Μια δύσκολη συνεδρίαση για τον κ. Ντράγκι και την ΕΚΤ.


Η Πέμπτη πρόκειται να είναι μία εξαιρετικά κρίσιμη ημέρα για την ΕΚΤ, τις αγορές αλλά και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. 

Το Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης μαζί με τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της, πρέπει να καταλήξουν για το αν μπορούν να προχωρήσουν στην ίδια γραμμή που έχει μέχρι στιγμής ανακοινωθεί, ήτοι της σταδιακής απόσυρσης των πολιτικών "ποσοτικής χαλάρωσης” ή ...θα πρέπει να την επανεξετάσουν. 

Και αφού το κάνουν αυτό θα πρέπει να βρουν τρόπο να το "μεταφέρουν” στις αγορές, εξηγώντας ταυτόχρονα τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ, με δηλώσεις που δεν θα ανατρέψουν τις προσδοκίες. 

Ο λόγος που μπαίνει το δίλημμα αυτό της συνέχισης ή επανεξέτασης της "γραμμής” έχει να κάνει με το γεγονός ότι η οικονομία στην Ευρωζώνη, σε διαφορετικές διαβαθμίσεις από χώρα σε χώρα, εμφανίζεται να επιβραδύνεται με τρόπο επικίνδυνο όσον αφορά τις συνέπειες τόσο για το κρατικό όσο και για το ιδιωτικό χρέος, ιδιαίτερα αυτό που βρίσκεται "αποθηκευμένο” στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών τραπεζών. 

Η εκτίμηση, της οποίας την επιβεβαίωση κανείς δεν θέλει να... ακούσει, είναι ότι η ανάκαμψη της οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια, μέχρι και τα μέσα του 2018, ήταν αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και όχι της δυναμικής της οικονομίας. Η απόσυρση από τα τέλη του 2018 της στήριξης αυτής από την ΕΚΤ φαίνεται να οδηγεί σε επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρωζώνη...

Το δίλημμα της ΕΚΤ έχει να κάνει με το πώς θα μπορούσε να γυρίσει την νομισματική της πολιτική της σε μία φάση "κανονικότητας”, σε μια οικονομία που δείχνει να μην μπορεί να βαδίσει χωρίς το "ντοπάρισμα” της νομισματικής πολιτικής με το χωρίς όρια QE, τα μηδενικά επιτόκια και τα αρνητικού κόστους δάνεια (TLTROs) προς το τραπεζικό σύστημα. Και αυτό θα πρέπει να βρει τρόπο να το κάνει μέσα σε ένα πανευρωπαϊκό ασταθές προεκλογικό περιβάλλον.

Υπάρχει και μία άλλη διάσταση σ' αυτό το δύσκολο πρόβλημα. 

Στο εσωτερικό της οι απόψεις που επικρατούν όσον αφορά το πώς και πότε της απόσυρσης των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης είναι πολλές και σε πολλές περιπτώσεις αντίθετες. 

Ο μέχρι στιγμής υποψήφιος για την θέση του κ. Ντράγκι πρόεδρος της Bundesbank κ. Βάιντμαν, επιμένει ότι πρέπει να ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία στη νομισματική πολιτική (σύσφιξη). Και ότι οι ευρωοικονομίες θα πρέπει να στηριχθούν στην πολιτική της δημοσιονομικής εξυγίανσης των κυβερνήσεων και όχι στη νομισματική στήριξη της ΕΚΤ. 

Στην απέναντι όχθη βρίσκονται σχεδόν όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και ορισμένοι της Κεντρικής Ευρώπης που απορρίπτουν τη "σύσφιξη” της νομισματικής πολιτικής και προωθούν τη γραμμή του προσωρινού "Pause” στην τρέχουσα πολιτική, με αναχρηματοδότηση των δανείων προς τις τράπεζες (TLTROs), συνέχιση της πολιτικής μηδενικών επιτοκίων και προς το παρόν επανεπένδυση των assets του QE. 

Ανεξάρτητα όμως από τις εσωτερικές αντιφάσεις στις εκτιμήσεις των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ, την Πέμπτη "πρέπει να διατυπωθούν έστω και λεκτικά οι προθέσεις της ΕΚΤ...”. Και αυτό θα είναι μία πολύ δύσκολη δουλειά για να το καταφέρει ο κ. Ντράγκι, ο οποίος όντας στο τέλος της θητείας του δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη ρηξικέλευθων αποφάσεων όπως είχε κάνει τον Ιούλιο του 2012, όταν απέναντι σε όλους είχε πει ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει "whatever it takes” για να στηρίξει το ευρώ. Γιατί και σήμερα για την τύχη του ευρώ πρόκειται σε τελευταία ανάλυση...   

