Τα «σκυλιά του πολέμου» θέλουν αίμα...

 ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Στο χείλος του γκρεμού.
(2) Τα «σκυλιά του πολέμου» θέλουν αίμα...
(3) Οι δύσκολες επιλογές των ΗΠΑ για το χτύπημα στη Συρία.
 (4) ''Yoksa hedef Türkiye, Rusya ve İran mı?''
 (Μήπως τελικά ο στόχος είναι η συνεργασία Τουρκίας - Ρωσίας - Ιράν;)
  Η ανάλυση ενός Τούρκου αρθρογράφου για μια πιθανή επίθεση στη Συρία - Θεωρεί ότι στο στόχαστρο είναι η τριμερής Τουρκίας - Ρωσίας - Ιράν!
(5) Δημοσιογραφική έρευνα ισχυρίζεται πως η επίθεση με χημικά στη Ντούμα έλαβε χώρα και ευθύνεται το καθεστώς Άσαντ.
(6) Ρωσία: Η επίθεση στην Ντούμα ήταν σκηνοθετημένη 
από τα ''Λευκά Κράνη''.


(AP Photo/Bebeto Matthews)

 Στο χείλος του γκρεμού.

Ως πού θα φτάσει ο παραλογισμός των μεγάλων δυνάμεων στη Συρία κανείς δεν μπορεί να το πει με σιγουριά. Αλλωστε, έχουν περάσει πεντέμισι δεκαετίες από τότε που οι δύο μεταπολεμικές υπερδυνάμεις έφτασαν τόσο κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση.

Οσο και αν η σύγχρονη ιστοριογραφία τείνει να υποβαθμίζει τον ρόλο των προσώπων και να αναζητεί δομικές εξηγήσεις πίσω από τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, δεν μπορεί κανείς να μην υπογραμμίσει τον αυξημένο ρόλο στο παγκόσμιο σύστημα ισορροπίας ενός αστάθμητου παράγοντα, όπως ο Τραμπ.

Τα μεγάλα δυτικά μέσα ενημέρωσης, δυστυχώς, ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Ανάμεσα στις εξαιρέσεις, ο Πάτρικ Κόκμπερν, βετεράνος ανταποκριτής της Independent στη Μέση Ανατολή, που γράφει: «Παραμένει μυστήριο γιατί ο Ασαντ θα προκαλούσε τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους τη στιγμή της μεγαλύτερης νίκης του στη Δαμασκό. [...] Ακόμη όμως κι αν ο Τραμπ προχωρήσει σε αεροπορικές επιδρομές, παραμένει ιδιαίτερα αμφίβολο αν αυτό θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα την έκβαση του συριακού πολέμου».

Και εξηγεί: «Από πολλές απόψεις, η πολιτική κατάσταση επί του εδάφους έχει σταθεροποιηθεί στη Συρία, με τον Ασαντ να έχει επιβάλει πλέον τον έλεγχό του στο μεγαλύτερο μέρος των κατοικημένων περιοχών... Ακόμη και ένας πολύ ισχυρός αεροπορικός βομβαρδισμός της Συρίας από πλευράς ΗΠΑ, δύσκολα θα άλλαζε σημαντικά αυτή την ισορροπία των δυνάμεων».

Ομως η λογική μοιάζει να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και οι κραυγές περισσεύουν.

Για τη χώρα μας, που έχει την ατυχία όχι μόνο να βρίσκεται πολύ κοντά στη νέα «διακεκαυμένη» ζώνη, αλλά και να υφίσταται τις συνεχείς προκλήσεις του Ερντογάν, δεν αρκούν πλέον οι καθησυχαστικές δηλώσεις και οι επικλήσεις ψυχραιμίας, την ώρα που δεκάδες πολεμικά πλοία συρρέουν στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Ηρθε η ώρα η ελληνική κυβέρνηση να πάρει πρωτοβουλία και να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, δημοσίως αλλά και παρασκηνιακά, και με τη βοήθεια όλων των μετριοπαθών ευρωπαϊκών και άλλων δυνάμεων, για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να βρεθεί ένας νέος τρόπος συνύπαρξης ανάμεσα στις υπερδυνάμεις.

Στην Κούβα, το 1962, η «κρίση των πυραύλων» κράτησε 13 μέρες. Μακάρι στη Συρία η κρίση να εκτονωθεί σε λιγότερες. 

12.04.2018


          ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ          



 Εκτόξευση πυραύλου Τόμαχοκ από το αμερικανικό USS Porter, από την ανατολική Μεσόγειο, τον Απρίλιο του 2017 Εκτόξευση πυραύλου Τόμαχοκ από το αμερικανικό USS Porter, από την ανατολική Μεσόγειο, τον Απρίλιο του 2017 | Mass Communication Specialist 3rd Class Ford Williams/U.S. Navy via AP, File

1.
Τα «σκυλιά του πολέμου» θέλουν αίμα...

