ExxonMobil - Κύπρος: Οι Αμερικανοί βρήκαν το … ταίρι της Αφροδίτης.

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
Πως σχεδίασε η Κύπρος τη συνεργασία με ΗΠΑ και Γαλλία στην ΑΟΖ:
 Πως αποκλείστηκε η Τουρκία…


 ExxonMobil's Vice President of Exploration for Europe, Russia and the Caspian Tristan Aspray announce the discovery of a natural gas field in Nicosia, Cyprus, 28 February 2019.

Θετική όχι μόνο για την Κύπρο αλλά συνολικά για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο ως πιθανός ενεργειακός τροφοδότης και "μπαταρία” που θα καλύψει τις ανάγκες των μεγάλων κέντρων κατανάλωσης στην Ευρώπη, είναι η νέα ανακάλυψη της αμερικανικής ExxonMobil και της Qatar Petroleum στο θαλάσσιο οικόπεδο Γλαύκος στην Κύπρο. 

Θετική αλλά όχι "game changer” επισημαίνουν πηγές της αγοράς, υπό την έννοια ότι η ανακοίνωση προσδιορίζει το μέγεθος του αποθέματος σε τέτοια επίπεδα που είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμα, συνιστούν σύμφωνα με τους όρους της πετρελαϊκής βιομηχανίας "γιγαντιαία ανακάλυψη”, δεν επαρκούν ωστόσο για τη δημιουργία αυτόνομων υποδομών εκμετάλλευσης (τερματικό υγροποίησης κλπ) .

Εκείνο που αλλάζει είναι ότι προστίθεται και άλλο αέριο στο συνολικό απόθεμα της περιοχής της Αν. Μεσογείου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί τόσο από επιστημονικές υπηρεσίες όπως η αμερικανική γεωλογική υπηρεσία, όσο και από πολιτικούς παράγοντες όπως ο υπουργός ενέργειας του Ισραήλ. 

Το κοίτασμα σε αριθμούς

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή γεωπολιτικής και ενεργειακής πολιτικής του πανεπιστημίου Λευκωσίας και διευθυντή του ενεργειακού προγράμματος του ΕΛΙΑΜΕΠ Θεόδωρο Τσακίρη, τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δίνουν μια τάξη μεγέθους από 5 έως 8 tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) με πιθανότητα 50% για 6 tcg και 75% 5 tcf, με άνοδο του ποσοστού όσο μειώνεται η ποσότητα. Τα αντίστοιχα νούμερα για την Αφροδίτη, ήταν 7 έως 10 tcf με 50% πιθανότητα για 9 tcf και 75% 7tcf.

Είναι θετική και ελπιδοφόρα εξέλιξη που θα συμβάλει στην ανάδειξη του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τροφοδότη της Ευρώπης με ενέργεια από το 2025 και μετά είτε μέσω τερματικού είτε μέσω αγωγού, αναφέρει ο κ. Τσακίρης στο Capital gr, εξηγώντας ότι για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης απαιτούνται κατ´ελάχιστον ποσότητες 10 tcf που σημαίνει ότι χρειάζεται να βρεθεί και άλλο αέριο σε κοντινή απόσταση με το Γλαύκο. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη κοιτάσματος του τελευταίου διαστήματος για την ανατολική Ευρώπη, ενώ σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Ηλ. Κονοφάγο η αξία για την Κύπρο ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ. 

Τι σημαίνει

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν πηγές της αγοράς τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δικαιολογούν αισιοδοξία όχι όμως και πανηγυρισμούς. Άλλωστε η χθεσινή ανακοίνωση για το Γλαύκο συνδυάστηκε και με την ανακοίνωση για την ξερή γεώτρηση στη Δελφύνη που δεν βρήκε απολύτως τίποτα. Ποια είναι τα κύρια σημεία που δημιουργούν αισιοδοξία;

Πρώτον πρόκειται για μια σημαντική αλλά όχι μεγάλη για τα δεδομένα της περιοχής ανακάλυψη, καθώς τα μεγαλύτερα κοιτάσματα είναι το Ζορ και το Λεβιάθαν που έχουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες.

