Αλλού σχεδιάζουν και αναπτύσσουν εδώ ψωνίζουμε από αντιπροσώπους

Έχετε ακούσει να υπάρχει στην Ελλάδα κάτι ανάλογο;
 Συμβούλια πολλά όμως για “άλλα”, όχι τέτοια πεζά και “κακά” πράγματα… Έπειτα από μια δεκαετία δημοσιονομικής κρίσεως κατά την οποία δεν αφιερώθηκε ούτε δεκάρα για να αναπτυχθεί κάτι σοβαρό από την αμυντική βιομηχανία, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αγοράσει φρεγάτες, ελικόπτερα και ό,τιδήποτε χρειαζούμενο ενώ για “ταπεινά” πράγματα όπως ένα νέο όχημα 4×4 ή τυφέκιο, πρόκειται να βαπτίσει “εθνικό” ό,τι επιλέξει από κάποιον ξένο κατασκευαστή. Τρίβουν και πάλι τα χέρια τους για την “ανάπτυξη” που έρχεται. Οι αντιπρόσωποι…


Αλλού σχεδιάζουν και αναπτύσσουν
 εδώ ψωνίζουμε από αντιπροσώπους.

Το Τουρκικό Επιστημονικό και Τεχνολογικό Ερευνητικό Συμβούλιο (TÜBİTAK) και το Ινστιτούτο Έρευνας & Αναπτύξεως Αμυντικών Βιομηχανιών (SAGE) ασχολούνται κατ’ εξοχήν με την εξέλιξη εγχώριων όπλων που αναπτύσσονται κατά βάση με εξαγορά τεχνολογίας από το εξωτερικό κι εν συνεχεία ανατίθεται η μαζική παραγωγή τους σε κρατικές και ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες.

Έχετε ακούσει να υπάρχει στην Ελλάδα κάτι ανάλογο; Συμβούλια πολλά όμως για “άλλα”, όχι τέτοια πεζά και “κακά” πράγματα…

Η Τουρκία θεωρεί την τεχνολογία και την αμυντική βιομηχανία ως προνομιακό τομέα αναπτύξεως της χώρας και τον υποστηρίζει αφιερώνοντας ετησίως σημαντικά κεφάλαια για αναπτυξιακά προγράμματα. Μέσω αυτών, χιλιάδες νέοι επιστήμονες με σπουδές στο εξωτερικό, ξέρουν ότι μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να εργασθούν σε ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα υψηλών τεχνολογιών, οι οποίες εν συνεχεία διασπείρονται σε πολιτικές εφαρμογές. Οι επιπτώσεις στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική, είναι αισθητές.


Η συνεπής κρατική πολιτική στον συγκεκριμένο τομέα, πρόκειται να επιτρέψει σε μεσοπρόθεσμο πλαίσιο την απόκτηση σοβαρού τεχνολογικού προβαδίσματος από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις καθώς θα εφοδιασθούν με οπλικά συστήματα τεχνολογίας αιχμής που θα εξασφαλίσουν κρίσιμο επιχειρησιακό πλεονέκτημα έναντι των δυνητικών αντιπάλων τους. Ήδη το TÜBİTAK-SAGE συνετέλεσε αποφασιστικά την ανάπτυξη του τουρκικού πυροβολικού με ΠΕΠ εκτεταμένου βεληνεκούς και τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, που απουσιάζουν από τον Ελληνικό Στρατό. Ας δούμε όμως μερικά τρέχοντα προγράμματα που διαχειρίζεται το TÜBİTAK-SAGE, ώστε να κατανοηθεί η ανωτέρω διαπίστωση καλύτερα.

Ο ήδη σε υπηρεσία πύραυλος πτήσεως (cruise) SOM, συνεχίζει να εξελίσσεται. Πρόκειται για όπλο που εκτοξεύεται από μαχητικά αεροσκάφη. Οι εκδόσεις C1 και C2 θα διαφέρουν από τις μέχρι σήμερα υφιστάμενες, χάρη στην ικανότητά τους να πλήξουν ναυτικούς στόχους. Η μικρότερη έκδοση SOM-J που αναπτυσσόταν για το F-35, προβλέπεται να εκτελέσει δοκιμαστική βολή από F-16 εντός του 2020.

Με την εκπνοή του τρέχοντος έτους, προβλέπεται η ολοκλήρωση του προγράμματος αναπτύξεως δύο πυραύλων αέρος – αέρος, των GÖKDOĞAN και BOZDOĞAN, που προορίζονται για το F-16. Τους επόμενους μήνες, πρόκειται να διεξαχθούν οι τελικές βολές από αεροσκάφος.