Του Γ. Αγγέλη

6/3/2019


              ΣΧΕΤΙΚΑ   ΘΕΜΑΤΑ               


  
 Προειδοποίηση ΟΟΣΑ για "βόμβα" 
στα εταιρικά ομόλογα.

Τα μεγέθη είναι ιστορικά πρωτοφανή και ακραία επικίνδυνα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο οποίος υπολογίζει ότι στα τέλη του 2018, το χρέος των εταιρικών ομολόγων έχει ξεπεράσει τα 13 τρισ. δολάρια.

Ο κίνδυνος, όπως επισημαίνεται στην σχετική Έκθεση, προκύπτει από το γεγονός ότι το χρέος αυτό όχι μόνο έχει υπερδιπλασιασθεί τα χρόνια της ακραίας ποσοτικής χαλάρωσης μετά το 2008, αλλά επιπλέον τώρα κινδυνεύει να "σκάσει” λόγω της συντονισμένης επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας που σε ορισμένες περιοχές βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης.

Χαρακτηριστικό του τι έχει συμβεί τα χρόνια που μεσολάβησαν μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers είναι ότι τα εταιρικά ομόλογα όχι μόνο έχουν υπερδιπλασιασθεί, αλλά πολύ περισσότερο έχει σχεδόν διπλασιασθεί ο όγκος εκείνων που έχουν χαμηλότερη του αξιολόγηση (δηλαδή ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο χρεοαστασίου), από εκείνα που θεωρούνται ως απολύτως αξιόπιστα. Μέχρι το 2008 τα πολύ υψηλής απόδοσης λόγω χαμηλής αξιολόγησης ομόλογα αποτελούσαν το 30% του συνόλου, ενώ στα τέλη του 2018 τα χαμηλής αξιολόγησης ομόλογα έφθασαν το 54% του συνόλου...

Η "σύνθεση” αυτής της απειλής σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, δείχνει ότι οι εκδόσεις εταιρικών ομολόγων έχουν ξεπεράσει σε όγκο τα 6 τρισ. δολάρια στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη ο όγκος αυτός ανταγωνίζεται εκείνον των αναδυόμενων αγορών και είναι της τάξης των 3 τρισ. δολαρίων.

Η αμεσότητα του κινδύνου συνδέεται με το γεγονός ότι η επόμενη πενταετία, αρχής γενομένης το 2019, έχει προς λήξη περίπου ένα τρισ. δολάρια εταιρικά ομόλογα κάθε χρόνο. Αυτά είτε πρέπει να πληρωθούν από τις εταιρείες εκδότες, είτε πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν σε ένα περιβάλλον χαμηλότερης ρευστότητας και "ακριβότερου” χρήματος.

Αν συνυπολογισθεί σ' αυτό περιβάλλον η επιβράδυνση της οικονομίας διεθνώς, είναι προφανές ότι τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν μόνο οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να τα αναχαιτίσουν, αλλά αυτές βρίσκονται ήδη σε αντίστροφη πορεία όσο αφορά την νομισματική τους πολιτική, η οποία επί 8 – 9 χρόνια τροφοδότησε την κάλυψη αυτών των εκδόσεων...

Στο σύνολο των ανεπτυγμένων οικονομιών τα εταιρικά ομόλογα που λήγουν μέχρι και το 2021 αγγίζουν τα 2,9 τρισ. δολάρια και στις αναπτυσσόμενες φθάνουν το 1,3 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών αναλυτών στην βάση των στοιχείων του ΟΟΣΑ, υπολογίζεται ότι σε περίπτωση ενός νέου οικονομικού σοκ τύπου 2008, ένα ποσό της τάξης των 500 δισ. δολαρίων από τα υπάρχοντα εταιρικά ομόλογα θα μετακινούνταν πολύ γρήγορα στην κατηγορία των junk bonds...  

Του Γ. Αγγέλη  

http://www.capital.gr/agores/3346795/
proeidopoiisi-oosa-gia-bomba-sta-etairika-omologa

3/3/2019