Το αλβανικό σχέδιο για τον αφελληνισμό της Χιμάρας


Το αλβανικό σχέδιο για τον αφελληνισμό της Χιμάρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:

(1) Η Χειμάρρα, η Αλβανία και εμείς.
(2)Κατεδαφίζοντας την ελληνική μειονότητα στη Χειμάρρα: 
Η επιχείρηση κατεδάφισης ελληνικών περιουσιών.
(3) Ο Ράμα, ο Τάνταλος και η Χειμάρρα.



 Μετά από μία μακρά περίοδο ύφεσης, τα τελευταία αρκετά χρόνια οι ελληνοαλβανικές σχέσεις έχουν επανέλθει στον αστερισμό της έντασης. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για αναπόφευκτη εξέλιξη. Ο εθνικισμός και κατ’ επέκτασιν ο ανθελληνισμός ως ιδιαίτερη έκφανσή του, παραμένει σταθερά της αλβανικής πολιτικής σκηνής. Το επιβεβαιώνουν τα πρόσφατα γεγονότα. Δεν είναι μόνο η κλιμάκωση των κινήσεων αφελληνισμού της Χιμάρας με την περιοδική κατεδάφιση αποκλειστικά ελληνικών περιουσιών, όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες. Είναι και η εδώ και χρόνια αναγόρευση της απαίτησης των Αλβανοτσάμηδων σε κεντρική συνιστώσα της εξωτερικής πολιτικής των Τιράνων.

Ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός συντηρήθηκε σε χαμηλή ένταση από το καθεστώς του Χότζα και αναζωπυρώθηκε όταν η Αλβανία εισήλθε στην μεταψυχροπολεμική εποχή. Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου τροφοδότησε τον αλβανικό εθνικισμό και του προσέδωσε μία επιθετικότητα. Οι Αλβανοί θεώρησαν τότε ότι ήταν η ώρα να διεκδικήσουν και να αποσπάσουν όσα περισσότερα μπορούσαν από τις γειτονικές χώρες.

Ο τότε πρωθυπουργός Μάϊκο είχε δηλώσει με νόημα ότι οι εκτός Αλβανίας Αλβανοί έχουν δικαίωμα στη συλλογική αυτοάμυνα! Ουσιαστικά, δεν έκανε τίποτα λιγότερο από το να περιγράψει εμμέσως τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό, ο οποίος, αν και απουσίαζε από την επίσημη διπλωματική ρητορική, βρισκόταν στο επίκεντρο όλων των άτυπων συζητήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι ο τότε πρόεδρος της Αλβανίας Μεϊντάνι είχε αρνηθεί να απαντήσει σε ερώτηση που του έγινε στο φόρουμ του Νταβός εάν στόχος της χώρας του είναι η δημιουργία της «μεγάλης Αλβανίας».

Σύνορα στον Αμβρακικό!

Από τους αλβανικούς λεονταρισμούς δεν εξαιρέθηκε η Ελλάδα. Οι Αλβανοί εθνικιστές θέτουν τα νότια σύνορα της “μεγάλης Αλβανίας” στον Αμβρακικό κόλπο! Σχετικοί χάρτες κυκλοφορούν εδώ και χρόνια στα Τίρανα, στην Πρίστινα και στο Τέτοβο. Οι εθνικιστικές αυτές φαντασιώσεις είναι τόσο παράλογες, που δεν θα άξιζε τον κόπο να αναφέρεται κανείς σ’ αυτές. Διδάσκονται, όμως, στα αλβανικά σχολεία και επιπροσθέτως ο αλβανικός εθνικισμός έχει αποδείξει ότι ρέπει στον τυχοδιωκτισμό.

Τα Τίρανα χρησιμοποιούν το Αλβανοτσάμικο σαν μοχλό για να εξισορροπήσουν την υποχρέωσή τους να σέβονται τα δικαιώματα της αναγνωρισμένης ελληνικής μειονότητας. Εντάσσοντας την κίνησή τους στο πλαίσιο του αλβανικού εθνικισμού, κατάφεραν σταδιακά να μετατραπούν από μάλλον περιθωριακός σύλλογος σε κόμμα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Και κυρίως σε παράγοντα που επηρεάζει σημαντικά το πολιτικό κλίμα έναντι της Ελλάδας και κατ’ επέκτασιν τις διμερείς σχέσεις. Το 2004, με την έγκριση σχετικού ψηφίσματος από τη Βουλή, οι απαιτήσεις τους κατέστησαν επίσημη θέση της Αλβανίας. Η 27η Ιουνίου, μάλιστα, ορίσθηκε ημέρα εθνικής μνήμης για τη «γενοκτονία των Τσάμηδων»! Οι Αλβανοτσάμηδες υποστηρίζονται ποικιλοτρόπως και από την Άγκυρα, η οποία τους θεωρεί ένα χρήσιμο μοχλό πίεσης σε βάρος της Ελλάδας. Ας σημειωθεί πως όταν ο Ερντογάν είχε επισκεφθεί την Αλβανία είχε συναντήσει όχι μόνο τον Αλβανό ομόλογό του, αλλά και τον πρόεδρο του κόμματος των Αλβανοτσάμηδων Ιντρίζι!

Από την εποχή που ο Ράμα ήταν δήμαρχος Τιράνων, είχε καλλιεργήσει για τον εαυτό του την εικόνα ενός διανοούμενου ευρωπαϊστή πολιτικού, ο οποίος δεν διστάζει να συγκρούεται με οργανωμένα συμφέροντα. Ως αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ως πρωθυπουργός, όμως, αποδείχθηκε άξιος συνεχιστής της θλιβερής αλβανικής πολιτικής παράδοσης. Έχει βουτήξει για τα καλά στη διαπλοκή και στη διαφθορά. Επί των ημερών του η καλλιέργεια του χασίς έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Αν και επισήμως, η κυβέρνηση εμφανίζεται διώκτης, στην πραγματικότητα είναι προστατευόμενοί τους που ελέγχουν την παραγωγή και το εμπόριο των ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά μεταφέρονται οδικώς προς την Ελλάδα και προς την Ιταλία με ταχύπλοα και μικρά αεροπλάνα.

