Θανάσιμο κίνδυνο για την Ελλάδα συνεπάγεται το τουρκικό παιχνίδι στο ΝΑΤΟ.

Θα στείλει στην Ελλάδα η Δύση τον τουρκικό λογαριασμό
για Φινλανδία-Σουηδία;


 Θανάσιμο κίνδυνο για την Ελλάδα συνεπάγεται
το τουρκικό παιχνίδι στο ΝΑΤΟ.

Κάθε μέρα που περνάει Ελλάδα και Τουρκία έρχονται πιο κοντά σε πολεμική σύρραξη. Η Τουρκία δε διστάζει να δείχνει το πιο απεχθές της πρόσωπο, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στους συμμάχους της -υποτίθεται- στο ΝΑΤΟ. Μοναδική πολιτική που γνωρίζει να ασκεί είναι των διαρκών εκβιασμών, στηριζόμενη στην υψηλή γεωστρατηγική σημασία του τουρκικού χώρου. Η Ελλάδα έχει περάσει σε αντεπίθεση. Θα πρέπει όμως στρατηγικά να τη συνεχίσει και να την κλιμακώσει, αδιαφορώντας για περιστασιακές, τακτικής φύσεως αλλαγή της εικόνας…

Του Ζαχαρία Μίχα*
(Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας – ΙΑΑΑ/ISDA)

Ανώτεροι αξιωματούχοι από την Τουρκία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, συναντήθηκαν την περασμένη Τρίτη στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της προπαρασκευής της Συνόδου Κορυφής (29-30) του ΝΑΤΟ, που θα επιχειρήσει να λύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η Τουρκία μπλοκάροντας την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία.

Οι πληροφορίες που δημοσίευσε η καθεστωτική «Γενί Σαφάκ» στην Τουρκία, είναι εξόχως αποκαλυπτικές. Η Τουρκία, διά στόματος Ιμπραήμ Καλίν, του εξ απορρήτων του προέδρου Ερντογάν, επί της ουσίας ξεκαθάρισε τον εκβιασμό: Εάν θέλετε να πούμε ναι στις επιθυμίες σας, τότε θα πρέπει να μας ικανοποιήσετε σε ό,τι ζητάμε, κορυφαία θέση εντός των οποίων έχει το Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειος. Πώς αλλιώς να ερμηνευθεί η διαρροή των Τούρκων ότι «συζητήθηκαν» το Αιγαίο και η ανατολική Μεσόγειος σε μια συνάντηση που αφορούσε το ζήτημα της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας;

 “MAVI VATAN” ΚΑΙ 25ος ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΣ 

ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

 
Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή. Αυτά δεν τα είπε ο Ιμπραήμ Καλίν σε κάποια συνάθροιση ακαδημαϊκής φύσεως για τις… γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Παρόντες ήταν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ο εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Γενς Πλότνερ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Στίβεν Λάβγκροβ και ο γενικός διευθυντής πολιτικών υποθέσεων και ασφάλειας στο γαλλικό υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, Φιλίπ Ερέρα.

Αυτή τη συνάντηση αξιοποίησε η Τουρκία για να δηλώσει ότι δεν θα κάνει πίσω στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο. Δηλαδή, επί της ουσίας είπε στους κοινούς μας συμμάχους, ότι στην Τουρκία ανήκει ο έλεγχος του μισού Αιγαίου (25ος μεσημβρινός) και όλη η θάλασσα στην ανατολική Μεσόγειο, με τον τρόπο που την καταγράφει ο χάρτης της «Γαλάζιας Πατρίδας» (Mavi Vatan). Επ’ αυτών δεν πρόκειται να υποχωρήσει.

Η Τουρκία αυτά τα ονομάζει «νόμιμα δικαιώματα». Όταν εγερθεί ένσταση περί της νομιμότητας των ισχυρισμών, αναγορεύει εαυτόν ως αυθεντικό ερμηνευτή του διεθνούς δικαίου, αρνούμενη να κριθεί η θέση της από οποιοδήποτε τρίτο ουδέτερο μέρος. Μια θέση η οποία περιλαμβάνει και τον ισχυρισμό ότι τα νησιά δεν δικαιούνται θαλασσίων ζωνών πέραν χωρικών υδάτων έξι ναυτικών μιλίων. Την εφάρμοσε δε στην πράξη στην περίπτωση του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου, που ενέπλεκε νήσο του μεγέθους της Κρήτης!

