Washington Post: «Δραματική η μείωση του πληθυσμού στην Ελλάδα - Ο χαμηλότερος δείκτης γεννήσεων στην Ευρώπη»



«Που πήγαν τα παιδιά»
 αναρωτιέται η αμερικανική εφημερίδα.  

Αλλη μια σχολική χρονιά άρχισε, έφτασαν τα πρωτάκια και μια μητέρα, αφήνοντας τον γιο της αναρωτήθηκε: Πού πήγαν όλα τα παιδιά;

Η Washington Post, περιγράφοντας αυτή τη σκηνή, σε δημοτικό σχολείο στο Καλπάκι Ιωαννίνων, αναλύει πώς μετά την οικονομική κρίση έρχεται η δημογραφική κρίση στην Ελλάδα.

Η κατάσταση στο Καλπάκι αντικατοπτρίζει το εντεινόμενο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Στο συγκεκριμένο δημοτικό, το 2018, πήγαν 13 πρωτάκια. Τα μισά σχολεία στην περιοχή έχουν κλείσει. Ολο και περισσότεροι πιθανοί γονείς φεύγουν ή δεν κάνουν παιδιά, επειδή είναι άνεργοι ή βγάζουν μετά βίας τα προς το ζην, αναφέρει η εφημερίδα. 

«Η ελληνική οικονομία δεν εξαρτάται πλέον από τα προγράμματα ούτε θεωρείται ότι θέτει σε κίνδυνο το ευρώ. Ομως, η χώρα μόλις τώρα ξεκινά να αντιμετωπίζει την επόμενη φάση της απειλής. Μία μείωση των γεννήσεων που έχει αυξήσει την πιθανότητα μιας συρρικνωμένης, αποδυναμωμένης Ελλάδας τα χρόνια που θα έρθουν», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η μικρότερη μεταπολεμική γενιά

Κατά τη διάρκεια της βαθιάς και παρατεταμένης κρίσης, τα ήδη χαμηλά ποσοστά γεννήσεων έπεσαν ακόμη περισσότερο, όπως έγινε και σε άλλες προβληματικές οικονομίες της νότιας Ευρώπης. Η Ελλάδα χτυπήθηκε από έναν ακόμη παράγοντα, καθώς μισό εκατομμύριο άνθρωποι εγκατέλειψαν τη χώρα, πολλοί από αυτούς νέοι, πιθανοί μελλοντικοί γονείς.

«Το αποτέλεσμα ήταν ότι η ύφεση της χώρας δημιούργησε τη μικρότερη γενιά της Ελλάδας μεταπολεμικά, παιδιά που φτάνουν τώρα σε ηλικία δημοτικού. Κάποια από αυτά πηγαίνουν στα σχολεία με παπούτσια και τσάντες από δεύτερο χέρι και είναι ακόμη στο πρώτο στάδιο κατανόησης της τρομακτικής εποχής στην οποία έχουν γεννηθεί», αναφέρει χαρακτηριστικά η Washington Post.

Το ποσοστό γεννητικότητας στην Ελλάδα, περίπου 1,35 γεννήσεις ανά γυναίκα, είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη και αρκετά κάτω από τον στόχο του 2,1 που απαιτείται για έναν σταθερό πληθυσμό, χωρίς να υπολογίζεται η μετανάστευση. Το ποσοστό γεννητικότητας ήταν σε ανάκαμψη πριν από την κρίση, φτάνοντας της 1,5 γεννήσεις ανά γυναίκα το 2008. Πρόοδος που όμως έχει εξανεμιστεί πλέον, καθώς το ποσοστό έπεσε ξανά στα χαμηλά των τελών της δεκαετίας του ‘90 και των αρχών του 2000, σημειώνει το δημοσίευμα.

Δραματική μείωση γεννήσεων

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό. Εξαιτίας της «εξόδου» των νέων, που πιθανόν στο μέλλον να γίνονταν γονείς, ο αριθμός των παιδιών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα έχει πέσει ακόμη πιο δραματικά από ότι το ποσοστό γεννητικότητας, φτάνοντας σε ιστορικά χαμηλά. Το 2009, πριν από τις πιο σφοδρές περιόδους της κρίσης, έγιναν 118.000 γεννήσεις στην Ελλάδα. Από τότε, ο αριθμός πέφτει σταθερά, και έχει επισκιαστεί για τα καλά από τον αριθμό των θανάτων. Το 2017, ο συνολικός αριθμός των γεννήσεων ήταν 88.500, ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί.

