Το χαλιφάτο της Τουρκίας βασίζεται στον εθνικοϊσλαμισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:
(1) Δραματική πτώση στα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας.
(2) «Παρά πόδα» βάζει το όπλο του μεταναστευτικού η Άγκυρα.
(3) Να καταγγείλει άμεσα τον Τούρκο υπουργό-σούπερ λαθροδιακινητή,
στο Διεθνές Δικαστήριο, η Ελληνική Κυβέρνηση, ως ηθικό αυτουργό σε 
εγκληματικές πράξεις!



Το χαλιφάτο της Τουρκίας βασίζεται στον εθνικοϊσλαμισμό.

Η Τουρκία είναι το μόνο σοβαρό και επικίνδυνο πρόβλημα της Ελλάδας στις διεθνείς σχέσεις. Ακόμη και οι ενοχλήσεις που δημιουργούσαν στο παρελθόν η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία οφείλονταν στην παρακίνηση και αβάντα της Τουρκίας.

Η τελευταία προσπαθεί να διατηρήσει βάσεις και επιρροή στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στην Αλβανία, στη Βόρεια Μακεδονία και στο Κόσσοβο. Χρηματοδοτούσε και χρηματοδοτεί ακόμη δεκάδες μουσουλμανικές και ισλαμικές οργανώσεις για να διατηρήσει ζωντανό το δόγμα "Η άμυνα της Τουρκίας αρχίζει από την Αδριατική".

Δυστυχώς γι΄ αυτήν όμως η θέληση των κυβερνήσεων και των λαών αυτών των χωρών να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO εξουδετερώνει την επιρροή και το βαλκανικό της δόγμα. Το NATO σ' όσες χώρες έχουν προσχωρήσει (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία) εγκαθιστά βάσεις που περιορίζουν τόσο την τουρκική όσο και τη ρωσική επιρροή.

Βέβαια, χάρη στη συμμετοχή της στο NATO μπορεί ακόμη να συντηρήσει ένα μικρό μέρος απ ' αυτή την επιρροή. Η προοπτική όμως αυτών των χωρών ν΄ αρχίσουν διαδικασίες σύνδεσης και στη συνέχεια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση μειώνει έως την εξαφάνιση την επιρροή της Τουρκίας. Το ίδιο συμβαίνει και με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο σε σχέση με τη ρωσική επιρροή.

Η Τουρκία στον 21ο αιώνα έχει μετατραπεί σε μεγάλη περιφερειακή δύναμη. Ο πληθυσμός της ξεπερνά τα 83 εκατομμύρια ανθρώπους. Απ΄ αυτούς γύρω στο 80% είναι Τούρκοι και εκτουρκισμένοι πληθυσμοί. Αλλά πάνω από 20%, κοντά στα 18 εκατομμύρια, είναι Κούρδοι. Τα τελευταία 20 χρόνια (εποχή Ερντογάν) η οικονομία της γνώρισε ορμητική ανάπτυξη κατά μέσο όρο 5-7,4% το χρόνο.

Το ΑΕΠ της φέτος θα πλησιάσει το 1 τρισ. δολάρια, αλλά η αγοραστική του δύναμη είναι διπλάσια. Το κατά κεφαλήν ονομαστικό ΑΕΠ είναι γύρω στα 11.000 δολάρια, με διπλάσια αγοραστική δύναμη. Χάρη σ΄ αυτή την ανάπτυξη η Τουρκία έχει χρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός ισχυρού στρατού. Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας είναι πολλαπλάσιες κάθε άλλης χώρας στην περιοχή, πλην της Ρωσίας.

Ο πληθυσμός της Τουρκίας, πλην των Κούρδων, έχει αποκτήσει ισχυρή συνοχή χάρη στον ισλαμοεθνικισμό που έχει εισαγάγει ο Ερντογάν, συνενώνοντας την ισλαμική με την εθνικιστική (παλιά Κεμαλισμός) ιδεολογία, που μεταλλάσσεται στο επιθετικό νεοοθωμανικό δόγμα. Αυτή η ιδεολογία δεν θα εκλείψει μετά την απόσυρση Ερντογάν, όταν και όποτε συμβεί αυτή. Οι διάδοχοι του Ερντογάν είτε με πιο επιθετικό (στρατιωτικό) είτε με πιο διπλωματικό τρόπο θα συνεχίσουν για πολύ την πολιτική Ερντογάν, εκτός αν τους επιβληθεί αναδίπλωση εξαιτίας κάποιας συντριβής ή ήττας.