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΣ “ΚΑΤΕΥΝΑΣΜΟΣ”…

Παράλληλα, σχεδόν σε καθημερινή βάση, εκτοξεύονται απειλές εναντίον των Ελλήνων ότι θα πεταχτούν στη θάλασσα και «θα πάθουν ό,τι οι πρόγονοί τους», δηλαδή θα σφαχτούν. Με φρασεολογία μάλιστα χειρότερη και από τη ρητορική της ναζιστικής Γερμανίας όταν ανέκυψε το ζήτημα της Σουδητίας, η «διπλωματική διευθέτηση» του οποίου, έμεινε στην ιστορία να χαρακτηρίζει αρνητικά την πολιτική του κατευνασμού.

Αυτή είναι όμως η πολιτική που εφαρμόζει σήμερα η Συμμαχία και μάλιστα σε βάρος μιας χώρας-μέλους, της Ελλάδας, από άλλη χώρα-μέλος της οποίας ανέχεται τις σκανδαλώδεις ιδεολογικές και πρακτικές ομοιότητες με τη ναζιστική Γερμανία (Τουρκία). Κι ας μην είναι πολιτικών ορθό να αναφέρεται.

Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών οφείλουν να αντιληφθούν ότι η κατάσταση παρουσιάζει ποιοτική διαφοροποίηση σε σχέση με το παρελθόν. Οφείλουν να αφήσουν κατά μέρος την πολιτικώς ορθή – «πολιτισμένη» αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών και να επικεντρωθούν στην εξισορρόπηση της τουρκικής στρατηγικής και τακτικής επί του πεδίου.

Το μήνυμα που πρέπει να αποστέλλεται σταθερά προς τους συμμάχους είναι απλό και σαφές: Με την πολιτική της ανοχής των τουρκικών επεκτατικών βλέψεων εναντίον της συμμάχου Ελλάδας, αργά αλλά σταθερά πλησιάζουμε σε μια πολεμική σύρραξη στην οποία η Ελλάδα δεν θα διστάσει να μπει για να προασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Διότι εάν οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ αντιμετώπιζαν παρόμοιο πρόβλημα, δεν θα έμπαιναν καν σε συζήτηση με τον επιτιθέμενο, αλλά θα ετοιμάζονταν με κάθε τρόπο να τον αντιμετωπίσουν. Η ακαταλληλότητα του κατευνασμού ενός αντιπάλου που εμφανίζεται να «ασφυκτιά» γεωγραφικά, όπως παλαιότερα ο Χίτλερ, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται μόνο στην προσπάθεια αιτιολόγησης της υποστήριξης της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή.

ΕΝΔΟΣΥΜΜΑΧΙΚΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ “ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ”

Η ελληνική διπλωματία οφείλει να ενημερώσει και τα πρόσωπα που συμμετείχαν στη σύσκεψη και τις χώρες τους στο ανώτατο επίπεδο, ότι δεν θα πρέπει να ποντάρουν πλέον σε μια κακώς νοούμενη ελληνική «πολιτισμένη συμπεριφορά», δήθεν για να επιχειρηθεί επίλυση του συμμαχικού προβλήματος.

Όταν η Τουρκία επιχειρεί να αξιοποιήσει εκβιαστικά τις νατοϊκές προτεραιότητες για να επεκταθεί σε βάρος συμμάχου, πέραν της ουσίας για την ελληνική ασφάλεια, την οποία υποτίθεται ότι προστατεύει με την παρουσία της στο ΝΑΤΟ, υπάρχει και ζήτημα αρχής για τη Συμμαχία. Αυτό οφείλει να αναδείξει άμεσα η Ελλάδα.