«Τα σκυλιά του πολέμου γαβγίζουν· τεντώνουν τα λουριά τους σε μια περίοδο παραλογισμού, όπου η σωφροσύνη έχει αντικατασταθεί από την τρέλα. Είναι ώρα για αφτιασίδωτες αλήθειες. Και η αφτιασίδωτη αλήθεια είναι πως ο σημερινός ένοικος του Οβάλ Γραφείου, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας ανεξέλεγκτος μανιακός, που θα ταίριαζε περισσότερο στο τιμόνι μιας νεοϋορκέζικης μαφιόζικης «φαμίλιας» παρά στην ηγεσία ενός κράτους εξοπλισμένου με πυρηνικά όπλα. Το τελευταίο τουίτ του, με το οποίο απειλεί τη Ρωσία με πυραυλική επίθεση για την κρίση στη Συρία, είναι αναμφίβολα μία από τις πιο αποκρουστικές και τρομακτικές δηλώσεις όλων των εποχών από Αμερικανό προέδρο [...] Πολλοί συγκρίνουν την τρέχουσα κρίση με την Κρίση των Πυραύλων της Κούβας το 1962, την τελευταία φορά που οι σχέσεις μεταξύ Ανατολής και Δύσης έφτασαν στο χείλος μιας απευθείας στρατιωτικής αναμέτρησης. Υπάρχει όμως μια κομβική διαφορά ανάμεσα στο τότε και το τώρα: και έχει να κάνει με το πρόσωπο που κυβερνά σήμερα τις ΗΠΑ».

Το παραπάνω απόσπασμα από το χθεσινό κύριο άρθρο του αγγλόφωνου ρωσικού πρακτορείου Sputnik συνοψίζει άριστα το κλίμα μετωπικής αντιπαράθεσης που δυστυχώς κυριαρχεί τα τελευταία 24ωρα στα μεγάλα ΜΜΕ τόσο της Δύσης όσο και της Ρωσίας.

Μια ματιά στα πολεμοχαρή χθεσινά πρωτοσέλιδα αλλά και τα editorials των μεγάλων αμερικανικών εφημερίδων αρκεί για του λόγου το αληθές:

«Μερικοί πύραυλοι Cruise δεν αρκούν για να σταματήσουν τα εγκλήματα πολέμου της Συρίας» γράφει η Washington Post.

«Στη Συρία ο Τραμπ έρχεται αντιμέτωπος με τα όρια των λεονταρισμών του» συμπληρώνουν οι New York Times.

Και το περιοδικό Foreign Policy, που παραδοσιακά απηχεί -με κομψές διατυπώσεις- τις απόψεις του «βαθέος κράτους» και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, υπερθεματίζει: «Για τη δεύτερη επίθεση του στη Συρία ο Τραμπ πρέπει να τα δώσει όλα»!

Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: τίποτε λιγότερο από την ανατροπή του καθεστώτος Ασαντ δεν θα γίνει ανεκτό –και για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός δικαιολογούνται ακόμη και πλήγματα σε βάρος ρωσικών και ιρανικών δυνάμεων στη Συρία.

Η κατά τα άλλα «ψύχραιμη» Post το γράφει ωμά στο χθεσινό της κύριο άρθρο: «Η πραγματικότητα που ο κ. Τραμπ δεν έχει ακόμη αντικρίσει είναι πως όσο ο δικτάτορας που αποκαλεί "Το Κτήνος Ασαντ" παραμένει στην εξουσία, οι πόλεμοι της Συρίας θα συνεχιστούν».

Και οι N.Y. Times επαυξάνουν στο δικό τους editorial:

«Για να έχει οποιαδήποτε πιθανότητα επιτυχίας, μια διεθνής ενέργεια αντιποίνων πρέπει να είναι κομμάτι μιας συνεκτικής διπλωματικής στρατηγικής για τη σταθεροποίηση της Συρίας και έναν νέο πολιτικό συσχετισμό... δεδομένου ότι ο πόλεμος επέτρεψε στη Ρωσία, το Ιράν και την Τουρκία να δημιουργήσουν προγεφυρώματα στη Συρία».

  Γιώργος Τσιάρας

http://www.efsyn.gr/arthro/ta-skylia-toy-polemoy-theloyn-aima


12.04.2018

Αυτά έγγραφε το Stratfor τον Απρίλιο του 2017, πριν την τότε επίθεση των ΗΠΑ με πυραύλους Cruise στην αεροπορική βάση Shayrat. Ισχύουν και σήμερα.

2.
Οι δύσκολες επιλογές των ΗΠΑ για το χτύπημα στη Συρία.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα και οι περιορισμοί που καλείται να αντιμετωπίσει η Ουάσιγκτον. Το προηγούμενο της επίθεσης του 2017 και ο ρωσικός παράγοντας. Η λύση του τιμωρητικού χτυπήματος, η στόχευση στα χημικά και τα υποψήφια «πακέτα στόχων». 

