ΕΛΛΑΔΑ - ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ: ''Βάστα Τούρκο να γεμίσω...''

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ:
(Α)  Το “ΜΟΝΤΕΛΟ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ”… που σκοπεύουν να αντιγράψουν στο ΥΠΕΘΑ στη θητεία.  (Περικλής Ζορζοβίλης - “Κυριακάτικη Δημοκρατία”)   (Β)  (1.1)   ΕΛΛΑΔΑ:   10 κρίσιμα  εξοπλιστικά προγράμματα που κανένα  τους δεν είναι  …  όπλο.  (1.2)  ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ:  Μεγάλες αποφάσεις για αερο-πλανοφόρο, 4 νέες φρεγάτες και πολλά ακόμη πλοία, εμείς… (1.3)  Οι ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ στα 5,5 δις δολάρια για το 2023, νέο ρεκόρ.  (Χρήστος Γ. Κτενάς, '' flight.com.gr'')    (2)  Θα   είναι  το  2024  η  χρονιά  των   δυναμικών  αποφάσεων  για  την   ενίσχυση  του στόλου   ή   οι   πλωτοί   «εφιάλτες»   θα   βρουν   την κερκόπορτα;   (Γιώργος Σιδέρης,''Hellas Journal' ' )

 


Το “ΜΟΝΤΕΛΟ της ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ”… που σκοπεύουν να αντιγράψουν στο ΥΠΕΘΑ στη θητεία.

Αλλαγές σε θητεία και εφεδρεία εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Δένδιας, στην ομιλία του για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024. Η υπουργική αναφορά στο «φιλανδικό μοντέλο», που τελικά επιλέχτηκε ώστε να προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα, προκαλεί ενδιαφέρον, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί ερωτήματα.

Γιατί η Ελλάδα, που αφιερώνει σημαντικούς ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους στην άμυνα, αναζητά «μοντέλο» για τη θητεία και την εφεδρεία; Τι εμποδίζει την ανάπτυξη εγχώριου «μοντέλου»; Ελλείπουν η απαραίτητη εμπειρία και γνώση;

Τα δεδομένα

Ελλάδα και Φινλανδία γενικώς θεωρούνται «μικρές» χώρες, έχουν όμως διαφορές μεταξύ τους, ιδιαίτερα στο περιβάλλον ασφαλείας και ειδικότερα στις κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν. Όμως, μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ, η αντιμετώπιση της κύριας απειλής κατά της ασφάλειας της Φινλανδίας αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της συλλογικής άμυνας και τις τυχόν διαβεβαιώσεις ασφαλείας που έχουν παράσχει οι ΗΠΑ σε διμερές επίπεδο. Αντίθετα, στην ελληνική περίπτωση, που η κύρια απειλή προέρχεται από την Τουρκία, χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, η συλλογική άμυνα έχει μηδενική αξία.

Διαφορές υπάρχουν στα πληθυσμιακά, γεωγραφικά και οικονομικά δεδομένα. Η Φινλανδία έχει πληθυσμό 5,61 εκατ. κατοίκους (το 53% του πληθυσμού της χώρας μας), έκταση 338.145 τετραγωνικά χιλιόμετρα (περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερη της ελληνικής), Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) το 2023 -εκτίμηση- αυξημένο κατά περίπου 24% σε σχέση με το ελληνικό (279,43 έναντι 221,57 δισ. ευρώ) και αμυντικό προϋπολογισμό για το 2023 περί τα 6,62 δισ. ευρώ, περίπου 10% μεγαλύτερο του ελληνικού (5,96 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον 257 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν επιπλέον για λειτουργικά έξοδα).

Σε ό,τι αφορά τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών, η σύγκριση στο επίπεδο των ανθρώπινων πόρων είναι χαοτική. Με βάση την ετήσια επετηρίδα «Στρατιωτική Ισορροπία» (Military Balance) για το έτος 2023 του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS: International Institute for Strategic Studies), η ενεργός δύναμη των ενόπλων δυνάμεων της Φινλανδίας (στρατός, ναυτικό, αεροπορία) ανέρχεται σε μόλις 19.250 άτομα.

Όλοι οι άνδρες είναι υπόχρεοι θητείας, ένοπλης ή άοπλης, στρατιωτικής ή πολιτικής, ενώ είναι δυνατή η εθελοντική στράτευση των γυναικών. Η διάρκεια της θητείας κυμαίνεται. Οι στρατεύσιμοι στους οποίους απονέμονται οι συνήθεις ειδικότητες υπηρετούν 165 ημέρες, ενώ αυτοί με ειδικότητες που απαιτούν ειδικές δεξιότητες 255 ημέρες, όσο χρόνο δηλαδή υπηρετούν όσοι έχουν επιλέξει την άοπλη στρατιωτική υπηρεσία. Τη μέγιστη διάρκεια, 347 ημέρες, διάστημα όσο διαρκεί και πολιτική θητεία, υπηρετούν οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται ως αξιωματικοί, υπαξιωματικοί ή στις πιο απαιτητικές ειδικότητες.

