Ελληνικός Στρατός: Ο σχεδιασμός των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ
 Επανάσταση στους ΠΕΠ RM-70 του Ελληνικού Στρατού,
 “ματ” του ΓΕΣ διπλασιάζει το βεληνεκές (vid.)


 Ελληνικός Στρατός: 
Ο σχεδιασμός των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Μολονότι, το ενδιαφέρον κεντρίζουν τα νέα αεροσκάφη Rafale της ΠΑ και το πρόγραμμα για τα τέσσερα νέα πλοία με διαδικασίες ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού εντούτοις ο Ελληνικός Στρατός και το ΓΕΣ έχουν καταρτίσει τη λίστα με τα εξοπλιστικά προγράμματα προς άμεση υλοποίηση. Ως εκ τούτω, η λίστα με τα προγράμματα σύμφωνα με τα όσα διασταυρώσαμε είναι η εξής:

Η άμεση υπογραφή της έκτης τροποποίησης της αρχικής σύμβασης των ΝΗ90 και η υπογραφή σύμβασης τεχνικής υποστήριξης καθώς και η ρύθμιση του χρονοδιαγράμματος παραλαβών των υπολοίπων έξι ελικοπτέρων. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του γράφοντος το θέμα έχει σχεδόν κλείσει με τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο να έχει ήδη υπογράψει τον σχετικό φάκελό.

Συνεχίζοντας, με την Αεροπορία Στρατού μείζον θέμα είναι ο εκσυγχρονισμός των AH-64A Apache με βάση την Ισραηλινή πρόταση.

Ακολούθως, μεγάλη βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στο Όπλο του Πυροβολικού με δύο προγράμματα να είναι στην ατζέντα. Τον εκσυγχρονισμό των MLRS και των RM-70. Στο τέλος σας παραθέτουμε αναλυτικά άρθρα με τις επιλογές εκσυγχρονισμού των παραπάνω οπλικών συστημάτων του Πυροβολικού Μάχης.

Τρίτον, η Διεύθυνση Πεζικού έχει ζητήσει την ανανέωση των αντιαρματικών όπλων και προωθείται η απόκτηση της τελευταίας γενιάς των αντιαρματικών πυραύλων TOW. Ειδικότερα, πρόκειται για τα βλήματα TOW-2B. Σε αυτά αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στα πλαίσια της ΔΕΘ τονίζοντας την ανάγκη να εμπλουτιστεί και να ανανεωθεί το οπλοστάσιο του ΕΣ.

Επίσης, στη τελική ευθεία βρίσκεται το πρόγραμμα απόκτησης των Μ1117 Guardian. Το κόστος μεταφοράς, αξιοποίησης και απόκτησης θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ (εάν αποκτηθούν 1200 οχήματα). Παρότι, στην αρχή το υποτιθέμενο κόστος αφορούσε μόνον τη μεταφορά πλέον επισημαίνεται πως θα υπάρχει και ένα κόστος απόκτησης που ναι μεν είναι μικρό, συμβολικό θα λέγαμε πλην όμως είναι υπολογίσιμο. Στο σημείο αυτό εγείρονται πολλά ερωτηματικά για την αναγκαιότητα αυτών των οχημάτων δεδομένου και του κόστους.

Τα οχήματα αυτά λόγω βάρους (14 τόνοι) καθώς και του σχεδιασμού τους, είναι δυσκίνητα και κατάλληλα μόνον για το οδικό δίκτυο καθώς και ομαλά εδάφη. Θεωρούμε πως ένας μικρός αριθμός τέτοιων οχημάτων θα ήταν ο ενδεδειγμένος για ειδικούς ρόλους και σκοπούς όπως την 29 Ταξιαρχία Εσωτερικής Ασφάλειας, τις Επιλαρχίες Αναγνώρισης, τη Στρατονομία καθώς και ως φορείς όπλων αλλά και πάλι με σοβαρούς περιορισμούς λόγω της δυσκινησίας τους. Τα σημειώνουμε αυτά καθότι υπάρχει υπερβολικά μεγάλος ενθουσιασμός για τα εν λόγω οχήματα.

Τα παραπάνω αφορούν προγράμματα προς άμεση υλοποίηση και σχετίζονται με τις πρώτες και κυρίαρχες προτεραιότητες. Ακολούθως, παρατίθενται επιπλέον προγράμματα δυνητικού ενδιαφέροντος.

