Ο αμύθητος θησαυρός των ελληνικών βυθών.


Λεκάνες υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, που έχει έκταση το 1/3 της Σαουδικής Αραβίας (εικόνα 1), σύμφωνα με βάσιμες εκτιμήσεις κρύβεται ένας αμύθητος θησαυρός. Γεωγραφικά διαιρείται σε τρία διαμερίσματα: Το πρώτο διαμέρισμα είναι η λεκάνη της Λεβαντίνης και περιλαμβάνει τις ΑΟΖ Συρίας, Λιβάνου, Ισραήλ και το ανατολικό τμήμα της Κυπριακής ΑΟΖ (οικόπεδα 2, 3, 9, 12 και 13). Σε αυτή την λεκάνη, κυρίως στην ισραηλινή ΑΟΖ, έγιναν 460 γεωτρήσεις και βρέθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου που περιέχουν 1,5 τρισ. Μ3 (κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου και 3 δισ. βαρέλια πετρελαίου.

Σε αυτό το διαμέρισμα η μεν Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εκτιμά ότι υπάρχουν αλλά 3,5 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου. Αντιστοίχως, η Γεωλογική Υπηρεσία του Ισραήλ εκτιμά ότι υπάρχουν άλλα 8 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου και 26 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου.

Το δεύτερο διαμέρισμα περιλαμβάνει τον Κώνο του Νείλου, στον οποίο ανήκει αποκλειστικά η ΑΟΖ της Αιγύπτου. Σε αυτό το διαμέρισμα έγιναν περίπου 1900 γεωτρήσεις και βρέθηκαν 1,8 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου χωρίς να συνεκτιμηθεί το κοίτασμα Ζορ που γεωλογικά ανήκει στο τρίτο διαμέρισμα. Η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS Technical Report 2010) εκτιμά ότι σε αυτό το διαμέρισμα υπάρχουν άλλα 9 τρις Μ3 φυσικού αερίου.

Το τρίτο διαμέρισμα περιλαμβάνει την περιοχή της Μεσογειακής Ράχης. Η Μεσογειακή Ράχη ξεκινά από τον κόλπο της Κυπαρισσίας στην Ελλάδα και τερματίζει στην ύβωση του Ερατοσθένη, δηλαδή νότια της Λεμεσού στην Κύπρο. Ουσιαστικά περιλαμβάνει τα 3/4 της κυπριακής ΑΟΖ, ένα πολύ μικρό μέρος της αιγυπτιακής ΑΟΖ, όπου βρίσκεται το κοίτασμα Ζορ, όλη την περιοχή νότια των Δωδεκανήσων και όλο το Λιβυκό Πέλαγος (νότια Κρήτη και θάλασσα της Λιβύης).

Σε αυτό το διαμέρισμα οι έρευνες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2015. Έγιναν τρεις γεωτρήσεις σε κοραλλιογενείς υφάλους, ήτοι στα Ζορ (Αίγυπτος) και Ονησίφορος και Καλυψώ (Κύπροα). Βρέθηκαν 1,1 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου. Τρομερή επιτυχία. Σε αυτή την παρθένα περιοχή που βρίσκεται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης εντοπίστηκαν και από τις εργασίες των PGS και ΕΔΕΥ 16 στόχοι κοραλλιογενών υφάλων με ακριβώς ίδια χαρακτηριστικά που έχουν οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, στους όποιους ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα στην Αίγυπτο και στην Κύπρο.

Η έκταση των υφάλων ανέρχεται σε 3.310 km2 (τετραγωνικά χλμ). Το Ζορ με μια έκταση υφάλου 100 km2 έχει 0,8 τρισ Μ3 φυσικό αέριο. Με δεδομένο ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι πάρα πολύ παρεμφερείς, αν έχουμε την ίδια πληρότητα, κάτι που θα το δείξουν σύντομα οι γεωτρήσεις, τα αναμενόμενα αποθέματα θα πρέπει να είναι της τάξης των 26,48 τρισ Μ3 φυσικού αερίου. Αν προσθέσουμε και τα αποθέματα του κόλπου της Κυπαρισσίας 0,5 τρισ Μ3 τότε το σύνολο ανέρχεται σε 27 τρισ Μ3.

Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου

Τα πολύ πιθανά αποθέματα φυσικού αερίου της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου -σύμφωνα πάντα με τις βάσιμες εκτιμήσεις- διαμορφώνονται συνολικά σε 48 τρισ. Μ3. Κατά χώρα η κατανομή έχει ως εξής:
  • Ελλάδα 27 τρισ Μ3.
  • Κύπρος (κατά την εταιρεία Spectrum) 4 τρισ Μ3
  • Ισραήλ (κατά την δική του Γεωλογική Υπηρεσία) 8 τρισ. Μ3
  • Αίγυπτος (κατά την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ – USGS Technical Report 2010) 9 τρισ Μ3.

Σημειώνεται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται τα αποθέματα φυσικού αερίου στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, ήτοι νότια των νήσων Κάσου, Καρπάθου-Ρόδου και Καστελόριζου. Δεν συνεκτιμώνται, επίσης, τα αποθέματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στο Ιόνιο, στη χερσαία Δυτική Ελλάδα και στον Θερμαϊκό. Το 80% αυτών των ποσοτήτων είναι εξαγώγιμα προς την Ευρώπη, την Άπω Ανατολή και τις ΗΠΑ και ας φαίνεται το τελευταίο προς το παρόν αδύνατο. 

Στις ανωτέρω εκτιμήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στον κόλπο της Σύρτης και πολύ πλησίον των θαλασσίων οικοπέδων νοτιοδυτικά της Κρήτης. Την εκμετάλλευση αυτών των κοιτασμάτων θα αναλάβει η κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ. Αυτή η ποσότητα των 48 τρισ Μ3 φυσικού αερίου καθιστά την λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου την μεγαλύτερη λεκάνη φυσικού αερίου στον κόσμο.

Εταιρείες που πραγματοποιούν έρευνες σε Κύπρο και Ελλάδα. Ποσότητες φυσικού αερίου που θα μπορούν να διοχετεύονται από την Ελλάδα πρός την Ευρώπη και Ασία

Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, τα αποθέματα φυσικού αερίου της Κύπρου και Ελλάδας ανέρχονται σε 31 τρισ Μ3. Αυτό θα το αποδείξουν σύντομα οι γεωτρήσεις που θα γίνουν από τις εταιρείες (εικόνα 2). Για λόγους σύγκρισης και επειδή χρησιμοποιείται ως μέτρο και το κυβικό πόδι, σημειώνουμε ότι το Μ3=35,315 κυβικά πόδια. 

Ανταγωνιζόμαστε τη Ρωσία

Το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτών των ποσοτήτων φυσικού αερίου προοπτικά θα πάει στην ευρωπαϊκή αγορά, μας καθιστά ανταγωνιστές με την Ρωσία. Αναλυτικότερα, η έκταση των 10 στόχων στα δύο τεράστια οικόπεδα για τα οποία έδωσαν προσφορά η κοινοπραξία ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ είναι 2.000 km2 (όσο ο νομός Χανίων) ήτοι 20 φορές μεγαλύτερη από τον στόχο του κοιτάσματος Ζορ.

Αν αυτοί οι στόχοι έχουν την πληρότητα σε φυσικό αέριο που έχουν οι στόχοι των κοιτασμάτων Ζορ και «Καλυψώ» τότε οι αναμενόμενες ποσότητες θα είναι της τάξης των 16 τρισ. Μ3, ήτοι περισσότερο φυσικό αέριο από όσο έχουν αθροιστικά οι ΑΟΖ Αιγύπτου και Κύπρου. Ας πάρουμε το χειρότερο σενάριο και υποθέσουμε ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου σε αυτές τις δύο περιοχές ανέρχονται όχι σε 16 τρισ. Μ3, αλλά μόνο σε 2 τρισ. Μ3.