Ετησίως παρέχεται στρατιωτική εκπαίδευση σε περίπου 21.000 στρατεύσιμους σε περίπου 500 ειδικότητες. Εξ αυτών, το 43% περίπου υπηρετεί για διάστημα 165 ημερών, το 14% περίπου για 255 ημέρες και το 43% για 347 ημέρες. Για την εκπαίδευση των στρατεύσιμων έχει υιοθετηθεί το ολοκληρωμένο πρόγραμμα «Εκπαίδευση 2020», που καλύπτει όλο το φάσμα, από την πρόσκληση και την κατάταξη του στρατεύσιμου έως την τοποθέτησή του σε κλάδο, όπλο/σώμα, την απονομή ειδικότητας, το σύστημα εκπαίδευσης και τις μεθόδους εκπαίδευσης. Η εκτεταμένη ψηφιοποίηση που διασφαλίζει εύκολη προσβασιμότητα σε όλους τους στρατεύσιμους, η αυξημένη εξομοίωση σε πραγματικό και συνθετικό περιβάλλον, η σπονδυλωτή αρχιτεκτονική της εκπαίδευσης, ο καίριος ρόλος των εκπαιδευτών και η συνεχής αξιολόγηση της παρεχόμενης εκπαίδευσης αποτελούν χαρακτηριστικά του.

Οι εφεδρείες των ενόπλων δυνάμεων της Φινλανδίας ανέρχονται σε 238.000 άτομα, εκ των οποίων περί τα 18.000 σε ετήσια βάση υποβάλλονται σε μετεκπαίδευση. Η συνολική υποχρέωση των εφέδρων για μετεκπαίδευση μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας και έως την ηλικία των 50 ετών ανέρχεται σε 80 ημέρες, ενώ για τις κατηγορίες των υπαξιωματικών και των αξιωματικών, που και για τις δύο ισχύει το όριο ηλικίας των 60 ετών, σε 150 και 200 ημέρες, αντίστοιχα.

Αναφορικά με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΕΔ), το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό που μισθοδοτείται από το ΥΠΕΘΑ ανέρχεται σε 91.107 άτομα, ενώ οι στρατεύσιμοι, με βάση τα στοιχεία που αποδεσμεύτηκαν για τη χορήγηση των tablets, υπολογίζονται σε περίπου 35.000 άτομα σε ετήσια βάση. Δηλαδή, το σύνολο της ενεργού δύναμης ανέρχεται σε 126.000 άτομα, οροφή σχεδόν εξαπλάσια της φινλανδικής.

Εξίσου χαοτική είναι η σύγκριση σε ό,τι αφορά τη δομή δυνάμεων, δηλαδή τον αριθμό των σχηματισμών/μονάδων και των κύριων οπλικών συστημάτων που αποτελούν τον εξοπλισμό τους. Για παράδειγμα, οι φινλανδικές χερσαίες δυνάμεις περιλαμβάνουν συνολικά οκτώ σχηματισμούς επίπεδου ταξιαρχίας, ενώ μόνο στην ηπειρωτική χώρα ο Στρατός διαθέτει 19 σχηματισμούς εκστρατείας επιπέδου ταξιαρχίας. Σε ό,τι αφορά τα κύρια οπλικά συστήματα, με βάση τα στοιχεία του IISS, η Ελλάδα σε σχέση με τη Φινλανδία διαθέτει σχεδόν τετραπλάσια μαχητικά, εξαπλάσια άρματα μάχης, δεκαπλάσια αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, τριπλάσιους σχεδόν πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, ενώ στις ναυτικές δυνάμεις οι 13 ελληνικές φρεγάτες και τα 10 υποβρύχια δεν έχουν αντιστοιχία.

Αντίθετα, σε βιομηχανικό και τεχνολογικό επίπεδο η Φινλανδία έχει πολύ σημαντικό προβάδισμα και μάλιστα σε ορισμένους τομείς, όπως τα τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα, οι επικοινωνίες και η ναυπηγική βιομηχανία διακρίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Επιβεβλημένη η αλλαγή πορείας
στην υποβαθμισμένη στρατιωτική υπηρεσία

Εξ ορισμού, πάντως, η υπουργική αναφορά αποτελεί δημόσια αναγνώριση ότι η παρούσα κατάσταση σε ό,τι αφορά τη θητεία και την εφεδρεία δεν θεωρείται ικανοποιητική. Όλα τα δεδομένα συνηγορούν ότι η πορεία «επαγγελματικοποίησης» των ΕΕΔ που εκκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με συνεχείς προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), επέφερε μία πολύ σημαντική εσωτερική αλλαγή.

Η καθημερινή λειτουργία και το έργο των μονάδων αναλήφθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τους ΕΠΟΠ και οι στρατεύσιμοι περιθωριοποιήθηκαν σε δευτερεύοντες – βοηθητικούς ρόλους. Σε συνδυασμό με τη μικρή χρονική διάρκεια της θητείας, που πρακτικά καθιστούσε αντιπαραγωγική την «επένδυση» στην εκπαίδευσή τους, ακολούθησαν η συνεχής υποβάθμιση, μέσω περιορισμού της σε πολύ βασικά αντικείμενα, και ο σχεδόν συστηματικός αποκλεισμός από ασκήσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο πεδίο, που θεωρήθηκαν αντικείμενα αυξημένης επικινδυνότητας. Παράλληλα το ίδιο διάστημα η πολιτική τάξη απέδωσε μεγάλη προτεραιότητα «στην αύξηση της χρησιμότητας της θητείας για τους στρατεύσιμους» (επιχείρημα που μέχρι σήμερα έχει επαναληφθεί αρκετές φορές), παρά τη βελτίωση της ποιότητάς της ως διαδικασίας παραγωγής μαχητών.