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν μια συμμαχία για να αντιδράσουν στη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στις 7 Απριλίου κατά αμάχων και ανταρτών μαχητών στην Ντούμα, κοντά στη Δαμασκό. Ο βασικός αντικειμενικός σκοπός μιας επιχείρησης κατά της Συρίας θα είναι να περιοριστεί η περαιτέρω χρήση χημικών όπλων, κάτι που επετεύχθη μόνο προσωρινά, μετά την προηγούμενη πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ τον περασμένο Απρίλιο.

Αυτή τη φορά, όμως, μια επίθεση από την καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ συμμαχία πιθανότατα θα έχει ευρύτερους επιχειρησιακούς σκοπούς, στοχεύοντας όχι μόνο στο να περιορίσει τη Δαμασκό αλλά και να καταστρέψει την ικανότητα της κυβέρνησης να προχωρά σε επιθέσεις με χημικά. Ακόμα, όμως, και με τη στήριξη της συμμαχίας και έχοντας ευρύτερη στόχευση, οι ίδιοι παράγοντες που περιόρισαν τη δράση των ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2017 μπορούν και σήμερα να περιορίσουν τη στρατιωτική δράση.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες διαφορές μεταξύ του τότε και του σήμερα. Τον περασμένο Απρίλιο οι ΗΠΑ έδρασαν μόνες όταν χτύπησαν με πυραύλους Cruise την αεροπορική βάση Shayrat, η οποία φερόταν να είναι το σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν επιθέσεις με αέριο Σαρίν κατά της πόλης Khan Shaykhun. Αυτή τη φορά, μια ευρύτερη επιχείρηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολλαπλές επιθέσεις για αρκετές ημέρες και θα μπορούσε να απαιτήσει σημαντικά περισσότερες δυνάμεις, περιλαμβανομένων πιθανότατα κάποιων από χώρες της συμμαχίας, όπως η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία. Είναι πιθανό να εμπλακούν Σαουδική Αραβία, Κατάρ και/ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, φιλοξενώντας δυνάμεις ή διευκολύνοντας τις επιχειρήσεις.

Κάποια από αυτές τις χώρες θα μπορούσε να εμπλακεί και στρατιωτικά. Ο εμίρης του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο στις 10 Απριλίου. Η περίληψη εντός της Συμμαχίας του Κατάρ αλλά και μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου δίνει μια πιθανότητα να υπάρξει περιορισμένη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των αντιμαχόμενων χωρών του Συμβουλίου.

Η επιχείρηση θα μπορούσε να επεκταθεί σε σχέση με το χτύπημα στη Shayrat και να εστιάσει στο να υποβαθμίσει την ικανότητα της συριακής κυβέρνησης να χτυπά με χημικά. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμ. Μακρόν έδωσε μεγαλύτερο βάρος στην πιθανότητα ευρύτερης επιχείρησης, όταν είπε στις 10 Απριλίου πως η Γαλλία θα μπορούσε να στοχεύσει χημικές εγκαταστάσεις της Συρίας.

Ο νέος γύρος επιθέσεων θα μπορούσε να περιλαμβάνει τις αεροπορικές βάσεις Dumeir, Marj Ruhayyil και Mezzeh γύρω από τη Δαμασκό, οι οποίες είναι κρίσιμες για την επίθεση της Δαμασκού στην ανατολική Γούτα. Θα μπορούσε να επεκταθεί και σε ένα μεγαλύτερο εύρος περιοχών που σχετίζονται με το πρόγραμμα παραγωγής χημικών όπλων.

Επειδή το χτύπημα της συμμαχίας θα περιλαμβάνει ευρύτερο σετ στόχων, το Stratfor παρακολουθεί στενά την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων στη Μέση Ανατολή από τις ΗΠΑ ή τις συμμαχικές δυνάμεις. Τοπικά οι μεγαλύτερες βάσεις για πιθανή χρήση σε μια επιχείρηση κατά της Συρίας είναι η αμερικανική al-Udeid στο Κατάρ και οι βρετανικές στην Κύπρο. Αυξημένη στρατιωτική δραστηριότητα σε αυτές ίσως υποδηλώσει το πεδίο μιας επικείμενης επίθεσης.

Μια ευρύτερη δέσμη στόχων θα μπορούσε να απαιτήσει τη στήριξη ή την εξασφάλιση πρόσβασης σε διαδρομές επίθεσης από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Ιράκ, κάτι που θα απαιτήσει διαπραγματεύσεις για να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Ενώ οι ΗΠΑ είναι ήδη σε συζητήσεις με το Ιράκ για το θέμα ενός ενδεχόμενου χτυπήματος, οι στενοί δεσμοί της Βαγδάτης με το Ιράν ίσως την αναγκάσουν να αρνηθεί στις ΗΠΑ και στους εταίρους της αεροπορικό διάδρομο μέσω της χώρας. Η ανάγκη του Ιράκ να ισορροπήσει τα συμφέροντά του μεταξύ των δεσμών με το Ιράν και τις ΗΠΑ έγινε ξεκάθαρη μετά το χτύπημα στη βάση Khan Shaykhun, όταν καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων κατά Σύρων πολιτών αλλά αναρωτήθηκε αν η Δαμασκός ήταν ο ένοχος.