Αν κάποιοι Έλληνες ύστερα από 10 αιώνες ονειρεύονται τη βυζαντινή αυτοκρατορία είναι πολύ φυσικό οι Τούρκοι να ονειρεύονται ύστερα από έναν αιώνα το νέο χαλιφάτο (τη νέα αυτοκρατορία), όπως και οι Άγγλοι του Τζόνσον ονειρεύονται την αποικιακή αυτοκρατορία τους.

Η προϊούσα απώθηση της Τουρκίας από τα Βαλκάνια εξαιτίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, την ανάγκασαν να στραφεί στη Μέση Ανατολή και στην ανατολική Μεσόγειο, για να ικανοποιήσει τις αυτοκρατορικές ή νεοοθωμανικές φιλοδοξίες της. Επίσης την κάνει να δίνει λυσσασμένο αγώνα για να απωθήσει τα όρια της Ευρώπης από τις ακτές της, εξαιτίας των ελληνικών νησιών, προς το κέντρο του Αιγαίου.

Στη Μέση Ανατολή όμως έχει να αντιμετωπίσει δύο μεγάλα προβλήματα: To Κουρδικό και τη φρίκη που νιώθουν οι λαοί της περιοχής για μια νέα ηγεμονία των Τούρκων. Το μίσος των λαών της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν, του Λιβάνου, του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, και της Λιβύης είναι το πιο ισχυρό αντίδοτο στο νεοοθωμανισμό η τουρκικό ιμπεριαλισμό.

Το Κουρδικό είναι το μεγάλο αγκάθι της Τουρκίας. Το καλό για την Τουρκία είναι ότι άλλοι τόσοι και περισσότεροι Κούρδοι κατοικούν στις γύρω εχθρικές χώρες. Στο Ιράν υπάρχουν γύρω στα 10 εκατομμύρια Κούρδοι. Στο Ιράκ υπάρχουν γύρω στα 7 εκατομμύρια Κούρδοι και στη Συρία κατοικούν γύρω στα 3 εκατομμύρια Κούρδοι. Αλλα 2 εκατομμύρια Κούρδοι είναι διασκορπισμένοι στην Ευρώπη, στην Υπερκαυκασία και στην Κεντρική Ασία.

Οι Κούρδοι του Ιράν, του Ιράκ, και της Συρίας έχουν αναπροσανατολίσει την πολιτική τους και μετά τις επιτυχίες που είχαν στο Ιράκ και στη Συρία στον πόλεμο κατά του ISIS προτιμούν να συνεργαστούν με τη Βαγδάτη και τη Δαμασκό κι ενδεχομένως και με την Τεχεράνη για να ενισχύσουν το μέτωπο κατά της Τουρκίας, αφού στις χώρες τους έχουν κερδίσει μια σχετική αυτονομία.

Η Τουρκία μην έχοντας πετρέλαιο ή φυσικό αέριο δικό της προσπαθεί από τη μια ν΄ αναγκάσει τις χώρες που έχουν ή πιθανολογείται ότι θα έχουν να τα μοιραστούν μαζί της. Αυτό εννοεί ο Ερντογάν όταν λέει "μάθετε να μοιράζεστε" στην Ελλάδα ή υπερασπίζεται τα "νόμιμα δικαιώματα" της Τουρκίας. Ο ίδιος όπως και όλο το κατεστημένο της Τουρκίας δεν έχει κανένα απολύτως δικαίωμα, αλλά διαθέτει δύναμη και προσπαθεί να τη χρησιμοποιήσει για ν' αποκτήσει παράνομα δικαιώματα. Με λίγα λόγια είναι ένας διεθνής τρομοκράτης κι ένα κράτος-ληστής. Βαθιά μέσα της η Τουρκία κρύβει κάτι από τις ορδές που ξεχύθηκαν από τις στέπες της Κεντρικής Ασίας για να λεηλατήσουν και να καταστρέψουν τις πόλεις της Ευρώπης.

Η Τουρκία είχε καταφέρει μέχρι τώρα οι νότιοι αγωγοί του φυσικού αερίου της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν να περνούν από το έδαφός της. Έτσι έχει λόγο και έσοδα από τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Κι αν χρειαστεί, μπορεί να ανοίγει και να κλείνει τις στρόφιγγες κατά βούληση και να εκβιάζει όταν έρθουν τα δύσκολα: εντάσεις, συγκρούσεις, τοπικοί πόλεμοι κλπ. Γι αυτό εκβιάζει να περάσει και ο αγωγός φυσικού αερίου των κοιτασμάτων του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Κύπρου από το δικό της έδαφος.