Δεύτερον, η αύξηση του συνολικού αποθέματος καθιστά πιο ρεαλιστικό και βιώσιμο το project του αγωγού East Med. Όσο περισσότερο αέριο βρεθεί τόσο πιο πολύ δικαιολογείται η κατασκευή αγωγού που να ενώνει την ανατολική Μεσόγειο με τα κέντρα κατανάλωσης της Ευρώπης

Τρίτον, η ανακοίνωση της ExxonMobil καταδεικνύει την πρόθεση της αμερικανικής εταιρείας να παραμείνει στην περιοχή και να ψάξει ακόμη περισσότερο εξαντλώντας τις πιθανότητες να αυξήσει το απόθεμα. Αυτή η στάση, με δεδομένο το μέγεθος της αμερικανικής εταιρείας, εμπεριέχει και το στοιχείο της πολιτικής επιλογής, που ίσως είναι ακόμη πιο σημαντικό από τα καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια. Αυτή η στάση της αμερικανικής εταιρείας έχει βαρύνουσα σημασία και για την Ελλάδα, όπου υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική εταιρεία δίνει το παρών συμμετέχοντας στην κοινοπραξία μαζί με την Total και τα ΕΛΠΕ για δύο περιοχές δυτικά και νότια της Κρήτης. Στην Κύπρο πάντως η ExxonMobil εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει και σε νέες γεωτρήσεις. 

Τέταρτον το μέγεθος του κοιτάσματος δε δικαιολογεί την αυτόνομη εκμετάλλευση, ανοίγει όμως το δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για συνεργασία με άλλα ευρήματα στην περιοχή και τις υποδομές τους, όπως για παράδειγμα ο πλωτός σταθμός αποθήκευσης και παραγωγής (FPSO) στα θαλάσσια οικόπεδα Karish και Tanin, τα οποία και εκμεταλλεύεται μια ελληνική εταιρεία η Energean.

Πέμπτον η νέα ανακάλυψη στην Κύπρο θα λειτουργήσει θετικά για την διενέργεια νέων ερευνών όχι μόνο στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου. 

Κριτική Μανιάτη

Χθες πάντως με δήλωσή του, ο πρώην υπουργός ενέργειας Γ. Μανιάτης, πρωτεργάτης των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα συνεχάρη την Κύπρο για την ανακάλυψη, άσκησε κριτική ωστόσο για το γεγονός ότι εδώ και 2 χρόνια η ExxonMobil μάζι με την Total και τα ΕΛΠΕ έχουν ζητήσει την περιοχή νοτίως και δυτικά της Κρήτης και βρίσκονται σε αναμονή της κύρωσης της σύμβασης από τη Βουλή. Ταυτόχρονα σύμφωνα με τον πρώην υπουργό ο Σύριζα υποκινεί αντιδράσεις και κινητοποιήσεις κομματικών στελεχών του κι επαγγελματιών διαφωνούντων σε περιοχές που είχαν αναθέσει από το 2014. 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

1/3/2019

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ



Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Αντιπρόεδρος της ExxoMobil Τρίσταν Άσπρεΐ, ανακοινώνουν στους εκπροσώπους των ΜΜΕ τα επίσημα, προκαταρκτικά αποτελέσματα των ερευνητικών γεωτρήσεων στο Τεμάχιο 10, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Λευκωσία 28 Φεβρουαρίου 2019. Φωτογραφία ΚΥΠΕ, ΓΤΠ

Πως σχεδίασε η Κύπρος τη συνεργασία με ΗΠΑ και Γαλλία στην ΑΟΖ:

 Πως αποκλείστηκε η Τουρκία…


  Επιλέγοντας το «έξυπνο» αλλά και σκληρό παιγνίδι έναντι της Άγκυρας η Κυπριακή Δημοκρατία έκανε ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της , την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της χώρας, την θωράκιση της έναντι των τουρκικών απειλών αλλά και για την ενίσχυση της οικονομίας της , καθώς o αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός EXXON MOBIL, ρίχνει «άγκυρα» στην Κύπρο με προοπτική να την αναβαθμίσει σε περιφερειακό ενεργειακό Κέντρο.
  • Το θετικό εύρημα στον στόχο «Γλαύκος» του Οικοπέδου 10 της Κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα ο εντοπισμός ενός εκ των μεγαλύτερων κοιτασμάτων που έχουν βρεθεί παγκοσμίως την τελευταία τριετία πυροδοτεί εξελίξεις όχι μόνο στο ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου και της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

  Πλέον η αμερικανική εταιρία, εάν μετά και την επόμενη γεώτρηση που έχει προγραμματίσει επιβεβαιώσει τη ύπαρξή των συγκεκριμένων μεσαίων η και μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με το εντοπισμένο κοίτασμα Αφροδίτη στο Οικόπεδο 12 και το κοίτασμα στο σημείο «Καλυψώ» του Οικοπέδου 6 το οποίο έχει εντοπίσει η γαλλική TOTAL, θα επεκτείνει την δραστηριότητα της και σε άλλα Οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.