Σε εξέλιξη βρίσκεται πρόγραμμα αναπτύξεως προωθητικού συστήματος αυλωθητού (RAMJET) για την ανάπτυξη υπερ-υπερηχητικών πυραύλων στο μέλλον. Υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι αέρος – αέρος και αέρος – επιφανείας, είναι αρκετοί για να ανατρέψουντα τα πάντα σε αέρα και θάλασσα.


Συνεχίζεται και το αναπτυξιακό πρόγραμμα του Ηλεκτρομαγνητικού πυροβόλου SAPAN στο οποίο εμπλέκεται και η Aselsan. Η τελευταία εργάζεται στο κομμάτι που αφορά την ισχύ και το πυροβόλο ενώ το TÜBİTAK-SAGE ασχολείται με την ανάπτυξη κατευθυνομένων και μη κατευθυνομένων πυρομαχικών του πυροβόλου που θα βάλλονται με υπερηχητικές ταχύτητες. 


Σε εξέλιξη επίσης, βρίσκεται ένα πρόγραμμα “ψυχρής” εκτοξεύσεως πυραύλων. Η τεχνολογία ανοίγει μια νέα εποχή και προορίζεται για μελλοντικά πυραυλικά συστήματα που εκτοξεύονται από ξηρά ή πλοία.

Φυσικά αυτά είναι μερικά από τα κύρια προγράμματα που αφορούν όπλα, καθώς το TÜBİTAK-SAGE παράγει και μια σειρά άλλων υποσυστημάτων υψηλής τεχνολογίας για διάφορες χρήσεις, όπως θερμικές μπαταρίες (περισσότεροι από 250 διαφορετικοί τύποι).

H επένδυση που κάνει κάθε χρόνο η τουρκική κυβέρνηση στην Έρευνα & Ανάπτυξη για προγράμματα υψηλής τεχνολογίας είναι σημαντικότατη, αδιάκοπη και συνεπής ως προς τους στόχους. Προσφάτως δε, ο επικεφαλής της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ είχε την ευκαιρία να τονίσει την ανάγκη για επιτάχυνση των προσπαθειών πλήρους ανεξαρτησίας στον τομέα, ώστε να μην αντιμετωπίζονται περιορισμοί στην ανάπτυξη και πώληση εγχωρίων προϊόντων. Λόγω δε της αυξήσεως του αριθμού εγχωρίων αναπτυξιακών προγραμμάτων που υποστηρίζονται, όσο και των φιλόδοξων προγραμμάτων αναπτύξεως κινητήρα για το άρμα Altay και το μελλοντικό μαχητικό, σημείωσε ότι απαιτούνται περισσότεροι πόροι από ποτέ. 

Έναντι αυτής της σταθερής κρατικής πολιτικής για ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής βάσεως στην Άμυνα, στην Ελλάδα οι αρμόδιοι δείχνουν να έχουν ανακαλύψει μια πιο… πρακτική λύση: να κάνουν ό,τι έκαναν και πριν. Έπειτα από μια δεκαετία δημοσιονομικής κρίσεως κατά την οποία δεν αφιερώθηκε ούτε δεκάρα για να αναπτυχθεί κάτι σοβαρό από την αμυντική βιομηχανία, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αγοράσει φρεγάτες, ελικόπτερα και ό,τιδήποτε χρειαζούμενο ενώ για “ταπεινά” πράγματα όπως ένα νέο όχημα 4×4 ή τυφέκιο, πρόκειται να βαπτίσει “εθνικό” ό,τι επιλέξει από κάποιον ξένο κατασκευαστή. Τρίβουν και πάλι τα χέρια τους για την “ανάπτυξη” που έρχεται. Οι αντιπρόσωποι…

 Σάββας Δ. Βλάσσης


24/05/2020 


   ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ    




“Εθνικό τυφέκιο”: 
Για να δούμε πόσο χρόνο θέλει το “σύστημα” 
να δώσει απάντηση!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σχεδιαστική ομάδα Ελλήνων Μηχανικών και Ειδικών, παρουσίασαν στο ΓΕΣ το ΑΟΡ, ένα Τυφέκιο Designed AND Made in Greece

Η “Πτήση” έχει τη χαρά αλλά και την τιμή, να σας παρουσιάσει πρώτη την ολοκλήρωση της σχεδίασης ενός πραγματικά ελληνικού «Εθνικού Τυφεκίου», το οποίο έχει σχεδιαστεί από μια ομάδα που περιλαμβάνει αποκλειστικά Έλληνες Μηχανικούς, Σχεδιαστές, Ειδικούς και Εμπειρογνώμονες. Οι πληροφορίες για το τελικό Σχέδιο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι περιορισμένες, καθώς το Πρόγραμμα καλύπτεται, όπως είναι φυσικό, από μυστικότητα σε αυτή τη φάση.