Ειλημμένη απόφαση για βλήματα Spike προς το παρόν δεν υπάρχει. Όπως μας εξηγούν οι αρμόδιοι υπάρχουν σκέψεις και ήδη η Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού έχει κάνει επαφές για την ολοκλήρωση των βλημάτων στα Apache. Ασφαλώς και η απόκτηση βλημάτων όπως τα Spike αποτελούν ιδανικές προσθήκες για το Πεζικό όμως θεωρούμε πως άλλη μια αξιοσημείωτη περίπτωση είναι και τα Σερβικά ALAS.

Για τον ΕΣ και το Ελληνικό Πεζικό δυστυχώς δεν διαφαίνεται λύση για την αντικατάσταση των Μ113 με την προμήθεια ενός νέου ΤΟΜΠ/ ΤΟΜΑ. Ιδανικά, θα έπρεπε να είχαμε κινηθεί στον άξονα της απόκτησης ενός εθνικού ΤΟΜΠ/ ΤΟΜΑ καλύπτοντας σε βάθος χρόνου τις ανάγκες μας.  Υψηλή είναι και η αναγκαιότητα για νέα φορητά αντιαρματικά όπλα.

Μέριμνα επίσης δεν υπάρχει προς το παρόν για την αεράμυνα του ΕΣ με προγράμματα για την αντικατάσταση των OSA και των HAWK.

Το Όπλο των Τεθωρακισμένων και η αρμόδια διεύθυνση Ιππικού – Τεθωρακισμένων έχει ιεραρχήσει ως ζωτικής σημασίας την εγκατάσταση ενεργών συστημάτων αυτοπροστασίας στα ελληνικά Leo 2 A4 και HEL καθώς και τον εκσυγχρονισμό τους.

Το ζήτημα της αναβάθμισης του υλικού επικοινωνιών και διαβιβάσεων του ΕΣ παραμένει ζωτικό όπως και το σκέλος επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου. Προγράμματα σχετικά μικρού κόστους αλλά μεγάλης αξίας.

Επίσης, ανοικτό παραμένει το πρόγραμμα απόκτησης UAV τακτικού επιπέδου για συλλογή πληροφοριών και στοχοποίηση καθώς και ο εκσυγχρονισμός των Sperwer.

Γιάννης Νικήτας


 15 Σεπτεμβρίου 2020 


               ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ             





 1.
Επανάσταση στους ΠΕΠ RM-70 του Ελληνικού Στρατού,
 “ματ” του ΓΕΣ διπλασιάζει το βεληνεκές (vid.)

Σχεδόν 30 χρόνια μετά την ένταξη τους σε υπηρεσία στον Ελληνικό Στρατό, οι Πολλαπλοί Εκτοξευτές Πυραύλων (ΠΕΠ) RM-70 πρόκειται να αναβαθμιστούν θεαματικά με αποτέλεσμα την αύξηση του βεληνεκούς και της ακρίβειας, και το κυριότερο από ελληνικά χέρια, από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).

Όπως έγινε γνωστό η κοινοπραξία ΜΙΜΑ-EDePro έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας (MOU: Memorandum of Understanding) για την μεταφορά τεχνογνωσίας (Transfer of Technology) με τη Διεύθυνση Πυροβολικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ/ΔΠΒ) και τα ΕΑΣ για την αναβάθμιση του ρουκετών των ΠΕΠ RM-70. Ήδη η κοινοπραξία MIMA έχει προχωρήσει στη μεταβίβαση στα ΕΑΣ αριθμό προωθητικών κινητήρων ρουκετών (πυραυλοκινητήρων) για την αναβάθμιση αριθμού τους στο επίπεδο G-2000 στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ, και έχει προγραμματιστεί δοκιμαστική βολή στο πεδίο.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το εγχείρημα:

>Θα αναβαθμίσει ριζικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες ενός κύριου οπλικού συστήματος του Πυροβολικού Μάχης του Ελληνικού Στρατού διπλασιάζοντας το μέγιστο βεληνεκές από 20.380 μέτρα σε μεγαλύτερο των 40.000 μέτρων. Ταυτόχρονα αυξάνει και την ακρίβεια των ρουκετών κατά περίπου 30%.