Ας υποθέσουμε ακόμα ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου στο μπλοκ 10 (κόλπος Κυπαρισσίας – τα δικαιώματα έχει η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Edison) είναι 0,5 τρισ. Μ3 και στο μπλοκ 2 (δυτικά της Κέρκυρας – κοινοπραξία Total, Edison και ΕΛΠΕ) είναι 0,3 τρισ Μ3. Με αυτά τα δεδομένα θα μπορούμε να εξάγουμε ετησίως προς την ΕΕ 45 δισ Μ3 για τουλάχιστον 35 χρόνια (εικόνα 2). Η υπόλοιπη ποσότητα των 1,2 τρισ Μ3, θα μας επιτρέπει να εξάγουμε άλλα 40 δισ Μ3 ανά έτος και επί 30 χρόνια υπό μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Σταθμός υγροποίηση φυσικού αερίου στην Γαύδο με στόχο την εξαγωγή του με πλοία LNG

Η υγροποίηση μπορεί να γίνεται στην Γαύδο (εικόνα 3) και να εξάγεται με LNG πλοία σε όλο τον κόσμο. Σε αυτή τη λύση προσανατολίζονται οι ExxonMobil και QatarOil για το φυσικό αέριο της Κύπρου.

Τεράστιες επενδύσεις

Οι επενδύσεις που χρειάζονται για να έρθουν τα κοιτάσματα σε παραγωγή είναι τεράστιες. Για κάθε απόθεμα της τάξης του 1 τρισ. Μ3 φυσικού αερίου χρειάζονται επενδύσεις της τάξης των 4 δισ. δολ. Αν όλοι οι 16 στόχοι που έδειξε η ΕΔΕΥ κάτω από την Κρήτη έχουν την ίδια πληρότητα σε φυσικό αέριο που έχει το κοίτασμα Ζορ, τότε οι επενδύσεις που θα κάνουν οι εταιρείες για να φέρουν τα κοιτάσματα σε παραγωγή υπερβαίνουν τα 100 δισ. δολ.

Πρέπει να γνωρίζει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δραγασάκης ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα έρθει από τις επενδύσεις που θα γίνουν κυρίως στα κοιτάσματα της Κρήτης. Ευχής έργον είναι να έρθει σε επαφή με τον υπουργό Ενέργειας να υπογράψει όσο το δυνατόν ταχύτερα τις σχετικές συμβάσεις για να δει η Ελλάδα μια άσπρη ημέρα. Αυτό το μέγεθος των επενδύσεων μόνο πολύ μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες μπορούν να το σηκώσουν, προσδοκώντας, βεβαίως, σε πολλαπλάσια κέρδη.

Όπως προαναφέραμε, αν και οι 16 στόχοι έχουν την ίδια πληρότητα σε φυσικό αέριο τότε τα αποθέματα του φυσικού αερίου κάτω από την Κρήτη είναι μεγαλύτερα από τα αποθέματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στις ΑΟΖ των χωρών Συρίας, Λιβάνου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Κύπρου.

Αγωγοί μεταφοράς φυσικού αερίου 75 δισ. Μ3 ετησίως προς την Ευρώπη από το Αζερμπαϊτζάν, χώρες της Ανατολικής Μεσόγειου και την Ελλάδα

Οι ποσότητες φυσικού αερίου που θα μπορούν να διοχετευτούν προς την Ευρώπη από τον East-Med, τον ΤΑΠ και τον ονομαζόμενο Central-Med θα ανέρχονται σε 75 δισ. M3 ανά έτος (εικόνα 4). Αυτή η ποσότητα μπορεί άνετα να αυξηθεί στα 100 δισ Μ3 ανά έτος, καλύπτοντας τις μελλοντικές ανάγκες της ΕΕ, όπως τις προβλέπει ο Μιγκέλ Κανιέτε. Σε δηλώσεις του στις 12/02/2018 μίλησε για αύξηση των αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο από 70% σε 83% μέχρι το 2040, ήτοι περαιτέρω αύξηση κατά περίπου 100 δισ. Μ3 ανά έτος.