Το όνομα του Ελληνικού Τυφεκίου Εφόδου είναι ΑΟΡ* και γνωρίζουμε ότι η Σχεδιαστική Ομάδα του  ενημέρωσε αυτές τις ημέρες επισήμως την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία για την ολοκλήρωση της φάσης σχεδίασης ενός σύγχρονου τυφεκίου υψηλών προδιαγραφών, το οποίο θα μπορούσε να είναι το Νέο Τυφέκιο Εφόδου που θα εξοπλίσει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και τα Σώματα Ασφαλείας.

ΝΕΟ ΤΥΦΕΚΙΟ ΕΦΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣ. 7,62Χ51 VS 5,56Χ45, ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟ ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΦΕΚΙΟΦΟΡΟ;

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από ιδιωτική πρωτοβουλία και εξ ιδίων πόρων τον Σεπτέμβριο του 2019 με όραμα της Ομάδας τη δημιουργία ενός “Εθνικού Τυφεκίου” το οποίο μπορεί να εμφανισθεί λαμβάνοντας εμβληματικό χαρακτήρα στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του 2021 για την επέτειο των 200 ετών από την Παλιγγενεσία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έγιναν διαθέσιμες, με έγκαιρη λήψη αποφάσεων, αν το πρόγραμμα εγκριθεί, είναι εφικτή η κατασκευή λειτουργικών πρωτοτύπων ώστε να πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση του ΑΟΡ στα χέρια Ελλήνων στρατιωτών στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2021. 

ΟΙ ΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
 ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΕΟ ΤΥΦΕΚΙΟ ΕΦΟΔΟΥ

Για λόγους ασφαλείας της σχεδίασης δεν μας έγιναν διαθέσιμες περισσότερες τεχνικές πληροφορίες, αλλά γνωρίζουμε πως το σχέδιο βασίζεται σε δοκιμασμένες λύσεις και θα μπορεί προσαρμόζεται αναλόγως των απαιτήσεων του χρήστη, για παράδειγμα να παραχθεί σε διαμέτρημα τόσο 5,56 mm όσο και σε 7,62 mm καλύπτοντας απόλυτα τις όποιες ανάγκες που θα αποφασίσει πως έχει ο ΕΣ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας το τυφέκιο μπορεί να παραχθεί στα ΕΑΣ ώστε να επανεκκινήσει, με την συνδρομή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αυτός ο τομέας της Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Μας επισημάνθηκε επίσης πως το κόστος του νέου ΑΟΡ θα είναι κλάσμα σε σχέση με αυτά που ζητούν οι ξένοι για δικαιώματα σχεδίασης όπλων ώστε να κατασκευαστούν στην Ελλάδα.

ΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ TAVOR 7 ΚΑΙ Χ95 ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ “ΕΘΝΙΚΟ ΤΥΦΕΚΙΟ” DESIGNED IN ISRAEL;

Στη Σχεδιαστική Ομάδα του ΑΟΡ μετέχει και ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας στο χώρο της Άμυνας, Σάββας Βλάσσης, που έχει το δικό του ρόλο στην βελτιστοποίηση (optimizing) του σχεδίου λόγω της εμπειρίας του από τις Ειδικές Δυνάμεις.    

Απεικονίσεις του όπλου σε αυτή τη φάση δεν έχουν γίνει διαθέσιμες, κάτι που αναμένεται όμως να γίνει λίαν προσεχώς.

Το θέμα του “Εθνικού Τυφεκίου” και του “Εθνικού Οχήματος” όμως έχουν και άλλες εξελίξεις στις οποίες θα επανέλθουμε σε προσεχείς αναρτήσεις μας.

*Άορ = βελτιωμένος τύπος ξίφους, βαρύτερο, καλύτερα ζυγισμένο και αποτελεσματικότερο που εμφανίσθηκε στην Ελλάδα μεταξύ 1.200-1.000 π.Χ. ξεπερνώντας το ελαφρύτερο φάσγανο που ήταν κατάλληλο μόνο για νυκτικά πλήγματα.

Από Flight and Space -30 Μαΐου, 2020 

https://www.ptisidiastima.com/aor-greek-assault-rifle/