Ελλάδα-Τουρκία:Ισχύς, ισορροπία ισχύος, εξοπλισμοί. (25/6/2018)


(1) Ο εκβιασμός του Ταγίπ Ερντογάν, η εμπλοκή της Rolls-Royce 
και το τουρκικό Stealth «TF-X». 
 (2) Ποιο F-35; Το παρασκήνιο της συνεργασίας Βρετανίας-Τουρκίας
 για το “εθνικό” μαχητικό TF-X.
 (3)  Η Βρετανία φοβάται να μεταφέρει 
όση τεχνολογία θέλει η Τουρκία για το TF-X. 
(4) «Παιχνίδια» για τους εξοπλισμούς της Τουρκίας. 
(5) Τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση των Τουρκικών F-35: 
Προειδοποίηση ή αφορμή; 
(6)  Γιατί η Άγκυρα θέλει τους S-400:
Βρετανός αναλυτής εξηγεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας.
 (7)  PARS: Το νέο αντιαρματικό όχημα (ATV) των Τούρκων 
αποκαλύπτεται (ΒΙΝΤΕΟ).
(8) Το Αζερμπαϊτζάν πρώτος εξαγωγικός πελάτης του τουρκικού SOM. 
(9) Η Τουρκία παρέλαβε το έκτο A400M. 
 (10) Παραδόθηκαν τα πρώτα τρία ελαφρά εκπαιδευτικά ''Hürkuş B''
 στην τουρκική Αεροπορία.
  (11) Φωτογραφίες: Νέο «στρατηγικό» (?) UAV Akinci από την Τουρκία.
 (12) ΑΓΚΥΡΑ: Δημοσίευση βίντεο με ελικοπτεροφόρο «Anadolu» και την Κύπρο να είναι τουρκική - Έρχεται και ο SOM- J... 
(13)  Γερμανία: “Κλείδωσαν” HERON-TP, με ελληνικό ενδιαφέρον (vid.)
 (14) Χωρίς πυξίδα στη «ναυμαχία» της Ανατολικής Μεσογείου.
 (15) Η ώρα των αποφάσεων για το Πολεμικό Ναυτικό: 
Προσωπικό και μέσα γέρασαν.  
 (16) Η Lockheed Martin μελετά προτάσεις για εκσυγχρονισμό
των ελληνικών φρεγατών ΜΕΚΟ – επίσκεψη στα πλοία. 
(17) Ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων
 vs Προσλήψεις στο Δημόσιο, ποιος θα είναι ο νικητής;

ΣΧΕΤΙΚΑ  ΚΕΙΜΕΝΑ:
Ελλάδα-Τουρκία:Ισχύς, ισορροπία ισχύος, εξοπλισμοί


 1.
Ο εκβιασμός του Ταγίπ Ερντογάν, η εμπλοκή της Rolls-Royce 
και το τουρκικό Stealth «TF-X». 

Η στροφή της Τουρκίας όλο και περισσότερο προς τον αυταρχισμό και η οικοδόμηση ενός ανελεύθερου καθεστώτος, οι ηλεκτρισμένες σχέσεις της με την Δύση και η φιλοδοξία της να διαδραματίσει έναν περιφερειακό ρόλο σε κρίσιμες περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, η Κεντρική Ασία, η Ανατολική Μεσόγειος, με στόχους που δεν συμβαδίζουν πάντοτε με εκείνους των Συμμάχων, κάνει πιο ξεκάθαρο για τον Τ. Ερντογάν τον στόχο της πλήρους αυτάρκειας των εξοπλισμών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.  

Τα όσα συμβαίνουν τις ημέρες αυτές με την παρέμβαση της Γερουσίας και του Κογκρέσου φέρνουν και πάλι στην επικαιρότητα το σχέδιο κατασκευής του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς TF-X με την συνδρομή της Βρετανίας. 

Παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει στην υλοποίηση του, το πρόγραμμα αυτό, αποτελεί ένα ακόμη μήνυμα εναντίον του εφησυχασμού που επικρατεί στην Αθήνα, άλλοτε με τις διαβεβαιώσεις σύμμαχων περί «αναβάθμισης του στρατηγικού ρόλου της χώρας» και άλλοτε με τις ειδήσεις περί ακύρωσης η αναβολής της παράδοσης των F-35 στην Τουρκία. 

Η τουρκική απειλή είναι εδώ για να μείνει και γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, καθώς σταδιακά ανατρέπεται πλήρως η όποια ισορροπία δυνάμεων υπήρχε στο Αιγαίο και στην Μέση Ανατολή.

 Όπως ανέφερε σε δημοσίευμα του στο National Interest ο Sebastien Roblin η Τουρκία ακολουθεί την τακτική χωρών όπως η Ινδία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία όπου εκτός από την προμήθεια υπερσύγχρονων μαχητικών από το εξωτερικό, έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν την δική τους παραγωγή μαχητικών. Η Τουρκία εξέτασε αρχικά την δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα των κορεατικών μαχητικών KF-X, αλλά οι συνομιλίες δεν προχώρησαν καθώς η Σεούλ δεν ήταν διατεθειμένη να μοιρασθεί την τεχνολογία της με την Τουρκία.

 Έτσι η Τουρκία για πολιτικούς, οικονομικούς και στρατηγικούς λόγους έχει επιλέξει να αναζητήσει τρόπους κατασκευής και προώθησης των δικών της μαχητικών, που σε συνδυασμό με τα F-35 θα της προσφέρουν υπεροπλία στον αέρα. 

Η πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στην μεταφορά και αμυντικής τεχνολογίας από δυτικές συμμάχους χώρες, οι αυταρχικές πολιτικές και η έλλειψη σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων ,δίνουν επείγουσα μορφή στην προσπάθεια αυτή της τουρκικής ηγεσίας για ανάπτυξη εγχώριας υψηλού επιπέδου και εξελιγμένης αμυντικής τεχνολογίας.

 Ήδη η Turkish Aerospace Industries (TAI) αναμένεται να παρουσιάσει το πρώτο πρωτότυπο του TF-X το 2023 με την πρώτη γραμμή παραγωγής έως και 250 μαχητικών να μπαίνει μπροστά το 2029 με στόχο τα πρώτα τέτοιου είδους μαχητικά να ενταχθούν στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία από το 2031 αντικαθιστώντας τον στόλο των 245 F-16. 

H TAI παρά τα τεράστια βήματα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια δεν έχει κατασκευάσει παρά ένα μόνο ελαφρύ εκπαιδευτικό αεροσκάφος (Hurkus) και έτσι υποχρεωτικά θα πρέπει να συμπράξει και με ξένες εταιρίες για να μπορέσει να υλοποιηθεί το σχέδιο των TF-X. 

Το σχέδιο των TF-X που είναι κρίσιμης σημασίας για την Τουρκία αλλά ιδιαίτερα σημαντικό και για την Βρετανία, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα, κυρίως λόγω της επιδίωξης της Τουρκίας να αποκτήσει πρόσβαση και τον έλεγχο σε ευαίσθητη τεχνολογία, όπως ανέφερε και άρθρο των Financial Times.

 Ενώ είχε δοθεί η εντύπωση ότι η διαμάχη λόγω της άρνησης της Εταιρίας Rolls-Royce να προσφέρει πρόσβαση της τουρκικής εταιρίας που θα αναλάμβανε την συμπαραγωγή των κινητήρων σε εξειδικευμένη τεχνολογία είχαν ξεπερασθεί, τα προβλήματα παρουσιάσθηκαν και πάλι και πάλι και πλέον θα κληθούν σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο οι δυο χώρες να ξεπεράσουν τα εμπόδια. 

Για την Βρετανία που θέλει να ανεβάσει το ύψος των εμπορικών ανταλλαγών με την Τουρκία και με το TF-X θα βρει την ευκαιρία να διατηρήσει ζωντανή την δική της πολεμική αεροπορική βιομηχανία, καθώς το πρόγραμμα των TYPHOON οδηγείται στο τέλος του στα μέσα της επόμενης δεκαετίας, η σημασία του προγράμματος είναι μεγάλη Η ίδια η κ.Μέι τον Ιανουάριο του 2017 είχε αναφερθεί με θερμά λόγια για την σημασία του project αυτού για την εμβάθυνση των βρετανοτουρκικων σχέσεων, την δημιουργία θέσεων εργασίας και στις δυο χώρας και στην ευημερία των δυο χωρών.

 Οι Τούρκοι όμως ήθελαν μεταφορά ευαίσθητης τεχνολογίας από την Rolls-Royce στην TR Motor, μια εταιρία που ελέγχεται κατά 55% από ΒΜC.Η βρετανική εταιρία για λόγους ασφαλείας αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημά των Τούρκων και έτσι τώρα θα πρέπει τις επόμενες ημέρες όταν συναντηθούν οι Υπουργοί Άμυνας των δυο χώρων να βρουν λύση σε ένα πρόβλημα που μπορεί να υπονομεύσει και πάντως να καθυστερήσει το φιλόδοξο αυτό σχέδιο.

 Σύμφωνα με τους FT, η Rolls-Royce δεν θέλει ένας μελλοντικός, πιθανός ανταγωνιστής της να αποκτήσει όχι μόνο πρόσβαση αλλά και τα «δικαιώματα» μιας τεχνολογίας την οποία θα μπορούσε κατόπιν να χρησιμοποιήσει εκτός του συγκεκριμένου προγράμματος. 

Εάν δεν βρεθεί λύση θα τεθεί σε κίνδυνο το πρόγραμμα βάσει του οποίου η εταιρία BAE Systems, που πέρυσι υπέγραψε συμβόλαιο 100 εκ (βρετανικών) λιρών με την τουρκική ΤΑΙ, για την κατασκευή του TF-X και έχει ήδη 200 μηχανικούς να δουλεύουν στο πρόγραμμα.

 Η βρετανική εταιρία πιστεύει ότι θα βρεθεί λύση και αμέσως μετά τις εκλογές θα στείλει αντιπροσωπεία της στην Άγκυρα για συνομιλίες.

 Όταν ο κ. Ερντογάν πριν ένα μήνα είχε επισκεφθεί το Λονδίνο είχε υπάρξει προσύμφωνο μεταξύ των δυο πλευρών και υπήρχε χρονοδιάγραμμα για την τελική συμφωνία μέχρι τις 31 Ιουλίου.