Το σχέδιο αφελληνισμού της Χιμάρας

Στο πλαίσιο της πολιτικής του για πυροδότηση ακραίου εθνικισμού, ο Ράμα έχει κλιμακώσει την προσπάθεια αφελληνισμού της Χιμάρας. Καμπή σ’ αυτή την προσπάθεια ήταν η νέα διοικητική διαίρεση της Αλβανίας, μέσω της οποίας η Χιμάρα και άλλες μειονοτικές περιοχές τεμαχίσθηκαν και προσκολλήθηκαν σε περιοχές με αλβανικό πληθυσμό, ώστε να υπονομευθεί η δυνατότητα της μειονότητας να εκπροσωπείται στο αλβανικό Κοινοβούλιο, αλλά ακόμα και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν περιορίσθηκε, όμως, σ’ αυτή την κίνηση. Με πρόσχημα την ανάπλαση της παραθαλάσσιας αυτής περιοχής έχει αρπάξει ελληνικές περιουσίες. Αυτές τις ημέρες κατεδαφίζει με συνοπτικές διαδικασίες σπίτια και καταστήματα Ελλήνων μειονοτικών. Είχε προηγηθεί κατεδάφιση ακόμα και ναού στις Δρυμάδες. Όργανο της ανθελληνικής αυτής επιχείρησης είναι ο κατά το ήμισυ ελληνικής καταγωγής δήμαρχος της περιοχής Γκόρος, πρώην στρατιωτικός επί καθεστώτος Χότζα, συνδεδεμένος με τις αλβανικές μυστικές υπηρεσίες και κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου!

Αν και από καταγωγή ο Ράμα δεν έχει τουρκαλβανική παράδοση, ο καιροσκοπισμός του τον ώθησε να παίζει το τουρκικό χαρτί. Δεν είναι μόνο ότι θαυμάζει ειλικρινώς τον Ερντογάν και όπου μπορεί μιμείται τις αυταρχικές μεθόδους του. Θεωρεί ότι η γονατισμένη λόγω της κρίσης Ελλάδα όχι μόνο δεν μπορεί να του προσφέρει, όπως παλαιότερα, αλλά και είναι εύκολος στόχος.

Η πείρα τον έχει πείσει ότι χωρίς κόστος μπορεί στο εσωτερικό να πουλάει ανθελληνισμό για να αντλεί εκλογικά οφέλη. Στο πλαίσιο αυτό καλλιεργεί μία μόνιμη ελεγχόμενη ένταση με την Αθήνα. Είναι ενδεικτικό ότι υπερηφανεύεται πως είναι ο μόνος Αλβανός πρωθυπουργός που σήκωσε κεφάλι στην Ελλάδα και έθεσε τις διμερείς σχέσεις σε βάση αμοιβαιότητας και ισοτιμίας.

Το επαναλαμβανόμενο λάθος της Αθήνας

Υπενθυμίζουμε ότι ήταν ο Ράμα, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε προκαλέσει πολιτικό θόρυβο και είχε προσφύγει στο αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο για να ακυρωθεί η υπογεγραμμένη συμφωνία των κυβερνήσεων Καραμανλή και Μπερίσα για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών (2009). Έτσι και έγινε. Πριν λίγο καιρό, ο ίδιος ο Μπερίσα είπε εμμέσως πλην σαφώς στη Βουλή ότι ο τορπιλισμός εκείνης της συμφωνίας έγινε με παρέμβαση και για λογαριασμό της Άγκυρας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Αθήνα δεν είχε τότε προχωρήσει σε αντίμετρα. Όχι μόνο δεν είχε θέσει όρους, αλλά και είχε διευκολύνει την αναγόρευση της Αλβανίας σε υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα. Όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, τα Τίρανα τη μόνη γλώσσα που σέβονται είναι τη γλώσσα της ισχύος και του δούναι και λαβείν. Όταν η Ελλάδα τους προσφέρει δωρεάν, όπως κατά κανόνα συμβαίνει από το 1990, εκλαμβάνουν τη στάση της σαν ένδειξη αδυναμίας. Γι’ αυτό και δεν διστάζουν να κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους. Ας σημειωθεί ότι παρά την κρίση η Ελλάδα παραμένει –σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Αλβανίας– η χώρα που με τα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών συμβάλει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην αλβανική οικονομία.

Η ελληνική διπλωματία έχει την τάση να διαβάζει την αλβανική πολιτική με ευρωπαϊκούς όρους, γεγονός που την οδηγεί σε λάθος κινήσεις. Με κλασική ανατολίτικη νοοτροπία, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, οι Αλβανοί αξιωματούχοι “γλείφουν” τους Έλληνες συνομιλητές τους, δημιουργώντας τους τη λάθος εντύπωση ότι είναι μετριοπαθείς και διατεθειμένοι να λύσουν προβλήματα. Είναι αξιοσημείωτο ότι σε τρία μόλις χρόνια δύο Έλληνες υπουργοί Εξωτερικών, ο Βενιζέλος και ο Κοτζιάς, επισκέφθηκαν τα Τίρανα από δύο φορές ο καθένας, χωρίς να επιτύχουν το παραμικρό. Οι εξελίξεις το επιβεβαιώνουν.

Η τρικλοποδιά και ο συνολική διευθέτηση

Ας σημειωθεί ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός με σκοπό μία συνολική διευθέτηση των διμερών προβλημάτων. Την διαδικασία αυτή θέλει και η Κομισιόν για να προωθηθεί η αλβανική ενταξιακή διαδικασία. Τον Σεπτέμβριο του 2016, όμως, η προσπάθεια είχε σταματήσει, λόγω της υπόθεσης του non paper, με το οποίο υποτίθεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αποδεχόταν να εγγραφεί στην ατζέντα των συνομιλιών το Αλβανοτσάμικο.

Υπενθυμίζουμε πως τα Τίρανα είχαν εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να προσπαθήσουν να εντάξουν το Αλβανοτσάμικο στη διμερή ατζέντα. Ο Κοτζιάς είχε τότε ξεκαθαρίσει ότι η θέση της Αθήνας ήταν και παραμένει πως δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Όποιος θεωρεί ότι έχει αδικηθεί από την ελληνική Πολιτεία μπορεί να καταφύγει στα ελληνικά και στη συνέχεια στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Τώρα, όμως, ο Κοτζιάς επιδιώκει να επαναλάβει την προσπάθεια. Ο Αλβανός ομόλογός του εμφανίζεται μετριοπαθής, αλλά τη γραμμή την αποφασίζει ο Ράμα. Ο Μπουσάτι (έχει περάσει και από το Οικονομικό πανεπιστήμιο της Αθήνας), όπως όλοι οι υπουργοί, είναι ημιμαθή εκτελεστικά όργανα του πρωθυπουργού, χωρίς δικό τους πολιτικό εκτόπισμα. Ο πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Νάνο, πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και γνωστός συγγραφέας Μπλούσι έχει πει γι’ αυτούς ότι δεν κάνουν όχι για υπουργοί, αλλά ούτε για γραμματείς!