Βαθύτερα και κοιτάσματα πετρελαίου

Κλείνοντας, θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι κάτω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κρήτης, που απαντώνται στα πρώτα 4.000 μέτρα (στο Μιόκαινο) υπάρχουν, κατ’ αναλογία με ό,τι περιμένουν οι γεωεπιστήμονες του Ισραήλ, και άλλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Πρόκειται κυρίως για αέριους υδρογονάνθρακες και αργό πετρέλαιο σε μεγαλύτερα βάθη και στα ιζήματα του Ολιγοκαίνου, του Ηωκαίνου, Παλαιοκαίνου, και σε όλα τα ιζήματα στον Μεσοζωϊκό Αιών (εικόνα 5).

Κοιτάσματα υδρογονανθράκων που μπορεί να υπάρχουν 
κάτω από την Κρήτη πέραν του φυσικού αερίου

Αν στην ΑΟΖ του Ισραήλ πιστεύουν ότι στα ιζήματα του Μεσοζωϊκού έχουν 26 δισ βαρέλια αργού πετρελαίου τότε κατ’ αναλογία, διότι είμαστε στην ίδια λεκάνη, πρέπει κάτω από την Κρήτη να υπάρχουν ίσως και 75 δισ. βαρέλια. Αυτή η πιθανότητα θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο νέων γεωφυσικών ερευνών από την ΕΔΕΥ.

Εάν, λοιπόν, επιβεβαιωθεί από τις γεωτρήσεις ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κρήτη είναι της τάξεως των 27 τρισ Μ3, δηλαδή 963,505 τρισ κυβικά πόδια, τότε η αξία των κοιτασμάτων -με βάση τις τρέχουσες τιμές- θα είναι της τάξεως των 7,628 τρισ δολ. πάνω από 6 τρισ ευρώ.

Με βάση το νόμο Μανιάτη (4001/2011) το 20% της αξίας των κοιτασμάτων τα παίρνει το δημόσιο, δηλαδή πάνω από 1,2 τρισ ευρώ και 5% της αξίας, παίρνει η περιφέρεια Κρήτης, δηλαδή 305 δισ ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι το ελληνικό χρέος είναι της τάξεως των 330 δισ ευρώ και ο ετήσιος Προϋπολογισμός 52 δισ ευρώ.


Ο Αντώνιος Φώσκολος είναι ομότιμος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά. Μετά των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ προσελήφθη στο Ινστιτούτο της Ιζηματογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου του Καναδά με στόχο την έρευνα υδρογονανθράκων στην Κεντρική Αλμπέρτα, στην θαλάσσια περιοχή του Beaufort MacΚenzie, στις εκβολές του ποταμού MacKenzie και στα πολικά νησιά του Καναδά. Το 1986 εξελέγην καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, αλλά παραμένει έως σήμερα ομότιμος επιστημονικός ερευνητής του Ινστιτούτου. Δίδαξε “Ανόργανη και Οργανική Γεωχημεία και Οργανική Πετρογραφία των Ιζηματογενών Πετρωμάτων”. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος ακαδημαϊκών θεμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και σύμβουλος για ενεργειακά θέματα του ΟΗΕ. Έχει 84 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημανικά περιοδικά με Citation Index of 338, 47 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια σε Ευρώπη και Αμερική και 14 τεχνικές εκθέσεις για λογαριασμό των ΔΕΠ-ΕΚΥ, ΔΕΗ, ΙΓΜΕ και ΟΗΕ.


 9 Μαρτίου 2018  


               ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ            




 Όταν κάποιοι έλεγαν ότι δεν υπάρχουν κοιτάσματα,
 η Τουρκία προετοιμαζόταν.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 ο Τούρκος πρόεδρος έχει βαλθεί να συγκρουστεί με όλους νιώθοντας ταυτόχρονα απειλή και παντοδυναμία, ένας επικίνδυνος συνδυασμός που θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή μας.

Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε, εκτός Ελλάδας και Κύπρου, να έχει διπλωματικά ερείσματα με τις ΗΠΑ, Γερμανία, ΕΕ, Ισραήλ και Αίγυπτο, ενώ προχθές η Αρμενία ακύρωσε τη συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο κρατών. Ταυτόχρονα, οι ενδείξεις ύπαρξης πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο και η έναρξη των εργασιών εξόρυξης από Ελλάδα και Κύπρο στο κοντινό μέλλον αυξάνει τον κίνδυνο πολεμικής αναμέτρησης.

Ο Τούρκος πρόεδρος και η οικονομική και πολιτική ελίτ της γείτονος, γνωρίζει ότι για να πραγματοποιηθεί το όραμα της Τουρκίας και να καταστεί περιφερειακή υπερδύναμη, χρειάζεται η χώρα να έχει στρατιωτική και ενεργειακή αυτοδυναμία καθώς και τα αντίστοιχα οικονομικά οφέλη εξ αυτών.

Επομένως, θεωρούν ανεπίτρεπτο για μια μεγάλη χώρα σαν την Τουρκία να μην κατέχει σοβαρό μερίδιο στο ενεργειακό Ελντοράντο της ανατολικής Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό δε θα διστάσει να διαβεί τον Ρουβικώνα και με την δύναμη των όπλων να έρθει αντιμέτωπη με την ανίσχυρη στρατιωτικά Κύπρο και την εξασθενημένη οικονομικά Ελλάδα, εάν εκτιμήσει πως για τον οποιονδήποτε λόγο δεν θα συναντήσει ιδιαίτερη αντίσταση.

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου ήταν γνωστά αρκετές δεκαετίες πριν. Όταν στην Ελλάδα οι πολιτικοί μας διαβεβαίωναν ότι το θέμα αυτό κινούνταν στη σφαίρα της φαντασίας, η Τουρκία με αργά και μεθοδευμένα βήματα οργάνωνε την στρατιωτική της μηχανή ώστε να είναι έτοιμη όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

Για να μπορέσει να υφαρπάξει μέρος του πλούτου με την δύναμη των όπλων μιας και σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας η ΑΟΖ της στην ανατολική Μεσόγειο είναι περιορισμένη λόγω της ύπαρξης της Κύπρου και του Καστελόριζου και της αποκόπτει οποιαδήποτε πρόσβαση στα χρυσοφόρα κοιτάσματα.

Η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων που διακήρυττε ο Ερντογάν με την άνοδό του στην εξουσία πριν 15 χρόνια έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αντ’ αυτού παρακολουθούμε μια σταθερά αυξανόμενη ποσοτικά και ποιοτικά προκλητικότητα. Τους τελευταίους δε μήνες από την απέναντι πλευρά υπάρχει μία πολεμική ρητορική σε καθημερινή βάση.

Η ρητορική αυτή μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων αναβαθμίστηκε με τα περιστατικά του ΛΣ/ΕΛΑΚΤ 090 ΓΑΥΔΟΣ στα Ίμια και τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο. Ειδικά το τελευταίο επεισόδιο όσο και αν γίνεται προσπάθεια να υποβαθμιστεί, στην πραγματικότητα είναι μια σοβαρή κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας και μόνο έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Εξάλλου, τις πραγματικές συνθήκες του συμβάντος ίσως τις μάθουμε πολλά χρόνια αργότερα και αυτό που προέχει για την ώρα είναι η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και η ασφαλής επιστροφή τους στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό. Τα στοιχεία μαρτυρούν μια κάθετη κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Επίσης, η αναβάθμιση των προκλήσεων με τα δύο αυτά περιστατικά, κατά τη γνώμη μου, δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την πρόοδο των επιχειρήσεων στο μέτωπο της Αφρίν και τον αποπροσανατολισμό της τουρκικής κοινής γνώμης όπως αναλύθηκε παραπάνω. Αν έχουν, δεν είναι ο στρατηγικός στόχος, αλλά το παράπλευρο θετικό και καλοδεχούμενο αποτέλεσμα.