Στην πραγματικότητα, δεν υφίσταται ζήτημα αναζήτησης κατάλληλου «μοντέλου», αλλά ανάγκη αντιστροφής της πορείας που περιγράφηκε και οδήγηση στην απαξίωση της θητείας. Η χώρα δεν διαθέτει ούτε τους ανθρώπινους ούτε τους οικονομικούς πόρους για να διατηρεί οροφές ενεργού προσωπικού, που αναγκαιούν στο επίπεδο της απειλής, και η συνεισφορά των στρατεύσιμων μέσω της θητείας είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή.

Η απαξίωση της θητείας μειώνει την αξία της συνεισφοράς τους, πλήττοντας την εθνική άμυνα και ακυρώνοντας τη σημασία τους ως δεξαμενής εφεδρικών ανθρώπινων πόρων. Γιατί η ύπαρξη «μιας πραγματικής, “ζωντανής” εκπαιδευόμενης εφεδρείας», για να δανειστούμε την έκφραση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, έχει ως απαράβατη προϋπόθεση την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της θητείας.

 Περικλής Ζορζοβίλης - 3/1/2024
  “Κυριακάτικη Δημοκρατία”

https://www.defence-point.gr/news/to-montelo-tis-finlandias-poy-skopeyoyn-na-antigrapsoyn-sto-ypetha-sti-thiteia


     ΣΧΕΤΙΚΑ  ΘΕΜΑΤΑ    


1.1
10 κρίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα
που κανένα τους δεν είναι… όπλο.
 
Στην αέναη συζήτηση για τις ελληνικές εξοπλιστικές ανάγκες πρωτεύουν – και είναι φυσικό- οι επισημάνσεις για απόκτηση νέων όπλων, π.χ. φρεγατών και υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό, περισσότερων νέων μαχητικών για την Αεροπορία, νέων πυροβόλων, πυρομαχικών, τεθωρακισμένων μάχης και μη επανδρωμένων και αντιαεροπορικών για τον Στρατό.

Θα μας επιτραπεί εδώ να «αλλάξουμε» λίγο την αφήγηση επισημαίνοντας δέκα (ενδεικτικό το νούμερο προφανώς) κρίσιμων εξοπλιστικών μας αναγκών, που όμως καμία από αυτές δεν έχει χαρακτηριστικά τυπικού «επιθετικού όπλου». Δεν έχουν δηλαδή πυρομαχικά, πυραύλους κ.λπ. δεν «φονεύουν», άμεσα τουλάχιστον τίποτα. Κι όμως, είναι τόσο σημαντικά και τέτοιοι πολλαπλασιαστές ισχύος, που επαυξάνουν εκθετικά την απόδοση άλλων όπλων μας και βέβαια του προσωπικού μας, ή -με μια διαφορετική προσέγγιση- τα προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό από απειλές, άρα διασφαλίζουν το δυνατόν την μακρόχρονη απόδοση τους στο πεδίο. Ας τα δούμε ένα-ένα.

1. Νέα ραντάρ αεράμυνας

Σήμερα το κεντρικό δίκτυο αεράμυνας μας στηρίζεται σε ένα πλέγμα ραντάρ νατοϊκών προδιαγραφών, που κλείνουν τουλάχιστον μια 20ετια από την εγκατάσταση τους, σε στατικές θέσεις τα μεγάλα, με εμβέλειες αναγνώρισης στόχων σε μεγάλο ύψος κάπου 500 χιλιόμετρα.

Τα συστήματα αυτά είναι μεν επαρκή σήμερα, αλλά ήδη δείχνουν τα όρια τους στην ανακάλυψη στόχων σε χαμηλά ύψη, στον εντοπισμό βαλλιστικών βλημάτων (που απαιτεί σημαντική καθ’ ύψος δυνατότητα έρευνας), στην αντοχή τους σε ισχυρά αντίμετρα και βέβαια στον μεγάλο όγκο τους, που τα καθιστά και λόγω σταθερής εγκατάστασης ευάλωτα σε μεγάλου βεληνεκούς βαλλιστικά βλήματα. Επίσης κάποια από τα συστήματα μας λόγω ηλικίας δυσκολεύει πλέον η συντήρηση τους, ή γίνεται πανάκριβη λόγων παλαιών τεχνολογιών.