Οι βελτιωμένες επιδόσεις επιτυγχάνονται χωρίς καμία ανάγκη μετατροπής του εκτοξευτή ενώ ουδεμία αλλαγή γίνεται σε όλο το σύστημα συσκευασίας, αποθήκευσης, διανομής των ρουκετών. Τα φυσικά χαρακτηριστικά της ρουκέτας (ενδεικτικά, μήκος: 2,875 μέτρα, διαμέτρημα: 122 χλστ.) παραμένουν τα ίδια ενώ μικρή αύξηση (από 66 σε 69 κιλά) επέρχεται στο βάρος της. Επίσης ουδεμία αλλαγή απαιτείται στην εκπαίδευση του προσωπικού και τις διαδικασίες χειρισμού.

>Αξιοποιεί στο έπακρο το υφιστάμενο απόθεμα ρουκετών των 122 χλστ. που σύμφωνα με εκτιμήσεις ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες. Συγκεκριμένα κάθε ρουκέτα αποσυσκευάζεται, αποσυναρμολογείται και υποβάλλεται σε προκαταρκτική επιθεώρηση. Στη συνέχεια γίνεται έλεγχος κατάστασης της πυροκεφαλής και του πυροσωλήνα (με ακτίνες Χ).

Όσα εξαρτήματα – απάρτια βρεθούν προβληματικά καταστρέφονται και αντικαθίστανται από πλήρως λειτουργικά. Στην επόμενη φάση γίνεται η συναρμολόγηση της ρουκέτας (συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης του νέου προωθητικού κινητήρα, βλέπε συνημμένη φωτογραφία) και ο γενικός λειτουργικός έλεγχος. Μετά γίνεται η συσκευασία της και τυχαία από την κάθε μερίδα παραγωγής επιλέγεται μία ρουκέτα για να υποβληθεί σε δοκιμαστική βολή.

>Αποδίδει ρουκέτες οι οποίες εκτός των αυξημένων επιδόσεων έχουν αυξημένο όριο ζωής κατ’ ελάχιστον 10 έτη. Δηλαδή μεγιστοποιείται το όφελος από την αξιοποίηση του υπάρχοντος αποθέματος που σε διαφορετική περίπτωση θα όδευε προς καταστροφή λόγω λήξης ορίου ζωής.

>Επιτρέπει την εμπλοκή της εγχώριας βιομηχανίας στην κατασκευή υποσυστημάτων – υποσυγκροτημάτων, αυξάνοντας την εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή, μεγιστοποιώντας την ασφάλεια εφοδιασμού και μειώνοντας το οικονομικό κόστος.

>Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη υποδομών στα ΕΑΣ που μπορούν να αναλάβουν έργο για πελάτες του εξωτερικού και ταυτόχρονα την ανάπτυξη τεχνογνωσίας στον τομέα του εκσυγχρονισμού ρουκετών και γενικότερα των πυρομαχικών.

>Επιτρέπει σε σύντομο χρόνο (εφόσον απαιτηθεί) την αναβάθμιση μεγάλου αριθμού ρουκετών. Σύμφωνα με πληροφορίες η γραμμή παραγωγής που σχεδιάζεται στα ΕΑΣ θα μπορεί να αναβαθμίζει 20 ρουκέτες ανά εργάσιμη ημέρα (περίπου 5.000 ρουκέτες τον χρόνο).

Η εξέλιξη είναι εξαιρετικά θετική και με άμεσο επιχειρησιακό αποτέλεσμα. Σήμερα, με βάση ανοικτές πηγές, το Πυροβολικό Μάχης του Ελληνικού Στρατού επιχειρεί 116 ΠΕΠ RM-70 (από τους 150 που είχαν αποκτηθεί από τα ανατολικογερμανικά αποθέματα το 1994 στο πλαίσιο της συνθήκης CFE).

Οι ΠΕΠ συνήθως χρησιμοποιούνται σε αποστολές Γενικής Υποστήριξης (ΓΥ) και λόγω της μεγάλης ισχύος πυρός που εκπέμπουν (80 ρουκέτες ανά όχημα, 40 στον εκτοξευτή και 40 αναχορηγία επί του οχήματος) αλλά και του μεγάλου αριθμού που βρίσκεται σε υπηρεσία δίκαια θεωρούνται ως ένας από τους σημαντικότερους ελληνικούς πολλαπλασιαστές ισχύος.

Ο διπλασιασμός του βεληνεκούς και της αύξησης της ακρίβειας επιτρέπει στον τσεχοσλοβακικής προέλευσης ΠΕΠ να επιχειρεί με αξιώσεις στο σημερινό πεδίο της μάχης σε μεγαλύτερα βεληνεκή από τα εχθρικά (άρα μειώνεται σημαντικά η πιθανότητα προσβολής από τα εχθρικά πυρά αντιπυροβολικού) και αποτελεί σημαντικό βήμα στην επίτευξη κυριαρχίας επί του εχθρικού Πυροβολικού.