Αποκαλυπτικές ομολογίες Ράμα και Μπερίσα

Αναφορικά με την επιχείρηση αφελληνισμού της Χιμάρας, είναι αξιοσημείωτο ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι Ράμα και Μπερίσα είχαν ανταλλάξει το 2016 αλληλοκατηγορίες, οι οποίες αποδεικνύουν τις μεθοδεύσεις του αλβανικού κράτους σε βάρος της ελληνικής μειονότητας. Ο Ράμα είχε καταγγείλει ότι «έχουν πάρει τα κτήματα των Χιμαραίων με πλαστογραφίες και διαφθορά, άτομα που δεν έχουν καμία σχέση η καταγωγή από την περιοχή ». Πράγματι, αυτά τα άτομα έχουν αρπάξει από τους ιδιοκτήτες τους 50.000 στρέμματα στην παραθαλάσσια περιοχή των Αγίων Σαράντα και της Χιμάρας.

Η απάντηση Μπερίσα στη Βουλή είναι αποκαλυπτική: « Εγώ έχω δουλέψει με πρόγραμμα. Στους Αγίους Σαράντα έχω κατεβάσει Λάμπηδες και μόνο Λάμπηδες ». Οι Λάμπηδες είναι μουσουλμάνοι που ζουν σε περιοχή ανατολικά της Χιμάρας. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο επίπεδο και επισήμως η επιχείρηση αλλοίωσης του πληθυσμού της Χιμάρας.

Η επιχείρηση στηρίζεται στην αρπαγή των περιουσιών που υποχρεώνει τους Έλληνες μειονοτικούς να αποκόπτονται από τις πατρογονικές εστίες τους. Για να μπορεί αυτό να συμβεί το αλβανικό κράτος δεν δίνει τίτλους ιδιοκτησίας στους Έλληνες, αλλά διευκολύνει την πώληση των ελληνικών περιουσιών σε Αλβανούς.

 του Σταύρου Λυγερού


   03/11/2017 



Χειμάρρα


ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

1.
Η Χειμάρρα, η Αλβανία και εμείς.

Επιμένω στην ειδική σημασία της Χειμάρρας. Γνωρίζω από την εποχή που υπηρετούσα ως πρέσβης στην Αλβανία την πολιτική πιέσεων, αφανών και εμφανών. Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν. Ο Δήμος Χειμάρρας δεν είναι το γεωγραφικό όριο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Είναι ο βηματοδότης της, η καρδιά της. Η επίσημη και δημόσια εκκίνηση των διαχρονικών της προβλημάτων δόθηκε στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2000. Με την καταγεγραμμένη επίσημα από τον ΟΑΣΕ νοθεία και τις σοβαρές και επανειλημμένες παρατυπίες στις εκλογές στη Χειμάρρα. Ηταν επίσης η πρώτη φορά που ο διεθνής οργανισμός κατέγραφε την ύπαρξη της Ελληνικής Μειονότητας στη Χειμάρρα. Δυστυχώς η πολιτική των διακρίσεων και των πιέσεων συνεχίσθηκε σε συνδυασμό με οξείες δηλώσεις και εκδηλώσεις των κυβερνήσεων και πρωθυπουργών των Τιράνων. Από το 2000 συνεχώς μέχρι σήμερα. Θα έκανα μία εξαίρεση για κάποια χρόνια της διακυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, όλοι στην Ελλάδα έχουμε συνειδητοποιήσει τη σημασία του Ελληνισμού της Χειμάρρας. Δεν είναι καθόλου τυχαία και η κινητοποίηση και της ισχυρής Ομογένειάς μας στις ΗΠΑ. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς. Ο φανατισμός και η μεροληψία που χαρακτηρίζουν τις δράσεις των Τιράνων, με υψηλή έγκριση και καθοδήγηση, έφεραν το αντίστροφο αποτέλεσμα. Γιγάντωσαν το πρόβλημα, σε βαθμό μάλιστα που κανείς πολιτικός ή διπλωμάτης στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να ελπίζει. Υπονομεύοντας δυστυχώς και τη γενναία πολιτική πρωτοβουλία των Αθηνών να λυθούν προβλήματα που χρονίζουν και να στραφούμε επιτέλους προς το μέλλον. Μια διαφορετική πολιτική από τα Τίρανα θα μας είχε οδηγήσει σίγουρα σήμερα σε άλλες διαπιστώσεις.

Η ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής μας Αλβανίας περνάει πλέον μέσα από την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιουσιών των μελών της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη Χειμάρρα. Αυτή είναι η ερμηνεία των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Δεκέμβριο 2016. Το γνωρίζουμε εμείς. Το γνωρίζει επίσης και η ομάδα των Τιράνων που χαράσσει και ασκεί την πολιτική αυτή, κυρίως χάριν οικονομικών και μικροπολιτικών ανταποδοτικών οφελών. Κρίμα. Είναι ένα επίτευγμα της διπλωματίας της Ελλάδος. Σε μια περίοδο μάλιστα που η Αλβανία θεωρούσε και ίσως ακόμη θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι αποδυναμωμένη. Αυτό το πέτυχαν κυρίως με τις δικές τους πράξεις και παραλείψεις οι κυβερνήτες των Τιράνων. Τώρα χρειάζεται να κάνουν τον απολογισμό τους. Από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2000 μέχρι σήμερα. Εκείνοι και οι δράσεις συγκεκριμένων δομών σε εθνικό και τοπικό επίπεδο έφεραν τη Χειμάρρα εκεί όπου της άξιζε. Στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος και προτεραιοτήτων των ελληνοαλβανικών σχέσεων και σταδιακά της Ε.E.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Π. ΜΑΛΛΙΑΣ,
πρώην πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία.

http://www.anixneuseis.gr/?p=178252

3/11/2017


Φωτογραφίες και βίντεο από τις προκλητικές κατεδαφίσεις του Ράμα στη Χειμάρρα:https://www.thepressroom.gr/ellada/fotografies-kai-vinteo-apo-tis-proklitikes

http://omonoia-deeem.org/epikerotita/mpoulntozes-tou-rama-gkremizoun-ellinika-spitia-sti-chimarra/

2.
Κατεδαφίζοντας την ελληνική μειονότητα στη Χειμάρρα: 
Η επιχείρηση κατεδάφισης ελληνικών περιουσιών.