Διότι ο Ιμπραήμ Καλίν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Βερολίνο και σύμφωνα με την ενημέρωση της τουρκικής προεδρίας, τόνισαν… «τη σημασίας της αλληλεγγύης της συμμαχίας». Το τουρκικό αίτημα αφορά όμως την επίδειξη αλληλεγγύης σε βάρος συμμάχου κράτους. Το ΝΑΤΟ οφείλει να λάβει ξεκάθαρη θέση. Η βλακώδης διπλωματία Στόλτενμπεργκ, αντί να ενισχύει τη Συμμαχία την πλήττει, καθώς «κουκουλώνει» τα προβλήματα, δεν τα αντιμετωπίζει.

Τα περί απερίφραστης καταδίκης της τρομοκρατίας που θέτουν οι Τούρκοι είναι απαράδεκτο να ακούγονται παθητικά από το ΝΑΤΟ. Διότι επί της ουσίας ισοδυναμούν με αποδοχή της κατηγορίας υπόθαλψης της τρομοκρατίας από την πλευρά της Συμμαχίας! Κι όταν δεν υπάρχει απάντηση επ’ αυτού, νομιμοποιείται ο ισλαμοφασισμός της Άγκυρας να κατατάσσει συλλήβδην ως τρομοκράτη όποιον επιθυμεί.

Στην ουσία οι Τούρκοι ζητούν από το ΝΑΤΟ να αποδεχθεί τη δική τους λίστα που περιλαμβάνει Κούρδους, Γκιουλενιστές… και την Ελλάδα, επειδή δήθεν φιλοξενεί στρατόπεδα εκπαίδευσης Κούρδων στο Λαύριο και παρέχει άσυλο σε πραξικοπηματίες! Φίλοι και σύμμαχοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι ήρθε η ώρα να τεθούν όρια συμπεριφοράς… ακόμα και για την Τουρκία.

Μπορεί πίσω από τις κλειστές πόρτες οι σύμμαχοι να διαβεβαιώνουν την Ελλάδα ότι αντιλαμβάνονται πως τα πραγματικά σύνορα του δυτικού κόσμου βρίσκονται στο Αιγαίο. Αυτό όμως δεν αρκεί, ιδίως όταν το περίφημο «Άρθρο 5» του ΝΑΤΟ ενεργοποιείται μόνο όταν η απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας κράτους-μέλους προέρχεται από χώρα εκτός της συμμαχίας. Πηγή ανησυχίας οφείλει να είναι και η αιδήμων σιωπή των ΗΠΑ, άρα και του ΝΑΤΟ περί του δικαιώματος η μη της Ελλάδας να προασπίζει νησιά τα οποία ακόμα και ονομαστικά διεκδικεί η Τουρκία

ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΔΙΚΟΛΑΒΙΣΜΟΙ

Ενδιαφέρον έχει όμως και το ότι ο Ιμπραήμ Καλίν, καταληκτικά, συνδύασε ευφυώς το ότι η Τουρκία «δεν θα συμβιβαστεί όσον αφορά τα νόμιμα δικαιώματά της σε Αιγαίο και Μεσόγειο», με το γενικόλογο ότι «θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις».

Με απλά λόγια λοιπόν: Επειδή οι επίσης «πολιτισμένοι» μας σύμμαχοι παγίως καλούν για την επίλυση των προβλημάτων με διάλογο, εάν δεν αντιδράσουμε θα οδηγηθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων. Ποιο θα είναι εκεί το «μενού»; Όσα ζητεί (βλ. απαιτεί) να αρπάξει η Τουρκία από την Ελλάδα, έχοντας μάλιστα ξεκαθαρίσει ότι δεν συμβιβάζεται!

Άρα και τα μισά από όσα ζητά να αποσπούσε με δική μας συναίνεση, θα μας έχει κάνει και χάρη! Κατά συνέπεια, εάν δεν είμαστε επικίνδυνοι αφελείς, πρέπει να εντείνουμε την κινητοποίηση προς κάθε πλευρά, επιχειρώντας κατά προτεραιότητα διά του Κογκρέσου στις ΗΠΑ, να πιέσουμε για το θέμα της «αποστρατιωτικοποίησης».