Παρακολουθώντας τη συνεχιζόμενη αναβάθμιση των προκλήσεων καθώς και την αυξανόμενη συχνότητα των μειζόνων συμβάντων θεωρώ ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και ότι θα πρέπει να περιμένουμε ένα πολύ θερμό επόμενο διάστημα. 

Oι εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου και των συνεργατών του το τελευταίο διάστημα έχουν βαρύνουσα σημασία και γίνονται με σκοπό την εξοικείωση του εσωτερικού με τις επόμενες κινήσεις του και του εξωτερικού για να μετρήσει τις διεθνείς αντιδράσεις.

Οι εξαγγελίες αυτές στις οποίες αναφέρομαι είναι: «Σήμερα χρειάζεται επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάνης», «Τα σύνορα της Τουρκίας είναι τα σύνορα της καρδιάς μας», «Η Τουρκία των 13εκ τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν μπορεί να περιοριστεί στα 780χιλ τετρ. Χιλιόμετρα», «Η Ελλάδα κατέχει 18 τουρκικά νησιά στο Αιγαίο», «Οι τουρκικές ΕΔ είναι ικανές να διεξάγουν 2,5 πολέμους ταυτόχρονα», «Οι ΤΕΔ θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο», «κανείς δε μπορεί να εξορύσσει φυσικό αέριο στη ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Τούρκων», «Οι τσαμπουκάδες των άλλων σταματάνε όταν δουν τα τουρκικά στρατεύματα στην πόρτα τους».

Αναλύοντας συνολικά τα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου και των συνεργατών του μπορεί κανείς να σχηματίσει μια εικόνα του μεγαλοϊδεατισμού και της επικινδυνότητας της κατάστασης. Από την άλλη αναλύοντάς τα μία προς μία κατανοούμε πλήρως ότι όλες συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα ως μέρος του προβλήματος, ως εμπόδιο στα σχέδια του «σουλτάνου».

Επίσης, αυτό που θα πρέπει να μας προβληματίσει δεόντως είναι η τελευταία αναφορά του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος είπε ότι ανησυχεί για αθέλητα περιστατικά, για «ατυχήματα».

Δυστυχώς, λόγω της ιδιαιτερότητας της γεωγραφίας της Ελλάδας και η εγγύτητα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και Καστελόριζου στην Τουρκία, η Τουρκία απολαμβάνει τακτικό και στρατηγικό πλεονέκτημα. Και κάπου εδώ υπεισέρχονται τα καυτά ερωτήματα.

>Οι πολιτικοί μας αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα όσων συμβαίνουν και λέγονται από τους απέναντι; Αντιλαμβάνονται ότι η ασφάλεια της χώρας δεν πρέπει να παίζει στα παράθυρα της μικροπολιτικής αντιπαράθεσης των πρωινάδικων;

>Υπάρχουν οι απαραίτητες συμμαχίες και μοχλοί πίεσης για να προλάβουν το πρόβλημα εν τη γενέσει του και να αποφευχθούν τα χειρότερα;

>Οι ΕΕΔ είναι πλήρως λειτουργικές να αντέξουν τις πρώτες ώρες και να αντιδράσουν συνολικά για την υπεράσπιση της χώρας ή θα έχουμε πάλι τα προβλήματα της βραδιάς των Ιμίων το 1996, όπου τα μισά τεθωρακισμένα ήταν ακινητοποιημένα στους όρχους. Υπάρχουν τα απαραίτητα ανταλλακτικά, αναλώσιμα, καύσιμα και πυρομαχικά; Οι Αρχηγοί γνωρίζουν τα πραγματικά ποσοστά διαθεσιμότητας των συστημάτων τους.

>Μήπως πρέπει να γίνουν κατάλληλες κινήσεις για να αναπληρωθούν οι όποιες ελλείψεις έχουν καταγραφεί με τη αιτιολογία του κατεπείγοντος;

Οι καιροί είναι πονηροί και ο λύκος στη αναμπουμπούλα χαίρεται.

  Αναστάσιος Παπανδρέου
Ναυπηγός Μηχ. Μηχανικός
Beng/Msc University of Strathclyde


09/03/2018