Κάτι συμβαίνει στη Χειμάρρα. Κάτι συμβαίνει εδώ και καιρό και αφορά στην παραβίαση της δημοκρατίας και του σεβασμού των δικαιωμάτων των μελών της ελληνικής μειονότητας που ζουν εκεί. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για μια μεθοδευμένη επιχείρηση εκτοπισμού τους, σχεδιασμένη από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, του κ. Έντι Ράμα, καθώς υπό το πρόσχημα της εφαρμογής ενός σχεδίου αστικής ανάπλασης και τουριστικής αξιοποίησης της περιοχής βρίσκεται σε εξέλιξη μια επιχείρηση κατεδάφισης αποκλειστικά ελληνικών περιουσιών.

Διαβάστε επίσης:

Πώς μεθοδεύτηκε η κατεδάφιση των ακινήτων της μειονότητας στη Χειμάρρα

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις, ο κ. Ράμα, του οποίου η κυβέρνηση και ο ίδιος, βρίσκονται αντιμέτωποι με κατηγορίες για διακίνηση κάνναβης δισ. ευρώ και για τη μετατροπή της Αλβανίας σε παράδεισο για εμπόρους ναρκωτικών, προχώρησε στην καθαίρεση των 12 περιφερειαρχών και στην αντικατάστασή τους με 12 απόστρατους αξιωματικούς. Πρόκειται για κίνηση που δείχνει κλιμάκωση του αυταρχισμού και του συγκεντρωτισμού, που σε συνδυασμό με την κλιμάκωση του αλβανικού εθνικισμού και του ανθελληνισμού, δημιουργούν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση.

Οι πελάτες της αλβανικής Ριβιέρας

Οι κατεδαφίσεις που έγιναν την περασμένη Τρίτη δεν ήταν οι πρώτες είχαν προηγηθεί και άλλες. Οι προσπάθειες είναι συνεχείς, ενώ οι ιδιοκτήτες των περιουσιών που προσβάλλονται δεν κατέχουν νόμιμους τίτλους διότι αποτελούν πατρογονικές εστίες ή περιουσίες προ συστάσεως αλβανικού κράτους, εν έτη 1912. Ο δικτάτορας Χότζα δήμευσε όλες τις ιδιωτικές περιουσίες και από το 1991 δεν υπήρξε καμία μέριμνα προκειμένου να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, ενώ η αλβανική κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ότι η Χειμάρρα ανήκει στη μειονοτική ζώνη.

«Υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αλλοίωσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των κατοίκων της Χειμάρρας. Πουθενά αλλού δεν υπάρχει τόσο μαζικό φαινόμενο μη έκδοσης τίτλων στους ιδιοκτήτες και όλο αυτό γίνεται υπό το πρόσχημα μιας κυβερνητικής πολιτικής που στόχο έχει την αστική ανάπλαση, την αναγέννηση της περιοχής. Όμως πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων δεν κατέχει τίτλους ιδιοκτησίας, η κυβέρνηση προχωρά σε δημεύσεις περιουσιών. Όμως από ποιον δημεύεις όταν δεν του αναγνωρίζεις την ιδιοκτησία. Επιπλέον ο Ράμα δημεύει όχι για δημόσιο σκοπό αλλά υπέρ τρίτων, των λεγόμενων στρατηγικών επενδυτών, αυτών που θα επενδύσουν στον τουρισμό» λέει στη HuffPost Greece Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ (Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), που εκπροσωπεί την ελληνική εθνική μειονότητα στο κοινοβούλιο της Αλβανίας.

Ποιοι είναι αυτοί; Ρωτάμε.

«Είναι πελάτες του κ. Ράμα. Όλο αυτό βασίζεται σε πελατειακές σχέσεις, με αποτέλεσμα ο καταπατητής να έχει προνομιακή μεταχείριση και ο ιδιοκτήτης να αντιμετωπίζεται με μπουλντόζες. Ένα από τα σχέδια του Ράμα είναι και η ανάπλαση του κέντρου της Χειμάρρας» , συνεχίζει ο κ. Ντούλες και εξηγεί πως το 2012 υπήρχε ένα σχέδιο που το είχε προτείνει τότε ο δήμαρχος της περιοχής και το είχε εγκρίνει και η κοινότητα και προέβλεπε πως αυτό θα ετίθετο σε διαβούλευση. Όμως, συνεχίζει, αυτό έμεινε στα χαρτιά καθώς ανήλθε στην εξουσία ο κ. Ράμα και είπε εγώ θέλω άλλο σχέδιο ανάπλασης και σε αυτό συμπεριλαμβανόταν η κατεδάφιση 29 κτιρίων.

Σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι στιγμής έχουν κατεδαφιστεί επτά κτίρια, όμως αυτά που γλυτώνουν την κατεδάφιση είναι το κτίριο του ξαδέλφου του δημάρχου και της αδελφής του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Βάσει όλων αυτών τίθενται πολλά ερωτήματα όπως για παράδειγμα γιατί δεν προχώρησε η ανάπλαση όπως προέβλεπε το πρώτο σχέδιο που δεν έθιγε τα συμφέροντα των κατοίκων;» διερωτάται ο κ. Ντούλες και επαναλαμβάνει πως εδώ παρεμβαίνουν οι πελατειακές σχέσεις που διατηρεί ο Αλβανός πρωθυπουργός.

«Αντί η ανάπλαση να είναι στην υπηρεσία των επιχειρήσεων της περιοχής και των κατοίκων, γίνεται σε βάρος αυτών και υπέρ των καταπατητών» τονίζει ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα εάν αυτό συμβαίνει και σε άλλες περιοχές που κατοικούν Έλληνες και όπως εξηγεί αυτό συμβαίνει σε όλα τα τουριστικά θέρετρα μέχρι τον δήμο των Αγίων Σαράντα.

«Υπάρχουν προβλήματα σε όλες τις περιοχές με ελληνικό πληθυσμό, αλλά η διαφορά εδώ είναι ότι η περιοχή είναι παραθαλάσσια» σχολιάζει, δεν είναι τυχαίο το ότι την Χειμάρρα την αποκαλούν και αλβανική Ριβιέρα. Φέρνει μάλιστα ένα παράδειγμα για μια ελληνική οικογένεια η οποία το 2014 είχε κτίσει με νόμιμο τρόπο μεζονέτες, μέσα στο δικό της οικόπεδο και ο Ράμα τις κατεδάφισε. Η οικογένεια προσέφυγε στη δικαιοσύνη και το δικαστήριο τους δικαίωσε τελεσίδικα, τους επιδίκασε αποζημίωση και επιστροφή των αδειών, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα απ΄όλα αυτά. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση παίρνει το οικόπεδο από τους ιδιοκτήτες και το δίνει στους επενδυτές.