Χαρακτηριστικά – Δυνατότητες ΠΕΠ RM-70
 (με τις διαθέσιμες ρουκέτες)

Εκτοξευτής
Διαμέτρημα Σωλήνα: 122,4 χιλ.
Μήκος Σωλήνα: 2,996 μ.
Αριθμός σωλήνων: 40

Ρουκέτα
Διαμέτρημα: 122 χιλ.
Μήκος: 2,8675-2,8810 µ.
Βάρος: 66,35 +/-0,8 χλγ.
Αρχική Ταχύτητα: 42-52 µ/d.
Μέγιστο Βεληνεκές: 20.380 µ.
Χρόνος ριπής: 40 ρουκετών 20 δλ.

Δραστική Ζώνη
Ενός πυραύλου Κύκλος ακτίνας 30 µ.
40 πυραύλων Κύκλος ακτίνας 100 µ.

Όχημα
Αυτονομία 1100 χλµ.
Αριθμός υπηρετών 5
Βάρος με πλήρωμα και 80 ρουκέτες 25,3 τόν.

Χρόνοι Αντίδρασης
Από θέση πορείας σε θέση βολής 2′ 30″
Από θέση βολής σε θέση πορείας 3′


 16/09/2020  



2.
Πυροβολικό: Νέες ρουκέτες των 122 χιλιοστών για τα RM-70.
 
Για το παρόν θέμα είχαμε κάνει και παλαιότερη αναφορά ενώ τις σερβικές ρουκέτες τις είχαμε δει σε ταξίδι μας στο Βελιγράδι. Ένα χρόνο μετά οι εξελίξεις είναι θετικές με τα ΕΑΣ να αναλαμβάνουν έναρξης διαδικασίας αναβάθμισης δείγματος ρουκετών (πρώτη παρτίδα) των 122 χιλιοστών, για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες στη συνέχεια, στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), στο Λαύριο. Για το θέμα των ρουκετών είχε αναφερθεί πρώτο από το «DefenceReview.gr» με το άρθρο μας «Αποκλειστικό: Βολές με νέες ρουκέτες για τα RM-70 του Πυροβολικού» στις 8 Νοεμβρίου του 2019 (μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ)

Όπως γράψαμε τότε: «Το θέμα του εκσυγχρονισμού των ελληνικών Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ) τύπου RM-70 μας έχει απασχολήσει σε προγενέστερο χρόνο. Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται από το Βελιγράδι όπου βρεθήκαμε τις προηγούμενες μέρες στα πλαίσια ενός ταξιδιού για τη Σερβική αμυντική βιομηχανία και τη προσπάθεια που επιχειρεί η τελευταία με στόχο να διεισδύσει εξοπλιστικά στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και κυρίως στον Στρατό Ξηράς.

Όπως είναι γνωστό η ελληνική πλευρά έχει παραλάβει μέσω χορηγίας προς δοκιμή και επιχειρησιακή αξιολόγηση ένα μικρό απόθεμα των 20 ρουκετών από την Σερβική Yugoimport που δραστηριοποιείται στην κατασκευή ρουκετών. Πρόκειται για ρουκέτες σερβικής κατασκευής και προέλευσης των 122 χιλιοστών τύπου G 2000 ικανές να βληθούν από τους ΠΕΠ RM-70 του Πυροβολικού Μάχης. Από το απόθεμα των 20 ρουκετών που τονίζουμε δεν είναι μέρος κάποιας προμήθειας όπως μας επιβεβαίωσαν πηγές του ΓΕΣ, οι ρουκέτες είναι με μέγιστο βεληνεκές τα 40 χιλιόμετρα. Ο λόγος που επιλέγει το Πεδίο Βολών Κρήτης είναι τα μεγάλη βεληνεκή που προσφέρει».

Όπως έγινε γνωστό, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, παρέστη στην παρουσίαση της έναρξης διαδικασίας αναβάθμισης δείγματος ρουκετών 122mm, στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), στο Λαύριο. Το πρόγραμμα αποτελεί σύμπραξη των ΕΑΣ με τη σερβική εταιρεία EDePRO.