 Όμως αμέσως μετά υπαναχώρησε η τουρκική πλευρά που επέμεινε να έχει τον έλεγχο του προγράμματος των κινητήρων η TR MOTOR της οποίας η θυγατρική BMC παράγει Vans, λεωφορεία και στρατιωτικά οχήματα. Η εταιρία ελέγχεται κατά 49,9% από το Υπουργείο Άμυνας του Κατάρ, ενώ το 25% ανήκει στον Ethem Sancak, στενό φίλο του Ταγιπ Ερντογάν. 

Ο γενικός διευθυντής της ''BMC Power'' Osman Dur δήλωσε ότι τα δικαιώματα της τεχνολογίας θα πρέπει να μείνουν στην Τουρκία και θα ανήκουν στην SMM (την Υποδιεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών) και ότι η συμμετοχή του Κατάρ στην εταιρία είναι θετικό γεγονός ότι θα υπάρχει η προοπτική πώλησης μαχητικών και στο Κατάρ. Πρόσθεσε τέλος ότι «το σημαντικό για εμάς είναι ότι θέλουμε το πρόγραμμα να είναι δικό μας. Επιδιώκουμε να γίνουμε ανεξάρτητοι παραγωγοί αμυντικού υλικού. Δεν θέλουμε να μας μπαίνουν περιορισμοί από ξένους..». 

Για την Βρετανία είναι σημαντικό να μείνει στο παιγνίδι των εξελιγμένων αμυντικών εξοπλισμών. Η Γαλλία και η Γερμανία ανακοίνωσαν την ανάπτυξη νέου μαχητικού και υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και η Βρετανία. Μετά το Brexit, όμως μάλλον είναι δύσκολο. 

Και αυτό είναι το ιδανικό περιβάλλον για την Τουρκία και τον Ταγιπ Ερντογάν να κορυφώσουν τους εκβιασμούς τους, ώστε να κερδίσουν την πρόσβαση σε υψηλή και ευαίσθητη τεχνολογία…

 Νίκος Μελέτης 


20/6/2018


 2.
Ποιο F-35; Το παρασκήνιο της συνεργασίας Βρετανίας-Τουρκίας
 για το “εθνικό” μαχητικό TF-X.

Είναι θλιβερή η διαπίστωση της υποκρισίας των “πολτισμένων της Δύσης” σ΄ ότι έχει να κάνει με την Τουρκία. Η βοήθεια που είναι πρόθυμη η Βρετανία να δώσει στην Τουρκία για την κατασκευή μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο απ΄ ότι φανταζόμαστε και γίνεται προσπάθεια για την επίλυση προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις που έχει αναπτύξει η Τουρκία με χώρες του Κόλπου. Το παρασκήνιο που αποκαλύπτουν οι Finanncial Times έχει εξαιρερικό ενδιαφέρον και μας οδηγεί στη δεύτερη θλιβερή διαπίστωση που είναι πως όσο εμείς εγκλωβιζόμαστε στην κομματική μας εσωστρέφεια, “απέναντι” δουλεύουν σε βάθος χρόνου…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT το μέγα πρόβλημα για τη συνεργασία Βρετανίας-Τουρκίας στην ανάπτυξη του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς TF-X, είναι η επιθυμία της Άγκυρας να μεταφερθεί τεχνολογία από την Rolls-Royce. Τεχνολογία που χαρακτηρίζεται ευαίσθητη από τους Βρετανούς.

Η Rolls-Royce, συνεργάζεται με την τουρκική Kale και αναμένεται να υποβάλει προσφορά για το συμβόλαιο ανάπτυξης του κινητήρα για το TF-X, του πρώτου “εθνικού” πολεμικού αεροσκάφους της Τουρκίας. Υπάρχει όμως πρόβλημα σχετικά με το ρόλο μιας εταιρείας με στενούς δεσμούς με το Κατάρ και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το πρόγραμμα του TF-X, αποτελεί προτεραιότητα για τον Πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος θέλει να οικοδομήσει μια εθνική αμυντική βιομηχανία για να ικανοποιήσει το εθνικιστικό του ακροατήριο και να μειώσει την εξοπλιστική εξάρτηση της Τουρκίας από ξένους . Είναι επίσης σημαντικό για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θέλει να αναπτύξει τις εμπορικές σχέσεις του με την Τουρκία και θεωρεί αυτή την εταιρική σχέση ως βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση της ικανότητας της Βρετανίας να αναπτύξει στρατιωτικά αεροσκάφη, δεδομένης της έλλειψης σχετικών προγραμμάτων .

Η μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία όμως εγείρει ανησυχίες. Σε μια επίσκεψη στην Άγκυρα, τον Ιανουάριο του 2017, η Τερέζα Μέι, είχε πει ότι η εταιρική σχέση για την κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών σηματοδοτεί «την έναρξη μιας νέας και βαθύτερης εμπορικής σχέσης με την Τουρκία και θα μπορούσε να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας για δεκαετίες σε Βρετανία και Τουρκία”.

Οι Τούρκοι ζήτησαν από την Rolls-Royce να μοιραστούν ευαίσθητη τεχνολογία με την TR Motor, εταιρεία που ελέγχεται κατά 55% από θυγατρική της BMC, κατασκευαστή αμυντικών εξοπλισμών, στους κύριους μετόχους της οποίας περιλαμβάνεται το υπουργείο Άμυνας του Κατάρ και ένας επιχειρηματίας γνωστός για τις σχέσεις του με τον Τούρκο πρόεδρο. Και οι δύο πλευρές πάντως, προσπαθούν να βρουν λύση. Οι υπουργοί Άμυνας Βρετανίας και Τουρκίας θα συζητήσουν το θέμα αυτή την εβδομάδα, μετά από τη σύντομη συνάντηση που ήδη είχαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο Γκάβιν Ουίλιαμσον, υπουργός Άμυνας της Βρετανίας και ο Τούρκος ομόλογός του, Νουρεττίν Κανέκλι, θέλουν πάση θυσία να ξεπεράσουν τα προβλήματα. Το Λονδίνο ξέρει πως αν αυτό δεν γίνει θα τεθεί υπό αμφισβήτηση ο ρόλος της BAE Systems, η οποία πέρυσι υπέγραψε σύμβαση ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών με την Turkish Aerospace Industries για να βοηθήσει στον σχεδιασμό του αεροσκάφους. Περίπου 200 μηχανικοί της BAE συνεργάζονται με την TAI στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία. Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε: “Το γεγονός ότι το θέμα συζητήθηκε μεταξύ των δύο υπουργών δείχνει πόσο σοβαρά είναι. Και οι δύο πλευρές παραμένουν αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης”.

Το συμπέρασμα που μας αφορά είναι πως δεν πρέπει να επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στο F-35 ,αλλά να αντιμετωπίσουμε το πρόγραμμα του εξοπλισμού της Τουρκίας συνολικά και να αποφασίσουμε με ποιο τρόπο μπορούμε να διατηρήσουμε την ισορροπία. Προφανώς δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μπούμε με μια ξέφρενη και καταστροφική κούρσα εξοπλισμών. Πρέπει όμως να βρούμε τις απαντήσεις στις προκλήσεις που έρχονται…

Από Π. Καρβουνόπουλος - 16/06/2018 



 3.
Η Βρετανία φοβάται να μεταφέρει 
όση τεχνολογία θέλει η Τουρκία για το TF-X. 

Η βρετανική και η τουρκική κυβέρνηση προσπαθούν να διασώσουν τη συνεργασία τους στο πρόγραμμα ανάπτυξης του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς TF-X, αποκαλύπτουν οι «Financial Times».

Σύμφωνα με τη γνωστή οικονομική εφημερίδα, έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με την εμπλοκή της εταιρείας BMC στο έργο ανάπτυξης του κινητήρα του αεροσκάφους, έργο στο οποίο συμμετέχει η βρετανική Rolls-Royce σε συνεργασία με την τουρκική εταιρεία Kale. Το θέμα ήταν στην ατζέντα των υπουργών άμυνας Βρετανίας και Τουρκίας στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ.

Όσο σημαντικό κι αν είναι για τη Βρετανία να διατηρηθεί η ικανότητα ανεξάρτητης ανάπτυξης και κατασκευής επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών μετά το πέρας της παραγωγής του EF-2000 Typhoon την επόμενη δεκαετία, η βρετανική πλευρά δεν θέλει να προχωρήσει στη μεταφορά ευαίσθητης τεχνολογίας στον τομέα των κινητήρων, τεχνολογία που θα μπορούσε να καταλήξει στο Κατάρ μέσω της συμμετοχής του στη μετοχική σύνθεση της BMC. Η τουρκική πλευρά έχει ζητήσει από την Rolls-Royce να μοιρασθεί ευαίσθητη τεχνολογία με την τουρκική εταιρεία TR Motor, που ελέγχεται κατά 55% από την BMC.

Από την πλευρά της, η Τουρκία ανησυχεί μήπως οι Βρετανοί δεν επιτρέψουν στο μέλλον την εξαγωγή του κινητήρα που θα διαθέτει το TF-X σε τρίτες χώρες, υποσκάπτοντας την εξαγωγική προώθηση του τύπου. Το κόστος ανάπτυξης του TF-X εκτιμάται ότι θα φτάσει τα $30 δις και η εμπλοκή της καταριανών συμφερόντων BMC θα μπορούσε να οδηγήσει στη μελλοντική πώληση του μαχητικού στο Κατάρ.

Εφόσον δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες, η Rolls-Royce θα τεθεί εκτός του προγράμματος. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες και για τη συμμετοχή της BAE Systems, που το 2017 υπέγραψε σύμβαση ύψους £100 εκατ. για να πάρει μέρος στο έργο ανάπτυξης του TF-X. Ήδη στη Βρετανία και την Τουρκία έχουν εμπλακεί στο έργο 200 μηχανικοί της BAE Systems, που εργάζονται μαζί με Τούρκους συναδέλφους τους. Αντιπροσωπεία της Rolls-Royce θα βρεθεί για συνομιλίες στην Άγκυρα στις 24 Ιουνίου.

Το καλοκαίρι του 2017 η βρετανική κυβέρνηση προχώρησε στην έγκριση του πακέτου τεχνολογίας που θα μπορούσε το Λονδίνο να εξάγει στην Τουρκία στο πλαίσιο του TF-X. Αν και στο αρχείο pdf που δόθηκε στη δημοσιότητα τα περισσότερα στοιχεία παρέμειναν απόρρητα, υπήρξε σαφής αναφορά να μην εξαχθεί στην Τουρκία ολόκληρο αεροσκάφος κατασκευασμένο στη Μεγάλη Βρετανία.