Για ποια ευρωπαϊκή ενσωμάτωση μιλάμε.

Η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη τον περασμένο Οκτώβριο, ο μόνος θεσμός που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στα διεθνή φόρα, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ήταν καταπέλτης αναφορικά με την πρακτική του Ράμα ενάντια στην ελληνική μειονότητα, λέει ο κ. Βαγγέλης Ντούλες.

  • Τα γεγονότα μιλάνε τα γεγονότα από μόνα τους. Όταν σου γκρεμίζουν το σπίτι, σου παίρνουν το οικόπεδο τι άλλο σου μένει από το να φύγεις

Ωστόσο στην πολιτική που εφαρμόζει ο Ράμα υπάρχει μια αμφιθυμία καθώς αυτός είναι που υπερτονίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

«Θέλει πράγματι ο Ράμα την ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ ή πρόκειται για ένα προπαγανδιστικό τρικ;» διερωτάται ο κ. Ντούλες.

 Όπως και να έχει πώς υποστηρίζει το «ευρωπαϊκό όραμά του;

 «Δεν μπορούμε να μιλάμε για οράματα όταν έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο σαν τον Ράμα. Είναι απρόβλεπτος, αμετροεπής και το μόνο που τον ενδιαφέρει δεν είναι άλλο από το να έχει τα ηνία της χώρας. Πρέπει να καταλάβετε πως όλη η προεκλογική του καμπάνια ήταν “δώστε μου πλήρη δικαιώματα πάνω στο τιμόνι της χώρας. Μην μου βάζετε συνοδηγούς”. Γι΄αυτό και τον αποκαλούν ειρωνικά, “ο μεγάλος τιμονιέρης.” Αυτός ο άνθρωπος έχει εμμονή να κυριεύσει τα πάντα. Μιλάει για ενσωμάτωση της χώρας με την ΕΕ και κατηγορεί τους άλλους, μαζί και εμένα, ότι εμποδίζουν την πορεία της χώρας προς αυτή την κατεύθυνση. Ποιος; Αυτός που επέτρεψε την κανναβοποίηση της χώρας. Γιατί έχει επιδείξει τόση ανοχή στη διακίνηση ναρκωτικών;» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

  • «Καθαίρεσε όλους τους περιφερειάρχες και τοποθέτησε στη θέση τους 12 απόστρατους αξιωματικούς, συνταγματάρχες...Αυτές οι κινήσεις δείχνουν πως οδηγούμαστε σε αυταρχικά και ολοκληρωτικά σχήματα.

Σχέδιο αφελληνισμού

Ο κ. Ντούλες στην ερώτηση για το εάν υποστηρίζει ευθέως πως ο Ράμα έχει σχέδιο αφελληνισμού της Χειμάρρας λέει: «Τα γεγονότα μιλάνε τα γεγονότα από μόνα τους. Όταν σου γκρεμίζουν το σπίτι, σου παίρνουν το οικόπεδο τι άλλο σου μένει από το να φύγεις. Εγώ χθες συγκρούστηκα για άλλη μια φορά με τον Ράμα στη Βουλή. Ο ίδιος φώναζε και έλεγε “πρέπει να το καταλάβετε, δεν υπάρχει ελληνική παρουσία στη Χειμάρρα και μάλιστα κάλεσε την αντιπολίτευση, λέγοντας πως πρόκειται για εθνικό θέμα, να πάρει θέση, καθώς αυτή αντέδρασε με αυτό που γίνεται στην περιοχή. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός των Εσωτερικών, ο οποίος βάσεις υποκλοπών που έχουν γίνει από τις ιταλικές υπηρεσίες, εμφανίζεται ως διακινητής ναρκωτικών, έχει χαρακτηρίσει το ελληνικό στοιχείο ως εχθρούς της Αλβανίας».

Το σχέδιο αφελληνισμού και της εχθρότητας κατά της Ελλάδας αποτυπώνεται και στα σχολικά βιβλία, μάλιστα το σχολικό επίσημο κείμενο του βιβλίου της γεωγραφίας παρουσιάζει τα αλβανικά εδάφη να περιλαμβάνουν τη Θεσπρωτία, τη Φλώρινα, την Καστοριά.

Δείτε εδώ το νέο βιβλίο γεωγραφίας με τους χάρτες. Έμφαση στη σελίδα 5 και 14

Αυτό μου το επιβεβαιώνει και γνώστης του εκπαιδευτικού συστήματος στην Αλβανία, ο οποίος έχει μεταφράσει τα βιβλία της γεωγραφίας και της ιστορίας, λέγοντας πως σε αυτά γίνεται λόγος για την ύπαρξη της Τσαμερίας και ορίζουν ως το νότιο σύνορο της Αλβανίας το ποτάμι της Άρτας, ενώ υπάρχουν κεφάλαια που αναφέρονται στους «Έλληνες φασίστες που μαζί με τον Ζέρβα έσφαξαν τους δημοκράτες τσάμηδες».

«Δηλητηριάζουν τις συνειδήσεις των μαθητών, της νέας γενιάς με μίσος» προσθέτει ο κ. Ντούλες και σημειώνει πως «τους τσάμηδες» ο Ράμα τους χρησιμοποιεί κατά το δοκούν.

Του ζητούμε να μας επιβεβαιώσει την πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός τοποθέτησε 12 Αλβανούς αξιωματικούς σε θέσεις περιφερειαρχών και τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

«Καθαίρεσε όλους τους περιφερειάρχες και τοποθέτησε στη θέση τους 12 απόστρατους αξιωματικούς, συνταγματάρχες. Μεταξύ αυτών ανέλαβε περιφερειάρχης Τιράνων μια γυναίκα η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν στην ομάδα διαπραγμάτευσης Αλβανίας – Ελλάδας για την ΑΟΖ. Αυτές οι κινήσεις δείχνουν πως οδηγούμαστε σε αυταρχικά και ολοκληρωτικά σχήματα. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση καθώς ο Ράμα μπορεί να προβεί σε απρόβλεπτες κινήσεις ανά πάσα στιγμή και πρέπει να γνωρίζετε πως τα συμφέροντα είναι τόσο μεγάλα που ο Ράμα δεν θα κάνει πίσω εάν δεν βρει σθεναρή αντίσταση σε όλα τα επίπεδα, τόσο από τους κατοίκους της Χειμάρρας, όσο και από τους Χειμαρριώτες ανά τον κόσμο. Ο εφησυχασμός θα μας οδηγήσει σε εκπλήξεις» καταλήγει ο ίδιος.