Διότι το «αναμφισβήτητη η ελληνική κυριαρχία» της Ουάσινγκτον, δεν αποκλείει παρασκηνιακή υποστήριξη της Τουρκίας στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης. Κατανοητή η ανάγκη των ΗΠΑ να προσφέρουν κάτι στην Τουρκία για να τη διατηρήσουν σε δυτική τροχιά. Όχι όμως σε βάρος της ελληνικής εθνικής ασφάλειας.

https://www.defence-point.gr/news/thanasimo-kindyno-gia-tin-ellada-apo-to-toyrkiko-paichnidi-sto-nato

17/6/2022



      ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ    


1.

Για πρώτη φορά ίσως δούμε αντίδραση από την ΕΕ αν όντως απειληθεί η Ελλάδα από την Τουρκία. Για εμάς, είναι το πιο κατάλληλο χρονικό σημείο να τελειώνουμε με αυτή την απειλή.
 

Είναι αλήθεια πώς ως Έλληνες έχουμε δει πολλές φορές την ΕΕ να απέχει θέσης έναντι των επιθετικών διεκδικήσεων της Τουρκίας και της αμυνόμενης θέσης της χώρας μας. Είναι μια στρατηγική που αφορά κυρίως τα συμφέροντα της Ένωσης καθώς οι οικονομικές συνεργασίες καθώς και οι πολιτικές σχέσεις των δύο οντοτήτων έχει επιφέρει πολλαπλά κέρδη και για τις δύο πλευρές και η στήριξη της Ελλάδος θα έφερνε μια απώλεια, καθώς δεν είναι ψέματα πώς η χώρα μας δεν φέρει το ίδιο βάρος με την γείτονα της.

Αυτό μέχρι πολύ πρόσφατα ήταν κανόνας και είχε μάλιστα και το πρόσθετο βάρος της ειδικής συμμετοχής της Τουρκίας σε στρατιωτικές αποστολές συμφερόντων ΗΠΑ και ΕΕ κάτω από τον μανδύα του ΝΑΤΟ.

Τι άλλαξε είναι το ερώτημα λοιπόν και η ΕΕ φαίνεται πώς πήρε αποστάσεις και ενίοτε προειδοποιεί ανοιχτά την Τουρκία για τις εριστικές θέσεις της;

1. Η σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ δεν έχει αλλάξει σε επίπεδο συνεργασιών. Το γνωρίζουμε όλοι αυτό. Άλλαξε όμως η διάθεση αντιμετώπισης των συνεργατών. Δεν είναι λίγες εκείνες οι φορές που ο Ερντογάν απείλησε και απειλεί ακόμα και Γαλλία και Γερμανία ευθέως αν δεν τον αντιμετωπίσουν ως περιφερειακή δύναμη με ανώτερο μερίδιο σε ότι και αν συμφωνηθεί. Αυτό είναι μια κατάσταση που καμία από τις παραπάνω δυνάμεις δεν δέχεται. Ειδικότερα, δε, η Γερμανία που είδε ακόμα και ανοιχτές παρεμβάσεις στις πρόσφατες εκλογές της, πάνω στο Τουρκικό κοινό για να στηρίξει το κόμμα της Μέρκελ. Δεν είναι τυχαία η στάση της σημερινής καγκελαρίας όπου παρά τις όποιες συνεργασίες διαβλέπει την διάθεση Ερντογάν να χειραγωγήσει την Γερμανία εσωτερικά διά των 8.000.000 περίπου Τούρκων στην καταγωγή κατοίκων της.

2. Μακρόν. Ένα κεφάλαιο από μόνος του ο Γάλλος πολιτικός που διεκδικεί τα πρωτεία στην ΕΕ αλλά και ισχυρή επιρροή στην ΝΑ Μεσόγειο. Η στάση Ερντογάν που θυμίζει τακτική «αλά Πούτιν» δεν είναι μια επιλογή που αρέσει στον Μακρόν, συν φυσικά ότι η Τουρκία δεν έχει καμία διάθεση συνεργασίας με την TOTAL (το έχει δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο ο Ερντογάν) στα κοιτάσματα της περιοχής. Παράλληλα η παρέμβαση της Άγκυρας στην Λιβύη, στον Λίβανο ακόμα και στην Ανατολική Αφρική έχει προκαλέσει την οργή του Γάλλου που βλέπει καθαρά και ανταγωνιστικά την Τουρκία στην περιοχή.

