Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές με 10ετές ομόλογο – Ανησυχία για τη μείωση των δημοσίων εσόδων.
Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές με 10ετές ομόλογο
– Ανησυχία για τη μείωση των δημοσίων εσόδων.
Η νέα έξοδος στις αγορές παρά το γεγονός ότι έχει υπερκαλυφθεί το δανειακό πρόγραμμα της χρονιάς κρίνεται ως «αμυντική κίνηση» καθώς το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι η διάρκεια και οι επιπτώσεις της πανδημίας υπερβαίνουν τα αρχικά σενάρια.
Σε νέα έκδοση δεκαετούς ομολόγου προχωρά εντός της εβδομάδας – εκτός απροόπτου την Τετάρτη – ο Οργανισμός Διαχερίσης Δημοσίου Χρέους προκειμένου να αντλήσει περί τα δύο δισ. ευρώ και να στηρίξει τα ταμειακά αποθέματα καθώς τα κρατικά έσοδα δέχονται ισχυρό πλήγμα από την πανδημία.
Η νέα έξοδος στις αγορές παρά το γεγονός ότι έχει υπερκαλυφθεί το δανειακό πρόγραμμα της χρονιάς κρίνεται ως «αμυντική κίνηση» καθώς το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι η διάρκεια και οι επιπτώσεις της πανδημίας υπερβαίνουν τα αρχικά σενάρια. Οι δανειακές ανάγκες στο τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με την Τράπεζας της Ελλάδος, ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ.
Οπως έγραψε το «Βήμα της Κυριακής« εφέτος η χώρα έχει προσφύγει ήδη τρεις φορές στις αγορές αντλώντας 7,5 δισ. ευρώ, μία ακόμα έκδοση ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες μέσω επανέκδοσης (reopening) παλαιάς έκδοσης.
Η κίνηση αυτή επισπεύδεται καθώς οι συνθήκες στις αγορές το επιτρέπουν, το κόστος χρήματος είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσο αυτές οι ιδανικές συνθήκες θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος του έτους όταν θα βγούν στις αγορές Ιταλία και Ισπανία προκειμένου να δανειστούν τεράστια – υπέρογκα ποσά λόγω του COVID που έχει εκτροχιάσει τα δημόσια οικονομικά τους.
Συνεχίζονται οι εκδόσεις εντόκων
Παράλληλα ο ΟΔΔΗΧ συνεχίζει τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου που επανήλθαν στο ύψος των 13 δισ. ευρώ. προκειμένου να κρατά γεμάτα τα ταμεία με χαμηλό κόστος δανεισμού καθώς τα επιτόκια στα έντοκα κινούνται στο μηδέν.
Στόχος είναι το ταμειακό απόθεμα να παραμείνει στο τέλος του έτους σε επίπεδα υψηλότερα των 30 δισ. ευρώ, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των δημοσίων εσόδων και της εισροής πόρων από τα ευρωπαικά ταμεία. Τα δεδομένα δείχνουν πάντως ότι το 2020 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την Ελλάδα, ενώ το ερώτημα είναι πλέον πώς θα είναι τα πράγματα το 2021, καθώς η όποια ανάκαμψη δεν αναμένεται να καλύψει τις απώλειες της εφετινής χρονιάς.
Τσώλης Ζώης
31/8/2020
ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
Καιρός να πει η κυβέρνηση
την αλήθεια για την ελληνική οικονομία.
Παρά την επιμελημένη προσπάθεια που καταβάλει η κυβέρνηση να αποκρύψει την πραγματική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία και της παντελούς αδυναμίας της αντιπολίτευσης να αναδείξει το πρόβλημα, το νέο κύμα έξαρσης της πανδημίας φαίνεται να οδηγεί την οικονομία σε δυσκολότερους ατραπούς μακριά από την επαναφορά στην πολυπόθητη κανονικότητα.
Η αναζωπύρωση της υγειονομικής κρίσης φαίνεται να καθιστά πλέον πιθανότερο το δυσμενές σενάριο που προβλέπει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας με κατώτερο επίπεδο το -8% και με ανοδική τάση προς διψήφια ύφεση. Αν συμβεί αυτό θα δυσκολέψει περαιτέρω τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία, αλλά συγχρόνως θα αυξήσει τα εμπόδια για μια δυναμική ανάκαμψη το 2021. Τα δείγματα είναι πλέον αρκετά ώστε οι προβλέψεις να είναι περισσότερο ασφαλείς. Μερικά από αυτά είναι:
- Τα αποκαρδιωτικά στοιχεία για τον τουρισμό, τα οποία φαίνεται ότι θα κινηθούν στο χαμηλό επίπεδο του 20% των αντίστοιχων μεγεθών του 2019 (εισπράξεις καθαρές 18,3 δισ. ευρώ).
- Η ανάγκη να επιβληθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα για να καταπολεμηθεί ο κορονοϊός.
- Η κατακόρυφη μείωση των εσόδων στις επιχειρήσεις.
- Η συνεχιζόμενη μείωση της απασχόλησης και η αύξηση της ανεργίας.
- Η αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού στα 11.651 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 2.086 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020.
- Η έκρηξη του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο στο πρώτο εξάμηνο του 2020 έφτασε σε 7 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 72,3% συγκριτικά με πέρυσι.
(...)
ΟΛΟΚΛΗΡΟ το άρθρο του Κ. ΜΕΛΑ: ''Καιρός να πει η κυβέρνηση την αλήθεια για την ελληνική οικονομία'', ΕΔΩ: