζει την ισλαμική τρομοκρατία;
Κάποιοι θα μπορούσαν τότε να υποστηρίξουν ότι θα ήταν πολυτέλεια μια χώρα όπως η Ελλάδα, με τόσο μεγάλες οικονομικές ανάγκες, να επιλέγει τους πελάτες της. Άλλωστε, παρά τα ψηφίσματα και τις κατά καιρούς πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πολύ πλουσιότερες χώρες, από τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ιταλία μέχρι την Μεγάλη Βρετανία, την κύρια πηγή εξοπλισμού της Σαουδικής Αραβίας στην Ευρώπη, συνεχίζουν απτόητες τις μπίζνες όπλων με το θεοκρατικό καθεστώς της Ριαντ.
Συνολικά, 17 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ πωλούν όπλα και πυρομαχικά στην Σαουδική Αραβία. Για να μην αναφερθεί κανείς στην βασική σύμμαχο της τελευταίας, τις ΗΠΑ, που συνεχίζουν την αμέριστη και πολυεπίπεδη υποστήριξη τους, παρά την αποδεδειγμένη συμμετοχή των Σαουδαράβων στις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη 2001.
Όμως είναι η ίδια Σαουδική Αραβία πυροδοτεί τον εμφύλιο στη γειτονική Υεμένη, όπου σημειώνεται σήμερα η μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στον πλανήτη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ: πάνω από 10.000 νεκροί στους πρώτους 22 μήνες των συγκρούσεων, λιμός που απειλεί το 70% από τα 3 εκατομμύρια των κατοίκων. Και η μεγαλύτερη σύγχρονη επιδημίας χολέρας, από την οποία υπολογίζεται ότι έχει προσβληθεί ένα εκατομμύριο κάτοικοι, ενώ έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους πάνω από 2.000.
Θα έπρεπε η μικρή Ελλάδα να βγάλει το φίδι από αυτή τη μακάβρια τρύπα; Η γνώμη μας είναι ότι, σε αυτή την συζήτηση που θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί, η χθεσινή πρόταση του Νίκου Φίλη από τον ΣΥΡΙΖΑ και του Θανάση Παφίλη από το ΚΚΕ, να ανακληθεί η πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία,  θα έπρεπε να είχε υιοθετηθεί. Η χώρα μας έχει περάσει από εμφύλιο πόλεμο και δικτατορίες και δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να συμμετέχει, έστω και εμμέσως, σε ένα ανθρωπιστικό έγκλημα. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, θα είχε γίνει μια κουβέντα αντάξια ενός Κοινοβουλίου που σέβεται τον εαυτό του. 
29/11/2017

      ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ    

1.

Υεμένη: μια «αόρατη» ανθρωπιστική καταστροφή.
Ιράν: Οι ΗΠΑ υπεύθυνες για τις ωμότητες στην Υεμένη.
2.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Η Υεμένη διαλύεται κι ο κόσμος σιωπά.
http://www.efsyn.gr/arthro/i-yemeni-dialyetai-ki-o-kosmos-siopa-0


3. 

Eμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σ. Αραβίας ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, αναμένεται να ζητήσει αύριο, με ψήφισμά του, από την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, "λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου". Την κοινή πρόταση ψηφίσματος όλων των Ευρωομάδων (εκτός από το ακροδεξιό κόμμα, Η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας) υπογράφουν από ελληνικής πλευράς, οι ευρωβουλευτές Κωνταντίνα Κούνεβα (ΣΥΡΙΖΑ), Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) και Νίκος Χουντής (ΛΑΕ). 

Το αίτημα για εμπάργκο όπλων εναντίον της Σαουδικής Αραβίας παρουσίασε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα στις Βρυξέλλες, η πολιτική ομάδα των Πρασίνων, διατυπώνοντας προβληματισμό για το κατά πόσο θα μπορούσε να εγκριθεί ένα τέτοιο αίτημα από το Συμβούλιο της ΕΕ, όταν χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εμπλέκονται σε εμπόριο όπλων με τη Σαουδική Αραβία. "Η κατάσταση στην Υεμένη είναι πολύ σοβαρή. Είναι μεγάλη η καταστροφή. Σύμφωνα με τη UNICEF πάνω από 11.000 παιδιά έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης, 130 παιδιά πεθαίνουν κάθε μέρα" επισήμανε η πρόεδρος των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, σημειώνοντας ότι τον περασμένο Οκτώβριο οι Πράσινοι απέστειλαν επιστολή στην κ. Μογκερίνι ζητώντας της να φέρει το ζήτημα στο Συμβούλιο Εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ. "Πρέπει να αναγνωριστεί ότι υπάρχει σοβαρή καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υεμένη. Γι' αυτό το έχουμε ανάγκη αυτό το εμπάργκο" τόνισε η κ. Κέλερ, αναφερόμενη, επίσης, στην ανάγκη να ανοίξουν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τα χερσαία σύνορα, προκειμένου να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται.

Η Σουηδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μποντίλ Βαλέρο μίλησε για την κοινή θέση του Συμβουλίου, η οποία περιλαμβάνει οκτώ κριτήρια για τις εξαγωγές όπλων και η οποία είναι, όπως είπε, "νομικά δεσμευτική" για τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με την ίδια, η περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας αντιβαίνει σε τουλάχιστον δύο από αυτά τα κριτήρια (αναφορικά με τoν σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δίκαιου και τη διασφάλιση της περιφερειακής ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας) και επομένως οι χώρες της ΕΕ που την προμηθεύουν με όπλα δεν θα πρέπει να λάβουν νέα άδεια.

Από την πλευρά της, η Βρετανίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Μόλι Σκοτ Κάτο, αναφέρθηκε στον ρόλο που έχει παίξει το Ηνωμένο Βασίλειο στη Σαουδική Αραβία, σημειώνοντας ότι σχεδόν οι μισές εξαγωγές βασικών συμβατικών όπλων της Βρετανίας έχουν καταλήξει εκεί. "Είναι σημαντικό να κάνει η ΕΕ το καθήκον της και να προτείνει το εμπάργκο. Ξέρουμε ότι δεν θα περάσει από το Συμβούλιο, γιατί η Βρετανία και η Γαλλία θα μπλοκάρουν. Αλλά ας τους εκθέσουμε, ας αποκαλύψουμε την υποκρισία τους" υπογρεάμμισε η ίδια.

Τέλος, ο Γάλλος ευρωβουλευτής Γιανίκ Ζαντό επισήμανε ότι το 2016 ο πρώην υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κατά την Προεδρία του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο για πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία -παρότι ο τότε υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε με αυτό το συμβόλαιο ότι η Γαλλία θα μπορούσε να παραβιάσει τις αρχές της και την κοινή θέση- είναι σήμερα υπουργός Εξωτερικών υπό τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο ίδιος έκανε λόγο για "αντίφαση" μεταξύ των αρχών που υποστηρίζει ο νέος Γάλλος Πρόεδρος και των πρακτικών που τελικά ακολουθούνται και κάλεσε τη Γαλλία να λάβει υπόψη της το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η κατάσταση στην Υεμένη θα βρεθεί στο επίκεντρο συζήτησης, σήμερα το βράδυ, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, παρουσία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ το ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία αύριο το πρωί.

Αναζωπυρώθηκε η συζήτηση  - αμφίβολα αποτελέσματα

Η συζήτηση για την απαγόρευση των εξαγωγών οπλισμού από τις χώρες της Ε.Ε. προς την Σαουδική Αραβία αναζωπυρώθηκε στις αρχές του φθινοπώρου, αλλά έχει μεγάλο παρελθόν. Ήδη τον Φεβρουάριο του 2016 το Ευρωκοινοβούλιο είχε υιοθετήσει ψήφισμα υπέρ του εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία. Το ψήφισμα έθετε στο στόχαστρο κυρίως τη Βρετανία, η οποία το προηγούμενο 12μηνο, οπότε και είχε ξεκινήσει το σφυροκόπημα της Υεμένης, είχε λάβει από το Ριάντ παραγγελίες οπλισμού ύψους 3 δισ. δολαρίων. Την υιοθέτηση του (μη δεσμευτικού) ψηφίσματος είχαν κινήσει Ευρωβουλευτές των Βρετανών Εργατικών και του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος, ενώ είχε προηγηθεί σχετικά η συλλογή 750.000 υπογραφών Ευρωπαίων πολιτών.

Η Σαουδική Αραβία είχε προσπαθήσει να αποτρέψει το ψήφισμα είτε με επίσημες προειδοποιήσεις για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις που θα είχε η αδράνεια στην Υεμένη, είτε με ανεπίσημες απειλές περί αδιευκρίνιστων αντιποίνων.

Ούτως ή άλλως, καμία δράση δεν αναλήφθηκε τότε από την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Federica Mogherini, ούτε και αναμένεται να ληφθεί τώρα εφόσον διακυβεύονται τα συμφέροντα μεγάλων κρατών-μελών όπως είναι όχι μόνο η Βρετανία, αλλά και η Γαλλία με τη Γερμανία, που επίσης προμηθεύουν με στρατιωτικό υλικό τους Σαούντ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός Theresa May βρίσκεται σε επίσκεψη στο Ριάντ, με την ελπίδα της σύσφιξης των διμερών δεσμών, εξοπλιστικών και όχι μόνο, στη μετά Brexit εποχή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ 

 http://www.capital.gr/diethni/3257571/empargko-oplon-tis-ee-enantion-tis-s-arabias-zita-to-europaiko-koinoboulio  
29/11/2017




YEMEN:SAUDI ARABIA MASSACRES
Το ψήφισμα για το εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία και το «όχι» των ευρωβουλευτών της ΝΔ.  

4. 
Μέσα «πυροβολούν», έξω καταψηφίζουν

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε η επιβολή εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πώληση όπλων προς τη Σαουδική Αραβία, το οποίο περιλαμβανόταν στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για πολιτική λύση στη σύγκρουση της Υεμένης που πέρασε με 539 «ναι», 13 «όχι» και 81 αποχές, αλλά η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη σχετική παράγραφο.

Ειδικότερα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου υπέρ του εμπάργκο τάχθηκαν 368 βουλευτές και κατά 221. Η μεγάλη διαφορά των ψήφων έγκειται στο ότι η πλειοψηφία των κεντροδεξιών βουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος καταψήφισε την συγκεκριμένη πρόταση.

Από ελληνικής πλευράς υπέρ ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Δημήτρης Παπαδημούλης, του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και Έυα Καϊλή, του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης, καθώς και οι Κώστας Χρυσόγονος και Νίκος Χούντης. Όμως, «όχι» είπαν οι Νεοδημοκράτες ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης, Γιώρογς Κύρτσος, Μαρία Σπυράκη, Ελίζα Βόζενμπεργκ και Θοδωρής Ζαγοράκης. 

Να εξηγήσουν την αρνητική στάση τους ζήτησε από τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος κάλεσε ακόμη τις κυβερνήσεις που πουλούν όπλα στη Σαουδική Αραβία να σεβαστούν το «πολύ σημαντικό, θετικό μήνυμα και βήμα» της Ευρωβουλής.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό θα το κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένω να το κάνουν και οι κυβερνήσεις των χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία που πουλάνε πολλά όπλα στη Σαουδική Αραβία. Να ακούσουν το μήνυμα του 90% του Ευρωκοινοβουλίου» κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Με αυτήν τροπολογία, που υποστήριξαν οι ομάδες Σοσιαλιστών, Πράσινων, Αριστεράς, και Φιλελευθέρων, η αρμόδια για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι καλείται «να αναλάβει πρωτοβουλία προκειμένου να επιβληθεί εμπάργκο όπλων της ΕΕ εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, λαμβανομένων υπόψη των σοβαρών καταγγελιών για παραβιάσεις, από τη Σαουδική Αραβία, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη και του γεγονότος ότι, κατά συνέπεια, η συνέχιση της χορήγησης αδειών για πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία θα οδηγούσε σε παραβίαση της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου».

Σύνδεσμος με τα πρακτικά της χθεσινής ψηφοφορίας ΕΔΩ

ΣΥΡΙΖΑ: Περιμένουμε αιτιολογία

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί τη Νέα Δημοκρατία να πάρει θέση και να αιτολογήσει τη στάση της στις Βρυξέλλες.Η Κουμουνδούρου επισημαίνει χαρακτηριστικά «Το γεγονός, λοιπόν, είναι αδιάψευστο: οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν την πρόταση επιβολής εμπάργκο όπλων στη Σαουδική Αραβία. Οπότε, αναμένουμε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντί να κάνει νεφελώδεις και αλληλοσυγκρουόμενες διαρροές, να αιτιολογήσει την στάση της»

Μα είπαμε ναι σε άλλο σημείο...

Μέχρι αργά χθες το βράδυ η μοναδική αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία ήρθε μέσω διαρροών με πηγές της Πειραιώς να σχολιάζουν ότι οι ευρωβουλευτές του κόμματος υπερψήφισαν το σύνολο του ψηφίσματος, ενώ ισχυρίστηκαν ότι τα είπαν «ναι» σε άλλη αναφορά περί εμπάργκο στο κείμενο.

http://www.efsyn.gr/arthro/mesa-pyrovoloyn-exo-katapsifizoyn

1/12/2017

5.

GEOPOLITICS-Middle East

Yemen

  Iran-Saudi Arabia

Sunnism - Shiism