Τα λάθη του Ράμα

«Η Χειμάρρα είναι το μόνο σημείο στα Βαλκάνια με συμπαγή ελληνική μειονότητα καθώς σε άλλα σημεία αυτή η μειονότητα έχει αλλοιωθεί. Οι αλβανικές κυβερνήσεις από το 2000 και μετά προσπαθούν να τη ξεριζώσουν και αυτό έγινε με άγαρμπο και χοντροκομμένο τρόπο», δηλώνει στη HuffPost Greece o πρώην πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία, ο κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς,, διευκρινίζοντας παράλληλα πως δεν ήταν πολιτική καμίας ελληνικής κυβέρνησης να υποθάλψει ένταση και επεισόδια στην περιοχή.

«Όμως αυτό που έγινε από το 2000 έως σήμερα ήταν ότι υπήρξε μια εσφαλμένη πολιτική εμφανούς καταστολής από τις αλβανικές υπηρεσίες η οποία προκάλεσε αυτή την ανάφλεξη. Η λέξη Χειμάρρα δεν υπήρχε στην ατζέντα και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην κορυφή αυτής. Οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την μεγαλύτερη ένταση δίνουν βάρος στην κατάσταση της μειονότητας, ενώ συνεχή είναι τα διαβήματα της αμερικανικής κυβέρνησης προς τους Αλβανούς. Τελικά οι αλβανικές κυβερνήσεις, κυρίως οι Σοσιαλιστές, έκαναν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επεδίωκαν. Δηλαδή αντί να κρατήσουν μια ηρεμία που θα τους διευκόλυνε για να προχωρήσουν τα σχέδιά τους, η βία και η έμφαση στη δημοσιοποίηση αυτής υποχρέωσε τον κόσμο να ασχοληθεί με τη Χειμάρρα» επισημαίνει ο κ. Μαλλιάς.

  • Το δικαστικό σύστημα της Αλβανίας έχει δηλώσει υποταγή στη βούληση της εκτελεστικής εξουσίας.

Ο ίδιος κάνει αναφορά στις εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη λέγοντας πως μόνο αυτόν λαμβάνουν υπόψη τα διεθνή φόρα καθώς όλοι οι άλλοι θεσμοί είναι υποταγμένοι στην εξουσία.

Υπογραμμίζει πως υπάρχει σύμπτωση απόψεων μεταξύ ΕΕ, Ελλάδας και ΗΠΑ ακόμη και όσον αφορά στο συμπέρασμα ότι το δικαστικό σύστημα της Αλβανίας έχει δηλώσει υποταγή στη βούληση της εκτελεστικής εξουσίας.

Επιπλέον ο κ. Μαλλιάς σημειώνει πως τον Ιανουάριο του 2016 ο Έλληνας υπουργός των Εξωτερικών, ο κ. Νίκος Κοτζιάς, ξεκίνησε μια πολύ γενναία πρωτοβουλία, η οποία εγκρίθηκε και προέβλεπε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να λυθούν όλες οι εκκρεμότητες μεταξύ των δύο κρατών. Σε αυτή την προσπάθεια συμμετείχε και ο κ. Μαλλιάς, με συμβουλευτικό ρόλο, ωστόσο, όπως ο ίδιος λέει, ενώ προχωρούσαν οι συνομιλίες ο κ. Ράμα, μεταξύ άλλων έδωσε την εντολή να αρχίσουν οι κατεδαφίσεις θυσιάζοντας έτσι τις όποιες προσπάθειες.

  • «Καμία ελληνική κυβέρνηση, κανένας υπουργός και κανένας πρέσβης δεν θα μπορούσε να αναδείξει το θέμα της Χειμάρρας τόσο καλά όσο οι κυβερνήτες των Τιράνων
Μάλιστα ο κ. Μαλλιάς παραλληλίζει μέρος των καταστροφών της ελληνικής περιουσίας από τις αλβανικές αρχές με αντίστοιχες που καταδικάζει το ΝΑΤΟ σε Συρία και Ιράκ. «Είναι σπάνιο φαινόμενο να γίνονται τέτοια πράγματα σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ» λέει και προσθέτει: «Η πολιτική της Αλβανίας αποδυναμώνει την πειστικότητα των επιχειρημάτων του ΝΑΤΟ έναντι άλλων κρατών όταν σημειώνονται παρόμοιες καταστάσεις».

«Καμία ελληνική κυβέρνηση, κανένας υπουργός και κανένας πρέσβης δεν θα μπορούσε να αναδείξει το θέμα της Χειμάρρας τόσο καλά όσο οι κυβερνήτες των Τιράνων. Εμείς απλά αξιοποιούμε τα λάθη τους» επισημαίνει ο κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς και καταλήγει λέγοντας:


«Τα τελευταία 8 χρόνια η Αλβανία θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι πολύ αδύναμη. Όμως κάνει ένα μεγάλο σφάλμα διότι δεν έχει διαβάσει σωστά τη σημασία των επισκέψεων του τέως Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, πέρυσι τον Νοέμβριο και του πρωθυπουργού, του κ. Αλέξη Τσίπρα, στην Ουάσιγκτον πριν από λίγες ημέρες. Επίσης φαίνεται ότι αγνοεί τελείως το πως αξιολογεί η Ουάσιγκτον τη σημερινή κυβέρνηση των Τιράνων και προσωπικά τον πρωθυπουργό, τον κύριο Έντι Ράμα».

Δημοσθένης Γκαβέας 

http://www.huffingtonpost.gr/2017/11/04/koinonia-politiki-xeimarra-katedafisis-spition-ellinon-_n_18455792.html?1509776964&utm_hp_ref=greece

 4/11/2017 


3.
Ο Ράμα, ο Τάνταλος και η Χειμάρρα

Βράδυ Σαββάτου, δουλεύοντας με τον υπολογιστή αγκαλιά, εμφανίσθηκε μήνυμα στο messenger. Ήταν λίγο πριν τις δώδεκα τα μεσάνυχτα, τοπική ώρα, ή λίγο πριν την μία, ώρα Ελλάδος. Αυτό το παιχνίδι  ανάμεσα στις δύο ώρες, μου θυμίζει πάντα δύο πράγματα. Μια φράση του Σεφέρη  από τα γράμματα του προς την Μαρώ, όταν διατελούσε Πρόξενος στην Κορυτσά: “Εδώ έξι, στην Αθήνα επτά”. Και μία φράση φίλου από την Νότιο Αλβανία, την οποία επαναλαμβάνει κάθε φορά, που βρίσκεται Ελλάδα και μιλάμε στο τηλέφωνο, στην προσπάθειά μας να συνεννοηθούμε ως προς την ώρα: “Εσείς εκεί στην κεντρική Ευρώπη, -υπονοώντας δηκτικώ τω τρόπω τα Τίρανα-, έχετε άλλη ώρα, εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε μία ώρα μπροστά”. Υπάρχουν πολλές ελληνικές ομογένειες ανά τον πλανήτη, αλλά μειονότητα μόλις μισό ή τέσσερα χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ελλάδος, υπάρχει μόνο στην Αλβανία.