Ένα ευρύτερο χτύπημα πιθανότατα θα απαιτούσε την εμπλοκή περισσότερων μέσων, όπως αεροπλανοφόρα από τις ΗΠΑ. Το USS Harry S. Truman και υποστηρικτικά σκάφη αναχωρούν από το Norfolk της Βιρτζίνια στις 11 Απριλίου για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενώ το USS Theodore Roosevelt και ο στόλος του μπορούν να μετακινηθούν από τον Ειρηνικό. Θα απαιτηθεί μία εβδομάδα ώστε να φτάσει το USS Harry S. Truman στη Μεσόγειο.

Οσο ευρύτερη είναι η εκστρατεία κατά της Συρίας τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο για τις ρωσικές δυνάμεις στη χώρα. Ο πολιτικός αντίκτυπος από τον θάνατο Ρώσων μετά από επιθέσεις στις οποίες θα ηγηθούν οι ΗΠΑ εξαρτάται από το αν αυτοί που θα σκοτωθούν είναι στρατιωτικοί ή ανήκουν σε ιδιώτες στρατιωτικούς εργολάβους. Μέλη των τελευταίων έχουν σκοτωθεί από απευθείας αμερικανική δράση με ελάχιστα επακόλουθα, κάτι που αφήνει ανοικτό το ερώτημα πώς θα αντιδράσει η Ρωσία αν σκοτωθούν στρατιωτικοί από τις επιθέσεις. Οι ΗΠΑ ίσως επιχειρήσουν να μετριάσουν το ρίσκο, όπως έκαναν και τον Απρίλιο του 2017, προειδοποιώντας τη Ρωσία για τις επερχόμενες επιθέσεις.

Η ρωσική παρουσία στη Συρία, η οποία ως επί το πλείστων επικεντρώνεται σε Ταρτούς, Λαττάκεια και Δαμασκό, περιορίζει επίσης τις επιλογές στον ορισμό των πιθανών στόχων. Μια πιο ολιστική καμπάνια θα αυξήσει τον κίνδυνο σύγκρουσης με τις ρωσικές δυνάμεις. Αντίθετα, το χτύπημα ιρανικών δυνάμεων στην περιοχή έχει λιγότερες επιπλοκές για την Ουάσιγκτον. Αυτό έγινε πρόσφατα εμφανές, όταν οι Ισραηλινοί χτύπησαν στις 8 Απριλίου την αεροπορική βάση Τ4 στη Συρία, σκοτώνοντας αρκετούς Ιρανούς χωρίς άμεσα αντίποινα από το Ιράν.

Εν τω μεταξύ στον χώρο της διπλωματίας, οι ΗΠΑ κάλεσαν τον Οργανισμό κατά της χρήσης χημικών όπλων να ερευνήσει την επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας. Ο Οργανισμός έχει ήδη δηλώσει ότι θα στείλει ερευνητές στην Ντούμα (Ρωσία και Συρία συνεργάζονται), αλλά όπως έγινε ξεκάθαρο το 2017, η έναρξη των ερευνών δεν είναι απαραίτητο ότι θα καθυστερήσει τη στρατιωτική δράση. Ταυτόχρονα όσο μεγαλύτερη χρονικά είναι μια πιθανή επιχείρηση, τόσο πιθανότερο είναι να μπουν στο παιχνίδι πολιτικοί περιορισμοί, όπως το αμερικανικό War Powers Act (σ.σ. ομοσπονδιακός νόμος του 1973, που έχει στόχο να ελέγχει την εξουσία του προέδρου στη δέσμευση των ΗΠΑ σε ένοπλες συγκρούσεις, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου).

Περιορισμένα τιμωρητικά χτυπήματα

Είναι η λιγότερο επικίνδυνη επιλογή και απαιτεί λίγες δυνάμεις. Θα έχει στόχο να επιδείξει την αξιοπιστία των ΗΠΑ και να περιορίσει περαιτέρω χρήση χημικών όπλων, με το χτύπημα επιλεγμένου αριθμού στόχων της συριακής κυβέρνησης, περιλαμβανομένων κέντρων διοίκησης και ελέγχου και άλλους υψηλής αξίας και συμβολικούς στόχους. Μπορούν να ποικίλουν σε ένταση, διάρκεια και σκοπό, αλλά ουσιαστικά είναι σχεδιασμένα να στείλουν ένα μήνυμα παρά να καταστρέψουν τη δυνατότητα της Συρίας να χρησιμοποιεί χημικά.