Από Ομάδα Σύνταξης - Ιούνιος 15, 2018 


F-35 Αμερικανικό μαχητικό F-35 | AP Photo/Rick Bowmer.

4.
«Παιχνίδια» για τους εξοπλισμούς της Τουρκίας. 

Σε ένα περίεργο «γαϊτανάκι» κινούνται Ουάσιγκτον και Μόσχα σχετικά με τα εξοπλιστικά συστήματα που θέλει να αγοράσει η Τουρκία, καθώς ενδιαφέρεται τόσο για τα υπερσύγχρονα αμερικανικά μαχητικά F35 όσο και για τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400.

Χθες, Δευτέρα, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε τον αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 716 δισεκ. δολαρίων, στον οποίο περιλαμβάνεται μια τροπολογία που απαγορεύει την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία.

Για ατυχή και αντίθετη με το πνεύμα στρατηγικής σύμπραξης απόφαση έκανε λόγο σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, καθώς στις επιδιώξεις της Τουρκίας είναι η αγορά περίπου 100 τέτοιων μαχητικών, που είναι σχεδόν αόρατα για τα ραντάρ.

Ο Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, πως η Τουρκία διαθέτει εναλλακτικές και πως το νομοσχέδιο δεν θα καταστήσει ευάλωτη την Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε, άλλωστε, ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, παρά την κίνηση της Γερουσίας των ΗΠΑ. «Το να προκαλεί τεχνητές κρίσεις είναι το στυλ της Δύσης... Τι νόμους θα εφαρμόσετε (οι Ηνωμένες Πολιτείες) προκειμένου να επιβάλετε κυρώσεις για την αγορά των S-400; Είναι μια λανθασμένη προσέγγιση, θα οδηγήσει σε κρίση. Έχουμε αγοράσει τους S-400 και ας σταματήσουμε να μιλάμε γι΄αυτό», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο NTV.

Ωστόσο, απ' την πλευρά της Μόσχας αρνούνται προς το παρόν να επιβεβαιώσουν τις εναλλακτικές που επικαλείται η Άγκυρα. 

Είναι πρόωρο να πει κανείς ότι η Μόσχα θα πουλήσει στην Τουρκία ρωσικά μαχητικά SU-57 που θα αντικαταστήσουν τα F-35, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της κρατικής Δούμας, Γιούρι Σβίτκιν. 

«Προτού γίνουν οι οποιεσδήποτε συμφωνίες που αφορούν πωλήσεις εξοπλισμών, όλα ελέγχονται, λαμβάνεται επίσης υπ όψιν και ο πολιτικός προσανατολισμός της μιας ή της άλλης χώρας, όπως και η στάση που τηρεί έναντι της χώρας μας… Η προσωπική μου άποψη είναι η ακόλουθη: θα έλεγα ότι προς το παρόν είναι πρόωρο να μιλάει κανείς για το ενδεχόμενο πώλησης των αεροσκαφών SU-57 σε αντικατάσταση των F-35» δήλωσε ο Σβίτκιν.

Η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στην αμερικανική Γερουσία θα πρέπει τώρα να εναρμονιστεί με το κείμενο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί και το νομοθέτημα να κυρωθεί πριν τελειώσει το καλοκαίρι.

Το κείμενο της Γερουσίας προβλέπει το πάγωμα της μεταφοράς τεχνολογίας, τεχνογνωσίας και αεροσκαφών έως ότου το αμερικανικό Πεντάγωνο καταρτίσει σχεδιασμούς προκειμένου η Άγκυρα να εκδιωχθεί από το πρόγραμμα.

Συντάκτης: efsyn.gr


19/6/2018 


5.
Τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση των Τουρκικών F-35: 
Προειδοποίηση ή αφορμή; 

Η Αμερικανική Γερουσία αποφάσισε, σε νόμο που αφορά τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου, να περάσει τροπολογία που δυνητικά μπλοκάρει προσωρινά την εξαγωγή της τεχνολογίας του μαχητικού F-35 στην Τουρκία, μέχρι να υποβληθεί εντός 60 ημερών έκθεση προς ενημέρωση του Σώματος για το επίπεδο των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας.

Επειδή ο νόμος αφορά τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου, είναι απίθανο να μην τον υπογράψει ο Αμερικανός Πρόεδρος. 
Το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί πέρασε αυτή η τροπολογία, την ώρα που ο πρόεδρος Τράμπ έχει δώσει εντολή σε όλες τις πρεσβείες του «πουλήστε Αμερικανικά όπλα παντού».

Προειδοποίηση;

Η Τουρκία σε μεγάλο βαθμό έχει αυτονομηθεί. Ήδη, πολύ πριν το 2016, η σχέση της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ήταν προβληματική. Επίσης, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν το καλοκαίρι του 2016, η Ρωσία έσπευσε να εκμεταλλευτεί την ρήξη της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, αγκαλιάζοντας τον Ερντογάν και σφραγίζοντας τη σχέση τους με συμφωνίες αμοιβαίων γεω-στρατηγικών διευκολύνσεων γύρω από τον Turkish Stream και τους S-400. Το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη και η ρωσική αντιαεροπορική-αντιβαλλιστική ομπρέλα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αποτελούν κόκκινο πανί για την Ουάσιγκτον. 

Ακόμη πιο δύσκολη αλλά και σύνθετη είναι η κατάσταση στις Αμερικανο-Τουρκικές σχέσεις σε ότι αφορά το Κουρδικό και το βόρειο τμήμα της Συρίας. Στην πρόσφατη συνάντηση Πομπέο-Τσαβούσογλου, οι Αμερικανοί έκαναν μια κίνηση καλής θέλησης προς την Τουρκία, συμφωνώντας μαζί της σε ένα σχέδιο κοινού ελέγχου της Manbij και παράλληλης αποχώρησης των Κούρδων από την περιοχή. Αυτή η ενέργεια ήταν μια Αμερικανική υποχώρηση προς την Τουρκία προκειμένου να της δείξουν ότι η επιστροφή στη Δυτική σφαίρα επιρροής θα της φέρει γεωπολιτικά κέρδη. 

Λίγες μέρες πριν τις διπλές τουρκικές εκλογές, η Άγκυρα δείχνει να μην καταλαβαίνει από κινήσεις καλής θέλησης. 
Οπότε, η απόφαση της Αμερικανικής Γερουσίας δίνει ένα παράθυρο ευκαιρίας 60 ημερών στην Τουρκία, χωρίς το άγχος των εκλογών, να ξανασκεφτεί τη στάση της σε ότι αφορά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. 

Αφορμή;

Υπάρχει όμως και μία άλλη ανάγνωση της κατάστασης. 

Ένα μπλοκάρισμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία θα βόλευε πολύ ευρύτερους γεω-στρατηγικούς ανασχεδιασμούς και ανατροπή της μεταπολεμικής/μετα-ψυχροπολεμικής παγκόσμιας τάξης, με σκοπό την αναζήτηση μιας νέας ισορροπίας μέσα από μία υβριδική διπολική μοιρασιά μεταξύ ΗΠΑ – Ρωσίας.

Για τον πρόεδρο Τράμπ, το ΝΑΤΟ έχει αξία ως μηχανισμός διάλυσης της Ευρω-Ατλαντικής γεω-στρατηγικής συνεννόησης, άρα ένα μπλοκάρισμα των F-35 προς την Τουρκία ενδεχομένως να την οδηγούσε ακόμη και σε επίσημη ρήξη των σχέσεών της με τη Συμμαχία, κάτι το οποίο θα ήταν βούτυρο στο ψωμί του Κρεμλίνου, ενώ παράλληλα θα ικανοποιούσε τη στρατηγική Τράμπ χωρίς να τον φορτώνει με την ευθύνη της εξέλιξης!

Στους φόβους ότι τότε η Τουρκία θα περάσει en bloc στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας, η απάντηση βρίσκεται στο Λονδίνο. Brexit και πραξικόπημα έφεραν πιο κοντά το Λονδίνο με την Άγκυρα. Το Λονδίνο ανησυχεί για τη Γαλλική υπέρ-εξάπλωση στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Ινδικό Ωκεανό, και ακουμπά πλέον στρατηγικά στην Τουρκία, όπως κάνει η Γαλλία με την Αίγυπτο. Στα σχέδιά τους είναι η ανάπτυξη από κοινού ενός μαχητικού 5ης γενιάς, και μην θεωρηθεί απίθανο να μπει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα και η Ινδία. 

Ανατέλλει μια νέα Παγκόσμια Αρχιτεκτονική…

Οι εξελίξεις που θα έχουμε με την Τουρκία, θα είναι μόνο μέρος μιας ευρύτερης νέας τάξης πραγμάτων που φαίνεται πλέον ότι παίρνει σάρκα και οστά. 

Αυτή η νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική δεν θα έχει χώρο για όλους, παρά μόνο για όσους είναι ικανοί και «παίκτες». Η Τουρκία, θα έχει πιθανότατα ρόλο…

  Βασίλης Κοψαχείλης,
Διεθνολόγος

https://www.liberal.gr/arthro/209637/amyna--diplomatia/2018/ti-krubetai-piso-apo-tin-upothesi-ton-tourkikon-F-35-proeidopoiisi-i-aformi.html


 22 Ιουνίου 2018  

 File Photo: A handout frame grab from video footage released by the Russian shows S-400 air defence missile systems EPA, RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE

 6.
Γιατί η Άγκυρα θέλει τους S-400:
Βρετανός αναλυτής εξηγεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας. 

Η αγορά των S-400 από την Τουρκία θα είναι το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της πολεμικής της αεροπορίας για την περίοδο 2018-2027, αφού όπως επισημαίνει ο αναλυτής της βρετανικής εταιρείας IHS Jane’s Άντριου Γκέλερ, ο ρωσικός όμιλος “Almaz-Antei” θα καλύψει με τις πωλήσεις αυτές το 13,3% της τουρκικής αγοράς εξοπλισμών.

 Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε μέσω της εισήγησης του στην διεθνή έκθεση οπλικών συστημάτων Eurosatory 2018 ο ερευνητής του αναλυτικού κέντρου IHS Jane’s Άντριου Γκέλερ η οποία είχε ως θέμα την ανάλυση της τουρκικής αγοράς εξοπλισμών και στρατιωτικής τεχνολογίας.«Η προμήθεια των συστημάτων S-400 συνιστά βασική απαίτηση της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, η οποία θα διαθέσει 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά εξοπλισμών και στρατιωτικής τεχνολογίας την περίοδο 2018-2027» ανέφερε ο Γκέλερ. 

Σύμφωνα με τον Βρετανό αναλυτή ο ρωσικός όμιλος «Almaz-Antei» (κατασκευάζει τους S-400) θα καλύψει το 13,3% της τουρκικής αγοράς εξοπλισμών, και θα αποτελέσει για την αναφερθείσα περίοδο τον μοναδικό ξένο μεγάλο παίκτη στην αγορά εξοπλισμών της Τουρκίας δεδομένης της συμφωνίας για την πώληση των S-400.

 Ο Γκέλερ, υπογράμμισε ότι οι S-400 υπερτερούν ως προς τις δυνατότητες που έχουν τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και αμερικανικά συστήματα, αλλά και σε μια σειρά παραμέτρους. «Τα ραντάρ των S-400 έχουν την δυνατότητα να εντοπίζουν έγκαιρα στόχους σε μικρό ύψος, με αποτέλεσμα να πραγματοποιείται ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά η αναχαίτιση τους. Επιπλέον οι S-400 διαθέτουν ευρεία ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε ο Γκέλερ. «Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, τα αμερικανικά συστήματα Patriot δεν μπορούν να διασφαλίσουν αποτελεσματικά τα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία και το Ιράν, που εκτείνονται σε μήκος 900 χιλιομέτρων». 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 12 Σεπτεμβρίου του 2017 είχε ανακοινώσει ότι η Άγκυρα υπέγραψε με τη Μόσχα συμφωνία για την αγορά των S-400 καταβάλλοντας τη συμφωνηθείσα προκαταβολή. Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ είχε δηλώσει από την πλευρά του ότι η αποστολή των S-400 στην Τουρκία θα αρχίσει τον Μάρτιο του 2020. 

Τα συστήματα S-400 προορίζονται για να πλήττουν στόχους κάθε είδους επιθετικού αεροπορικού και διαστημικού πολεμικού μέσου. Μπορούν να πλήξουν αεροδυναμικούς στόχους μέχρι την απόσταση των 400 χιλιομέτρων (αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ) καθώς και σε απόσταση έως 60 χιλιομέτρων βαλλιστικούς στόχους, που πετούν με ταχύτητα 4,8 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, σε ύψη που αρχίζουν από τα μερικές δεκάδες μέτρα και φθάνουν τα δεκάδες χιλιόμετρα. 

 ΑΠΕ-ΜΠΕ ,TASS Παρίσι, Γαλλία

 https://hellasjournal.com/2018/06/giati-i-agkyra-theli-tous-s-400-vretanos-analytis-exigi-to-megalytero-exoplistiko-programma-tis-tourkias/

 JUNE 13, 2018 




Eurosatory 2018 FNSS from Turkey launches Anti-Tank variant 
of its PARS 4x4 armoured vehicle

 7.
PARS: Το νέο αντιαρματικό όχημα (ATV) των Τούρκων 
αποκαλύπτεται (ΒΙΝΤΕΟ).

Η τουρκική FNSS Savunma Sistemleri αποκάλυψε ένα από τα δύο πρωτότυπα του νέου της αντιαρματικού οχήματος (Anti-Tank Vehicle – ATV) PARS 4×4 στην Eurosatory 2018 στο Παρίσι. Το όχημα αναπτύσσεται από την FNSS για τις ανάγκες των τουρκικών δυνάμεων. Τα δύο πρωτότυπα που κατασκευάστηκαν θα χρησιμοποιηθούν για εκτεταμένες δοκιμές.

Το τουρκικό πρόγραμμα ATV προβλέπει την παράδοση 76 τροχοφόρων οχημάτων PARS ATV 4×4. Οι πρώτες παραδόσεις είναι προγραμματισμένες για το 2019 και το σύνολο των οχημάτων αναμένεται να παραδοθεί το 2021. Έχει πάντως ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από το εξωτερικό για το όχημα.

Το PARS 4×4 ATV σχεδιάστηκε με γνώμονα την ταχύτητα και την ευελιξία σε κάθε έδαφος, ενώ διαθέτει αρκετή ισχύ πυρός για να καταστρέφει εχθρικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα από μεγάλη απόσταση, όντας ικανό να αλλάζει ταχέως θέση μετά την πρώτη βολή. Το όχημα είναι αμφίβιο.

Ο κινητήρας είναι τοποθετημένος στο οπίσθιο τμήμα του οχήματος. Το σύστημα ψύξης και η εξάτμιση είαι τοποθετημένα στο άνω τμήμα του ώστε το όχημα να καθίσταται αμφίβιο χωρίς καμία προετοιμασία.

Το PARS διαθέτει σύστημα στρέψης σχεδιασμένο να δίνει στο όχημα μικρή ακτίνα στροφής. Επίσης διαθέτει ικανοποιητική αντιβαλλιστική και αντιναρκική προστασία. Ο οδηγός διαθέτει άριστη παρατήρηση εμπρός, αλλά και πίσω χάρη σε ειδική κάμερα.


Το όχημα διαθέτει αυξημένη επιβιωσιμότητα και διαθέτει θωράκιση από ειδικά ελαφρά υλικά που κρατούν το βάρος χαμηλά. Επίσης η τοποθέτηση του κινητήρα στο οπίσθιο τμήμα μειώνει το θερμικό του ίχνος.


Είναι οπλισμένο με μη επανδρωμένο, τηλεκατευθυνόμενο πύργο επίσης σχεδίασης της FNSS. Ο πύργος είναι οπλισμένος με δύο αντιαρματικούς πυραύλους και ένα πολυβόλο των 7,62 mm. Ο πύργος έχει εκτελέσει με επιτυχία βλητικές δοκιμές.


Η ανάπτυξη του οχήματος γίνεται στο πλαίσιο του τουρκικού προγράμματος Αντιαρματικού Οχήματος που προκήρυξε το υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας. Στο πρόγραμμα που προβλέπει την παράδοση 260 οχημάτων εντάσσεται και το ερπυστριοφόρο KAPLAN-ATV και το τροχοφόρο PARS 4×4.

Η προκήρυξη εκδόθηκε στις 27 Ιουνίου 2016 και το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου 2016. Η FNSS κινούμενη ταχύτατα κατασκεύασε ήδη και το πρώτο πρωτότυπο του KAPLAN και παρουσίασε τον Remote Controlled Anti-Tank Turret (RCAT) που αποτελεί την καρδιά του συστήματος και όλα αυτά σε διάστημα λίγων μηνών.

http://www.defence-point.gr/news/pars-to-neo-antiarmatiko
-ochima-atv-ton-tourkon-apokalyptete-vid

15/06/2018 



8.
Το Αζερμπαϊτζάν πρώτος εξαγωγικός πελάτης του τουρκικού SOM. 

Το Αζερμπαϊτζάν είναι ο πρώτος εξαγωγικός χρήστης του τουρκικού όπλου μακρού πλήγματος SOM, με το Μπακού να παρουσιάζει το όπλο σε πρόβα της στρατιωτικής παρέλασης για τα 100 έτη από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας το 1918. Η παρέλαση διεξάγεται στις 26 Ιουνίου 2018.

Το πως ωστόσο μπορεί να αξιοποιήσει το όπλο παραμένει μυστήριο. Διότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης του SOM σε κάποιο τύπο των αεροσκαφών που η Αζερική Αεροπορία έχει σε υπηρεσία. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του «FlightGlobal» για το 2018, το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί σε ενεργή χρήση πέντε MiG-21, 13 MiG-29 και 11 Su-25.

Το SOM έχει αναπτυχθεί στις εκδόσεις A/B1/B2 και εμφανίζει εμβέλεια μεγαλύτερη των 250km. Εκτός από το Αζερμπαϊτζάν, το όπλο βρίσκεται σε υπηρεσία με την Τουρκική Αεροπορία και αξιοποιείται στα μαχητικά αεροσκάφη F-4E 2020 και F-16. Για τη μεταφορά στις αποθήκες οπλισμού του F-35, αναπτύσσεται το SOM-J, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Από Ομάδα Σύνταξης - Ιούνιος 26, 2018 


https://www.ptisidiastima.com/azerbaijan-first-export-customer-for-som/



9.
Η Τουρκία παρέλαβε το έκτο A400M. 

Στις 21 Ιουνίου 2018 παρελήφθη από την Τουρκική Αεροπορία ένα μεταφορικό αεροσκάφος A400M. Πρόκειται για το έκτο A400M που αποκτά η Τουρκία από 10 συνολικά. Προσεχώς αναμένεται η παραλαβή ενός ακόμη αεροσκάφους. Το 2019 θα αφιχθούν στην Τουρκία άλλα δύο A400M και το πρόγραμμα παραλαβών θα ολοκληρωθεί το 2020. Τα A400M επιχειρούν από την 222 Filo, με έδρα την αεροπορική βάση Καισάρειας.

  Ομάδα Σύνταξης 


https://www.ptisidiastima.com/turkey-receives-sixth-a400m/

22/6/2018



10.
Παραδόθηκαν τα πρώτα τρία ελαφρά εκπαιδευτικά ''Hürkuş B''
 στην τουρκική Αεροπορία.

Η τουρκική εταιρεία ΤΑΙ (Turkish Aerospace Industries / TUSAŞ) πραγματοποίησε επίσημη παρουσίαση των τριών πρώτων ελαφρών εκπαιδευτικών αεροσκαφών τύπου Hürkuş B τα οποία κατασκεύασε για λογαριασμό της τουρκικής Αεροπορίας.

Από Nikodimos Pavlidis 

https://www.ptisidiastima.com/three-first-hurkus-trainers-delivered/

20/6/2018


11.
Φωτογραφίες: Νέο «στρατηγικό» (?) UAV Akinci από την Τουρκία.

Φωτογραφίες από ένα πρόπλασμα σε προχωρημένο στάδιο συναρμολόγησης άγνωστων λοιπών στοιχείων διέρευσαν στο διαδίκτυο. Το πρόπλασμα υποτίθεται ότι είναι ένα «στρατηγικής» κατηγορίας μη επανδρωμένο όχημα με την ονομασία Akinci το οποίο θα μπορεί να φέρει και ευρεία γκάμα οπλισμού. 