“Παρακολουθώντας αυτές τις ημέρες τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού, κ Ράμα, ένιωσα αγανακτισμένος. Πώς είναι δυνατόν ένας πρωθυπουργός αυτής της ηλικίας και υποτίθεται κοσμοπολίτης να μηρυκάζει αυτά που λέει και ο πλέον απαίδευτος Αλβανός. Ότι οι Χιμαριώτες μάθανε την ελληνική από την ενασχόλησή τους με το εμπόριο. Να θυμίσω στον κ. Ράμα ότι οι Χιμαριώτες παίρνουν νερό ακόμη από την “πάγα”. Πάγα είναι η πηγή στην δωρική διάλεκτο. Οι Χιμαριώτες περνάνε από την “βήσα”, που στην αρχαία ελληνική σημαίνει χαράδρα. Επίσης,  περνάνε από τους Χοούς -τοπωνύμιο Χιμάρας-. Χοές ήταν μείγμα νερό με μέλι, με το οποίο έραιναν τους νεκρούς. Όταν καταριόμαστε, λέμε “Να μείνεις ξερός και Τάνταλος”, και φυσικά δεν γνωρίζαμε τι σημαίνει αυτή η φράση, απλώς την κουβαλούσαμε από γενιά σε γενιά από την αρχαιότητα έως σήμερα. Σύμφωνα με μία εκδοχή, ο Τάνταλος για να δοκιμάσει εάν οι θεοί ήταν παντογνώστες, έσφαξε τον γιο του, τον μαγείρεψε και τους κάλεσε σε γεύμα. Οι θεοί το κατάλαβαν, ανέστησαν τον γιο του και αυτόν τον καταδίκασαν ισόβια. Τον έβαλαν σε ένα μέρος, όπου κάτω από τα πόδια του έτρεχε νερό και πάνω από το κεφάλι του υπήρχαν δέντρα γεμάτα καρπούς. Όταν ο Τάνταλος διψούσε έκανε να πιει νερό, και το νερό χανόταν, όταν πεινούσε, έκανε να πάρει φρούτα και οι καρποί ανέβαιναν τόσο ψηλά, που δεν μπορούσε να τους φτάσει. Για αυτό και εμείς οι Χιμαριώτες καταριόμαστε λέγοντας “Να μείνεις ξερός και Τάνταλος!” Αυτά και πολλά άλλα, κ. Ράμα δεν μαθαίνονται από το εμπόριο, αλλά τα κουβαλάνε οι Χιμαριώτες χιλιάδες χρόνια από γενιά σε γενιά. Και εσείς τώρα τι προσπαθείτε να κάνετε, να τους ξεριζώσετε για να πετύχετε αυτό που πέτυχαν οι πρόγονοί σας, όταν ξερίζωσαν τους Μοσχοπολίτες το 1912. Όσον αφορά τον Δήμαρχο, που είναι παιδί της Χιμάρας, θα του θυμίσω ένα κινεζικό ρητό που λέει “Ο γάιδαρος ψοφάει και αφήνει το σαμάρι, ο άνθρωπος πεθαίνει και αφήνει το όνομά του”. Ας σκεφτεί λίγο την υστεροφημία του. Στην Χιμάρα έμεινε έως σήμερα το όνομα του Ιλιάζ Πασά -χριστιανού Ηλία που αλλαξοπίστησε σε πασάς- ως κάτι μιαρό και βρώμικο. Ακόμη έμειναν δύο τοπωνύμια με το όνομα Λέρα, ένα στον Πάνορμο και ένα κοντά στο Γιάλι, όπου υπάρχει και η τοπωνυμία Ταμπόρι, και αυτό διότι εκεί διέμεναν έστω και λίγοι αλλόπιστοι. Έμεινε όμως και το όνομα Σπυρομήλιος και αυτό βρίσκεται στις καρδιές των Χιμαριωτών”.

Το μήνυμα έφθασε σε ολοκληρωτική και ολοσχερή ανορθογραφία, με ένα συμπληρωματικό από τον αποστολέα “Αυτό το έγραψε ένα φίλος μου ανορθόγραφος, περιπτεράς στην Κυψέλη. Έμαθε να γράφει και να διαβάζει από τις εφημερίδες που πουλά. Είναι πενήντα χρονών”. Η ανορθογραφία του δεύτερου μηνύματος δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από εκείνη του πρώτου.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 1945 κατά το ψευδο-δημοψήφισμα του Χότζα, που δεν ήταν παρά μονοκομματικές εκλογές με δύο κάλπες, μία κόκκινη για το Κόμμα και μία μαύρη, η ελληνική κοινότητα της Χειμάρρας δεν στήριξε με την ψήφο της τον βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Αλβανίας από το Βούνο -χωριό της περιοχής- και αδερφό του παππού του Έντι Ράμα από πλευράς μητρός, Σπύρο Κολέκα. Η τότε κυβέρνηση αποφάσισε αμέσως να εκδικηθεί, αφαιρώντας τους την ιθαγένεια από τα χαρτιά, και δίνοντας εντολή για τη σύλληψη 40 ανδρών από τη Χειμάρρα, οι οποίοι τιμωρήθηκαν με εκτέλεση και ισόβια φυλάκιση, ενώ ταυτόχρονα, τον Ιανουάριο του 1946  έκλεισε και το ελληνικό σχολείο.

Την ίδια στάση η ελληνική κοινότητα της Χειμάρρας είχε τηρήσει και το 1935 κατά του βασιλιά Ζώγκου, ο οποίος έκλεισε τα σχολεία στην μητρική γλώσσα και φυλάκισε τέσσερα άτομα. Μετά από την επιμονή της ελληνικής κοινότητας της Χειμάρρας, τις διεθνείς πιέσεις και την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, το 1936  υποχρεώθηκε να ανοίξει ξανά τα σχολεία  στην μητρική ελληνική γλώσσα.