Η προμήθεια λοιπόν νέων πλήρως ψηφιακών ραντάρ, μεγάλης εμβελείας (που να ξεπερνά σαφώς τα 500 χιλιόμετρα) και με κάποια δυνατότητα μετακίνησης, είναι μεγάλος πολλαπλασιαστής ισχύος για προφανείς λόγους: Θα δίνουν πολύ νωρίτερα προειδοποιήσεις για ποικιλία απειλών (και βαλλιστικών όπλων), θα έχουν αναλυτικότερη αντίληψη πεδίου με ικανότητα διαχείρισης κορεσμού ιχνών, θα μπορούν να εντοπίζουν απειλές σε μεγαλύτερη απόσταση και με περισσότερη πληροφορία, ενώ θα προσφέρουν όλη αυτή την επεξεργασμένη εικόνα (με καλύτερα φίλτρα) στα μαχητικά μας και στα αντιαεροπορικά συστήματα. Με απλά λόγια αν «πολεμάς ότι βλέπεις» είναι κρίσιμο να «βλέπεις πολύ καλύτερα».

2. Συστήματα αντιμέτρων και ηλεκτρονικού πολέμου

Ένας τομέας όπου η χώρα μας υστερεί σημαντικά. Στα ιπτάμενα μέσα μας, μόνο τα Rafale φέρουν ένα σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, το Spectra, ενώ ο μεγάλος όγκος των F-16 παραμένει στο ASPIS II, ένα επαρκές σύστημα αλλά ήδη δεκαετιών. Πέρα από εκεί, μεταγωγικά και ελικόπτερα δεν διαθέτουν κάτι αποδοτικό (ή και τίποτα απολύτως). Στη θάλασσα οι φρεγάτες ΜΕΚΟ έχουν μια αξιόλογη υποδομή, αλλά και αυτή σχεδίασης και εγκατάστασης 30ετιας περίπου και κάπου εκεί σταματά το «σύγχρονο», σε ότι αφορά ένα ολοκληρωμένο πακέτο ανάλογων δυνατοτήτων. Στο Στρατό Ξηράς τώρα, η κατάσταση είναι ακόμη πιο προβληματική καθώς ουδέποτε υλοποιήθηκαν σχετικά προγράμματα (που είχαν και σκανδαλώδη διαδρομή). Ενώ έχει πολλαπλασιαστεί η απειλή από «απέναντι» και είναι σαφές σε ένα μελλοντικό πόλεμο με κυριαρχία των μη επανδρωμένων, πόσο απαραίτητα θα είναι τέτοια συστήματα, σε επίπεδο όχι μονάδας, αλλά οχήματος! Άρα είναι απόλυτα κρίσιμη η δημιουργία νέων υποδομών κάθε μεγέθους, για μεγάλα και μικρά πλοία, για αεροσκάφη όλων των κατηγοριών, για τις μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες ταξιαρχίες μας, και κάθε σύστημα υψηλής αξίας.

3. Σύγχρονες τηλεπικοινωνίες

Εδώ η εικόνα είναι ακόμη πιο δύσκολη. Με μεγάλα κενά τεχνολογίας μεταξύ κλάδων και μονάδων, όπου ούτε καν το παλαιότερο σύστημα μετάδοσης δεδομένων Link 11 δεν είναι στάνταρ παντού (πόσο μάλλον το Link 16), ενώ οι κρυπτογραφημένες επικοινωνίες μέσω ασυρμάτου υπάρχουν αλλά και εδώ όχι σε πλήρη κάλυψη και όχι σε όλα τα επίπεδα μονάδων.

Στο «ενδιάμεσο» των ελληνικών στρατιωτικών επικοινωνιών υπάρχουν πολλά «μαύρα κουτιά», μετασκευές, μετατροπείς, προσαρμογείς, παλαιών και νέων συστημάτων, σημεία δηλαδή «μποτιλιαρίσματος» της μετάδοσης. Ενώ χωλαίνει η εκπαίδευση του προσωπικού όχι μόνο σε χρήση εξελιγμένων τηλεπικοινωνιών αλλά σε κουλτούρα συνεχούς μετάδοσης και επικοινωνίας, όπου αν ο εκάστοτε «ασυρματιστής-ειδικός» αδρανοποιηθεί, δεν υπάρχει αντικαταστάτης του. Αναλαμπές υπάρχουν, π.χ. δορυφορικοί δέκτες, μικρά δίκτυα νέων συστημάτων, γραμμές υψηλών ταχυτήτων μετάδοσης, αλλά είπαμε, όχι συντονισμός, συγχρονισμός, σταθερότητα, πλήρης κρυπτογράφηση «από άκρη σε άκρη», ποικιλία νέων μέσων κ.ο.κ.

Οι ανάγκες εδώ δεν είναι πλέον συστημάτων ανά περίπτωση αλλά συστημικές, δηλαδή δημιουργίας ενός ολικού ασύρματου, ενσύρματου και δορυφορικού δικτύου τηλεπικοινωνιών, με συγκεκριμένα στάνταρ (νέα προφανώς), με πολλές δικλείδες ασφαλείας και βέβαια με έμφαση στην κυβερνοασφάλεια. Και μιλάμε βέβαια για επικοινωνίες με ικανότητα μετάδοσης εικόνας, βίντεο, όγκου δεδομένων γενικότερα, κάτι που μπορεί να εξυπηρετηθεί από ελληνικές εταιρίες και εγχώρια τεχνογνωσία. Η εικόνα πάντως χρήσης κινητών τηλεφώνων ως βασικού εργαλείου επικοινωνίας μεταξύ αξιωματικών δείχνει μόνο μέρος του προβλήματος.