Σε κάποιες χώρες, το ποσοστό γεννητικότητας ανέκαμψε γρήγορα μετά την οικονομική κρίση. Ομως, αυτό είναι απίθανο να συμβεί στην Ελλάδα, δηλώνει στην Washington Post ο Βύρων Κοτζαμάνης, καθηγητής Δημογραφίας στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, καθώς ακόμη και πριν την κρίση η μέση Ελληνίδα δεν έκανε παιδιά πριν από τα 31. Κάποιες γυναίκες που ανέβαλαν την εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της ύφεσης έχασαν εντελώς την ευκαιρία να γίνουν μητέρες. Το αποτέλεσμα είναι η ύφεση να έχει μειώσει μόνιμα το μέγεθος της νεότερης ελληνικής γενιάς, αλλά και τη «δεξαμενή» των γονιών για τα χρόνια που θα έρθουν. «Θα έχουμε όλο και λιγότερες γεννήσεις στην Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες», τονίζει ο καθηγητής.

Ο αντίκτυπος στην οικονομία

Οι δημογραφικές αλλαγές πλήττουν και τις προοπτικές της Ελλάδας για μία ανάκαμψη όπως εκείνη στις ΗΠΑ μετά τη μεγάλη ύφεση, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Η ελληνική οικονομία παραμένει κατά 25% μικρότερη σε σύγκριση με πριν από μία δεκαετία και τις επόμενες έξι δεκαετίες η Εurostat εκτιμά ότι ο ελληνικός πληθυσμός των 10,7 εκατομμυρίων θα μειωθεί κατά 32%. Ποσοστό που το ξεπερνούν μόνο μερικές χαμηλοεισοδηματικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που έχουν δει επίσης τη φυγή εργαζομένων προς πλουσιότερα κράτη.



Αλλάζει και η ανθρωπογεωγραφία

‘Όταν όμως τα στοιχεία συνδυαστούν με τις εισόδους αλλοδαπών στη χώρα, αλλοδαπών που οι Αρχές κάνουν ότι μπορούν για να τους κρατήσουν στην Ελλάδα τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο απογοητευτικά.

Έτσι το 2017 οι γεννήσεις ανήλθαν στις 88.553 ενώ στη χώρα μπήκαν παράνομα 68.112 άτομα!

Το 2016 οι γεννήσεις ανήλθαν στις 92.898 ενώ οι παράνομοι είσοδοι αλλοδαπών κυμάνθηκαν στις 204.000.

Και τα στοιχεία για το 2018 αναμένονται ακόμη πιο δραματικά.

Αντιληπτό γίνεται εύκολα πως η ανθρωπογεωγραφία της χώρας έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί.

Μιλάμε πλέον για ένα άλλο λαό.

   2/12/2018 


              ΣΧΕΤΙΚΑ   ΘΕΜΑΤΑ                



MOHAMED ABD EL GHANY / REUTERS

100.000.000 κάτοικοι, 2.500.000 γεννήσεις το χρόνο
 - Σε απόγνωση η κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Πώς σχεδιάζει να βάλει φρένο στην αύξηση του πληθυσμού και ανατρέψει τις συνθήκες ασφυξίας.

Το πρόβλημα της αύξησης του πληθυσμού στην Αίγυπτο τονίζουν πλέον όλο και περισσότερες φωνές στη Χώρα του Νείλου.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι δήλωσε ότι «το πρόβλημα της πληθυσμιακής ανάπτυξης στην Αίγυπτο έχει φτάσει σε κρίσιμο στάδιο», δήλωση που προκάλεσε και την πραγματοποίηση αυτές τις ημέρες δύο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών που συνεδρίασαν με αποκλειστικό θέμα να συζητήσουν τρόπους για να περιορίσουν την όλο και ανερχόμενη πληθυσμιακή ανάπτυξη της Αιγύπτου.

Όπως επισημαίνει και η εφημερίδα «αλ Αχράμ», τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας δήλωσαν ότι θα κινητοποιηθούν για να στηρίξουν τα κυβερνητικά προγράμματα ελέγχου των γεννήσεων και οικογενειακού προγραμματισμού, με τον επικεφαλής της Επιτροπής κ. Καμάλ Άμερ να τονίζει ότι «ο πληθυσμός της Αιγύπτου αυξάνεται και πρέπει να περιορίσουμε την αύξησή του, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας».