Δεν είναι γνωστό πότε ξεκίνησε η ανάπτυξή του, ούτε πρόκειται να ολοκληρωθεί ή αν γενικώς υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Δεν υπάρχουν επίσης ούτε στοιχεία αν πρόκειται για πρόγραμμα επίδειξης τεχνολογίας ή αν υπάρχει συγκεκριμένη επιχειρησιακή απαίτηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που θα μπορούσε να μετουσιωθεί σε παραγγελία αριθμού αεροχημάτων του τύπου στο μέλλον.

Προς το παρόν, από τις φωτογραφίες εξάγεται ότι αναπτύσσεται από την εταιρεία Baykar Makina η οποία έχει αναπτύξει και κατασκευάσει και άλλα συστήματα UAV για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Το πρόπλασμα δείχνει να είναι απλά μία ολοκληρωμένη άτρακτος, χωρίς κάποια άλλη εργασία.

Σύμφωνα με τις υποτιθέμενες προδιαγραφές του όπως εξάγονται από τα στοιχεία στις φωτογραφίες και καλλιτεχνικές απεικονίσεις, το Akinci θα μπορεί να πετάξει στα 20.000 πόδια με μέγιστο επιχειρησιακό ύψος 40.000 πόδια. Η αυτονομία του θα φτάνει τις 24 ώρες και η εμβέλεια του τα 1.000 χλμ.

Το μέγιστο βάρος απογείωσης θα φτάνει τους πέντε τόνους, ενώ θα μπορεί να μεταφέρει εξωτερικά μεταφερόμενο φορτίο 900 κιλά και εσωτερικά μεταφερόμενο φορτίο 450 κιλά.

Σε καθαρά πρακτικό επίπεδο, το πρόβλημα μ’ αυτές τις προδιαγραφές είναι ότι όπως επίσης αναφέρεται, θα διαθέτει δυο κινητήρες turboprop τύπου PD-170 (εγχώριας ανάπτυξης για το UAV Anka). Κι είναι πρόβλημα διότι ο καθένας αποδίδει υπό απολύτως ιδανικές συνθήκες 170 ίππους, δηλαδή 340 συνδυαστικά.

Το κατά πόσο θα μπορέσει με δυο PD-170 να πετάξει στα 20.000 πόδια με 1350 κιλά φορτίο όχι για 24 ώρες αλλά για 24 λεπτά είναι κάτι που μένει να φανεί. Αν φυσικά καταφέρει πρώτα να απογειωθεί, για να το θέσουμε και ελαφρώς σκωπτικά.

Την λύση την δίνει μία από τις επόμενες φωτό. Πώς θα τα καταφέρει όλα αυτά; Μα είναι απλό: ο ίδιος κινητήρας με κάποιο μαγικό τρόπο, θα έχει πετύχει απόδοση ούτε λίγο ούτε πολύ, 550 ίππων… κάποια στιγμή στο μέλλον.




 @miguyan2000
 Akıncı ya bugün doyamadık. 2019 u 4 gözle bekliyoruz 😎
9:22 μ.μ. - 14 Ιουν 2018 

Κατά τα λοιπά, η αεροναυπηγική βιομηχανία της χώρας έστω κι υπό αυτές τις συνθήκες συνεχίζει να δουλεύει. Δεν πετυχαίνει τους στόχους της, δεν πιάνει τα χρονοδιαγράμματα, δεν αποδίδει τα επιθυμητά συστήματα κι ό,τι τελικά αποδίδει είναι υπερκοστολογημενό και ήδη τεχνολογικά απαξιωμένο, όπως έχουμε αναφερθεί αναλυτικά και στο παρελθόν εξάλλου.

Το μόνο πραγματικό κέρδος είναι η υπεραξία της «εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής», χρήσιμη ομολογουμένως σε ένα απολυταρχικό καθεστώς υπό τα πρόθυρα επίσημου εμπάργκο  αμυντικών συστημάτων.

Και τονίζουμε το «επίσημου», διότι άτυπο εμπάργκο υφίσταται ήδη σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του, διαμαρτυρήθηκε οτι οι ΗΠΑ δεν δέχονταν να τους πουλήσουν τα συστήματα που ήθελαν.

Υπό αυτό το πρίσμα, όλη της η δουλειά είναι ενδιαφέρουσα και άξια παρακολούθησης κι επαγρύπνησης, κι έπειτα μελέτης, αξιολόγησης και κατά περίπτωση λήψης κατάλληλων αντίμετρων. Μέχρι εκεί.

Από εκεί και πέρα, οι διθύραμβοι κι οι φουσκωμένες προδιαγραφές στα προπαγανδιστικά φυλλάδια των τουρκικών εταιρειών είναι χρήσιμα μόνο για εσωτερική κατανάλωση στην γείτονα.








Από Nikodimos Pavlidis - Ιούνιος 14, 2018 

https://www.ptisidiastima.com/uav-akinci/



12.
ΑΓΚΥΡΑ: Δημοσίευση βίντεο με το ελικοπτεροφόρο «Anadolu» 
και την Κύπρο να ...τουρκική - Έρχεται και ο SOM- J... 

Και τώρα που ο Ρ.Τ.Ερντογάν (ή όποιος και να κέρδιζε) είναι ο πρώτος υπερπρόεδρος με το νέο προεδρικό σύστημα με βάση το οποίο θα έχει εξουσίες επιπέδου αυτοκράτορα Πάλπατιν στον «Πόλεμο των Άστρων», η Τουρκία δημοσιεύει βίντεο στο οποίο διαφημίζουν το ελικοπτεροφόρο Anadolu και στο τέλος του δείχνουν την Κύπρο να είναι βαμμένη κόκκινη δηλαδή με τουρκικό χρώμα!

Ο συμβολισμός είναι σαφέστατος καθώς επιχειρούν να δείξουν στην ελληνική πλευρά ότι με το ελικοπτεροφόρο τους που θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο το 2023 και θα μπορούν να θέσουν σε ομηρία την Κύπρο

Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να αγοράσει 100 F-35Α τα οποία θα παραγγελθούν σταδιακά.Εκτός όμως από αυτά τα αεροσκάφη η Τουρκία πρόκειται να προχωρήσει  στην απόκτηση τουλάχιστον 12 αεροσκαφών F-35Β για το υπο ναυπήγηση ελαφρύ αεροπλανοφόρο TCG Anadolu (L408)

Τα F-35B θα επιχειρούν από το υπό ναυπήγηση πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Anadolu». Στόχος της Τουρκίας είναι η υπογραφή του σχετικού συμβολαίου το 2019 που σημαίνει ότι θα παραλάβει τα πρώτα F-35B το 2022-2023 όταν δηλαδή το «Anadolu» θα είναι πλήρως επιχειρησιακό.

Γίνεται κατανοητό ότι η Τουρκία θα αποκτήσει την δυνατότητα προβολής ισχύος σε όλη την ανατολική Μεσόγειο ενώ η Ελλάδα θα απουσιάζει καθώς δεν διαθέτει τέτοιες δυνατότητες και ούτε φρόντισε να τις αποκτήσει.

Τα άσχημα νέα όμως δεν σταματούν εδώ. Σε περίπου τρία χρόνια, θα είναι έτοιμος ο αναβαθμισμένος πύραυλος SOM-J o oποίος θα χρησιμοποιηθεί από τα τουρκικά stealth μαχητικά F-35. 

Η έκδοση λογισμικού 4.1 του στρατηγικού βλήματος που παράγεται στην Τουρκία, θα έχει ολοκληρωθεί το 2021 και αυτό είναι ένα ακόμα δείγμα των δυνατοτήτων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας

Ο πύραυλος Stand Off Missile-JSF ή SOM-J, μεταφέρει κεφαλή 310 λιβρών πάνω από 150 ναυτικά μίλια μακριά. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως ο πύραυλος SOM-J είναι επίσης χαμηλής παρατηρησιμότητας., δηλαδή θα είναι κι αυτό stealth όπως ακριβώς και η εναέρια πλατφόρμα που θα τον χρησιμοποιεί, ενώ διαθέτει νέα χαρακτηριστικά όπως η δυνατότητα να χτυπάει στόχους ευκαιρίας ή να αλλάζει την στόχευση του κατά την πτήση.

Το σύστημα χρησιμοποιεί ένα σύστημα απεικόνισης υπέρυθρων ακτίνων, αλλά και καθοδήγηση GPS, ενώ διαθέτει την δυνατότητα πλοήγησης χρησιμοποιώντας ψηφιακές εικόνες ή κάνοντας αντιστοίχιση του εδάφους και κινείται με υψηλή υποηχητική ταχύτητα.

Ο πύραυλος SOM-J μπορεί να εκτοξευθεί και από μαχητικά αεροσκάφη που ήδη υπηρετούν στην τουρκική πολεμική αεροπορία όπως το F-16 Fighting Falcon.

Όπως γίνεται αντιληπτό η Ελλάδα σε μερικά χρόνια θα αντιμετωπίσει απειλές για τις οποίες δεν έχει πράξει τίποτα αντίθετα το ελληνικό πολιτικό σύστημα και μέρος των εγχώριων ΜΜΕ ήθελαν να πιστεύουν ότι η Τουρκία θα «τιμωρηθεί» από τις ΗΠΑ, ότι η οικονομία της «καταρρέει» και άλλα τέτοια ωραία, για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να ακολουθήσει την ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών.

Δυστυχώς αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι πως οι Τούρκοι όχι μόνο εξοπλίζονται αλλά έχουν αναπτύξει και μια συνεχώς εξελισσόμενη αμυντική βιομηχανία η οποία συμβάλλει και στην οικονομία της. 





Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

http://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/ellinotoyrkika/695515_i-agkyra-dimosieyse-vinteo-me-elikopteroforo-anadolu-kai-tin

26/06/2018  



13.
Γερμανία: “Κλείδωσαν” HERON-TP,
 με ελληνικό ενδιαφέρον (vid.)

