Ο Ερντογάν συνεχίζει το παιχνίδι του εκβιασμού των Σαούντ.

Ρόλο "κατηγορώ" για την υπόθεση Κασόγκι, έχει αναλάβει ο Ταγίπ Ερντογάν, πρωταθλητής στις φυλακίσεις δημοσιογράφων!


Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας πολύ τυχερός ηγέτης - αν ήταν απλώς η τύχη που οδήγησε τον εξόριστο Σαουδάραβα δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι στη μοιραία απόφαση να εισέλθει στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, απ' όπου δεν ξαναβγήκε ποτέ.

Όπως και αν έχει, η απρονοησία και η αίσθηση ατιμωρησίας με την οποία ενήργησαν οι εκτελεστές του Κασόγκι και οι εντολείς τους, φιλοδώρησε την τουρκική πλευρά (που προφανώς παρακολουθούσε τις κινήσεις τους και τον χώρο του προξενείου) με όλα τα τεκμήρια για το τι πραγματικά συνέβη την 2η Οκτωβρίου.

Έκτοτε, οι φειδωλές αποκαλύψεις των Τούρκων επισήμων και πολύ περισσότερο οι συγκλονιστικές διαρροές στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, υποχρέωσαν το Ριάντ, που αρχικά προσποιούνταν άγνοια για την τύχη του Κασόγκι, να ανασκευάσει ήδη δύο φορές την επίσημη εκδοχή του και άρα να χάσει εφεξής οποιαδήποτε αξιοπιστία - την ώρα που οι αντιδράσεις στη διεθνή σκηνή αποκτούσαν, φαινομενικώς αναπάντεχα, διαστάσεις χιονοστιβάδας.

Πρόκειται ασφαλώς για ένα παιχνίδι εκβιασμού από πλευράς της Άγκυρας, η οποία από τη μία αφήνει να εννοηθεί ότι κατέχει την πάσα αλήθεια για την υπόθεση, αλλά από την άλλη καθυστερεί τη δημοσιοποίηση των πιο αποφασιστικών τεκμηρίων.

Η ιδιόμορφη αυτή διαπραγμάτευση έχει χαρακτήρα τριγωνικό, διότι δεν αφορά μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία, αλλά και με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τη Σαουδική Αραβία, κύριο ανταγωνιστή στα ηγεμονικά του σχέδια για τη Μέση Ανατολή, απηνή διώκτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας (προς την οποία συνδέεται ο ίδιος, όπως και ο Κασόγκι) και εχθρό του Κατάρ, που με την Τουρκία έχει διαμορφώσει συμβιωτική σχέση.

Μάλιστα, μετά το Εμιράτο που κατέφυγε πέρυσι στη φιλοξενία τουρκικής στρατιωτικής δύναμης, για να αποτρέψει την επαπειλούμενη σαουδαραβική εισβολή, σε αντίστοιχη κίνηση φέρεται να προχωρά και το Κουβέιτ, συνυπογράφοντας μυστική αμυντική συμφωνία με την Άγκυρα, εν μέσω διενέξεων με το Ριάντ για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων διαφιλονικούμενες μεθοριακής περιοχής.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία αξιοποιεί την περίσταση για να επιχειρήσει την ανάταξη των σχέσεών της με την Ουάσινγκτον, υπενθυμίζοντας ότι έπειτα και από την απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον ήρθε η ώρα για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων έναντι Τουρκίας.

Όλη η μεσανατολική πολιτική του ενοίκου του Λευκού Οίκου, η οποία στηριζόταν στον άξονα Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ, κινδυνεύει να ανατραπεί, ενώ σε ό,τι αφορά τον οίκο των Σαούντ, πρέπει να απαξιώνονται οι πολυετείς και πολυδάπανες "επενδύσεις" του σε λόμπινγκ για τον εξωραϊσμό της εικόνας του βασιλείου στη Δύση.

Στο επίκεντρο της θύελλας βρίσκεται ο αλαζόνας όσο και φιλόδοξος διάδοχος του θρόνου, Μοχάμαντ μπιν Σαλμάν, η τύχη του οποίου βρίσκεται στα χέρια του Ταγίπ Ερντογάν, εφόσον ο Τούρκος πρόεδρος είναι σε θέση να κατεδαφίσει την τελευταία γραμμή άμυνας της σαουδαραβικής επιχειρηματολογίας, ότι δηλαδή ο Κασόγκι εκτελέστηκε από πράκτορες που επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο, εν αγνοία του πανίσχυρου πρίγκιπα.

Ωστόσο, οι διαρροές του τελευταίου 24ωρου ότι ο Κασόγκι, ήδη παγιδευμένος εντός του προξενείου, συνομίλησε μέσω Skype με τον κύριο σύμβουλο του διαδόχου, διατάσσοντας την εκτέλεσή του, προετοίμασαν το έδαφος για ακόμη μεγαλύτερες αποκαλύψεις.