Ομάδα στόχων

Σε αυτό το σενάριο υπάρχουν περισσότεροι δυνητικοί στόχοι που οι ΗΠΑ θα ενδιαφέρονταν να χτυπήσουν. Εγκαταστάσεις διοίκησης και ελέγχου θα είναι πιθανότατα προτεραιότητα, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ηγεσία της Συρίας, ειδικά η στρατιωτική, θα πληρώσει για την απόφαση να χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα. Ωστόσο ο Ασαντ πιθανότατα δεν θα είναι στόχος, καθώς ένα χτύπημα στα ανώτατα κλιμάκια γρήγορα θα σύρουν τις ΗΠΑ σε πλήρη σύγκρουση, την οποία θα θέλει να αποφύγει σε αυτό το σενάριο. Ειδικές εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να μπουν στο στόχαστρο είναι αεροδρόμια και συγκεκριμένα κέντρα διοίκησης που ήταν υπεύθυνα για την επίθεση με χημικά.

Υποβάθμιση της ικανότητας χρήσης χημικών όπλων

Αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να πάνε την επιχείρηση ένα βήμα παρακάτω, θα μπορούσαν επίσης να επιχειρήσουν να απομειώσουν τη δυνατότητα της Δαμασκού να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα, όχι μόνο να την αποθαρρύνουν. Τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν αλλά η επιχείρηση θα πρέπει να χτυπήσει ένα πολύ ευρύτερο δίκτυο στόχων και πιθανά τις σχετιζόμενες με αυτά άμυνες.

Ομάδα στόχων

Η αποστολή θα μπορούσε να εστιάσει στους τρεις κύριους τρόπους με τους οποίους η Δαμασκός μπορεί να χτυπήσει με χημικά όπλα: την αεροπορία, τη δύναμη βαλλιστικών πυραύλων και το πυροβολικό.

Αν και πολλά αεροδρόμια έχουν καταστραφεί ή καταληφθεί από αντάρτες, αρκετά άλλα είναι λειτουργικά. Υπάρχουν τουλάχιστον έξι που σχετίζονται με το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας. Για να αδρανοποιηθεί ένα αεροδρόμιο, οι ΗΠΑ μπορούν να καταστρέψουν τον αεροδιάδρομο, να χτυπήσουν τα σταθμευμένα αεροσκάφη, να καταστρέψουν τις αποθήκες καυσίμων και πυρομαχικών και να εξουδετερώσουν τον έλεγχο εδάφους, τα ραντάρ και τις εγκαταστάσεις συντήρησης.

Πέραν της συριακής αεροπορίας, άλλες πιστές δυνάμεις κατέχουν επίσης αριθμό πυροβόλων και βαλλιστικών πυραύλων μέσω των οποίων μπορούν να εξαπολύσουν επιθέσεις με χημικά. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, είναι εξαιρετικά απίθανο να περιλάβουν στόχους που είναι τόσο πολύ πέρα από τις αεροπορικές δυνάμεις καθώς αυτό ουσιαστικά θα δέσμευε τη χώρα σε άμεσο και κανονικό πόλεμο κατά του Ασαντ, μια επιλογή που δεν είναι στο τραπέζι σε αυτό το σημείο.

Ο παράγοντας «κίνδυνος»

Ενώ το εύρος των επιλογών για τις ΗΠΑ ποικίλλει σε κινδύνους, κανένα δεν είναι άνευ ρίσκου. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και μακροπρόθεσμοι, καλύπτοντας ένα εύρος από την απώλεια προσωπικού και μέσων έως την πυροδότηση μιας αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ένα χτύπημα διεξαχθεί με απρόσκοπτο τρόπο και με ελάχιστες έως καθόλου παράλληλες απώλειες, χωρίς αμφιβολίες θα έχει συνέπειες για τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Συρία.

Κατ’ αρχάς η πιθανότητα οι πιστοί του Ασαντ να επιχειρήσουν να παρέμβουν στις αεροπορικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ ή οι χερσαίες δραστηριότητες στη χώρα να αυξηθούν κατακόρυφα. Ακόμα και η διαδικασία αποκατάστασης με τη Ρωσία δεν θα μείνει ανεπηρέαστη.

Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει εύκολη στρατιωτική επιλογή στη Συρία και ακόμα και η επιχείρηση που θα γίνει με τον καλύτερο τρόπο, εντέλει θα οδηγήσει σε κλιμάκωση και πολλαπλασιασμό των παραγόντων που οδηγούν σε λάθος υπολογισμούς και οι οποίοι είναι ήδη παρόντες σε μια τόσο περίπλοκη σύγκρουση.



http://www.euro2day.gr/specials/topics/article/1606874/oi-dyskoles-epiloges-ton-hpa-gia-to-htyphma-sth-sy.html


12/4/2018


 3.
''Yoksa hedef Türkiye, Rusya ve İran mı?''
Μήπως τελικά ο στόχος είναι η συνεργασία Τουρκίας - Ρωσίας - Ιράν;

Ανάλυση Τούρκου αρθρογράφου για μια πιθανή επίθεση στη Συρία
 - Θεωρεί ότι στο στόχαστρο είναι η τριμερής Τουρκίας - Ρωσίας - Ιράν!