Όμως η Ευρώπη μετά το πάθημά της με τους αγωγούς που περνούσαν από την Ουκρανία (έπαιρνε το φυσικό αέριο της Ρωσίας που πήγαινε στην Ευρώπη) δεν θέλει ανάμεσα στους παραγωγούς και στις ανάγκες της να παρεμβάλλεται και τρίτος εκτός Ευρώπης.

Ο αγωγός East Med αν γίνει υποθαλάσσιος θα στοιχίσει τα διπλά από το αν περνούσε από τη στεριά μέσω Λιβάνου, Συρίας και Τουρκίας. Αλλά οι Ευρωπαίοι προτιμούν τον υποθαλάσσιο από τον στεριανό για να αποφύγουν την παρέμβαση τρίτων. Ακόμη και η Ιταλία, που στο παρελθόν δήλωνε ότι δεν την ενδιαφέρει ο υποθαλάσσιος East Med, τώρα δηλώνει ενδιαφέρον. Πολύ περισσότερο που οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη Συρία, το Αφγανιστάν και πολύ σύντομα και το Ιράκ.

Τη ζώνη Συρία-Ιράκ οι ΗΠΑ την άφηναν προίκα στην Τουρκία, αλλά όμως παρεμβλήθηκαν η Ρωσία και το Ιράν και χάλασε η σούπα. Η Ρωσία, που απέκτησε βάσεις (ναυτική και αεροπορική) στη Συρία του Ασαντ, δεν πρόκειται να τη χαρίσει στην Τουρκία, πολύ περισσότερο που δεν το θέλει και το Ιράν που ζητά το δικό του (σιιτικό) μερίδιο στη Συρία και στο Ιράκ.

Την Τουρκία λοιπόν την πιέζει ο χρόνος της Ευρώπης. Όταν η Ευρώπη προχωρήσει, αργά ή γρήγορα στην ομοσπονδοποίησή της, τότε η Τουρκία πρέπει να έχει δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα και καταστάσεις. Αν καθυστερήσει χάνει. Γι΄ αυτό βιάζεται. Γι΄ αυτό τραβάει το σκοινί όσο αντέχει. Γι΄ αυτό είναι επικίνδυνη. Και γι΄ αυτό η Ελλάδα έχει ν΄ αντιμετωπίσει έναν λυσσασμένο εχθρό. Η έκβαση θα εξαρτηθεί αν θα το κάνει μόνη της ή μαζί με πολλούς άλλους Ευρωπαίους.

 Θάνος Παπαδόπουλος,
δημοσιογράφος και συγγραφέας


27/03/2020 


         ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ         




1.
Δραματική πτώση στα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας.

Στερεύουν τα «πυρομαχικά» που διαθέτει η Τουρκία για να υπερασπιστεί την οικονομία της από το οικονομικό σοκ που προκαλεί η πανδημία. 

Το άλμα του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της Τουρκίας καμουφλάρει τη βύθιση των καθαρών συναλλαγματικών αποθεμάτων σε μόλις 1,5 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα.

Αυτό προκύπτει από νέα στοιχεία τα οποία σύμφωνα με τους  Financial Times δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της χώρας να υπερασπιστεί την οικονομία της από το παγκόσμιο οικονομικό σοκ που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε δραματικά τον δανεισμό τον Φεβρουάριο μέσω βραχυπρόθεσμων συμφωνιών ανταλλαγής (swap) λίρας έναντι δολαρίου με τις τοπικές τράπεζες. Αυτό έφερε το σύνολο του δανεισμού μέσω τέτοιων συναλλαγών στα 25,9 δισ. δολάρια στο τέλος του περασμένου μήνα.

Τα ξένα στοιχεία ενεργητικού, τα οποία προκύπτουν από την αφαίρεση των συναλλαγματικών υποχρεώσεων από το ενεργητικό, ανέρχονταν σε 27,4 δισ. δολάρια. Aν από το ποσό αυτό εξαιρεθούν τα 25,9 δισ. δολαρίων των swap τότε τα συναλλαγματικά αποθέματα φθάνουν μόλις στο 1,5 δισ. δολάρια.

«Τα πραγματικά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, δηλαδή εξαιρουμένων των swap, πλησιάζουν το μηδέν» δήλωσε στους F.Τ. o Μπράντ Σέστερ, επισκέπτης ερευνητής στο Council on Foreign Relations.

https://www.euro2day.gr/news/world/article/
2014749/dramatikh-ptosh-sta-synallagmatika-apothemata-ths.html


 27 Μαρτίου 2020 



2.
«Παρά πόδα» βάζει το όπλο του μεταναστευτικού η Άγκυρα.