Στην πραγματικότητα αυτό που διακυβεύεται είναι είτε, κατά προτίμηση, μια "μίνι αλλαγή καθεστώτος” στο Ριάντ, με την απομάκρυνση του απαξιωμένου πρίγκηπα, είτε μία ευρύτερη ρήξη με τη χώρα που λειτουργούσε επί δεκαετίες ως ο εγγυητής της μεσανατολικής τάξης πραγμάτων, αλλά και της διεθνούς ενεργειακής τροφοδοσίας.

Διακυβεύεται όμως και η τύχη του Ντόναλντ Τραμπ, στον βαθμό που οι δεσμοί του ιδίου και κυρίως του γαμπρού του Τζάρεντ Κούσνερ με τον Σαουδάραβα διάδοχο ήταν στενοί. Εξ ού και όλοι οι αντίπαλοι του Αμερικανού προέδρου στην Ουάσιγκτον (αλλά όχι μόνο αυτοί) σφυροκοπούν το Ριάντ για την υπόθεση Κασόγκι, ενώ ο Τραμπ εμφανίζεται να ταλαντεύεται και να εξαγοράζει χρόνο.

Ο Τούρκος πρόεδρος διαθέτει τη δυνατότητα να παρέμβει καταλυτικά σε αυτές τις ισορροπίες. Αφότου δε έγινε γνωστό ότι θα προβεί σε αποκαλύψεις, η αναστάτωση υπήρξε φανερή. Μάλιστα η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ έσπευσε χθες βράδυ στην Άγκυρα.

Με την σημερινή ομιλία του στην εβδομαδιαία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, όπου είχε προαναγγελθεί ότι θα παρουσίαζε την "γυμνή αλήθεια” για την τύχη του Κασόγκι, ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε το ιδιόμορφο παζάρι, εντείνοντας μεν την πίεση προς τους Σαούντ, αλλά αποφεύγοντας την "αποκάλυψη-βόμβα” (λ.χ την δημοσιοποίηση τυχόν ηχητικών ντοκουμέντων).

Συνοψίζοντας όσα είναι γνωστά για τις κινήσεις του θύματος και της 15μελούς ομάδας των εκτελεστών του, ο ισχυρός άνδρας της Άγκυρας ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση αφορά προμελετημένη και λεπτομερώς σχεδιασμένη "πολιτική δολοφονία” διεθνούς ενδιαφέροντος, την οποία η Τουρκία δεν θα αφήσει να κλείσει. Ζήτησε την παραπομπή των υπαιτίων στην τουρκική δικαιοσύνη, υποβαθμίζοντας προφανώς τη δέσμευση του Ριάντ να διαλευκάνει το ζήτημα, ενώ αποκάλυψε ότι μία ημέρα πριν από την δολοφονία τρεις Σαουδάραβες προχώρησαν σε "αναγνωριστική έρευνα” δασών της Κωνσταντινούπολης, αναζητώντας τοποθεσία για την απόκρυψη του πτώματος.

Το κυριότερο είναι ότι ενώ δήλωσε πως δεν αμφισβητεί την ειλικρίνεια των προθέσεων του βασιλιά Σαλμάν, απέφυγε να πει οτιδήποτε για τον υιό και διάδοχό του, επιμένοντας ότι χρειάζεται ανεξάρτητη έρευνα, η οποία θα εντοπίσει και όσους έδωσαν την εντολή για το φόνο.

Χαρακτηριστική είναι και η χρονική σύμπτωση της ομιλίας Ερντογάν με την έναρξη του Future Investment Initiative του Ριάντ, ήτοι του "Νταβός της ερήμου", από το οποίο απέσυραν τη συμμετοχή τους τις τελευταίες ημέρες πολλοί σημαντικοί δυτικοί επιχειρηματίες και αξιωματούχοι, ενώ και ο Σαουδάραβας διάδοχος ακύρωσε την τελευταία στιγμή την εναρκτήρια ομιλία του.

Είναι βέβαια οξύμωρο το ότι η διοργάνωση αυτή λαμβάνει χώρα στο ξενοδοχείο Ritz-Carlton, όπου πέρσι ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είχε αιχμαλωτίσει με την κατηγορία της διαφθοράς τουλάχιστον 200 πρίγκιπες και επιχειρηματίες, από τους οποίους απέσπασε βαρύτατα λύτρα. Αλλά βέβαια δεν είναι λιγότερο οξύμωρο το γεγονός ότι ρόλο "κατηγορώ" για την υπόθεση Κασόγκι, έχει αναλάβει ο Ταγίπ Ερντογάν, πρωταθλητής στις φυλακίσεις δημοσιογράφων.