Πληθυσμός 100.000.000 και 2.500.000 γεννήσεις ετησίως

Όπως αναφέρουν οι διάφορες μελέτες, τα επίσημα στοιχεία τοποθετούν τον πληθυσμό της Αιγύπτου σε σχεδόν 100 εκατομμύρια και αυτός αυξάνεται κατά 2,5 εκατομμύρια ετησίως.

Ο ίδιος βουλευτής μάλιστα παραδέχεται ότι «οι εκστρατείες ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης έκρηξης του πληθυσμού της Αιγύπτου αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Χρειαζόμαστε αυστηρά μέτρα για να περιορίσουμε το φαινόμενο!»

Και αφήνει να εννοηθεί ότι «ίσως χρειαστεί να ποινικοποιήσουμε τον πρόωρο γάμο, ο οποίος είναι συνηθισμένος στις αγροτικές περιοχές, και να τιμωρήσουμε τους υπαλλήλους που επιβλέπουν τέτοιες τελετές».

Παράλληλα, «ένα πανεθνικό δίκτυο κλινικών θα μπορούσε να προσφέρει στις γυναίκες διαφορετικές επιλογές ελέγχου των γεννήσεων. Και για να ενθαρρύνουν τις οικογένειες να έχουν λιγότερα παιδιά, τα ζευγάρια που θα περιορίζουν την οικογένειά τους σε ένα παιδί θα πρέπει να απαλλάσσονται από την πληρωμή σχολικών τελών και το παιδί να έχει δωρεάν ασφάλεια ζωής».

Μάλιστα κάνει λόγο και για ένα ακόμη πιο αυστηρό μέτρο που θα μπορούσε να ληφθεί, σύμφωνα με το οποίο «οι οικογένειες που αρνούνται τα μέτρα καταπολέμησης των γεννήσεων, να υφίστανται την ανάκληση κάποιων των επιδοτήσεων που τυχόν παραλαμβάνουν μέχρι σήμερα».

Παράλληλα, οι Αιγύπτιοι βουλευτές προτρέπουν τα Υπουργεία Παιδείας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης να διαδραματίσουν σημαντικότερο ρόλο στην εφαρμογή των στρατηγικών ελέγχου των γεννήσεων συμπεριλαμβάνοντας μαθήματα σχετικά με τον έλεγχο των γεννήσεων και τα οφέλη των μικρότερων οικογενειών στα προγράμματα σπουδών και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει τη βοήθεια των κληρικών, τόσο των μουσουλμάνων όσο και των χριστιανών, για την προώθηση του ελέγχου των γεννήσεων.

Αποτυχία στην μείωση των γεννήσεων

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από την πλευρά του ο κ. Αμρ Χασάν, Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Πληθυσμού, δήλωσε ότι μεταξύ των ετών 2000 και 2008 οι εκστρατείες καταπολέμησης των γεννήσεων πέτυχαν να μειώσουν την αύξηση του πληθυσμού από δύο εκατομμύρια σε 1,5 εκατομμύριο ετησίως.

Τέλος, η «Αλ Αχράμ» αναφέρει ότι η Επιτροπή Υγειονομικών Υποθέσεων ενέκρινε μία συμφωνία επιχορήγησης μεταξύ της Αιγύπτου και των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των γεννήσεων.

Βάσει της συμφωνίας, η Αίγυπτος θα λάβει επιχορήγηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη και την αξιοποίηση των υφιστάμενων προγραμμάτων ελέγχου των γεννήσεων.

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να καταστήσουν τα μέτρα ελέγχου των γεννήσεων πιο ελκυστικά για τις οικογένειες, για να καταρτισθεί το προσωπικό που ασχολείται με τον οικογενειακό προγραμματισμό σε μονάδες υγείας και για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση μιας δημογραφικής έρευνας για τη συλλογή αξιόπιστων δεδομένων για τον πληθυσμό και την υγεία.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/se-apoynose-e-kevernese-sten-aiyepto-poe-den-xerei-ti-na-kanei-me-ten-raydaia-aexese-toe-plethesmoe_gr_5c03bc64e4b04fb21168e9e3?utm_hp_ref=gr-homepage

2/12/2018