4. Συστήματα διοίκησης μάχης
(battle command systems)


Εδώ αναφερόμαστε στο πραγματικό μέλλον, όπου ισχυρά λογισμικά αναλαμβάνουν όχι απλώς ρόλο «ενημέρωσης» αλλά πραγματικά διοίκησης πεδίου μάχης, παρουσιάζοντας στο επιτελικό προσωπικό το δυνατόν πλήρη-αξιόπιστη εικόνα χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, με όλα τα μέσα και τις μονάδες, φίλιες και εχθρικές. Με προσμέτρηση εφοδιασμού των μονάδων, με εκτίμηση εδαφικών χαρακτηριστικών, με ενσωμάτωση καιρικών συνθηκών, αντιμέτρων, πραγματικών εμβελειών, επανδρώσεων, απόδοσης μονάδων, με εικόνα σε πραγματικό χρόνο από «παντού» (ιδανικό αυτό), με επεξεργασία δεδομένων από χιλιάδες αισθητήρες κάθε τύπου, από ένα φορητό ραντάρ σε μια ακτή του Αιγαίου, μέχρι το μεγάλο ραντάρ αεράμυνας, μέχρι μια αυτόνομη κάμερα υπερύθρων σε ένα λοφίσκο, μέχρι τους αισθητήρες ενός μαχητικού ή μιας φρεγάτας, ή μιας μονάδας ειδικών δυνάμεων στα μετόπισθεν του εχθρού. Και βέβαια με εκτίμηση κινδύνων, διαμοιρασμό στόχων, κάλυψη τομέων ενδιαφέροντος, κατεύθυνση βλημάτων ή αποστολών, ή ρόλων.

Τέτοια συστήματα διοίκησης είναι τόσο ανατρεπτικά στις ικανότητες που προσφέρουν (καθώς διαθέτουν και τεχνητή νοημοσύνη που προτείνει και αυτοματοποιεί πολλές διεργασίες και εντολές διοίκησης), που μπορεί να αλλάξουν ριζικά τη φιλοσοφία μάχης, η οποία στηρίζεται μέχρι σήμερα σε θεωρίες του 18ου αιώνα και σε δόγματα του μέσου του 20ου αιώνα, που είτε έχουν ξεπεραστεί πλήρως, ή μετασχηματιστεί σε μη αναγνωρίσιμο πλέον βαθμό. Προφανώς η εγκατάσταση συστημάτων διοίκησης μάχης προϋποθέτει ισχυρές τηλεπικοινωνίες, σύγχρονους αισθητήρες και μεγάλη επάρκεια μέσων ηλεκτρονικού πολέμου.

5. Μικρά μη επανδρωμένα σε όλα τα επίπεδα


Δεν μιλάμε εδώ για περιφερόμενα πυρομαχικά, μεσαία ή μεγάλα UAV ή κάτι τέτοιο. Αλλά για το «απλό» τετρακόπτερο, σχεδόν εμπορικής κατασκευής, αξίας κάπου 1.000 ευρώ σε μαζική παραγγελία (ή τοπική παραγωγή). Το οποίο θα χρησιμοποιείται από τον διμοιρίτη, τον λοχία, τον επικεφαλής άρματος ή πυροβόλου, τον υπαξιωματικό ως προέκταση αντίληψης και επαύξησης της μαχητικής του ικανότητας.

Αυτό το «ταπεινό» δηλαδή εργαλείο, που είναι πλέον υποχρεωτικό, ανάλογο του ατομικού οπλισμού, μπορεί εύκολα να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί στην Ελλάδα (με χρόνο ανάπτυξης λίγων μηνών και με πλούσια διεθνή εμπειρία ήδη ανοιχτά διαθέσιμη, χωρίς να… ξαναπέσουμε στην παγίδα των μεγαλόσχημων προγραμμάτων τύπου “Αρχύτας”), σε πολύ χαμηλό κόστος. Να αναρωτηθούμε εδώ ρητορικά: Μήπως κάθε απόφοιτος σχολής αξιωματικών και υπαξιωματικών θα πρέπει να έχει ήδη διδαχθεί τη χρήση τέτοιων drones; Το ίδιο και οι έφεδροι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, μιας και η εκπαίδευση είναι πάμφθηνη και λίγων ωρών; Μήπως θα πρέπει να είναι υποχρεωτική η χρήση τέτοιων drones σε κάθε άσκηση όλων των επίπεδων; Μήπως κάθε φυλάκιο ακριτικό, κάθε πλοίο, κάθε βάση και εγκατάσταση ξηράς θα έπρεπε να έχει 3-4 τουλάχιστον, απόθεμα; Για επισκόπηση, φύλαξη, στοχοποίηση, οικονομία ανθρώπινου προσωπικού, βελτίωση εικόνας και αντίληψης;

6. Συστήματα νυχτερινής όρασης και στοχοποίησης
με laser/κάμερες


Όχι «κατά περίπτωση», όχι κυρίως σε ειδικές δυνάμεις, όχι σε συγκεκριμένα οπλοσυστήματα. Αλλά παντού, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να μπορούν να δρουν πραγματικά σε «24ωρο» και να στοχοποιούν άμεσα κάθε απειλή, και πάλι σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και οργάνωσης. Το πόσο πολλαπλασιαστικό είναι αυτό της ισχύος μας δεν νομίζουμε πως χρειάζεται περιγραφή, εφόσον βέβαια συνοδευθεί από ανάλογη εκπαίδευση που θα κάνει τη «νύχτα-μέρα». Να μην ξεχάσουμε εδώ πως τέτοια συστήματα παράγονται ήδη στην Ελλάδα από δικές μας εταιρίες.