  Όμως οι Αμερικανοί που δεν κρύβουν τον ενθουσιασμό τους για τον «Γλαύκο» είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν έως και 4 ακόμη Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ,ενώ ήδη εξετάζουν την διεύρυνση της δραστηριότητας τους στην περιοχή με συμφωνίες με τον Λίβανο ,την Αίγυπτο και φυσικά την Ελλάδα, ενώ για το Ισραήλ λειτουργεί ανασταλτικά το γεγονός ότι στην περιοχή οι Αμερικανοί έχουν εμφανισθεί σε κοινοπραξία με την κρατική εταιρία του Κατάρ Qatar Petroleum.
  • Ο εντοπισμός αν όχι γιγαντιαίων αλλά πάντως σημαντικών μεσαίου και μικρού μεγέθους κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ δίνει στην EXXON MOBIL την δυνατότητα να σχεδιάζει ήδη την υλοποίηση του βασικού σχεδιασμού, για την κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στο έδαφος της Κύπρου, απ’ όπου θα εξάγεται το φυσικό αέριο της Κύπρου αλλά και των γειτονικών χωρών.
 Μια επιλογή που όχι μόνον θα εκτοξεύσει την κυπριακή οικονομία, προσελκύοντας σημαντικές επενδύσεις αλλά θα προσφέρει αμερικανική «ομπρέλα» ασφαλείας για την Κύπρο καθώς η EXXON MOBIL είναι εταιρία που ταυτίζεται με τα κρατικά αμερικανικά συμφέροντα. 

  Το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα πυκνό σε ότι αφορά τις ειδήσεις από το κεφάλαιο της «Ενέργειας» στην Κυπριακή ΑΟΖ.

 Τέλος Απριλίου η TOTAL αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο σημείο Καλυψώ στο Οικόπεδο 6 ένα από τα πέντε (Οικόπεδα 1,4,5,6,7) τα οποία έστω και μερικώς διεκδικεί η Τουρκία ως δική της υφαλοκρηπίδα. Η TOTAL αναμένεται να κερδίσει τα δικαιώματα του Οικοπέδου 7 για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να έχει σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου.

  Η TOTAL όμως συγχρόνως θα αναλάβει και τα Οικόπεδα 2,3,9 για τα οποία τον πρώτο ρόλο είχε η Ιταλική ΕΝΙ που όμως αποδείχθηκε (λόγω και των ειδικών πολιτικών συνθηκών στην Ρώμη) αναποτελεσματική στην διαχείριση των απειλών της Τουρκίας όταν επιχειρήθηκε η γεώτρηση στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ και το γεωτρύπανο αποσύρθηκε υποκύπτοντας στις τουρκικές απειλές και παρενοχλήσεις.

  Όσο για την EXXON MOBIL αναμένεται να διεκδικήσει τα δικαιώματα για μέχρι και τέσσερα Οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ καθώς πλέον οι τουρκικές απειλές ωθούν την Κυπριακή κυβέρνηση να αναζητήσει ασπίδα προστασίας ακριβώς στην παραχώρηση των Οικοπέδων της ΑΟΖ σε πετρελαϊκούς κολοσσούς που πέραν του μεγέθους τους έχουν την πλήρη στήριξη των κυβερνήσεων των χωρών προέλευσης τους ,όπως είναι η EXXON MOBIL και η TOTAL.
  • Σημαντική στιγμή για την Λευκωσία είναι όταν εντός του Μαρτίου θα υπογραφούν μια σειρά συμφωνίες με την Γαλλία οπου όμως με ευφυή τρόπο η κυπριακή πλευρά έχει διασυνδέσει την ενεργειακή, με την αμυντική συνεργασία , εξέλιξη που ενισχύει πολλαπλασιαστικά την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  Μέσα σε αυτό περιβάλλον και με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρώτη ένδειξη ότι η τακτική αποτροπής της Κυπριακής Δημοκρατίας ,λειτούργησε αποτελεσματικά.