3. ΗΠΑ. Αν και δεν είναι στην ΕΕ εντούτοις η στάση της καθορίζει και την στρατηγική της ένωσης αφού το 90% των χωρών βρίσκονται και ως σύμμαχοι και συνεργάτες στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ εδώ και καιρό έχουν δηλώσει πώς στην Τουρκία βλέπουν έναν αναξιόπιστο συνεργάτη (Ερντογάν) και θέλουν επίσης να περιοριστούν οι ευρείες σχέσεις της Αγκυρας με την Μόσχα. Μια συνεργασία που αλλάζει ουσιαστικά κάθε ισορροπία στην Ανατολή αφού Μαύρη Θάλασσα και Στενά αποκλείονται ενώ δημιουργούνται και αναταραχές στην περιοχή του Λεβάντ.

Είναι άλλο οι ΗΠΑ να συνεργάζονται με την Ρωσία που γνωρίζουν ότι είναι υπερδύναμη και έχει εν ολίγοις και ένα βάθος για να τηρήσει ό,τι λέει και άλλο με έναν «Σουλτάνο» που θέλει να γίνει Χαλίφης και υπόσχεται πράξεις κενού περιεχομένου (βλ. Αφγανιστάν). Επίσης, έχει σημασία πώς είναι συνεργάτης με χώρες όπως το Ιράν και το Πακιστάν που είναι ευθεία απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Θα θυμίσω εδώ πώς όταν έκανε βήμα η Άγκυρα για να δώσει και χείρα συνεργασίας με το Πεκίνο εκεί τα πράγματα αγρίεψαν πραγματικά με τις ΗΠΑ να στέλνουν τελεσίγραφο στον Ερντογάν που τα μάζεψε άρον άρον (θυμίζω την ακύρωση των αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών κατασκευής Κίνας).

4. Μεταναστευτικό. Αυτή η βραδυφλεγής βόμβα δεν έχει απενεργοποιηθεί ακόμα. Η ΕΕ έχοντας πάρει μαθήματα πλέον έχει αλλάξει στάση σε όλο αυτό και θεωρεί πώς η Τουρκία ναι μεν έχει σημαντικό ρόλο στην ανάσχεση των ροών όμως γνωρίζει επίσης πώς μεγάλο μέρος τους το προ(σ)καλεί η ίδια η Τουρκία είτε με την εισβολή στην Συρία είτε με την μεταφορά μεταναστών στα σύνορα με την Ελλάδα ως μέσο πίεσης τόσο προς τα εμάς όσο και προς την ΕΕ.

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι εκβιασμοί και αυτό είναι ήδη χρεωμένο στην Άγκυρα από την άνοιξη του 2020 που θεωρείται κομβικό σημείο αποκάλυψης προθέσεων των Τούρκων για την εργαλειοποίηση των ροών ως νέους Βασιβουζούκους προς την προώθηση για την Βιέννη, κάτι που το είχε δηλώσει άλλωστε ο Ερντογάν για να λάβει σφοδρές απαντήσεις τόσο από τον Καγκελάριο της Αυστρίας όσο και από τον Γάλλο πρόεδρο επί αυτού. Η Ελλάδα παράλληλα λειτουργεί ως κυμματοθραύστης όλου αυτού οπότε η στήριξη μας είναι απευθείας συνδεδεμένη με τα συμφέροντα της ΕΕ.