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας πέτυχε την έγκριση του κονδυλίου του προϋπολογισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής και των επιτροπών άμυνας, για το σχέδιο μίσθωσης πέντε UAV της IAI (Israeli Aerospace Industries), τύπου Heron-TP (Eitan), και των συστημάτων αισθητήρων τους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα UAV θα σταθμεύουν στο Ισραήλ υπό τη διαχείριση της στρατιωτικής πτέρυγας της Airbus, τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο. Τα UAV που έχουν πτητική αυτονομία 40 ωρών, αρχικά θα αναλάβουν αποστολές συλλογής πληροφοριών, όπως η αεροφωτογράφιση και η επιτήρηση σε περιοχές ανάπτυξης των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, είναι επίσης πιθανό να χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις σε στόχους εδάφους. Στο μέλλον, θα εξεταστεί το ζήτημα επέκτασης της μίσθωσης και αναθεώρησης του προϋπολογισμού, για την προσάρτηση στην πλατφόρμα και των συστημάτων φερόμενου οπλισμού τους.

Παρά την ήττα του περασμένου έτους στη Βουλή της Γερμανίας, το γερμανικό υπουργείο άμυνας δεν παραιτήθηκε από το σχέδιο καθώς τα συγκεκριμένα UAV παρέμεναν υψηλής προτεραιότητας για την κυβέρνηση Μέρκελ, αφού έχουν αξιολογηθεί ως η πλέον συμφέρουσα λύση, σύμφωνα με έκθεση. Παράλληλα οι Γερμανοί συνεχίζουν την ανάπτυξη ευρωπαϊκών λύσεων στον τομέα.

Πηγές του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, τόνισαν ότι τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροχήματα HERON, θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον μόνο για την υπεράσπιση των Γερμανών στρατιωτών που εκτίθενται σε κίνδυνο στο πλαίσιο της ανάπτυξής τους σε μέτωπα στο εξωτερικό (π.χ. Αφγανιστάν) και όχι ως μέσο στοχευμένων επιθέσεων «εξουδετέρωσης» τρομοκρατών η άλλων απειλών, αποστολές τις οποίες εκτελούν αξιοποιούμενα τα UAV του είδους από τον αμερικανικό Στρατό.

Ένας επιπλέον λόγος για την επιλογή του συγκεκριμένου μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τους Γερμανούς ήταν – κατά δήλωση – η προθυμία του Ισραήλ να επιτρέψει στη Γερμανία εκτεταμένη πρόσβαση στην τεχνολογία τους, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού UAV πολλαπλών ρόλων.

Αυτό το μέρος της συμφωνίας έχει ενδεχομένως και ελληνικό ενδιαφέρον, δεδομένης της επιλογής του συγκεκριμένου UAV και από την ελληνική πλευρά με τη μέθοδο της χρονομερισματικής μίσθωσης (leasing).

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπογραφή της σχετικής σύμβασης επίκειται, οπότε θα είχε ενδιαφέρον να διαπιστωθεί εάν θα εξασφαλιστούν σημαντικά ανταλλάγματα για την ελληνική πλευρά στον τομέα της τεχνολογίας.

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει αποδείξει ότι μπορεί να κατασκευάσει αξιόλογα UAV που θα καλύψουν τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων. Κατά συνέπεια, η πρόσβαση σε μέρος της τεχνολογίας ενός εκ των κορυφαίων UCAV (Unmanned Combat Aerial Vehicles), θα μπορούσε να αποβεί επωφελής για την προσπάθεια.

Τα οπλικά συστήματα αυτά έχουν τη δυνατότητα να κατασκευαστούν από ελληνικά χέρια, καθώς η χώρα διαθέτει πλειάδα εταιριών με αξιόλογη τεχνολογία σε διάφορους τομείς και υγιή εξωστρεφή προσανατολισμό. Έχει έρθει η ώρα συνένωσης των δυνάμεων της χώρας ώστε σύντομα να μπορούμε να βασιζόμαστε και σε ελληνικά τεχνολογικά επιτεύγματα για την άμυνά μας και όχι μόνο. 

http://www.defence-point.gr/news/
germania-klidosan-heron-tp-symfonia-me-elliniko-endiaferon-vid

15/06/2018 




14.
Χωρίς πυξίδα στη «ναυμαχία» της Ανατολικής Μεσογείου.

Για όσους γνωρίζουν την κατάσταση του Π.Ν., το 2020 είναι το annus horribilis για τις φρεγάτες. Τότε οι περισσότερες θα προσεγγίζουν τα 40 χρόνια. Αν και παραμένουν εξαιρετικά όπλα στο πεδίο της επιφανείας, θεωρούνται ξεπερασμένες στον ανθυποβρυχιακό και στον αντιαεροπορικό πόλεμο.

Πριν από λίγες ημέρες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης βρέθηκε για ακόμα μία φορά στην Κύπρο, προκειμένου να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Φρουράς στο νησί, ενώ οι τρεις υπουργοί Αμυνας, Ελλάδας, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας, συμφώνησαν να εμβαθύνουν τις σχέσεις των τριών χωρών. Η τριμερής συνεργασία έχει ως στόχο τη διασφάλιση των πολλαπλώς συνδεδεμένων συμφερόντων τους, στην ενέργεια και την παροχή ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αρρητος, πλην σαφής στόχος είναι η διαφύλαξη των εθνικών συμφερόντων των τριών χωρών έναντι της πλέον αναθεωρητικής δύναμης στη Λεκάνη, της Τουρκίας. Η Αγκυρα διαθέτει και εξακολουθεί να ναυπηγεί έναν πλήρη και υπερσύγχρονο στόλο επιφανείας. Η Αθήνα έχει ανοίξει τη «βεντάλια» της στρατιωτικής διπλωματίας και με την Αίγυπτο, αεροναυτικές δυνάμεις της οποίας θα συμμετάσχουν για ακόμα μία χρονιά σε άσκηση («Μέδουσα ’18») που θα περιλαμβάνει όλη τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Αφρική και την Κρήτη.

Στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει με το Ισραήλ και την Κύπρο για αυξημένη συνεργασία στην περιοχή, γι’ αυτό και η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) που είναι αποσπασμένη για τις ανάγκες της UNIFIL στα ανοιχτά του Λιβάνου θα πραγματοποιεί περιπολίες και στην κυπριακή ΑΟΖ. Το Π.Ν. έχει, βεβαίως, ήδη δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διεκπεραιώσει την αποστολή του. Ωστόσο, η Ελλάδα αντιμετωπίζει έναν ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια ευρύτερη περιοχή που άλλοτε είχε την απόλυτη ναυτική πρωτοκαθεδρία, σε όρους ισορροπίας δυνάμεων. Το βασικό ερώτημα που προκύπτει από τις ανελαστικές ανάγκες και την πίεση που ασκείται στο Π.Ν. είναι για πόσο καιρό θα μπορεί να βρίσκεται «στον αφρό» με τις σημερινές προϋποθέσεις.

Ο προβληματισμός στο ΓΕΕΘΑ αλλά και στο ΓΕΝ εντοπίζεται και στους δύο πυλώνες οι οποίοι στηρίζουν την προβολή ναυτικής ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο: τα πληρώματα και καθαυτές τις μονάδες. Κατ’ αρχάς το προσωπικό έχει μειωθεί αισθητά, ενώ την ίδια στιγμή έχει αυξηθεί και ο μέσος όρος ηλικίας όσων υπηρετούν στα πλοία. Οι μοναδικές εισροές που έχει σε μάχιμους αξιωματικούς το Π.Ν. προέρχονται από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, από την οποία αποφοιτούν ολοένα και λιγότεροι. Η επόμενη τάξη θα έχει μόλις 25 μάχιμους αξιωματικούς, αριθμός μειωμένος κατά 35% σε σύγκριση με την προηγούμενη. Η κατάσταση στη Σχολή Υπαξιωματικών δεν είναι πολύ καλύτερη. Αποτέλεσμα αυτής της αριθμητικής καχεξίας είναι η μείωση των επανδρώσεων στις κύριες μονάδες. Σε κάθε φρεγάτα πρέπει να υπάρχουν τρία αγήματα πυρκαγιάς και ένα άγημα ελικοπτέρου. Τα αγήματα πυρκαγιάς έχουν μειωθεί σε μόλις ένα, προκειμένου να εξοικονομηθεί πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό.

Η υψηλή ποιότητα των στελεχών του Π.Ν., παρά τη μείωση του αριθμού τους, δεν επαρκεί ώστε να καλύψει την πιο ουσιαστική αδυναμία, η οποία προέρχεται από την παλαιότητα των φρεγατών. Είναι κοινό μυστικό μεταξύ όσων γνωρίζουν την κατάσταση του Π.Ν. ότι το 2020 είναι το annus horribilis για τις φρεγάτες. Τότε οι περισσότερες θα προσεγγίζουν ή αγγίζουν τα 40 χρόνια. Οσες προσπάθειες βελτίωσης και αν κάνουν οι πεπειραμένοι μηχανικοί του Π.Ν. είναι αδύνατον να αναβαθμίσουν ορισμένες δυνατότητες, οι οποίες στο πέρασμα των χρόνων εκ των πραγμάτων είναι πια ξεπερασμένες. Στο σύγχρονο περιβάλλον ναυτικού πολέμου, οι φρεγάτες του Π.Ν. παραμένουν εξαιρετικά όπλα στο πεδίο της επιφανείας, είναι, ωστόσο, ξεπερασμένες στον ανθυποβρυχιακό (Α/Υ) και τον αντιαεροπορικό (Α/Α) πόλεμο. Σε αυτές τις δυνατότητες (Α/Υ και Α/Α) οι φρεγάτες του Π.Ν. βρίσκονται δύο τεχνολογικές γενιές πίσω από τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο της ναυπηγικής.

Σειρά λαθών στο πρόσφατο παρελθόν, όπως η απόσυρση και έπειτα ο (πανάκριβος ύψους 500 εκατ. ευρώ) εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion έχουν στερήσει από το Π.Ν. και τη δυνατότητα της παρακολούθησης της Ανατολικής Μεσογείου και διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου. Παρότι το πρώτο P-3 είναι έτοιμο, τα υπόλοιπα τρία, τα οποία θα έχουν ενσωματωμένες νέες αυξημένες τεχνολογικά δυνατότητες, θα είναι έτοιμα το 2022.