  Μετά από   συντονισμένη   και  οργανωμένη   προσπάθεια των Υπουργών Εξωτερικών και Ενέργειας της Κύπρου κ. Ν. Χριστοδουλίδη και Γ. Λακκοτρύπη τόσο προς ξένες κυβερνήσεις αλλά και προς ξένες πετρελαϊκές εταιρίες, η Τουρκία δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει την σύμπραξη εξειδικευμένων εταιριών ή έστω και επιστημονικού- τεχνικού προσωπικού, που   είναι απαραίτητα για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων μεγάλου βάθους και επεξεργασία των στοιχείων.

  Έτσι την περασμένη Τρίτη ο Μελιχ Χαν Μπιλγκιμ, πρόεδρος της ΤΡΑΟ ,της κρατικής εταιρίας πετρελαίου της Τουρκίας που έχει στην διάθεση της τα δυο υπερσύγχρονα γεωτρύπανα Fatih και Deepsea Metro I και τα δυο ερευνητικά σκάφη Barbaros και Oruc Reis, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει γεωτρήσεις νότια της Κύπρου αλλα βορειοδυτικά του νησιου . Δεν διευκρίνισε αν η γεώτρηση θα γίνει εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας η σε περιοχές που εμπίπτουν στην παράνομη και άκυρη σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο «οριοθέτηση» μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.
  • Η Κυπριακή κυβέρνηση έχει μέσω επιστολών προειδοποιήσει ότι θα στραφεί νομικά εναντίον ξένων εταιριών αλλά και προσωπικού το οποίο θα συμμετάσχει σε παράνομες εργασίες και έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και Οικοπέδων που είναι οριοθετημένα βάσει διμερών συμφωνιών με γειτονικά κράτη.Και η τακτική αυτή φαίνεται να αποδίδει…
 Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

https://www.apopseis.com/pos-schediase-i-kypros-ti-synergasia
-me-ipa-kai-gallia-stin-aoz-pos-apokleistike-i-toyrkia/

1/3/2019






   ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ - ΣXETIKA KEIMENA  

1/3/2019, Αντώνης Φώσκολος: Έτσι θα γίνει η εκμετάλλευση 
του φυσικού αερίου – EastMed και υγροποίηση.

Η ανακάλυψη σχετικά μεγάλων ποσοτήτων βιογενούς φυσικού αερίου, 5-8 τρισ. κυβικά πόδια (κ.π.) ή 141-226 δισ. m³, στον κοραλλιογενή ύφαλο «Γλαύκος» στην κυπριακή ΑΟΖ από την ExxonMobil (εικ. 1) εκτός από την οικονομική αξία, προσκομίζει και μεγάλη γεωπολιτική αξία, εκτός των άλλων και επειδή καθιστά ρεαλιστική την κατασκευή του EastMed. Πολύ σημαντικό είναι ότι σε αυτή την περιοχή έχουμε τεράστιες διαφυγές φυσικού αερίου από ιλυοηφαίστεια (εικ. 2) που προδίδουν μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου όπως ακριβώς συμβαίνει και στην Κασπία. Αν σε αυτή την ποσότητα προσθέσουμε και τα αποθέματα φυσικού αερίου που βρέθηκαν στο κοίτασμα Καλυψώ (7 τρισ. κ.π. ή 200 δισ. m³), και στο κοίτασμα της Αφροδίτη (5 τρισ. κ.π. ή 140 δισ. m³) τότε μιλάμε για ένα σύνολο από 17-20 τρισ. κ.π. (480-570 δισ. m³). Πρόκειται για μια ποσότητα που πλησιάζει αυτή που διαθέτει το Λεβιάθαν. Επιπροσθέτως, υπάρχουν δύο δορυφορικά κοιτάσματα φυσικού αερίου 5 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του κοιτάσματος της Αφροδίτης, στο μπλόκ 12, με ποσότητες φυσικού αερίου που κυμαίνονται μεταξύ 4-12 τρισ. κ.π.  Η ακριβής ποσότητα θα προσδιοριστεί προσεχώς από την εταιρεία Noble Energy που έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης αυτού του κοιτάσματατος. Μόνο το κοίτασμα Λεβιάθαν (Ισραήλ) μαζί με όλα τα μέχρι στιγμής ευρεθέντα κοιτάσματα της Κύπρου (1.100-1.200 τρισ. m³) είναι αρκετά  για  να τροφοδοτήσουν τον αγωγό EastMed (...).  

Διαβάστε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το κείμενο στην ιστοσελίδα:
 https://slpress.gr/oikonomia/
etsi-tha-ginei-i-ekmetalleysi-toy-fysikoy-aerioy-eastmed-kai-ygropoiisi/)