7. Συστήματα εικονικής εκπαίδευσης
υψηλού ρεαλισμού


Αρμάτων, αεροσκαφών, πλοίων, αεράμυνας, ειδικών δυνάμεων, βαρέων όπλων και γενικώς οτιδήποτε. Με απλούς «εμπορικούς» σταθμούς εργασίας, μεγάλες οθόνες και κυρίως σύγχρονο λογισμικό. Π.χ. με αποτυπωμένο τρισδιάστατο όλο τον Έβρο και τα νησιά, με μεγάλη λεπτομέρεια, ώστε οι αρματιστές να ασκούνται στο πεδίο της αυριανής μάχης; Δεκάδες μαζί, χωρισμένοι σε «μπλε» και «κόκκινους»; Με το λογισμικό να αναπαριστά όλες τις καιρικές συνθήκες, πολλαπλά σενάρια μάχης, αστοχίες, έλλειψη πυρομαχικών, βλάβες, κάθε λογής τυχαιότητα και ανισορροπία στο πεδίο; Με συμμετοχή διαδικτυακά από όλες τις μονάδες στην Ελλάδα;

Εδώ η Πολεμική Αεροπορία μας πρωτοπορεί, έχοντας ήδη δημιουργήσει τη Μοίρα Συνθετικής Εκπαίδευσης με εμπορικής τεχνολογίας εξομοιώτες, που πλέον θα εγκατασταθούν και σε όλες τις βάσεις της χώρας. Γιατί το ίδιο δεν μπορεί να γίνει για όλα τα όπλα και κλάδους; Αντικαθιστώντας ότι παρόμοιο αλλά παλαιό και μη ρεαλιστικό σύστημα υπάρχει; Με πρωτοφανή εξοικονόμηση πόρων (καθώς η χρήση τέτοιων συστημάτων έχει σχεδόν μηδενικό λειτουργικό κόστος, ενώ και το κόστος εγκατάστασης είναι αστείο για τα στρατιωτικά δεδομένα). Με πρωτοφανή αύξηση της ποικιλίας σεναρίων που μπορεί να εξασκηθούν τα στελέχη. Με βελτίωση του ρεαλισμού αλλά και της ανταγωνιστικότητας και της άμιλλας μεταξύ των στελεχών για καλύτερη επίδοση-αντίληψη αυτών των τεχνολογιών. Φέρνοντας γενιές στελεχών στο «σήμερα» με ψηφιακή δοκιμή και εκπαίδευση νέων όπλων, τακτικών, φιλοσοφιών, δογμάτων και βέβαια σε διακλαδικό επίπεδο.

8. Σύγχρονος ατομικός εξοπλισμός


Αν το 2023 αποτέλεσε «είδηση» το ότι έρχεται νέα στολή για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας τι να πούμε για τα υπόλοιπα; Άρβυλα (άλλο δράμα διαρκείας); Κράνη; Εξαρτήσεις; Ατομικό ασύρματο; Αδιάβροχα; Αντιθραυσματικά γιλέκα και πλάκες προστασίας; Τουρνικέ και μικρό ατομικό φαρμακείο (με γνώση χρήσης του βέβαια και όχι απλώς να «κρέμεται» κάπου); Επιγονατίδες; Γάντια; Κιάλια και μονοκύαλα; Γυαλιά ασφαλείας;
 
Συσκευασμένα τρόφιμα (όπου ο Ελληνικός Στρατός ακόμη συντηρεί υποδομές και προσωπικό «μαγειρείων εκστρατείας», πιστεύοντας πως σε σύγχρονο πόλεμο θα λειτουργεί κοντά στην πρώτη γραμμή… καζάνι και θα πηγαινοέρχονται οι στρατιώτες με την καραβάνα); Κιτ καθαρισμού νερού για πόσιμο; Σακίδια; Σκηνές και υλικά στρατοπέδευσης; Υλικά στα οποία ειδικά το Πεζικό μας βρίσκεται κάπου στο 1960, έτοιμο για τη ζούγκλα του Βιετνάμ και αυτό στην καλύτερη περίπτωση (γιατί εκεί οι Αμερικανοί έφερναν χιλιάδες τόνους ανάλογων εφοδίων για τα στρατεύματα τους). Το αποτέλεσμα; Σε ασκήσεις να βλέπουμε μερακλήδες 45άρηδες έφεδρους του «κουτιού», καθώς έχουν προμηθευθεί με δικό τους κόστος σύγχρονο εξοπλισμό, δίπλα σε στρατευμένους με παμπάλαια υλικά, που θα τους καταδικάσουν σε -απευκταίο πόλεμο- να σέρνονται εξαντλημένοι και παγωμένοι/κάθιδροι σε ένα πεδίο μάχης, χωρίς καμία προστασία.