 Κώστας Ράπτης

23/10/2018


                 ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ                 



1.
Ο Ερντογάν φυλακίζει δημοσιογράφους, 
απαγάγει πολίτες της Τουρκίας,
 αλλά ποιός νοιάζεται;

 (...) 
Η εκτέλεση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι έγινε στην Τουρκία, μία χώρα η οποία είναι μία τεράστια φυλακή για τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης και για πολίτες οι οποίοι θεωρούνται αντίπαλοι του ισλαμιστή ηγέτη της χώρας. Επίσης, αρκετοί δημοσιογράφοι, κουρδικής καταγωγής, έχουν δολοφονηθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας του προέδρου της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει επίσης ομολογήσει δημόσια ότι πράκτορες της ΜΙΤ απαγάγουν Τούρκους υπηκόους από ξένες χώρες, τους μεταφέρουν στην Τουρκία και απ’ εκεί χάνονται τα ίχνη τους. Δεν έχει περάσει κανείς από δίκη, όπως καταγγέλλουν Τούρκοι αντιστασιακοί στην ιστοσελίδα μας.

Η γειτονική μας χώρα έχει να επιδείξει το χειρότερο ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι καταγγελίες είναι φαινόμενο καθημερινό και οι δημοσιογραφικές οργανώσεις στο εξωτερικό διαμαρτύρονται μονίμως για την συμπεριφορά της Τουρκίας και του ισλαμιστή ηγέτη της. Η χώρα είναι δικτατορία και χιλιάδες πολίτες φυλακίζονται με συνοπτικές διαδικασίες. Μητέρες φυλακίζονται μαζί με τα παιδιά τους.

Στη σημερινή Τουρκία είναι ένοχος και κάποιος αθώος, αν ας πούμε ο σύζυγος της κόρης του, θεωρείται γκιουλενιστής. Οι αντιστασιακοί μας έλεγαν μία περίπτωση σύλληψης δύο ανδρών, που ήταν πιλότοι στην τουρκική πολεμική αεροπορία. Το βράδυ του σικέ πραξικοπήματος ήταν εκτός και οι δύο εκτός υπηρεσίας. Όμως συνελήφθηκαν και αυτοί, και οι γυναίκες τους, και οι γονείς τους, και τα πεθερικά τους και τα ανήλικα παιδιά τους. Πρόκειται περί φρικτής και απάνθρωπης κατάστασης.

Όμως ελάχιστοι συγκινούνται. Οι δημοκράτες, κατά τα άλλα, Ευρωπαίοι, επιλέγουν να αποενοχοποιούν την Τουρκία, η δε Γερμανία αντάλλαξε ένα Τουρκο-Γερμανό ανταποκριτή χορηγώντας στρατιωτική βοήθεια στη γειτονική χώρα, η οποία χρησιμοποιήθηκε εναντίον των Κούρδων. Κατά τα άλλα οι Γερμανοί έχουν γνώμη για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλες τις χώρες του κόσμου, εκτός της …Τουρκίας!

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί εμμέσως με κυρώσεις τη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του Κασόγκι -και καλώς πράττει-, αλλά δεν εξέδωσε ποτέ καμία ανακοίνωση για τους φυλακισμένους Τούρκους και Κούρδους δημοσιογράφους.

Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει σωτηρία…

ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ: Η Τουρκία έχει ανακοινώσει επίσημα και δημόσια τις επιχειρήσεις της στο εξωτερικό εναντίον οπαδών του Γκιουλέν. Ουδεμία χώρα ή διεθνής οργανισμός διαμαρτυρήθηκαν.

Τα κράτη-τρομοκράτες, όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία δεν διαφέρουν σε τίποτα. Με τον ίδιο τρόπο σκοτώνουν δημοσιογράφους. Με τον ίδιο τρόπο τους φυλακίζουν. Με τον ίδιο τρόπο απαγάγουν πολίτες τους από χώρες του εξωτερικού, οι οποίοι στη συνέχεια εξαφανίζονται από προσώπου γης. Η καταδίκη πρέπει να είναι καθολική. Με αφορμή, λοιπόν, τη δολοφονία του Κασόγκι από τους μυστικούς πράκτορες του Πρίγκηπα, η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει να στρουθοκαμηλίζει και να καλύπτει χώρες όπως η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία, που δολοφονούν τους υπηκόους τους.
(...)

 ΠΗΓΗ:
Μ.Ιγνατίου: Ο Ερντογάν φυλακίζει δημοσιογράφους, απαγάγει πολίτες της Τουρκίας, αλλά ποιος νοιάζεται;

 2.
Οι κυριότεροι προμηθευτές όπλων της Σαουδικής Αραβίας.


Ο παραπάνω πίνακας που επικαλείται δεδομένα του ινστιτούτου SIPRI, απεικονίζει τους κυριότερους προμηθευτές οπλισμού της Σαουδικής Αραβίας.
Οι αριθμοί δεν αντιπροσωπεύουν χρηματικά ποσά, αλλά τον δείκτη επιχειρησιακής ικανότητας των όπλων που κάθε χώρα πούλησε στη Σαουδική Αραβία τα έτη 2016 και 2017.

Από Thanos S. Epachtitis - Οκτώβριος 23, 2018 

https://www.ptisidiastima.com/afp-arming-saudi-arabia/

3.
ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:
Νέα δοκιμασία για τη συμμαχία Ουάσιγκτον - Ριάντ.