Η επίδραση του ευρώ στη γερμανική οικονομία.

Σκίτσο του Γ.ΙΩΑΝΝΟΥ

Αυτό το άρθρο περιγράφει τέσσερα χαρακτηριστικά της γερμανικής οικονομίας τα οποία βρίσκονται στη ρίζα των εξωτερικών της ανισορροπιών: την εξέλιξη της πραγματικής της συναλλαγματικής ισοτιμίας, τις υποκείμενες τάσης στην παραγωγικότητα και στο κόστος εργασίας ανά μονάδα, την επίμονη έλλειψη επενδύσεων σε σχέση με τις εγχώριες αποταμιεύσεις, και την διάθεση μεγάλου μέρους του υφιστάμενου εξωτερικού χρέους σε επενδύσεις χαρτοφυλακίου εκτός ευρωζώνης.

Το ευρώ έχει βοηθήσει τη Γερμανία να διατηρήσει μια ισχυρή ανταγωνιστική θέση για τις εξαγωγές της εντός της ευρωζώνης και έχει συμβάλει στη συγκράτηση της ανατίμησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας σε σχέση με τα κύρια νομίσματα τρίτων χωρών.

Επιπλέον, η νομισματική ένωση έχει εξαλείψει μεγάλο μέρος της πίεσης προς τη Γερμανία να προσαρμόσει το τεράστιο εξωτερικό της πλεόνασμα, από τη στιγμή που οι κεφαλαιακές εισροές δεν επηρεάζουν πλέον τη δημιουργία νομισματικής βάσης.

Η ισχύς των εξαγωγών της γερμανικής βιομηχανίας έχει δημιουργηθεί από τη μία πλευρά, με τη βοήθεια του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας στη μεταποίηση, η οποία ακόμη και εάν υποχωρεί είναι σχεδόν πάντα υψηλότερη από αυτή των Ευρωπαίων εταίρων, και από την άλλη πλευρά, με ένα αξιοσημείωτο τρόπο περιορισμού των μισθών.

Η ανάλυση των τομεακών ισορροπιών μεταξύ αποταμίευσης και επενδύσεων, δείχνει ότι η τεράστια αύξηση του γερμανικού τρέχοντος εξωτερικού πλεονάσματος στα χρόνια του ευρώ, καθορίστηκε από την αύξηση κερδών και από τις χαμηλές επενδύσεις στον εταιρικό τομέα, και από την μετατόπιση του προϋπολογισμού του δημοσίου τομέα, από ελλειμματικό σε πλεονασματικό.

Οι αυξημένες αποταμιεύσεις από τα νοικοκυριά δεν συνέβαλαν στην εξήγηση του πλεονάσματος, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την άποψη ότι το πλεόνασμα ήταν το αποτέλεσμα υψηλότερων αποταμιεύσεων από τον γηρασμένο πληθυσμό.

Τέλος, η ανάλυση του ισοζυγίου πληρωμών δείχνει ότι η Γερμανία δεν είχε συμβάλει ούτε σε πραγματικές επενδύσεις εντός του ευρώ ούτε στο μοίρασμα των κινδύνων που ενέχει η ελλιπής νομισματική ένωση με τις αποκλίνουσες εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:

Του Stefano Micossi

4/12/2018


            ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ         



H 4η πιο διεφθαρμένη χώρα στον κόσμο η Γερμανία. 

Δεν μπορεί παρά να θαυμάσει κανείς την καγκελάριο, όσον αφορά κυρίως την ικανότητα της να παρουσιάζεται ως η πλέον άμεμπτη και ηθική πολιτικός της υφηλίου – ενώ έχει ένα επί πλέον μεγάλο πλεονέκτημα: Το να παρουσιάζει επίσης τη Γερμανία ως ηθική, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων της.

Ήδη από το 2014 η γερμανική εφημερίδα DIE WELT έγραφε πως σε θέματα διαφθοράς πιστεύουν πολλοί ότι, προηγούνται χώρες όπως η Κίνα, η Ελλάδα ή η Ρωσία (πηγή) – παραθέτοντας όμως ένα γράφημα, από το οποίο διαπιστώνεται πως η Γερμανία είναι στην 4η θέση παγκοσμίως, μετά την Αίγυπτο, τη Νιγηρία και τη Ναμίμπια (όλες οι άλλες αφρικανικές!), χωρίς να υπάρχει καθόλου η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις. Με δεδομένες δε τις συνεχείς απάτες, καθώς επίσης τη διαφθορά που έχει αποκαλυφθεί όσον αφορά τη Deutsche Bank, ( το πρόσφατο εδώ)ίσως να έχει κατακτήσει πια την πρώτη θέση – επιμένοντας παρόλα αυτά να κατηγορεί την Ελλάδα, προφανώς για να διευκολύνει τη ληστεία της.



