Αίγυπτος: Ο νέος χάρτης μετά τη συμφωνία για το οικόπεδο.

''Οριοθέτηση με την Κύπρο δεν θα γίνει γιατί αυτή είναι η απόφαση, παραμένει ωστόσο ανοικτό για να συντηρούνται πολύτιμες ψευδαισθήσεις στους πολίτες. Είναι σαφές πως όλες οι κινήσεις της ελληνικής Κυβέρνησης γίνονται στη σκιά των  πιθανών  αντιδράσεων της κατοχικής Τουρκίας.  Δηλαδή, οι  σχεδιασμοί, οι αυτοπεριορισμοί καθορίζονται στη βάση του πώς θα αντιμετωπιστούν από την Άγκυρα. Αυτή είναι μια προσέγγιση η οποία επιβεβαιώνει το φοβικό σύνδρομο, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διαχείριση που γίνεται.''


 Αίγυπτος: Ο νέος χάρτης μετά τη συμφωνία για το οικόπεδο.
  
Ταχύτατη ήταν η αντίδραση της Αιγύπτου καθώς μετά τη χθεσινή συμφωνία του Ν. Δένδια με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι το υπουργείο Πετρελαίου της μεγάλης αραβικής χώρας προσάρμοσε τον χάρτη του επίμαχου οικοπέδου.

Συγκεκριμένα, το οικόπεδο EGY-MED-W18, εμφανίζεται πλέον να σταματάει στο ύψος του 28ου μεσημβρινού δηλαδή περίπου στα όρια που έχει οριοθετηθεί η ελληνική και αιγυπτιακή υφαλοκρηπίδα.

Μέχρι εχθές, το οικόπεδο αυτό συνεχιζόταν και ανατολικά του 28ου μεσημβρινού έχοντας ως βόρειο όριο τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτή είχε κατατεθεί από την Άγκυρα στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019.

Φωτογραφία με τον προηγούμενο χάρτη

Για αρκετές ημέρες υπήρχαν διαπραγματεύσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δίχως ιδιαίτερα αποτελέσματα, ωστόσο το πρόβλημα λύθηκε χθες με την επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο. 

Η αποκάλυψη της «Κ» για την προκήρυξη από το αιγυπτιακό υπουργείο Πετρελαίου οικοπέδου στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο έχει υπολογιστεί τμηματικά (ανατολικά του 28ου μεσημβρινού) με βάση τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αποτέλεσε αντικείμενο εκτενούς συζήτησης ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Σάμεχ Σούκρι στο Κάιρο και των αντιπροσωπειών τους. Συγκεκριμένα, λίγο πριν από τη συνάντηση του κ. Δένδια με τον κ. Σούκρι, διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου αρνούνταν (Arabnews) τις φήμες περί συζήτησης του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου με την Τουρκία. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η Αίγυπτος έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει η Κύπρος και η Ελλάδα σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Ως προς τους τουρκικούς ισχυρισμούς ότι μια συμφωνία βρίσκεται κοντά, οι αιγυπτιακές διπλωματικές πηγές τους χαρακτήρισαν ως ψευδείς. Οι διπλωματικές πηγές της Αιγύπτου διέψευδαν μεν τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ήταν δε ιδιαίτερα προσεκτικές ώστε να μη θίξουν το ζήτημα της έμμεσης αναγνώρισης των νότιων ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στα ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, όπου, δηλαδή, δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης:
 
Βασίλης Νέδος

 
9/3/2021


     ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ    


 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αιγύπτιος Πρόεδρος κ. Abdel Fattah Al-Sisi προβαίνουν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ, Λευκωσία 21/10/2020.

Η Αθήνα καθορίζει σχεδιασμούς κουβαλώντας φοβικά σύνδρομα: Κολοβωμένοι χειρισμοί για να μην αντιδράσει η Τουρκία

 Η Ελλάδα καθορίζει τα όρια των σχεδιασμών της για τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και μέχρι πού θεωρεί πως μπορεί να κινηθεί. Δείγματα γραφής έχει δώσει με την τμηματική συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αλλά και με τη μη οριοθέτηση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ένα ζήτημα -το τελευταίο- που αφήνεται στον χρόνο ενώ για την Ελλάδα είναι κλειστό.
  • Οριοθέτηση με την Κύπρο δεν θα γίνει γιατί αυτή είναι η απόφαση, παραμένει ωστόσο ανοικτό για να συντηρούνται πολύτιμες ψευδαισθήσεις στους πολίτες. Είναι σαφές πως όλες οι κινήσεις της ελληνικής Κυβέρνησης γίνονται στη σκιά των πιθανών αντιδράσεων της κατοχικής Τουρκίας. Δηλαδή, οι σχεδιασμοί, οι αυτοπεριορισμοί καθορίζονται στη βάση του πώς θα αντιμετωπιστούν από την Άγκυρα. Αυτή είναι μια προσέγγιση η οποία επιβεβαιώνει το φοβικό σύνδρομο, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη διαχείριση που γίνεται.