5. Ελλάδα. Ναι και η χώρα μας παίζει τον δικό της ρόλο. Τί άλλαξε σε εμάς; Απλά πράγματα. Ο Ουκρανικός πόλεμος μας ευνόησε. Κυρίως γιατί για πρώτη φορά άλλαξε δραστικά και δυναμικά τις ενεργειακές οδούς. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα υπάρχοντα κοιτάσματα στην περιοχή μας, η Ελλάδα φαντάζει ως μια πολλά υποσχόμενη ενεργειακή δεξαμενή και κόμβος από την Κρήτη ως την Αλεξανδρούπολη, ενώ παράλληλα η δυνατότητα να καλύψει ως και 10-15% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ με αξιόπιστο τρόπο και ως χώρα-μέλος της Ένωσης, είναι λίρα 100 για Γαλλία και Γερμανία. Όπως έλεγε και η Κλίντον σε δύο φράσεις της.

«Η περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου είναι εθνικών ζωτικών συμφερόντων» και «Σε κάθε κρίση η ευκαιρία που θα παρουσιαστεί θα αλλάξει και τον κυρίαρχο ισορροπιών»

Η Ελλάδα λοιπόν αποτελεί μήλον έριδος πλέον. Γι΄αυτό και η κλιμάκωση της Τουρκίας που νιώθει να χάνει έδαφος σε επιρροή και να παραμερίζεται σε σοβαρές επιλογές, κάτι που δεν θα την αφήσει να συνεχίσει να ονειρεύεται την ανάπτυξη της σε περιφερειακή δύναμη και γιατί όχι, ακόμα και υπερδύναμη, όπως φαντάζεται ο Ερντογάν.

Τί θα συμβεί;

Όποιος λέει ότι γνωρίζει θα πει ψέματα. Μόνο ο Ερντογάν γνωρίζει, όχι γιατί έχει την πρωτοβουλία, αλλά γιατί μόνο αυτός μπορεί να αποφασίσει αν θα «αυτοκτονήσει» προκαλώντας και ερίζοντας άπαντες συνεχώς, ή θα ηρεμήσει και θα κοιτάξει να βρει τρόπους συνεργασίας μεταφέροντας τις διεκδικήσεις του σε βάθος χρόνου, καθώς σίγουρα ο χρόνος μετράει υπέρ του και ας μην φαίνεται τώρα.

Αντίθετα για εμάς, είναι το πιο κατάλληλο χρονικό σημείο να τελειώνουμε με αυτή την απειλή, οριοθετώντας ό,τι μπορούμε και διεκδικώντας τα μέγιστα από συνεργάτες και συμμάχους σε σύμφωνα και συμμαχίες, έτσι ώστε στο μέλλον κάθε προσπάθεια να αδικηθούμε ή να γίνουμε και πάλι στόχος της Τουρκίας να θεωρείται φοβερά λάθος και επώδυνο για τα συμφέροντα όλων.

Αλέξανδρος Νίκλαν, Αρθρογράφος
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας - IISCA Sec Group

https://www.huffingtonpost.gr/entry/yia-prote-fora-isos-doeme-antidrase-apo-ten-ee-an-ontos-apeilethei-e-ellada-apo-ten-toerkia_gr_62aae061e4b0cf43c8529667


17/06/2022

2.

Η Ελλάδα έχει ήδη σαφή ανωτερότητα έναντι της Άγκυρας: Η λάθος στρατιωτική περιπέτεια της Τουρκίας…

 Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΑΛΛΙΑ*

«Το διεθνές δίκαιο και η ευρωπαϊκή ισορροπία προτάσσονται στην Ουκρανία. Ειδικότερα δε το Αρθρο 2 (πόλεμος ή απειλή πολέμου) του Χάρτη του ΟΗΕ και τα θεμελιώδη για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και συνεργασία κείμενα της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι και της Χάρτας του Παρισιού για μια Νέα Ευρώπη. Τώρα η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις επίσημες εχθρικές εκδηλώσεις της συμμάχου στο ΝΑΤΟ Τουρκίας…

Η απειλή πολέμου μόνιμα βρίσκεται στα χείλη, στο μυαλό και στον σχεδιασμό της Αγκυρας. Η κλιμάκωση των τουρκικών κατά της εδαφικής ακεραιότητας και ολοκλήρωσης της Ελλάδος ιαχών συγχρονίζεται πλήρως… Είναι δύσκολο να ισχύσουν για την απειλή πολέμου κατά της Ελλάδος αυτά που διακηρύσσουμε για την Ουκρανία; Τα ισχύοντα για μη μέλη του ΝΑΤΟ δεν ισχύουν για τα μέλη του;».