Ο κόσμος κρατάει την αναπνοή του και περιμένοντας τις κινήσεις 
των ΗΠΑ στη Συρία…
- Πρόκειται να καταστρέψει τη Συρία εκ θεμελίων ή θα κάνει μια επιχείρηση για το θεαθήναι;
- Ποιος έκανε τη χημική επίθεση;
- Θα σκοτωθεί ο Άσαντ;
- Πώς θα αντιδράσει το Ιράν και η Ρωσία στην επίθεση των ΗΠΑ;
- Ποια θα είναι η στάση της Τουρκίας;
Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις είναι σημαντικές. Αλλά είναι επίσης σημαντικά αυτά που έγιναν την περασμένη εβδομάδα. Έγινε μια σημαντική σύνοδος κορυφής στην Άγκυρα. Τα μάτια όλου του κόσμου ήταν στραμμένα στην Άγκυρα. Η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν έβαλαν την υπογραφή τους σε σημαντικές αποφάσεις για το θέμα της Συρίας ... Η διαδικασία της Γενεύης πετάχτηκε στα σκουπίδια. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την πολιτκή λύση στη Συρία… Η τριμερή πήρε την πρωτοβουλία από τα χέρια της Δύσης.
Όμως δεν είναι μόνο αυτό ... Μπήκε και ο θεμέλιος λίθος του πυρηνικού σταθμού, με το οποίο η Τουρκία θα ανέβει στην Πρώτη Κατηγορία (Super League) Ας θυμηθούμε το έτος 2013 ...
- Όταν μπήκε ο θεμέλιος λίθος της τρίτης γέφυρας τυο Βοσπόρου και του τρίτου αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης, τι έγινε;
 τι συνέβη με την ίδρυση της γέφυρας και του 3ου αεροδρομίου;
- Ήταν στο κουμπί για τα γεγονότα.
- Ξεκίνησαν τα γεγονότα στο Γκαζί… 

Κινήσεις που μυρίζουν χειραγώγηση


Ναι, νευροπαραλυτικό αέριο χρησιμοποιήθηκε σε επίθεση στη Δούμα.Η Τουρκία το γνωρίζει.Ποιος όμως χρησιμοποίησε αυτό το αέριο;Ενώ πηγαίνουν όλα πάνε καλά, γιατί να επιτρέψει η Ρωσία στο καθεστώς να χρησιμοποιήσει νευροπαραλυτικό αέριο;
1. Για να υποστηρίξει η Τουρκία τους σουνίτες που δέχτηκαν την επίθεση και να χαλάσει η τριμερής με Ρωσία και Ιράν.
2. Η κινητικότητα που παρατηρήθηκε στην τιμή του δολαρίου ταυτόχρονσ και στις τρεις χώρες, εγείρει σοβαρές υποψίες.
3. Πιθανόν να επιδιώκεται ένα οικονομικό κτύπημα στους τρεις, ως απάντηση στην πολιτική  ήττα που δέχτηκαν στη Συρία οι δυνάμεις της Δύσης.
Όλος ο κόσμος γνωρίζει ήδη ότι ο Άσαντ είναι ένας δολοφόνος που σκοτώνει τον ίδιο τον λαό του. Ενώ υπάρχει αυτή η εντύπωση, γιατί να κάνει τώρα αυτήν την επίθεση με χημικά την παρούσα συγκυρία, τι θα κέρδιζε μ’ αυτό;

Δεν υπάρχει πλέον εκείνη η Τουρκία που ήταν έτοιμη να συμμετέχει σε κάθε συμπλοκή.

Οι περιφερειακές εξελίξεις δεν πρόκειται να αλλάξουν τους σχεδιασμούς της Τουρκίας. Θα κάνει εκείνα τα βήματα που εξυπηρετούν τα εθνικά της συμφέροντα. Με την επιχείρηση στο Αφρίν και τα Στρατιωτικά Σημεία Ελέγχου που ανέπτυξε στο Ιντλίμπ, έχει αυξήσει τη δύναμή της στην περιοχή.
Εν τω μεταξύ συνεχίζει τη διπλωματία της πίσω πόρτας. Πλέον υπάρχει μια Τουρκία που δεν είναι δεδομένη για κανέναν…. Και είναι πλέον μια χώρα που λαμβάνει αποφάσεις υπό καθεστώς ψύχραιμης ανάλυσης.Και στη συνέχεια τις εφαρμόζει το πεδίο. Δεν αντιδρά υπερβολικά στα γεγονότα. Κάνει εκείνα τα βήματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντά της.
Είναι τόσο απλό ...