Η τμηματική οριοθέτηση με την Αίγυπτο είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί το παιγνίδι ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Το Κάιρο με την προκήρυξη οικοπέδων προς εκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο, στις 18 Φεβρουαρίου, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Κι αυτό, επειδή οικόπεδο ορίσθηκε με βάση την τουρκική άποψη για τα όρια της υφαλοκρηπίδας (σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Άγκυρας που κατατέθηκαν εγγράφως στον ΟΗΕ τον Νοέμβριο του 2019). Ποιος φταίει; Φταίει η τμηματική οριοθέτηση; Η ανυπομονησία της Αιγύπτου, που δεν μπορούσε να περιμένει την ελληνική Κυβέρνηση, που χαρακτηρίζεται από αναβλητικότητα και αργά αντανακλαστικά; Η Αίγυπτος πάντως, πέρα από όλα αυτά, δηλώνει δεσμευμένη στις συμφωνίες με την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό είναι μεν καθησυχαστικό, ωστόσο δεν μπορεί και να θεωρείται δεδομένο. Κι αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη οι δυο χώρες.

  • Για να μην προκύπτουν τέτοια ζητήματα, προφανώς και θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Με βάση τη λογική, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε μια διαδικασία συνολικής οριοθέτησης στην Ανατολική Μεσόγειο, που θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει, και να καλέσουν την Τουρκία να συμμετάσχει. Αυτό θα είχε αξία και ίσως να έλυνε κάποια προβλήματα, είτε δεχόταν η κατοχική Τουρκία είτε όχι. Τουλάχιστον θα αφαιρούσε επιχειρήματα από την Άγκυρα, η οποία διακηρύσσει πως δεν δέχεται αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην της και την επηρεάζουν. Βέβαια, αυτό διατυπώνεται από το καθεστώς Ερντογάν επειδή θέλει να επιβάλει τους σχεδιασμούς του. Στην πραγματικότητα δεν θέλει συνεργασία, ούτε και συνεννόηση με τις χώρες της περιοχής.

Χθες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, Κυριάκο Μητσοτάκη, με πρωτοβουλία του τελευταίου. Η επικοινωνία έγινε ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκος Δένδιας, βρισκόταν στο Κάιρο και αναμενόταν αργότερα στην Κύπρο. Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε προφανώς να ξεκαθαρίσει την «παρεξήγηση» για τον EastMed. Μετά από δέκα ημέρες, που το θέμα έπαιζε πιγκ-πογκ στον Τύπο στην Αθήνα και αναπαραγόταν στη Λευκωσία, ο Πρωθυπουργός «βεβαίωσε πως καμία πλευρά δεν ήγειρε θέμα ματαίωσης της κατασκευής του έργου, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί, και διευκρίνισε ότι οι διμερείς συζητήσεις με την Αίγυπτο αφορούν στο ενδεχόμενο κατασκευής συμπληρωματικού αγωγού για την προμήθεια στην Ελλάδα φυσικού αερίου από την Αίγυπτο». Πρόκειται για μια δήλωση που έγινε μετά που η καχυποψία σκέπασε τις σχέσεις Αθηνών και Λευκωσίας. Πειστικός δεν είναι καθώς, για να έχει σημασία, πρέπει όλα να συζητούνται εξαντλητικά πριν και όχι εκ των υστέρων.

Το θέμα είναι ευρύτερο και συνδέεται με τους κολοβωμένους σχεδιασμούς της Αθήνας. Την στιγμή που άλλες δυνάμεις επιδιώκουν να έχουν συμφέροντα για ρόλο στην περιοχή, αξιοποιώντας τις συμμαχίες, συνεργασίες με την Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, που έχει κι άλλους δεσμούς με το νησί, δεν τολμά να κάνει ένα βήμα προς ενίσχυση της επιρροής της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία έχει προχωρήσει σε στρατηγικά ανοίγματα, χωρίς να τα θωρακίζει πολιτικά. Έχει προβεί σε ανοίγματα μεγάλης εμβέλειας, χωρίς να έχει διασφαλίσει τη συνέχεια. Ένας σχεδιασμός κρίνεται από το περιεχόμενο και τους στόχους. Κρίνεται και από την πορεία εφαρμογής του. Κάποτε εξουδετερώνεται από τους αντιπάλους και κάποιες φορές καθυστερεί, δεν έχει άμεσα και ορατά αποτελέσματα. Ακόμη κι εάν μια πολιτική αποτυγχάνει, ένας σχεδιασμός ανατράπηκε, αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να παραδοθούμε στην Τουρκία. Γιατί κάποιοι αυτό απαιτούν εδώ και τώρα.

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

https://www.apopseis.com/i-athina-kathorizei-schediasmoys-koyvalontas-fovika-syndroma-kolovomenoi-cheirismoi-gia-na-min-antidrasei-i-toyrkia/

90/3/2021