Αυτά έγραφα μεταξύ άλλων στην «Κ» της 22ας Φεβρουαρίου, δύο μόλις μέρες πριν εκδηλωθεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εκατό μέρες αργότερα η Ρωσία έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μεταπολεμική ταπείνωση. Λάθος υπολογισμοί του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αναγνωρίζεται από όλους η πολιτικοστρατιωτική αποτυχία του στην Ουκρανία και η μείωση της προβολής παγκόσμιας ισχύος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αναζητείται –όχι όμως από όλους– ένας εύσχημος τρόπος να τελειώσει ο βάρβαρος πόλεμος χωρίς ανεπανόρθωτη ταπείνωση της Ρωσίας και του προέδρου Πούτιν. Διόλου κολακευτικό το σκεπτικό για τη χώρα που επεδίωκε να αναγνωρισθεί ως παγκόσμια υπερδύναμη.

Κοινή και η πορεία της Τουρκίας του προέδρου Ερντογάν. Αν κάνει το λάθος –πολιτικοί του αντίπαλοι τον ενθαρρύνουν– να μεταφέρει στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Εβρο και στο Αιγαίο τις επιθετικές του διαθέσεις θα υποστεί την ίδια με τον Πούτιν αυτοκαταστροφή. Με τη διαφορά ότι ουδείς θα βρεθεί να τον συνδράμει για να αποφύγει τελικά την προσωπική του ταπείνωση και προφανώς το πολιτικό του τέλος.

Η Ελλάδα έχει ήδη σαφή ανωτερότητα και στους ακόλουθους τομείς:

• Συνεχή ποιοτική και ποσοτική ροή χρήσιμων πληροφοριών (intelligence) από διαφορετικές πηγές. Δεν χρειάζεται να εξειδικεύσω.

• Κατά κράτος έχουμε νικήσει την Τουρκία στο πεδίο της λεγόμενης «διεθνούς νομιμοποίησης», εκστρατείας πληροφόρησης, ακόμη και «προπαγάνδας» αν προτιμάτε. Αντιμετωπίζουμε στη διεθνή σκηνή την Τουρκία του προέδρου Ερντογάν με τα επιχειρήματα που αφειδώς μας παρέχει. Εχοντας διατελέσει πρέσβης στην Ουάσιγκτον μπορώ να βεβαιώσω ότι δεν απαιτείται κόστος και χρόνος για να πετύχουμε την άμεση επιβεβαίωση της ακρίβειας των θέσεων και της σημασίας των χαρτών που ανέλυσαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος. Το πράττει άμεσα, δωρεάν και με μεγάλη πειστικότητα ο κ. Ερντογάν.

• Ας το πούμε ανοικτά. Οι σπασμωδικές επιθετικές κινήσεις –δεν έχουν πλέον τον χαρακτήρα του λεγομένου απρόβλεπτου στρατηγιστή– και η πολιτική του προέδρου της Τουρκίας συνέβαλαν τα μέγιστα στην άνευ προηγουμένου στρατιωτική/αμυντική ενίσχυση της Ελλάδος, με ενεργές συμπράξεις και συμμαχίες που ενοχλούν το καθεστώς της Αγκυρας και με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό. Κυρίως όμως στην πεποίθηση της ελληνικής υπεροχής. Η Τουρκία χάνει έδαφος στον πυρήνα της μέχρι πρότινος έναντι της Ελλάδος προβολής στρατιωτικής ισχύος.

• Τόσο ο πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι υπουργοί όσο και οι ανώτατοι επιτελείς γνωρίζουν πότε και πώς θα ενεργοποιηθούν συγκεκριμένες ρήτρες αμυντικής συνδρομής που έχουμε συνομολογήσει με συγκεκριμένες χώρες. Σημαντικό πλεονέκτημα της Ελλάδος. Η άλλη πλευρά προσπαθεί άκομψα συχνά να εξακριβώσει. Εχουν γνώσιν οι φύλακες.