Ο Ρενέ Πυώ, Γάλλος Πρόξενος Ιωαννίνων, δημοσιογράφος και ιστορικός, κατέγραψε τις αφηγήσεις του Χειμαρριώτη αρχηγού, Σπύρου Σπυρομήλιου, το 1913. «Τον δέκατο πέμπτο αιώνα, οι Χιμαριώτες σχημάτιζαν, έχοντας ένα λάβαρο μπλε και άσπρο, τα ελληνικά χρώματα, ένα επίλεκτο σώμα των στρατευμάτων του Γεωργίου Καστριώτη που αγωνίζονταν κατά των σουλτάνων». «Έχουμε», προσέθετε, «στο πέρασμα των αιώνων, με τη δύναμή μας μόνο, πετύχει από την Υψηλή Πύλη το προνόμιο να οπλοφορούμε, να μην πληρώνουμε έγγειο φόρο, ούτε φόρο στον καπνό, να είμαστε απαλλαγμένοι από δικαιώματα τελωνείου, κυβερνιόμαστε μόνοι μας, οι γιοί μας στο εξωτερικό εγγράφονται στα προξενεία της Ελλάδας και θα ΄πρεπε σήμερα να υποταχθούμε στον έλεγχο των Αλβανών ληστών. Είμαστε Έλληνες και θα παραμείνουμε Έλληνες.»

Η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να αποστείλει ειδοποιητήρια κατεδάφισης για δεκαεννέα κτίσματα Ελλήνων μειονοτικών, οι ακόλουθες δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού στις 3 Νοεμβρίου περί «αλβανόφωνης» Αθήνας, «Αλβανού» σωτήρα της Ακροπόλεως και μη υπάρξεως ελληνικής μειονότητας στην Χειμάρρα, σε ευθεία αντίφαση με αντίθετη τοποθέτησή του πάλι από το βήμα της Βουλής το καλοκαίρι του 2014, έχουν προσδώσει στο «τσάμικο» έναν ρυθμό από συρτάκι. Συνεχώς αυξανόμενο, ολοένα εντεινόμενο.

Η εκπάγλου καλλονής ακτογραμμή από Εξαμίλια Αγίων Σαράντα μέχρι Χειμάρρα αποτελεί μοναδικό προορισμό όχι μόνο για Αλβανούς, αλλά και ξένους παραθεριστές. Το τοπίο που βρίσκεται σχεδόν στην ίδια παράλληλο με το Αμάλφι είναι εφάμιλλο της ομώνυμης Ιταλικής Ριβιέρας. Οι Έλληνες που ζούνε στην περιοχή, για όλη αυτή την πίεση και την ένταση ανάμεσα στις δύο όμορες χώρες και τα αδελφά έθνη, δανείζονται τις παραινέσεις των σεισμολόγων για τους πρόσφατους σεισμούς: «Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν την κατάσταση».

Τα περισσότερα μέλη της ελληνικής μειονότητας διαβιούν πλέον στην Ελλάδα. Εκείνοι, όμως, που κερδίζουν το στοίχημα με τον εαυτό τους, είναι όσοι επιλέγουν να παραμείνουν εδώ, στις επίσημα αναγνωρισμένες ή μη, μειονοτικές ζώνες της Νοτίου Βαλκανικής. Δίχως να λείπουν και όσοι μετά από ένα τέταρτο του αιώνα στην Ελλάδα, εικοσιπέντε δηλαδή έτη της αλβανικής μεταπολίτευσης μετά το άνοιγμα των συνόρων, επιστρέφουν στον τόπο τους, την ιδιαίτερή τους πατρίδα. «Όσο περνάνε τα χρόνια, ο τόπος που μεγάλωσες, σε τραβάει από τα μαλλιά», έγραφε ο Κωστής Παπαγιώργης.

Οι μειονοτικές ζώνες ανά την υφήλιο, όλων των εθνικοτήτων, κάνουν παρήχηση και φέρουν συνειρμούς με τις «ωραίες μειοψηφίες» του Ελύτη από τον ''Κήπο με τις αυταπάτες".             

“Όπου ανθεί ο μέσος όρος παύω να υπάρχω.
Μου είναι αδύνατον να ευδοκιμήσω μέσα στην μάζα της εκάστοτε πλειοψηφίας.
Οι ωραίες μειοψηφίες είναι το κάτι άλλο.
Ή τις κάνω σμαράγδι να φωτίζουν την νύχτα μου, ή τις τρώω με σοκολάτα και σαντιγύ.
Γι΄ αυτό και καμιά ολιγαρχία που εκτιμώ δεν έρχεται στα πράγματα.
Όμως γι΄ αυτό ακριβώς την επιλέγω.
Για να μην έρχομαι ποτέ στα πράγματα.
Ανέκαθεν στον κόσμο αυτόν βασιλεύει μια κάποια όπως θα λέγαμε άνισος ισομετρία.
Μόνο μια λάμψη ο άνθρωπος• κι αν είδες, είδες.”

Γιατί αδελφά έθνη; Γιατί οι πολίτες του ενός ζούνε με την τοπική ώρα του άλλου. Στην Ελλάδα είναι μόνιμα εγκατεστημένοι 700.000 Αλβανοί μετανάστες, δίχως να υπολογιστούν  εκείνοι που από την χώρα τους καρδιοχτυπούν σε ώρα Ελλάδας, για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους που ζουν εκεί, ή για όσα κερδίζουν το ψωμί τους τέτοια εποχή στο μάζεμα της ελιάς της γείτονος. Αλλά και οι Έλληνες, που τους έφερε η τύχη ή ο βιοπορισμός εδώ στην Αλβανία, προσανατολίζονται μέσα στον χρόνο με ώρα αλβανική. Ακόμη και όταν φεύγουν. Όπως είπε, αδελφική φίλη που τώρα πια ζει “πίσω από τον ήλιο”, -αλβανική έκφραση που σημαίνει πάρα πολύ μακριά, στην άλλη άκρη της γης-, “Από τα Τίρανα, τελικά, δεν φεύγεις ποτέ”.

Μ. Σ.


Σημείωση: Στο κείμενο εναλλάσσονται οι δυο γραφές της Χειμάρρας. Χρησιμοποιείται το “Χιμάρα” όταν τον λόγο παίρνουνε οι ίδιοι οι Χειμαρριώτες.

http://www.kathimerini.gr/884435/article/epikairothta/ellada/o-rama-o-tantalos-kai-h-xeimarra

19/1/2016