Το "τέλος" της ευρωπεριφέρειας - Το "ελληνικό θαύμα" της αγοράς ομολόγων ανατρέπει τα δεδομένα.


Το "τέλος" της ευρωπεριφέρειας - Το "ελληνικό θαύμα" της αγοράς ομολόγων ανατρέπει τα δεδομένα. 

Το "μεγάλο θέμα"  στην  Ευρώπη αυτή  τη στιγμή είναι το τέλος    της ευρωπεριφέρειας, όπως  υποστηρίζει  ο  Σεμπάστιεν Γκάλι,   ανώτερος μακροοικονομικός αναλυτής της  Nordea Asset Management. Με "τέλος" εννοείται το ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά νόημα πια για τον διαχωρισμό μεταξύ πυρήνα και περιφέρειας στην περιοχή, όπως δείχνει η πορεία των οικονομικών στοιχείων και κυρίως η πορεία της αγοράς ομολόγων των χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.

Όπως τονίζει η Nordea, οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωπεριφέρεια έχουν σημειώσει εξαιρετική πορεία, αποφεύγοντας να βρεθούν υπό σημαντική πίεση σε ένα risk-off περιβάλλον. Συμπεριφέρονται ουσιαστικά σαν επενδυτικά καταφύγια, όπως επισημαίνει, κάτι που αποτελεί και αναγκαία προϋπόθεση για να χαρακτηριστεί ένα asset "υψηλής ποιότητας και ρευστότητας" (high-quality liquid assets - HQLA).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Nordea, αυτή η τάση θα συνεχιστεί, ωφελώντας σημαντικά τις καμπύλες αποδόσεων σε Ιταλία και Ελλάδα. Όπως τονίζει, οι οικονομίες που βρίσκονταν κάποτε στο χείλος της καταστροφής, έχουν καταγράψει ένα σημαντικό turnaround. Με χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, αυτές οι οικονομίες θα συνεχίσουν να υπεραποδίδουν και θα παρασύρουν στη συνέχεια και την υπόλοιπη Ευρώπη μαζί τους.  

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν τα "αστέρια" των αποδόσεων στην περιοχή της Ευρώπης τον τελευταίο μήνα, όπως παρατηρεί και η Societe Generale. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων έχει μειωθεί στο 1,2% από 1,4% στις αρχές του Οκτωβρίου, ενώ σε επίπεδα έτους σημειώνουν την καλύτερη επίδοση διεθνώς μετά από αυτήν των 10ετών ομολόγων της Βραζιλίας, με τα ελληνικά yields να έχουν υποχωρήσει κατά 300 μ.β σχεδόν, και από το 4,6% τον Οκτώβριο του 2018.

Η αναβάθμιση της S&P η οποία και αναμενόταν ευρέως από την αγορά, επιβεβαιώνει τη βελτίωση των προοπτικών της Ελλάδας μετά από τις εκλογές, και αναμένεται να λειτουργήσει θετικά στους επενδυτές της αγοράς ομολόγων, οδηγώντας σε περαιτέρω αποκλιμάκωση των ελληνικών yields, καθώς η χώρα έρχεται έτσι ένα βήμα πιο κοντά στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας.



Εντυπωσιακό ράλι στο 5ετές

Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί ελαφρώς στο 1,22% μετά από τη χθεσινή άνοδο λόγω των εξελίξεων γύρω από το Brexit οι οποίες και έστειλαν τις αποδόσεις όλων των ευρωπαϊκών ομολόγων υψηλότερα. Η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου ωστόσο, καταγράφει νέα εντυπωσιακή βουτιά, υποχωρώντας άνω του 16% από χθες και διαμορφώνεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,449%.

Αυτή την Παρασκευή, η αγορά περιμένει την ετυμηγορία της DBRS η οποία βαθμολογεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες κάτω από το investment grade (IG) με σταθερές προοπτικές. Η αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας σε θετικές αναμένεται ευρέως από την αγορά, ενώ δεν αποκλείεται και κάποια κίνηση από τον καναδικό οίκο σε ό,τι αφορά το rating.