Ο κορονοϊός και η αποφασιστική στάση της Αθήνας με την στήριξη  και της Ε.Ε., έδωσαν τέλος στην πολιορκία του Έβρου από τους χιλιάδες μετανάστες  που είχε στείλει στα σύνορα ο Ταγίπ Ερντογάν με στόχο να εκβιάσει την Ευρώπη και να φέρει σε δεινή θέση την Ελλάδα, αν και η Άγκυρα απειλεί ότι μόλις «περάσει» ο κορονοϊός θα επιτρέψει και πάλι σε όλους να επιστρέψουν στα σύνορα.

Ο αιφνιδιασμός  του κ. Ερντογάν δεν έπιασε  καθώς οι ελληνικές δυνάμεις  έκλεισαν εγκαίρως τις «τρύπες» και έτσι αποφεύχθηκε η κατάρρευση  της μεθορίου και η ανεξέλεγκτη παράνομη είσοδος χιλιάδων μεταναστών  στο ελληνικό έδαφος .Η απογοήτευση όσων είχαν συρρεύσει στα σύνορα στηριγμένοι στις ..διαβεβαιώσεις της Τουρκικής ηγεσίας οτι το άνοιγμα των τουρκικών συνόρων αυτομάτως τους οδηγεί στην Ευρώπη είχε κορυφωθεί  ,ενώ οι συνθήκες διαβίωσης ήταν όλο και πιο τραγικές στους πρόχειρους καταυλισμούς που είχαν στήσει στο δάσος των καστανιών . Όμως η έκρηξη του κορονοϊού και ο φόβος της μετατροπής των καταυλισμών σε υγειονομική βόμβα για ολόκληρη την περιοχή της Ανδριανούπολης συνέβαλε στην απόφαση των τουρκικών Αρχών να απομακρύνουν όσους έμεναν εκεί συγκεντρωμένοι για σχεδόν ένα μήνα.

Ο Τούρκος υπουργός εσωτερικών Σοϊλού σε δηλώσεις του στο NTV δήλωσε ότι «υποχρεώθηκαν» οι τουρκικές Αρχές να μετακινήσουν 5800 μετανάστες σε εννιά επαρχίες σε ειδικά κέντρα λόγω του κορονοϊού αλλά μόλις περάσει ο κορονοϊός, όλοι θα είναι ελεύθεροι να ξαναπάνε στα σύνορα με την Ελλάδα, καθώς δεν αλλάζει η πολιτική της Τουρκίας ότι δεν θα εμποδίζει όποιον θέλει να περάσει στην Ελλάδα.

Η επιτυχής διαχείριση της κρίσης στον Έβρο από την Αθήνα ,αφήνει ένα μεγάλο κέρδος, καθώς πλέον η Ε.Ε. αντιλαμβάνεται ότι πρέπει και οφείλει να βοηθήσει στην φύλαξη των ελληνικών συνόρων και ότι πλέον δεν μπορεί να υπάρχει χαλαρή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κάτι που αναδείχθηκε και με την πανδημία που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Όταν όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές χώρες δοκιμάζονται  και επιβάλλουν περιορισμούς κυκλοφορίας αλλά και κλείσιμο των συνόρων τους, όλοι αντιλαμβάνονται  ότι η λήψη μέτρων για παρεμπόδιση  της παράνομης εισόδου στο ελληνικό/ ευρωπαϊκό έδαφος  είναι  πλέον απολύτως επιβεβλημένη και για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Αρκετοί παράγοντες και οργανώσεις επέκριναν την Ελλάδα όταν ανακοίνωσε την  διακοπή εξέτασης αιτήσεων ασύλου για τριάντα ημέρες για λόγους δημόσιας ασφάλειας όταν ξέσπασε η κρίση στον Έβρο. Τώρα η πρακτική  αναστολής εξέτασης αιτήσεων ασύλου υιοθετείται και από άλλες χώρες με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Σε Βέλγιο, Γαλλία και Ολλανδία οι κυβερνήσεις λόγω κορονοϊού έκλεισαν τα γραφεία που εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου, η Κύπρος αρνήθηκε να δεχθεί πλοίο που μετέφερε μετανάστες όπως κάνει και η Ιταλία.

Όμως κάθε άλλο παρά μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός. Το «όπλο» του μεταναστευτικού ο Τ. Ερντογαν δεν το εγκαταλείπει απλώς το θέτει «παρά πόδα» μέχρι την επόμενη φορά που θα το χρησιμοποιήσει.