9. Συστήματα παρακολούθησης και κατασκοπείας


Εδώ δεν θα περιγράψουμε τι πρέπει να γίνει, αλλά θα κάνουμε το γνωστό «παιχνίδι» με αναπάντητες ερωτήσεις, που περιλαμβάνει υποδομές-δομές-προσωπικό: Πόσους τουρκομαθείς, βουλγαρομαθείς, αρμενομαθείς, αραβομαθείς (με πραγματική γνώση της γλώσσας και όχι λίγων εκατοντάδων λέξεων), διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις; Τι μέρος της δύναμης της ΕΥΠ ασχολείται πραγματικά με εθνικές-αμυντικές ανάγκες; Και πόσο αποδοτικά; Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ανάλογες υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων και πόσο σύγχρονες είναι; Τι εκπαίδευση σχετική περνούν όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων; Πόσο ικανοποιημένοι είμαστε με το δικό μας επίπεδο «ασφάλειας επικοινωνίας και πληροφορίας»;

Ακόμη, τι επαφές διατηρούμε σε γειτονικές χώρες, πόσο και πόσες είναι «βαθιές»; Πόσο οργανωμένα είναι τα δίκτυα πληροφόρησης μας, μοιρασμένα σήμερα σε διάφορες υπηρεσίες, στρατιωτικές, αστυνομικές, διπλωματικές, εμπορικές κ.ο.κ.; Υπάρχει κάποιο αξιόλογο ινστιτούτο τουρκικών/καυκασιανών μελετών στη χώρα μας, που να λειτουργεί συστηματικά και να παράγει σχετική γνώση; Πόσα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων μας, έχουν εμπειρία ανάλογων επιχειρήσεων, πολύχρονων και με ανάληψη ρίσκου και πόσο διατηρείται-διαχέεται η τεχνογνωσία τους, όταν αποσυρθούν από τη δράση;

10. Σύγχρονες υποδομές πιστοποίησης
και ελέγχου όπλων


Καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις μας έχουν σημαντικά αποθέματα βλημάτων, αλλά δεκάδων τύπων και υποτύπων (σκεφθείτε πως εξυπηρετούμε σε διαμετρήματα πυρομαχικών τα 5,56 – 7,62 – 9 – 12,7 – 0,5 ίντσας – 20 χιλιοστών -30 – 40 – 60 –76 – 81 – 84 – 105 – 107– 120 – 155 – 203) μαζί βέβαια με πανσπερμία πυραύλων και ρουκετών. Τα οποία χρειάζονται ανά διαστήματα έλεγχο, επαναπιστοποίηση, συντήρηση, αναβάθμιση, δημιουργία νέων πινάκων βολής κ.ο.κ. Αυτά γίνονται μεν στην Ελλάδα (όχι όλα), αλλά σε μια ποικιλία εγκαταστάσεων και με διαφορετικά πρωτόκολλα και σε διάφορους χρόνους και διαστήματα (όχι πάντα). Εδώ μια σοβαρή αναβάθμιση των ανάλογων υποδομών μαζί με ενιαία παροχή αντίστοιχων υπηρεσιών, πιθανά και συγκέντρωση τους σε ένα χώρο-υπηρεσία, θα βελτιώσει και την πραγματική εικόνα των αποθεμάτων μας και την κατάσταση τους και θα προτείνει μεθοδολογίες επαναπιστοποίησης τους. Καθώς κάθε πυρομαχικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι και γνωστή η απόδοση του…

Η αλλαγή φιλοσοφίας

Όπως διαπίστωσαν οι αναγνώστες μας περιγράψαμε δέκα «ανάγκες», μόνο που στις περισσότερες από αυτές «μπλέξαμε» το κομμάτι του εξοπλισμού με εκείνο της αλλαγής φιλοσοφίας. Κάτι που πρέπει να γίνει κατανοητό, καθώς κανένας εξοπλισμός, ακόμη και του πιο ισχυρού «υπερόπλου» (ας δεχθούμε τον όρο παρότι απλοϊκός), δεν έχει αξία, αν δεν συνοδεύεται από την αντίστοιχη κουλτούρα κατανόησης χρήσης και αξιοποίησης του. Που με τη σειρά της, η νέα κουλτούρα «ανοίγει» παράθυρα νέων σεναρίων και τακτικών και δογμάτων, και ούτω καθεξής σε μια ντόμινο διαδικασία. Ενώ πάρα πολλές φορές μιλάμε για «όπλο» χωρίς να θυμόμαστε πως αυτό αποτελεί μόνο την αιχμή ενός συνολικού συστήματος, που αν είναι υποβαθμισμένο -πολλαπλασιαστικά- υποβαθμίζεται και το ίδιο το τελικό «όπλο».