Οι αντιξοότητες

Προφανώς όλη αυτή η κατάσταση οφείλεται κυρίως στη δημοσιονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας, αλλά και σε πάγιες διαρθρωτικές αδυναμίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (όπως π.χ. το γεγονός ότι η δομή δυνάμεων εξακολουθεί να προβλέπει την ανάγκη για 13 φρεγάτες, ενώ είναι σαφές ότι ο αριθμός αυτός είναι υπερβολικός). Παρά τις ανεπανάληπτες τα τελευταία 40 χρόνια αντιξοότητες, η Ελλάδα έχει κατορθώσει να προχωρήσει στη ναυπήγηση των υποβρυχίων τύπου «Παπανικολής» (214) και των πυραυλακάτων τύπου «Ρουσσέν» (σχεδιασμός Vosper). Αν και τα υποβρύχια θεωρούνται κρίσιμης μαχητικότητας μονάδες, ο ρόλος τους είναι επικουρικός στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά ταχείς και ευκίνητες πυραυλακάτους, αποτελούν μια κάποια δύναμη εξισορρόπησης για το Αιγαίο, αλλά δεν μπορεί να εξυπηρετήσουν τον βασικό, ευρύτερο συμμαχικό σχεδιασμό, στον οποίο πρακτικά η Αθήνα φιλοδοξεί να συμμετάσχει τα επόμενα χρόνια, δηλαδή την προβολή ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, στον άξονα από την Ρόδο μέχρι τις ακτές του Ισραήλ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ


25/6/2018



15.
Η ώρα των αποφάσεων για το Πολεμικό Ναυτικό: 
Προσωπικό και μέσα γέρασαν.  

Δεν είναι μόνο η αδήριτη ανάγκη για ενίσχυση και αναβάθμιση του στόλου για την οποία απαιτούνται μεθοδικά και ταυτόχρονα άμεσα βήματα. Έχει σημάνει, προ πολλού, η ώρα και για την άμεση λήψη αλλά το κυριότερο για την εφαρμογή αποφάσεων που αφορούν στη βιωσιμότητα του σημαντικότερου οπλικού συστήματος που διαθέτει: το ανθρώπινο δυναμικό του. 

Ο πολλαπλασιαστής ισχύος, όπως χαρακτηρίζεται το προσωπικό, είναι αντιμέτωπος με δυο μεγάλες απειλές: τη γήρανση και την υποστελέχωση. Σε πραγματικό χρόνο, καταγράφεται, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, μια μείωση του άμεσα παρατασσόμενου δυναμικού κατά περίπου 1200 άτομα, από την συνολική μέση δύναμη .

Πέντε είναι τα γενεσιουργά αίτια που τροφοδοτούν αυτήν τη μείωση: 

α. Άδειες ανατροφής τέκνου, από τις οποίες περίπου 440 άτομα
 τίθενται εκτός υπηρεσίας.
β. Στελέχη σε υπηρεσία ξηράς, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 295 άτομα. 
γ. Υποχρεώσεις για προσωπικό στο εξωτερικό και στο ΝΑΤΟ ακόμη 126 στελέχη. 
δ. Μαθητές Παραγωγικών Σχολών 358 άτομα.
ε. Μακρές αναρρωτικές άδειες τις οποίες έχουν λάβει για διαφορετικούς λόγους 33 άτομα.

«Γερνάνε» επίλεκτοι και απαραίτητοι "κρίκοι"

Προβληματισμό έως και ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που καταδεικνύουν την γήρανση του προσωπικού. Κυρίως στις κατηγορίες που στελεχώνουν επίλεκτα σώματα και μονάδες αιχμής. 

Ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού του Πολεμικού Ναυτικού είναι τα 34,3 έτη. Μεγαλύτερο καμπανάκι χτυπάει η επιμέρους αποτύπωση: 

α. Στα 42 έτη διαμορφώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των αξιωματικών 
β. Στα 37 έτη των Ανθυπασπιστών - Υπαξιωματικών 
γ. Στα 24 έτη των Οπλιτών 

Στο δυσοίωνο περιβάλλον που δημιουργούν αυτά τα δεδομένα πρέπει να προστεθεί και η διάσταση του γερασμένου στόλου, ο συνδυασμός των οποίων δημιουργεί ένα εκρηκτικό 


25/6/2018 



16.
Η Lockheed Martin μελετά προτάσεις για εκσυγχρονισμό
των ελληνικών φρεγατών ΜΕΚΟ – επίσκεψη στα πλοία. 

Η Lockheed Martin γνωστοποίησε στο ΠΝ ότι ενδιαφέρεται να υποβάλει πρόταση εκσυγχρονισμού για τις φρεγάτες κλάσης ΜΕΚΟ, που θα είναι βασισμένο σε αυτό που δρομολογεί η εταιρεία για τις ίδιας κλάσης φρεγάτες της Νέας Ζηλανδίας, αν και στην εκεί περίπτωση ο εκσυγχρονισμός είναι εκτενής. Το κόστος του προγράμματος FSU (Frigate Systems Upgrade) για τα δυο νεοζηλανδικά πλοία προσεγγίζει περίπου τα 220 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα και περιλαμβάνει «ολοκληρωμένη λύση επιτήρησης/αποκάλυψης στόχων και αεράμυνας (Integrated Surveillance and Air Defence solution) με νέο σύστημα διαχείρισης μάχης, καινούριο κύριο ραντάρ και ανανέωση της αντιαεροπορικής άμυνας σημείου βασισμένη σε βλήματα ενεργού ραντάρ.

Η οικονομική κατάσταση του ΠΝ είναι βέβαια γνωστή στην εταιρεία, που φαίνεται να «κατεβαίνει» με προτάσεις, απόλυτα προσαρμοσμένες στην ελληνική πραγματικότητα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Π&Δ, στελέχη της εταιρείας, εμπιστεύθηκαν ήδη πλοίο της κλάσης ΥΔΡΑ στον Ναύσταθμο προκειμένου να σχηματίσουν εικόνα για την κατάστασή του και να μπορέσουν να κάνουν πιο συγκεκριμένες τις προτάσεις της.

Η σύγκριση βέβαια με το νεοζηλανδικό πρόγραμμα (που μάλιστα έχει κλιμακώσει το κόστος του κατά 30% από το 2014 όταν υπογράφηκε) κάνει προφανές το γεγονός ότι τα 100 εκατομμύρια που προϋπολογίζει το ΠΝ για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τεσσάρων πλοίων δεν μπορούν να αποδώσουν αξιόλογη αναβάθμιση. Έτσι ίσως χρειαστούν «δημιουργικές» προσπάθειες (ακόμη και σε βάθος χρόνου) για να εξασφαλιστούν επιπλέον κονδύλια. Μια ιδέα θα ήταν η χρηματοδότηση από το περίσσευμα των κονδυλίων που δεσμεύθηκαν για τον εκσυγχρονισμών των Ρ-3ΗΝ του ΠΝ. Βέβαια πληροφορίες, που έχουμε αναφέρει, λένε ότι μέρος των χρημάτων αυτών είχε υπολογιστεί να πάνε για τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων S-70 Aegeanhawk, υπογραφή FOS για την υποστήριξή τους, ενώ υπάρχει και η πρόθεση απόκτησης δυο νέων ΜΗ-60R.

Πιο συγκεκριμένες πληροφορίες θα έχουμε στην διάθεσή μας όταν ολοκληρωθούν οι επισκέψεις της εταιρείας, οπότε και θα επανέλθουμε με εκτενές αφιέρωμα σχετικά με τις νέες δυνατότητες που θα μπορούσαν να αποκτήσουν οι εν λόγω φρεγάτες.

Αν και το ΠΝ, ανεπισήμως δεν έχει κρύψει το γεγονός ότι προσανατολίζεται σε λύση «συμβατή» με συστήματα που υπάρχουν ήδη σε χρήση σε πλοία του στόλου (TACTICOS) η Lockheed Martin είναι ίσως μοναδική περίπτωση εναλλακτικής λύσης λόγω της εμπλοκής της στο νεοζηλανδικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού αφού γνωρίζει τα πλοία και μπορεί να έχει ολοκληρωμένες προτάσεις για κάθε υποσύστημα που χρειάζεται αναβάθμιση με βάση δοκιμασμένη λύση που εφαρμόζεται ήδη σε πλοία ίδιας κλάσης.

Το πρόβλημα βέβαια είναι η έλλειψη κονδυλίων και οι τεράστιες ανάγκες εξοπλιστικών προγραμμάτων που έχουν συσσωρευτεί, όχι μόνο στα χρόνια της κρίσης αλλά –εγκληματικά- και από τις κυβερνήσεις της δεκαετίας του 2000.

Είναι βέβαιο ότι πρόκειται για ένα θέμα που «καίει» το ΠΝ και θα έπρεπε να είχε δρομολογηθεί… χθες κι είναι εξίσου βέβαιο πως θα μας απασχολήσει και στο μέλλον.

 Nikodimos Pavlidis  

 https://www.ptisidiastima.com/lockheed-martin-pn/

20/6/2018



17.
ΑΠΟΨΗ: Ενίσχυση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων
 vs Προσλήψεις στο Δημόσιο, ποιος θα είναι ο νικητής;

Αντιλαμβανόμαστε πως οι αναγνώστες μας προτιμούν να διαβάζουν συγκρίσεις μεταξύ οπλικών συστημάτων. Αλλά δεν μπορούμε παρά να καταθέσουμε για μια ακόμη φορά την ανησυχία μας σχετικά με την διεύρυνση της διαφοράς στην Ισορροπία Δυνάμεων εκατέρωθεν του Αιγαίου. Τα έχουμε γράψει πολλάκις, η Τουρκία εξοπλίζεται όχι απλά για μια αναμέτρηση με την Ελλάδα, αλλά για την εδραίωσή της σαν περιφερειακή υπερδύναμη στην περιοχή. Και καθώς αντιλαμβάνεται την έννοια της Υπερδύναμης μονόπλευρα, θεωρεί πως η δουλειά μιας Υπερδύναμης είναι να καταλαμβάνει εδάφη των γειτόνων που της έχουν «γυαλίσει» ιστορικά, και να κάνει bullying σε όποιον διαφωνεί μαζί της. Αυτή είναι η Τουρκία, ας πούμε, σήμερα.

Έχουμε λοιπόν πει -και ξαναπεί, και ξαναπεί, και ξαναπεί και…. ξαναπεί- πως δεν είναι ποτέ δυνατόν να έχουμε κράτος χωρίς Ένοπλες Δυνάμεις, και να βασιζόμαστε στον ξένο παράγοντα προκειμένου να διατηρούμε μια στοιχειώδη αποτρεπτική ικανότητα. Αν ο αντίπαλος έχει για παράδειγμα 2000 άρματα μάχης, δεν μπορεί η Ελλάδα να έχει δυο κουτσουρεμένες επιλαρχίες αλά Ολλανδία. Οι επιτελείς στον Έβρο πρέπει να διαφυλάξουν ένα μέτωπο τεράστιο, και να αντιμετωπίσουν μια πρωτοφανή απειλή. Κάθε νησί πρέπει να είναι φρούριο, γιατί ποτέ κανείς δεν ξέρει που θα γίνει επιθετική ενέργεια.