Δεν μπορεί να κουβαλάει στην πλάτη της το Όρος Κανδήλι για άλλα 30 χρόνια!
Η τρομοκρατία απομύζησε όλη την ενεργητικότητά μας τα τελευταία 30 χρόνια.
Δεν υπάρχει επιστροφή από την απόφασή μας να καταστρέψουμε την πηγή της τρομοκρατίας που είναι εκτός των συνόρων μας. Για μας δεν έχει καμία σημασία αν αυτή η πηγή είναι δυτικά ή ανατολικά του Ευφράτη. Για μας δεν έχει σημασία αν η πηγή της τρομοκρατίας είναι στην Μένμπιτς, το Σιντζάρ, το Κομπάνι ή το κανδήλι. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε την τρομοκρατία για άλλα 30 χρόνια.

Τι θα κάνει η Τουρκία;

Δεν υπάρχει κάτι νέο στις περιοχές του Αφρίν, του Ιντλίμπ και της Αλ Μπαμπ, που ελέγχονται από την Τουρκία. Οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το θέμα του ελέγχου της Μένπετζ συνεχίζονται. Η τουρκική αντιπροσωπεία που διαπραγματεύεται το θέμα αυτό επέστρεψε από την Ουάσιγκτον. Έλεγαν για το Αφρίν ότι «Η Τουρκία δεν μπορεί να εισβάλει, δεν θα τολμήσει», αλλά είδαμε όλοι τι έγινε. Έτσι πρέπει να βλέπουν όλοι και τη στάση της Τουρκίας για την Μένπετζ. Η Τουρκία με την επιχείρηση που έκανε με 30 αεροπλάνα στο όρος Καρατσόκ (νότια του Κάμισλο, στη ΒΑ Συρία) εναντίον στόχων του ΡΚΚ, έδειξε ότι δεν αστειεύεται. Δεν χρειάζεται να πούμε αν θα χτυπήσουμε «εδώ» ή «εκεί».
"εδώ, εδώ". Όπου βρίσκεται το PKK / YPG, για μας είναι στόχος. Η Τουρκία έχει αποφασίσει ότι θα κάνει τα πάντα για να τελειώνει με την τρομοκρατία.

Τα ανεξερεύνητα κοιτάσματα πετρελαίου της Συρίας

Το αμερικανικό σχέδιο είναι ήδη σαφές ... Μέσω του PKK / YPG θέλει να ελέγξει τα κοιτάσματα πετρελαίου της Συρίας, τον υπόγειο πλούτο της. Όπως για παράδειγμα, η περιοχή Ντερεζ Ζορ που ελέγχουν. Ήδη έκαναν νέες γεωτρήσεις και ανακάλυψαν νέα κοιτάσματα πετρελαίου.

Γιατί έχτισαν δέκα νέες βάσεις οι ΗΠΑ στη Β. Συρία;

Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση γι’ αυτό. Ούτε για τα όπλα που έδωσαν στο PKK / YPG. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ενισχύθηκε η τρομοκρατική οργάνωση.
Γι’ αυτό συγκροτήθηκε ολόκληρος στρατός. Γι’ αυτό χτίστηκαν οι νέες βάσεις των ΗΠΑ στη Β. Συρία. Εν ολίγοις, η Ουάσιγκτον θέλει να ελέγξει τα κοιτάσματα πετρελαίου της περιοχής ανατολικά του Ευφράτη στη βόρεια Συρία, μέσω του «κρατιδίου» που ιδρύει στην περιοχή αυτή.

Δεν πρόκειται να γίνει μεγάλη επιχείρηση

Όλοι γνωρίζουν ο ένας τον άλλον. Και τη δύναμη του καθενός επί του πεδίου.
Οι ειδικοί δεν πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν μια πολύ μεγάλη επιχείρηση.
Μπορεί να χτυπήσουν τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του καθεστώτος Άσαντ.
Τα αεροδρόμια επίσης. Και το παλάτι του Άσαντ είναι επίσης μεταξύ των στόχων.
Αλλά ο Άσαντ έχει ήδη φύγει από κει. Είναι φανερό ποιος και τι μπορεί να κάνει.
Και δεν υπάρχει χώρος για εκπλήξεις. Ο Άσαντ επιτέθηκε με χημικά όπλα δεκάδες φορές. Τι έχουν κάνει οι ΗΠΑ όλες αυτές τις φορές;

Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης

Πηγή:  http://www.turkiyegazetesi.com.tr/
(http://www.turkiyegazetesi.com.tr/yazarlar/batuhan-yasar/601690.aspx)

ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2018/04/blog-post_548.html

12/4/2018




4.
Δημοσιογραφική έρευνα ισχυρίζεται πως η επίθεση με χημικά στη Ντούμα έλαβε χώρα και ευθύνεται το καθεστώς Άσαντ.