Σε περίπτωση αναβάθμισης του rating, η DBRS θα βαθμολογεί την Ελλάδα μόλις δύο βαθμίδες κάτω από το IG, κάτι που θα αποτελέσει ένα ισχυρότατο σήμα προς τις αγορές. Όπως είχε σημειώσει στην τελευταία της έκθεση για την Ελλάδα τον Μάιο όταν και την αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα, στο BB (low) από B (high) με σταθερές προοπτικές, οι παράγοντες που συντελούν σε αναβάθμιση της Ελλάδας είναι: (1) η συνεχιζόμενη εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης, (2) η συμμόρφωση με το πρόγραμμα της μεταμνημονιακής εποπτείας, (3) η σταθεροποίηση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων (4), η συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομικής υγείας των τραπεζών.

Της Ελευθερίας Κούρταλη


29/10/2019





             ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ            


Handelsblatt: Η Ελλάδα δεν είναι πια διάσημη 
μόνο για τους τουρίστες της.  

Στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης, στις αρχές του 2012, οι επενδυτές και τα μέσα ενημέρωσης ειρωνεύονταν τα ελληνικά ομόλογα, αποκαλώντας τα "ομόλογα ούζο", καθώς η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου που έφτανε το 40% ήταν τόσο υψηλή όσο ο βαθμός αλκοόλ του εθνικού ποτού. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά και η Ελλάδα για τους ξένους δεν κάνει μόνο συνειρμό με το ούζο…

Αυτό διαπιστώνει σε άρθρο της με τίτλο "Η Ελλάδα δεν είναι πια διάσημη μόνο για τους τουρίστες της", η γερμανική Handelsblatt, περιγράφοντας την πλήρη αλλαγή εικόνας για τη χώρα το τελευταίο διάστημα.

Όπως αναφέρει, μόλις πριν μερικούς μήνες οι επενδυτές πλήρωναν σημαντικά πριμ κινδύνου για να αγοράσουν τίτλους ελληνικού χρέους. Στην αρχή του 2019 η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ήταν περίπου 4,3% και στις αρχές Οκτωβρίου το ελληνικό Δημόσιο προχώρησε σε ανανέωση της έκδοσης δεκαετούς ομολόγου, αντλώντας κεφάλαια 1,5 δις. ευρώ με επιτόκιο 1,5%. Την περασμένη εβδομάδα η απόδοση του δεκαετούς υποχώρησε κάτω του 1,3% για πρώτη φορά και αυτή είναι η χαμηλότερη απόδοση που είχε ποτέ το ελληνικό κρατικό ομόλογο από την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ το 2001. 

"Στο παρελθόν, όποιος ήθελε να επενδύσει σε τίτλους ελληνικού χρέους έπρεπε να έχει γερά νεύρα και μεγάλη προθυμία να πάρει ρίσκο. Αυτό έγινε προφανές στα τέλη Φεβρουαρίου του 2012 όταν θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές έλαβαν νέα χρεόγραφα σε αντικατάσταση των ομολόγων τους, με τη μισή αξία. Η επόμενη μεγάλη τρομάρα ήρθε στις αρχές του 2015 με τη νίκη της ριζοσπαστικής αριστερής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο εκκεντρικός του υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης οδήγησαν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με τη στρατηγική αντιπαράθεσης έναντι των δανειστών. Τότε, η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε πάνω από 25%. Τώρα, οι επενδυτές ποντάρουν στην πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Ο επικεφαλής της συντηρητικής – φιλελεύθερης κυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει αναλάβει καθήκοντα από τις αρχές Ιουλίου, έχει ξεκινήσει με ένα πρόγραμμα φιλικό προς το επιχειρείν και θέλει να οδηγήσει τη χώρας σε διατηρήσιμη ανάπτυξη μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδιωτικοποιήσεων και μείωσης των φόρων", αναφέρει η εφημερίδα.

Το άρθρο της Handelsblatt επισημαίνει ότι η Ελλάδα διατηρεί το υψηλότερο δημόσιο χρέος μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης (184,7% του ΑΕΠ). Ωστόσο, με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκαν πέρυσι, το χρέος της Ελλάδας κρίνεται βιώσιμο τουλάχιστον μέχρι το 2032. Παράλληλα η χώρα, χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας των περίπου 34 δις. ευρώ, καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι τα τέλη του 2022. Η προγραμματισμένη προεξόφληση των δανείων του ΔΝΤ στοχεύει επίσης στο να βελτιώσει την βιωσιμότητα του χρέους. Τα δάνεια, ύψους 2,9 δις. ευρώ σχεδιάζεται να αποπληρωθούν το 2020 και 2021 και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η Αθήνα μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 70 εκατ. ευρώ σε κόστος επιτοκίου από την προεξόφληση των δανείων αυτών.  