Με τον τρόπο αυτό καταφέρνει βέβαια να αυξάνει τις εξαγωγές της, παραπλανώντας τις άλλες χώρες που πιστεύουν πως οφείλεται στις ικανότητες των Γερμανών και στα προϊόντα τους – κάτι που φυσικά δεν ισχύει. Ξεπερνάει πάντως κατά πολύ τις Η.Π.Α., τη Ρωσία και την Ιταλία όσον αφορά τη διαφθορά – οπότε εύλογα συμπεραίνει κανείς πως τα βασικά της ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα είναι η διαφθορά, η διαπλοκή, η απάτη, το ψέμα, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η παράνομη και η νόμιμη φοροδιαφυγή.

Εμείς έχουμε αναφερθεί βέβαια αναλυτικά σε πολλά από αυτά, χαρακτηρίζοντας τη Γερμανία ως πρωταθλήτρια της απάτης – μεταξύ άλλων στην τράπεζα των σκανδάλων, στην Deutsche Bank που θεωρείται από την ίδια την αστυνομία της χώρας ως εγκληματική συμμορία. Επίσης στην απάτη της Volkswagen, στη μεγαλύτερη νόμιμη ληστεία όλων των εποχών (άρθρο), στη Διεθνή Διαφάνεια που έχει έδρα το Βερολίνο και μέλη της όλους τους διαφθορείς της χώρας, με πρώτη τη Siemens, στους χρηματισμένους δημοσιογράφους της, στις φορολογικές οάσεις που συντηρεί κοκ.

Εν τούτοις δεν μπορεί παρά να θαυμάσει κανείς την καγκελάριο, όσον αφορά κυρίως την ικανότητα της να παρουσιάζεται ως η πιο άμεμπτη και ηθική πολιτικός της υφηλίου, ενώ έχει ένα επί πλέον μεγάλο πλεονέκτημα: το να παρουσιάζει επίσης τη Γερμανία ως ηθική, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων της!


Κλείνοντας, αφού μία εικόνα είναι χίλιες λέξεις, όλοι γνωρίζουν πια πως η Γερμανία τρέφεται από την κρίση υπερχρέωσης της Ευρωζώνης – παράγοντας μετά το 2009 τεράστια πλεονάσματα στο ισοζύγιο της, με τη βοήθεια της ΕΚΤ και του ευρώ. Η σύγκριση της δε με τη Γαλλία, όπου οι μπλε στήλες και η αριστερή κάθετος στο γράφημα που ακολουθεί αφορούν τη Γερμανία, ενώ η διακεκομμένη καμπύλη (δεξιά κάθετος) τη Γαλλία, είναι τρομακτική – αρκεί βέβαια να προσέξει κανείς πως η δεξιά κάθετος παραμένει αρνητική, παρά το ότι ανέκαμψε από το -3% το 2012, στο περίπου -1,5% το 2016 (ενώ η αριστερή, η Γερμανία δηλαδή, έφτασε στο τεράστιο +8,5% του ΑΕΠ, ήτοι πάνω από 250 δις €).

Δυστυχώς όμως, η Γαλλία κυβερνάται από έναν πολιτικό που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πιόνι του Βερολίνου – αφού έχει εκπαιδευθεί εκεί, ενώ η προεκλογική του εκστρατεία στηρίχθηκε από τις γερμανικές εταιρίες με την προτροπή της κυβέρνησης τους. Ως εκ τούτου, οι ελπίδες να υπάρξει κάποια αλλαγή στην Ευρώπη, με ηγέτη τη Γαλλία, είναι μάλλον ουτοπικές – σημειώνοντας την απίστευτη στροφή του δικού μας πρωθυπουργού, ο οποίος έχει μετατραπεί επίσης σε «υποτακτικό» της καγκελαρίου.

 Βασίλης Βιλιάρδος  

https://analyst.gr/2018/11/30/germania-i-4i-pio-dieftharmeni-pagkosmios/?fbclid=IwAR3afZsBSfC-3YhJcf01yKyJMnx-qkM6krN1Cll1nUx-k2oB1XfNZSdH2mA

 4 Δεκεμβρίου 2018