  • Δεν είναι λίγοι –εκτός Ελλάδος βρίσκονται– εκείνοι που θεωρούν ότι μια λάθος στρατιωτική περιπέτεια της Τουρκίας θα απομάκρυνε τον πρόεδρο Ερντογάν από την Τουρκία.

Οι Ελληνες δεν έχουμε την πολυτέλεια εικασιών. Σταθερά επιδιώκουμε και θέλουμε την ειρήνη. Μόνο την ειρήνη. Ας είναι βέβαιοι οι στρατοκράτες της Αγκυρας. Είμαστε πανέτοιμοι, ενωμένοι και αποφασισμένοι. Αν προκληθούμε το ανταποδοτικό κτύπημα θα είναι πειστικό και συντριπτικό. Οι καλές εξηγήσεις κάνουν τους καλούς γείτονες.

Υστερόγραφο περί… συμπλεγμάτων: Η Ελλάδα νιώθει άνετα και μεγαλουργεί στα σημερινά της σύνορα. Η Τουρκία συμπεριφέρεται ως φοβική, μικρή και αδικημένη που θέλει να μεγαλώσει. Οθωμανικά σύνδρομα.

* Ο κ. Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς είναι πρέσβης επί τιμή, πρώην πρέσβης στην Ουάσιγκτον, 2005-2009.

17/6/2022

https://hellasjournal.com/2022/06/i-ellada-echi-idi-safi-anoterotita-enanti-tis-agkiras-i-lathos-stratiotiki-peripetia-tis-tourkias/


      ΣΧΕΤΙΚΑ  ΘΕΜΑΤΑ - ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ       

Α. Αποστολόπουλος:''Ζούμε σήμερα το ριμέικ της κρίσης του 1987;''(slpress.gr/18-6-2022)

Αϋφαντής Γιώργος: ''Ελληνοτουρκική κρίση: Έρχεται σαν κατάφωτο υπερωκεάνειο στη νύχτα…''(slpress.gr/16-6-2022)

Κ. Κοκκαλιάρη: ''Το παιχνίδι του… μουτζούρη της Άγκυρας: Η Τουρκία προσπαθέι να μη χρεωθεί την όξυνση της έντασης - Πώς απαντά η Αθήνα'' (www.ethnos.gr/17-6-2022)

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ελληνοτουρκικά: Η εδαφική ακεραιότητα των χωρών πρέπει να προστατεύεται.Οι ΗΠΑ καλούν σε αποφυγή προκλητικής ρητορικής που μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των εντάσεων.(www.huffingtonpost.gr/ 17-6-2022)


Ι. Μάζης: Γιατί το Ισραήλ άφησε εκτός την Ελλάδα από τη συμφωνία με την Αίγυπτο για το φυσικό αέριο;(www.militaire.gr/17-6-2022)

Ε. Κουρτάλη:' 'Capital Economics: Έρχεται ιστορική υποτίμηση της τουρκικής λίρας – Οι προκλήσεις Ερντογάν οδηγούν σε νέα νομισματική κρίση'' (www.capital.gr/16-6-2022)

Reuters: Δεν κινδυνεύει η ελληνική οικονομία, αντέχει στην κρίση

Eurogroup: Η Ελλάδα  βγαίνει από την ενισχυμένη εποπτεία - Σταϊκούρας: «Ιστορική μέρα» (www.ethnos.gr/ 16-6-2022)

* * *

Οι απόψεις,  που  δημοσιεύονται  στα  εκάστοτε - αποκλειστικά  χάριν ενημέρωσης και προβληματισμού - αναρτώμενα  άρθρα  (ή  κάθε  είδους  κείμενα)  του ιστολογίου  μου,  εκφράζουν αποκλειστικά  και  μόνο τους αρθρογράφους που επώνυμα τις διατυπώνουν.  Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στους δημιουργούς των κειμένων, εικόνων κλπ και των ιστολογίων που αναφέρονται.