Η γερμανική εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά και στον τραπεζικό τομέα. "Μέχρι το τέλος του 2021, οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να μειώσουν τα κόκκινα δάνειά τους κατά δύο τρίτα, από σχεδόν 79 δις σε 26,5 δις. ευρώ. Αυτό θα βοηθηθεί από μία σειρά εργαλείων που έχει αναπτύξει ο Γιώργος Ζαββός, Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τον τραπεζικό τομέα, ύστερα από στενή συνεργασία με τις τράπεζες, το ΤΧΣ, τον SSM και την Επιτροπή Ανταγωνισμού", αναφέρει.

Το APS, το οποίο εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς είναι σύμφωνο με τους κανόνες ανταγωνισμού, ονομάστηκε από τον κ. Ζαββό "Σχέδιο Ηρακλής" και προβλέπει την τιτλοποίηση και τη μεταπώληση των επισφαλών δανείων προκειμένου να διαχωριστούν οι κίνδυνοι από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχυθεί η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το κράτος θα εγγυηθεί ορισμένα από τα ομόλογα, δηλαδή τα λιγότερο ριψοκίνδυνα.

Σύμφωνα με το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας, ακόμη και αν η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα τρία έως τέσσερα βήματα μακριά από τον επενδυτικό βαθμό, είναι ακριβώς η ταξινόμησή της ως junk που κάνει τα ελληνικά ομόλογα τόσο ελκυστικά τώρα. Επειδή εάν οι οργανισμοί αξιολόγησης αναβαθμίσουν τη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο μέλλον, οι τιμές των ομολόγων θα πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται. Τότε όσοι έχουν ήδη ελληνικά ομόλογα στα χαρτοφυλάκιά τους θα κερδίσουν.

Οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν από μια καλύτερη βαθμολογία. Το 2013, ο MSCI υποβάθμισε την Ελλάδα από μια αναπτυγμένη σε μια αναδυόμενη αγορά. Το 2015, η Ελλάδα υποβαθμίστηκε από το FTSE. Οι παρατηρητές της αγοράς στην Αθήνα αναμένουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορέσει να επανέλθει στο ανώτερο πρωτάθλημα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Της Νένας Μαλλιάρα

https://www.capital.gr/oikonomia/3389075/handelsblatt-i-ellada-den-einai-pia-diasimi-mono-gia-tous-touristes-tis?fbclid=IwAR1TeklcUFRGtqatXgRTLNcNXhVGX8EgaKWTLJMgOnf4SaSMBluRPKz58gg


22/10/2019




  ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ   

Έρευνα της Κάπα Research για την οικονομία και την ανάπτυξη στην Ελλάδα:Κλίμα αισιοδοξίας για την οικονομία σε πρωτοφανή επίπεδα (30/10/2019)

Με μηδενικό επιτόκιο δανείστηκε σήμερα η Ελλάδα

 στα εξάμηνα έντοκα (30/10/2019)

«Βροχή» οι πλειστηριασμοί: Αυξάνεται ο ρυθμός τους

 και επεκτείνονται στη μικρομεσαία κατοικία (28/10/2019)

Πρωταθλήτρια στην αύξηση των φορολογικών βαρών η Ελλάδα 

μεταξύ 2007-2018 (30/10/2019) 

Γιατί το «Ελ. Βενιζέλος» προσέλκυσε 10 παγκόσμιους κολοσσούς. Η υψηλή μερισματική απόδοση του ΔΑΑ και οι εκτιμήσεις για το τίμημα που θα καταβληθεί για την εξαγορά του 30% από το ΤΑΙΠΕΔ. Η «έκπληξη» της μεγάλης συμμετοχής από ομίλους με διεθνή εμβέλεια (30/10/2019)

Πράσινο φως του ESM για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ.
 «Θα είναι συμφέρουσα τόσο για την Ελλάδα όσο και τον ESM».(28/10/2019)

Αναπτυξιακή έκρηξη βλέπει η S&P

 – Στέλνει μήνυμα νέας αναβάθμισης (27/10/2019)

Η επόμενη δεκαετία εγκυμονεί νέα οικονομική κρίση 
για την Ελλάδα (22/10/2019)

Προϋπολογισμός 2020: Ακτινογραφώντας το προσχέδιο (18/10/2019)


Σε χαμηλή πτήση επενδύσεις και ΑΕΠ

 - Διαψεύδονται οι κυβερνητικές προσδοκίες (10/10/2019)