Πολύ πιθανή πλέον η νέα πτώχευση της Αργεντινής.

 O Φερνάντες έχει ως υποψήφια αντιπρόεδρο την πρώην πρόεδρο, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, γνωστή για τη μακροχρόνια μάχη της με τα hedge funds.

Πολύ πιθανή πλέον η νέα πτώχευση της Αργεντινής.

Το ενδεχόμενο μιας νέας πτώχευσης της Αργεντινής δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί μετά τις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται αύριο στην υπερχρεωμένη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Αναμένεται να αναδειχθεί νικητής ο περονιστής Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος έχει ως υποψήφια αντιπρόεδρο την πρώην πρόεδρο, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, γνωστή για τη μακροχρόνια μάχη της με τα hedge funds. Ο Φερνάντες, όμως, που δεν έχει παρά απλή συνωνυμία με την πρώην πρόεδρο, έχει εκφράσει την πρόθεση να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του δανείου ύψους 57 δισ. δολαρίων που έχει συνάψει ο απερχόμενος πρόεδρος, Μαουρίσιο Μάκρι, με το ΔΝΤ. Είναι, έτσι, πιθανή μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, προοπτική που ήδη ανησυχεί τους επενδυτές.

Στο μεταξύ, η χώρα βρίσκεται σε δεινή θέση, με τον πληθωρισμό να βρίσκεται στο 55% καθώς έχει προηγηθεί κατάρρευση του νομίσματός της, πέσο, κατά περισσότερο από 30% μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες. Σήμερα το αργεντίνικο πέσο βρίσκεται σε ισοτιμία 59,27 πέσος ως προς ένα δολάριο.

Η πτώση έχει αρχίσει από τον Αύγουστο, όταν οι προκριματικές προεδρικές εκλογές έδωσαν σαφές προβάδισμα στον Φερνάντες και έκαναν ξανά ορατή την προοπτική νέας στάσης πληρωμών και αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας. Η ύφεση έχει, άλλωστε, ήδη αναγκάσει το Μπουένος Αϊρες να αναβάλει πληρωμές χρέους ύψους περίπου 100 δισ. δολαρίων.

Το δεύτερο τρίμηνο η οικονομία της Αργεντινής σημείωσε οριακή ανάπτυξη κατά 0,6%. Ηταν, όμως, το πρώτο θετικό πρόσημο στο ΑΕΠ της από τις αρχές του 2018, οπότε η οικονομία της Αργεντινής διολίσθησε εκ νέου σε ύφεση. Το περασμένο έτος συρρικνώθηκε κατά 2,5% και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κατά 5,8%. Για το σύνολο του έτους, η κυβέρνηση προβλέπει συρρίκνωση 2,6%.

Την ίδια στιγμή, τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα έχουν μειωθεί δραματικά από τη στιγμή που η κυβέρνηση Μάκρι ανακάλεσε τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίου, ενώ η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε τους τελευταίους μήνες να παρέμβει στην αγορά προσπαθώντας να στηρίξει το νόμισμα. Σήμερα τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα δεν υπερβαίνουν τα 47,8 δισ. δολάρια. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, η Χιμένα Μπλάνκο, υψηλόβαθμο στέλεχος της συμβουλευτικής Verisk Maplecroft, που μελετά το ρίσκο χωρών της Λατινικής Αμερικής, τόνισε πως το θέμα είναι με τι τρόπο θα διαπραγματευθεί ο νέος πρόεδρος με το ΔΝΤ. Προσέθεσε μάλιστα πως «οι πάντες θέλουν να δουν ένα οικονομικό πλάνο, όχι μόνον το ΔΝΤ». Ερωτώμενη εάν η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Λατινικής Αμερικής διατρέχει κίνδυνο να πτωχεύσει εκ νέου μέσα στους επόμενους μήνες, η εν λόγω αναλύτρια τόνισε πως «δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς τίποτε σε ό,τι αφορά την Αργεντινή».

Το ερώτημα απασχολεί προφανώς τους θεσμικούς επενδυτές, αλλά και τις επιχειρήσεις. Οπως υπογραμμίζουν πολλοί αναλυτές, εκείνο που πρωτίστως απασχολεί τους επενδυτές είναι το κατά πόσον η νέα κυβέρνηση θα παραμείνει στον δρόμο που έχει χαράξει ο Μάκρι ή θα επιστρέψει στις παλαιότερες πολιτικές. Σύμφωνα, πάντως, με τον Κάρλος ντε Σούσα, οικονομολόγο της Oxford Economics με ειδικότητα σε θέματα Λατινικής Αμερικής, «δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρει ο πιθανότατα νικητής των αυριανών εκλογών Αλμπέρτο Φερνάντες να φέρει την ανάκαμψη της οικονομίας».

«Κούρεμα» ομολόγων

Ενόψει των νέων δεδομένων που θα δημιουργήσει το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch προειδοποιεί για τις περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας που έχει μια συμφωνία αναδιάρθρωσης του αργεντίνικου χρέους. Οπως επισημαίνει, η οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι προβληματική τόσο ως προς τη ρευστότητά της όσο και ως προς τη φερεγγυότητά της. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν πολύ περιορισμένα περιθώρια για μια αναδιάρθρωση του χρέους της, που δεν θα επιβάλει στους επενδυτές σημαντικές ζημίες πέραν της αναβολής των πληρωμών. Σύμφωνα, πάντα, με τον εν λόγω οίκο, εάν η χώρα συμφωνήσει μια ελάφρυνση χρέους με στόχο κυρίως να μη μειωθεί περαιτέρω η ρευστότητά της και όχι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους της, τότε θα αναγκαστεί σε μια δημοσιονομική προσαρμογή οικονομικά και πολιτικά δυσβάσταχτη. Γι’ αυτό και η Fitch συνιστά στο Μπουένος Αϊρες μια συμφωνία που θα προσφέρει στη χώρα μόνιμη ελάφρυνση του χρέους της μέσω «κουρέματος» και όχι μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους. H Fitch έχει από τον Αύγουστο υποβαθμίσει τα ομόλογα της Αργεντινής βαθύτερα, στο επίπεδο των ομολόγων-«σκουπιδιών». Το ίδιο έκανε περίπου τις ίδιες ημέρες και ο οίκος Standard & Poor’s, μετά τη «μονομερή» απόφαση του Μπουένος Αϊρες να αναβάλει την αποπληρωμή χρέους ύψους 100 δισ. δολαρίων. 


26/10/2019