Το διάστημα αυτό θα πρέπει να το εκμεταλλευθεί η Αθήνα προκειμένου να θωρακίσει ακόμη περισσότερο τα σύνορα στον Έβρο με βάση και την εμπειρία που αποκτήθηκε και να αναζητήσει λύση για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στην Θάλασσα, τώρα που και σε ευρωπαϊκό επίπεδο το κλίμα είναι ευνοϊκότερο. 

Νίκος Μελέτης

https://www.liberal.gr/diplomacy/para-poda-bazei-to-oplo-tou-metanasteutikou-i-agkura/294249


  28 Μαρτίου 2020 





 3.
Να καταγγείλει άμεσα τον Τούρκο υπουργό-σούπερ λαθροδιακινητή, στο Διεθνές Δικαστήριο, η Ελληνική Κυβέρνηση, ως ηθικό αυτουργό σε εγκληματικές πράξεις!

Ονομάζεται Σουλεϊμάν Σοϊλού! Είναι ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ερντογάν και κατέχει το πολύ βαρύ χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, όπου υπάγονται και τα θέματα Δημόσιας Τάξης.

Ο κ. Σοϊλού επισκέφτηκε τις τελευταίες μέρες την συνοριακή γραμμή στον Έβρο και έκανε στη συνέχεια δηλώσεις, πρώτα στην Αδριανούπολη και μετά στο γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη, που συνιστούν από μόνες τους πλήρη ομολογία του γεγονότος ότι η Τουρκική κυβέρνηση λειτουργεί ως ο ηθικός αυτουργός του εγκληματικού κυκλώματος λαθροδιακίνησης μεταναστών από τα εδάφη της προς τα Ελληνικά σύνορα, είτε στον Έβρο, είτε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πάρει τα σχετικά βίντεο με τις δηλώσεις του κ. Σοϊλού και να τα προσκομίσει αφενός στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αφετέρου στο Δικαστήριο της Χάγης, γιατί αποτελούν αδιάσειστα πειστήρια για την εγκληματική ενοχή του καθεστώτος Ερντογάν, που κατευθύνει όλο το εγκληματικό κύκλωμα λαθροδιακίνησης, παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας και καταπατώντας με τον πλέον βάναυσο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων.

Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, αφού επιθεώρησε την συνοριακή γραμμή με ελικόπτερο στον Έβρο, έκανε μια ξεδιάντροπη δήλωση στα Τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ, υποδεικνύοντας μάλιστα στους παράνομους μετανάστες να μην κατευθύνονται όλοι στο πέρασμα του Παζάρκουλε, αλλά να προτιμήσουν άλλα περάσματα προς την Ελλάδα, τα οποία -όπως είπε- «είναι πολλά κατά μήκος των 200 χλμ της συνοριακής γραμμής και από τα οποία είδε ο ίδιος πολλούς μετανάστες να περνάνε άνετα!».

Μια μέρα μετά, ο ίδιος υπουργός, από το γραφείο του στην Κωνσταντινούπολη, έκανε νέο… διάγγελμα προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, καλώντας τους να περάσουν όλοι τα σύνορα με την Ελλάδα, αφού -όπως είπε- τις επόμενες μέρες «λόγω της ξηρασίας στα Βαλκάνια θα κατέβουν τα νερά του ποταμού Έβρου κάτω από τα 40 με 50 εκατ, με αποτέλεσμα να μπορεί κανείς να περάσει το ποτάμι ακόμη και με τα πόδια!».

Υπάρχει πιό τρανή απόδειξη από αυτές τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού, που βγαίνει μόνος του και αυτο-αποκαλύπτεται ότι είναι η Τουρκική κυβέρνηση ο σούπερ λαθροδιακινητής?…

Ποια άλλη απόδειξη και ποίο άλλο τεκμήριο χρειάζεται η Ελληνική Κυβέρνηση για να προσφύγει στα Διεθνή Δικαστήρια και να ζητήσει την καταδίκη της Τουρκίας?…

https://europost.gr/na-kataggeilei-ton-toyrko-ypoyrgo-soyper-lathrodiakiniti-sto-diethnes-dikastirio-i-elliniki-kyvernisi-os-ithiko-aytoyrgo-se-egklimatikes-praxeis/


27/3/2020  


Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (08.03.20)



    ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ-ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ   


Προς την αγκαλιά του ΔΝΤ
 οδεύει μαθηματικά η Τουρκία (29/3/2020)