ΦΡΕΓΑΤΕΣ FREMM ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Καθώς η Αεροπορία είχε «τιμηθεί» αρκετά στα -πάλαι ποτέ- ΕΜΠΑΕ, το Ναυτικό είχε πραγματικά παραμεληθεί. Φυσικά αγοράστηκαν νέες πυραυλάκατοι και υποβρύχια, και τα δυο όμως προγράμματα είναι πολύπαθα και δεν έχουν αποδώσει αυτά που πρέπει ακόμη. Καθώς ο κορμός του Στόλου ήταν, είναι, και παραμένουν οι φρεγάτες, το Πολεμικό Ναυτικό βασίζεται σε φρεγάτες που κοντεύουν τα 40 έτη. Δυστυχώς για το ΠΝ, το «οι 40άρες ίσον με δυο 20άρες» ισχύει μόνο για την συντήρηση, καθώς οι μηχανικοί των πλοίων δουλεύουν πολλές φορές περισσότερο προκειμένου να κρατούν τα παλαιά πλοία αξιόμαχα.

Η ιστορία της ανάγκης νέων φρεγατών είναι παλιά,  κι αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα, ακόμη και την περίοδο των Μνημονίων συζητούσε για FREMM HN με αυξημένες αντιαεροπορικές ικανότητες. Η παρούσα κυβέρνηση, που τότε από την πλευρά της αντιπολίτευσης κατακεραύνωνε την προμήθεια των FREMM, έφτασε πολύ κοντά να κλείσει συμφωνία παράδοσης φρεγατών που υπηρετούν αυτή την στιγμή στο Γαλλικό ΠΝ (hot transfer). Και τώρα διαπραγματεύεται την αγορά φρεγατών Belh@rra, από την γαλλική κατασεκυάστρια των FREMM, Group Naval. Τι συνέβη όμως και ξαφνικά αγαπήσαμε τις FREMM και τις Belh@rra, εκτός φυσικά του ότι και οι δυο τύποι φρεγατών βρίσκονται στην αιχμή της ναυτικής τεχνολογίας.

ΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ FREMM;

Και για τους δυο τύπους, αυτό που συγκίνησε την ελληνική πλευρά, είναι η δυνατότητα αγοράς των πλοίων μέσω επιστροφών χρημάτων από κέρδη ελληνικών ομολόγων που έχει κάνει η Τράπεζα της Γαλλίας, από ελληνικά ομόλογα (τόκοι, που πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο στους ομολογιούχους, στην περίπτωση αυτή, καθώς δεν μπορούμε να τα πουλήσουμε στην αγορά ομολόγων, τα αγόρασαν οι Κεντρικές Τράπεζες του Eurogroup). Τα κέρδη για την Γαλλία υπολογίζονται περίπου σε 2 δις, και μέχρι το 2015 η συμφωνία ήταν να επιστρέφονται στην Ελλάδα. Μετά το ταραχώδες καλοκαίρι εκείνου του έτους, η συμφωνία αυτή άλλαξε, αλλά οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται κυρίως για την διάσωση της χώρας (και την επιστροφή των δανεικών), όχι τόσο για τους τόκους. Άλλωστε οι τόκοι είναι ευκολότερο να επιστραφούν, δανεικά είναι αδύνατο να χαριστούν.

DP: Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΖΗΤΑ ΓΙΑ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΦΡΕΓΑΤΕΣ BELH@RRA®, 
ΟΧΙ FREMM!

Η Γαλλία, σκεπτόμενη όπως πάντα πολύ πιο «ευέλικτα», προφανώς μέσω προέδρου της, πρότεινε την επιστροφή των τόκων μέσω αγοράς γαλλικών πολεμικών πλοίων, σε μια πρωτοφανή κίνηση υψηλής διπλωματίας. Με ένα «σμπάρο» οι Γάλλοι πετυχαίνουν να μπουν μετά από 50 χρόνια πάλι στις ναυπηγήσεις του ΠΝ, στην ελληνική αγορά, κάνουν στην «άκρη» τους Γερμανούς, ενισχύουν την πολεμική τους βιομηχανία, βοηθούν στρατιωτικά την φίλη και σύμμαχο Ελλάδα, «μπαίνουν στο μάτι» του Σουλτάνου, κι όλα αυτά χωρίς κόστος για κανένα! Όποιος το σκέφτηκε αυτό, πρέπει πραγματικά να είναι κορυφαίος στην συνδυαστική σκέψη.

Κάπου εκεί, όλοι οι παροικούντες στην («αμυντική») Ιερουσαλήμ, αρχίσαμε να σκεπτόμαστε πως θα μπορούσαμε με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε συνολικά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι χώρες του Eurogroup έχουν ισχυρή αμυντική βιομηχανία, και θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως θα μπορούσαμε να ενισχυθούμε από αυτή. Σκέψεις πρέπει να ομολογήσουμε πως πέρασαν από το μυαλό όλων, φρεγάτες από την Γαλλία, ελικόπτερα από την Γερμανία, ΤΟΜΑ από Ισπανία, μεταχειρισμένο υλικό από Βέλγιο και Ολλανδία, ραντάρ και εκπαιδευτικά από Ιταλία κοκ.

ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΔΕΝ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ ΦΡΕΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ; Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΕΛΕΙ BELH@RRA ΚΑΙ ΝΑ ΜΙΣΘΩΣΕΙ FREMM, Η ΓΑΛΛΙΑ ΝΑ «ΣΠΡΩΞΕΙ» ΤΙΣ LA FAYETTE ΣΑΝ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ

Χτες είχαμε επιτέλους μια πολυαναμενόμενη συμφωνία για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους, και όπως αναφέρει το iefimerida.gr «τη χρήση από τον ESM των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs, ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα του 2014 και τη σταδιακή επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τα εν λόγω κεφάλαια θα μεταφέρονται στην Ελλάδα ισόποσα, σε εξαμηνιαία βάση (Δεκέμβριο και Ιούνιο), αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 μέσω ξεχωριστού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση άλλων συμφωνηθέντων επενδύσεων.» (Πηγή: Eurogroup: Συμφωνία για την Ελλάδα με 10ετή επιμήκυνση στο χρέος και δόση 15 δισ. ευρώ | iefimerida.gr)

Μας δίνεται λοιπόν η δυνατότητα επιλογής. Ή μειώνουμε περαιτέρω το χρέος μας, με χρήση αυτών των ποσών, ή τα χρησιμοποιούμε για «άλλες επενδύσεις». Η χρήση για μείωση του Χρέους, είναι λογική, δεν «μας πέφτει λόγος». Άλλωστε, οι Γερμανοί επιθυμούν την χρήση για αποπληρωμή του χρέους, ποσώς τους ενδιαφέρουν οι ελληνικές αμυντικές ανάγκες. Η χρήση για «άλλες συμφωνηθείσες» επενδύσεις μας ξενίζει. Για παράδειγμα, η αγορά των Belh@rra θεωρούμε πως φωτογραφίζεται σε αυτή την φράση. Και λογικά, λίαν συντόμως θα έχουμε καλές εξελίξεις, καθώς θα έχουν συμφωνήσει οι Θεσμοί με την αγορά, και θα έχει «συμφωνηθεί». Το θέμα είναι τι θα γίνουν τα «άλλα».

NO FREMM, NO F-16, NO HONEY… ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ!

Η Ελλάδα, αν και θα παραμείνει υπό «στενότατη» επιτήρηση, ανάλογη των Μνημονίων, θεωρητικά θα αποκτήσει και κάποιους βαθμούς ελευθερίας, ανάμεσα σε αυτό την δυνατότητα πρόσληψης για παράδειγμα νέων δημοσίων υπαλλήλων. Πρακτικά κενά υπάρχουν πολλά στην Δημόσια Διοίκηση, αλλά συνήθως δεν συμπληρώνονται, και προσλαμβάνεται προσωπικό ξεκάθαρα για ψηφοθηρικούς λόγους, κι όχι δημοσίου συμφέροντος. Για παράδειγμα, επειδή τυγχάνει να το ξέρουμε, υπάρχουν τεράστιες ανάγκες προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Αλλά μιας και είναι «βαριά η Καλογερική», η «πελατεία» προτιμά κάτι πιο απλό, σε μικρή απόσταση από την εκλογική μας έδρα. Και για να μην παρεξηγηθούμε, δεν μιλάμε μόνο για την παρούσα κυβέρνηση, αλλά για όλες τις κυβερνήσεις ιστορικά.

ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ;

Συνεπώς, ο «πειρασμός» για την νυν αλλά και τις μελλοντικές κυβερνήσεις είναι μεγάλος. Υπάρχει ένα προβληματικό Δημόσιο, ανάγκες, υψηλή ανεργία, ιστορικό πελατειακών σχέσεων, πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε πως τυχόν «πλεόνασμα» θα πάει υπέρ της ενίσχυσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων; Δεν είναι πολύ πιο απλό και εύκολο να πάμε σε λύσεις τύπου «διανομής πλεονασμάτων» ή άλλων αντίστοιχων, αντί να πούμε τις δύσκολες αλήθειες στον λαό; Αλήθειες του στυλ, «ο γείτονας δεν καταλαβαίνει αλλιώς, πρέπει να έχουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις αλλιώς θα θρηνήσουμε θύματα και απώλεια εθνικού εδάφους»…

Καταλαβαίνουμε πως αυτά που λέμε είναι «δύσκολα», και αμέσως θα εμφανιστούν «αυτόκλητοι αναγνώστες από τα παλιά» (έτσι λένε πάντα), να μας χαρακτηρίσουν σαν «εμπόρους όπλων» και «αντιπροσώπους εταιρειών». Δεν μας ενδιαφέρει. Εμείς απλά ελπίζουμε στο καλύτερο για αυτή την χώρα που την λένε Ελλάδα…

Από ''Flight and Space''


https://www.ptisidiastima.com/will-greece-invest-in-armed-forces/

22/6/2018



18.
ΣΧΕΤΙΚΑ  ΚΕΙΜΕΝΑ:

Ελλάδα-Τουρκία:Ισχύς, ισορροπία ισχύος, εξοπλισμοί