H ρουκέτα G2000 επιτυγχάνει μέγιστο βεληνεκές 40,1 χιλιομέτρων. Το μήκος της είναι 2,87 μέτρα και το βάρος της 69,1 κιλά, εκ των οποίων τα 27,3 κιλά είναι το βάρος του κινητήρα συνθετικής θερμοπλαστικής ύλης. Ενσωματώνει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας βάρους 19 κιλών. Η μέγιστη ταχύτητα που επιτυγχάνει είναι 1.100 μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ το μέγιστο βεληνεκές των 40,1 χιλιομέτρων επιτυγχάνει από γωνία βολής 55ο-57ο. Η Πιθανότητα Κυκλικού Σφάλματος (CEP) στο μέγιστο βεληνεκές είναι μόλις 0,96%. Εξέλιξη της G2000 είναι η ρουκέτα G2000/52 μέγιστου βεληνεκούς 52 χιλιομέτρων, η οποία έχει CEP 0,90% στο μέγιστο βεληνεκές. Το μήκος της είναι 2,86 μέτρα και το βάρος της 64 κιλά. Η G2000/52 ενσωματώνει πολεμική κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας ή θραυσμάτων βάρους 18,4 κιλών.

Στον σχετικό χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα ακόλουθα:
 
«Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του Διευθύνοντος Συμβούλου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων προκειμένου σήμερα να παρευρεθώ στην έδρα της εταιρείας, σε μια εκδήλωση που αφορά στην έναρξη της διαδικασίας αναβάθμισης των ρουκετών 122mm, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη σερβική εταιρεία EDePro.

Η τεχνογνωσία της ανάπτυξης και παραγωγής όπλων φορητού οπλισμού και πυρομαχικών παράλληλα με τον στόχο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των οπλικών και πυραυλικών συστημάτων επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και μετατρέπουν την εταιρεία σε θεμελιώδη πολλαπλασιαστή ισχύος της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει θέσει από την πρώτη στιγμή – από τις προγραμματικές ακόμα δηλώσεις της Κυβέρνησης – την  ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας ως κύρια πολιτική προτεραιότητα και ενέργεια ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ίδιος ο κ. Πρωθυπουργός, στην πρόσφατη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στο πλαίσιο των προκλήσεων που δέχεται η χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα, έθεσε την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων ως παρακαταθήκη για την ασφάλειά της, αλλά και ως ύψιστη υποχρέωση στους Έλληνες που θα επωμιστούν το οικονομικό κόστος, ανακοινώνοντας έξι εμβληματικές αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν την ισχύ, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων.

Ο κ. Πρωθυπουργός έθεσε το πλαίσιο. Από εκεί και πέρα, με πνεύμα εξωστρέφειας από πλευράς των Διοικήσεων και την αμέριστη στήριξη της Πολιτείας, της Πολιτικής Ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, απαιτείται η χάραξη μια νέας πορείας ώστε η αμυντική μας βιομηχανία να καταστεί ανταγωνιστική και να μπορεί να εξυπηρετεί στους χρόνους που πρέπει, εκτελώντας παραγγελίες και παράγοντας οικονομικό αντικείμενο.

Διάγουμε μια ιδιαίτερη χρονική συγκυρία, στην οποία η Ελλάδα με μια αξιόπιστη εξωτερική και οικονομική πολιτική συνιστά πλέον μια χώρα ισχυρή, ανεξάρτητη, περήφανη και ασφαλή, που δύναται να ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και προοπτική, μέσω της δρομολόγησης των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων και θεσμικών κεφαλαίων, αλλάζοντας τη φυσιογνωμία της οικονομίας και κεφαλαιοποιώντας την κερδισμένη αξιοπιστία από την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πρόσφατων κρίσεων.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι η Διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων διαθέτει το όραμα αλλά και το απαραίτητο μείγμα της εμπειρίας πάνω στο αντικείμενο ώστε να αδράξει την ευκαιρία και να οδηγήσει τα ΕΑΣ στην επόμενη ημέρα, αναπτύσσοντας ανταγωνιστικές δράσεις και προωθώντας μια καινοτόμα, εξωστρεφή δυναμική προσέλκυσης νέων επενδυτών, τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές περιβάλλον, εκμεταλλευόμενη πλήρως τον μηχανολογικό εξοπλισμό, αλλά και το άρτια εκπαιδευμένο έμψυχο δυναμικό της εταιρείας».

Σχετικά με τις νέες ρουκέτες, αλλά και για τις δυνητικές επιλογές αναβάθμισης των RM-70 μπορείτε να διαβάσετε στα παρακάτω άρθρα:

Ευθύμιος Λάζος


17/9/2020