Με τη Ρωσία να αρνείται πως έγινε ρίψη χημικών όπλων στη συριακή πόλη Ντούμα και τη Δύση να βρίσκεται όλο και πιο κοντά στη λήψη απόφασης βομβαρδισμού των καθεστωτικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ, η ερευνητική ομάδα του Bellingcat, παρουσίασε αποδεικτικά ευρήματα που αποκαλύπτουν,όπως ισχυρίζεται, πως η επίθεση με χημικά στη Ντούμα έλαβε χώρα και ευθύνεται το καθεστώς Άσαντ.Τα συμπεράσματα,''Open Source Survey of Alleged Chemical Attacks in Douma on 7th April 2018'', της ερευνητικής ομάδας του Bellingcat:  αναφέρουν πως τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση με χημικά της 7ης Απριλίου, σε κτίριο πλησίον της πλατείας al-Shuhada, πιθανότατα από χλώριο που ρίφθηκε από ζεύγος ελικοπτέρων Mi-8 που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση Dumayr. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ:
https://www.ptisidiastima.com/bellingcat
-about-chemical-attack-in-douma/



 5.
Ρωσία: Η επίθεση στην Ντούμα ήταν σκηνοθετημένη 
από τα ''Λευκά Κράνη''.

Η υποτιθέμενη επίθεση με χημικά εναντίον των Σύρων ανταρτών στην Ντούμα «σκηνοθετήθηκε» από τα Λευκά Κράνη, την οργάνωση των εθελοντών διασωστών που δρα στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας, υποστηρίζουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Τα Λευκά Κράνη ήταν η πρώτη οργάνωση που κατήγγειλε την επίθεση αυτή.

«Δρώντας αποκλειστικά στους κόλπους των τρομοκρατών, τα Λευκά Κράνη για άλλη μία φορά σκηνοθέτησαν για τις κάμερες μια χημική επίθεση εναντίον πολιτών στην πόλη Ντούμα», είπε ο στρατηγός Βίκτορ Ποζνίχιρ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με το ρωσικό γενικό επιτελείο, από τις αναλύσεις που έγιναν στα δείγματα που ελήφθησαν από την τοποθεσία όπου φέρεται να έγινε η επίθεση (χώμα και θραύσματα) δεν εντοπίστηκαν ίχνη τοξικών ουσιών.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Μόσχα κατήγγειλε επίσης ως «ανεύθυνη» την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ανέφερε ότι περίπου 500 άτομα εκτέθηκαν σε χημικά όπλα στην Ντούμα. Ανέφερε ότι η Ερυθρά Ημισέληνος και η τοπική αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών δεν γνωρίζουν τίποτα περί 500 ανθρώπων που να ασθένησαν λόγω της έκθεσής τους σε χημικές ουσίες. «Κανείς τους δεν επιβεβαίωσε αυτά που είχε ο αξιωματούχος του ΠΟΥ», πρόσθεσε ο Ποζνίχιρ.

Ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου σημείωσε ότι η Ρωσία προσκάλεσε αξιωματούχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να επισκεφθούν την Ανατολική Γούτα και δεσμεύτηκε ότι θα εργαστούν κάτω από ασφαλείς συνθήκες.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, μια πρώτη ομάδα εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων αναμένεται να φτάσει αύριο Πέμπτη στη Συρία προκειμένου να εξετάσει τις καταγγελίες περί της χρήσης χημικών όπλων στην Ντούμα. Άλλη μια ομάδα αναμένεται να πάει στη Συρία την Παρασκευή.

Η ρωσική στρατιωτική αστυνομία θα αναλάβει επίσης από αύριο Πέμπτη την τήρηση της τάξης στην Ντούμα. Τις τελευταίες πέντε ημέρες δεν έχουν αναφερθεί εχθροπραξίες στην Ανατολική Γούτα και η κατάσταση έχει πλήρως σταθεροποιηθεί. «Μια μονάδα της ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας θα αναπτυχθεί από αύριο στην πόλη για να φροντίσει για την ασφάλεια, τη διατήρηση της τάξης και να οργανώσει την παροχή βοήθειας στους κατοίκους», ανέφερε ο στρατηγός.


Από τις 28 Φεβρουαρίου έχουν φύγει από τον θύλακα περισσότεροι από 165.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και 20.389 μαχητές. Τις τελευταίες ημέρες περίπου 60.000 κάτοικοι επέστρεψαν στα σπίτια τους, σύμφωνα πάντα με το ρωσικό γενικό επιτελείο.

http://tvxs.gr/news/kosmos/rosia-i-epithesi-stin-ntoyma
-itan-skinothetimeni-apo-ta-leyka-krani

11/4/2018



 Οι απόψεις,που δημοσιεύονται στα εκάστοτε-χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού-αναρτώμενα άρθρα (ή κάθε είδους κείμενα) του ιστολογίου μου, εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο τους αρθρογράφους που επώνυμα τις διατυπώνουν.  Οι ''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις-με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger.
 Στο αρχικό  πρωτότυπο κείμενο  παραπέμπεστε μέσω των επισυναπτόμενων ενεργών συνδέσμων.