Γενικότερα διαπιστώνουμε από τις συζητήσεις περί εξοπλιστικών, πως παραμένουμε όλοι οι συζητητές (και ο υπογράφων), κυρίως σε μια επιφανειακή θεώρηση τους. Πως αν δηλαδή “ψωνίσουμε” κάποιο νέο όπλο, αυτό ως δια μαγείας και αυτομάτως θα αποδώσει τα μέγιστα. Μόνο που κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Και απαιτεί μεγάλο χρόνο, κόπο και κονδύλια για να γίνει αυτό και πολλές φορές δεν ολοκληρώνεται, γιατί προσκρούει σε παλαιές αντιλήψεις, σε αδυναμία υποστήριξης, σε θεωρίες αλλά και τακτικές αξιοποίησης του που δεν είναι σύγχρονες. Ενώ βέβαια η ολιστική αλλαγή που διεθνώς μελετάται σε ότι αφορά την επιστήμη και τέχνη του Πολέμου, εξετάζοντας θεματικές όπως η σύντηξη δεδομένων (data fusion),  οι πολυχωρικές επιχειρήσεις (multi domain operations), οι υβριδικές δράσεις και επιχειρήσεις, η ψηφιακή διαχείριση μάχης, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, ο τηλεπικοινωνιακός μετασχηματισμός, ο μη κινητικός πόλεμος, η “μάχη στον ενδιάμεσο χώρο” κ.ο.κ. όλα αυτά παραμένουν μακριά από την ελληνική πραγματικότητα, όχι ως επιμέρους στοιχεία, αλλά κυρίως ως ριζοσπαστική αλλαγή σκέψης.

Γενικότερα λοιπόν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αν και έχουν περίσσευμα καλών προθέσεων και αίσθημα εθνικής αποστολής, τρέχουν να προλάβουν πολλά «τρένα»: Της τεχνολογικής εξέλιξης που ανατρέπει και κάθε «σχολή» Πολέμου, της κουλτούρας σύγχρονης Άμυνας που ανατρέπει κάθε πεπατημένη και υποτίθεται αποδοτική ρουτίνα, της παροχής «βασικών» υπηρεσιών και υλικών που μεγιστοποιούν τις δυνατότητες του προσωπικού, αλλά και της εξελιγμένης εκπαίδευσης που θα προσφέρει γνώση πριν χρειαστεί το μεγάλο και αιματηρό όμως «σχολείο» του πολέμου. Και όλα αυτά, πριν πέσει η πρώτη πραγματική σφαίρα.

 Χρήστος Γ. Κτενάς- 26/12/2023

https://flight.com.gr/deka-krisima-exoplistika-pou-den-einai-opla/





 
 1.2
Τουρκικό Ναυτικό:
Μεγάλες αποφάσεις για αεροπλανοφόρο, 4 νέες φρεγάτες και πολλά ακόμη πλοία, εμείς…


 Σε σημερινή συνεδρίαση της Τουρκικής Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία έγινε στο προεδρικό μέγαρο με προεδρεύοντα τον ίδιο τον Ερντογάν, έγινε ο προγραμματισμός για τις επόμενες ναυπηγήσεις του Τουρκικού Ναυτικού, οι οποίες αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακές όγκου και προθέσεων.

Έτσι αποφασίστηκε:

    Να προχωρήσει ο σχεδιασμός “εθνικού αεροπλανοφόρου” κάτι που είχε εξαγγείλει και ο Ερντογάν πέρυσι. Η υπόθεση εδώ είναι πως θα πρόκειται για μια μεγαλύτερη και βελτιωμένη εκδοχή του TCG Anadolu, που ήδη έχει ενταχθεί στο Τουρκικό Ναυτικό.
  Να εξελιχθεί η παραγγελία ακόμη 4 φρεγατών κλάσης Istanbul. Η Τουρκία έχει κατασκευάσει την πρώτη, έχει παραγγείλει άλλες 3 σε 3 διαφορετικά ναυπηγεία για παράλληλη κατασκευή, οπότε τώρα ανακοινώνει πρόθεση διπλασιασμού της κλάσης.
  Να προχωρήσει η προμήθεια νέων περιπολικών ανοιχτής θαλάσσης. Πρόκειται εδώ για τα σκάφη κλάσης Hisar, από τα οποία παραδόθηκαν τα 2 πρώτα πέρυσι, είχε ανακοινωθεί πως η κλάση θα φθάσει και τα 10 πλοία. Άρα έχουμε επιβεβαίωση (δεν ανακοινώθηκε αριθμός νέων σκαφών) ότι η κατασκευή τους θα συνεχιστεί. Τα σκάφη είναι ουσιαστικά κορβέτες κλάσης Ada, αλλά με βελτιώσεις και δυνατότητα βαρύτερου οπλισμού.
  Να εξελιχθεί πλάνο για νέα αποβατικά σκάφη, νέα ναρκοθηρευτικά και πυραυλακάτους. Σε όλα αυτά η Τουρκία έχει αρκετά παλαιό υλικό, που θέλει να αναβαθμίσει.

    Κεντρικό στοιχείο σε όλα τα παραπάνω είναι προφανώς πως η σχεδίαση, η κατασκευή και ο εξοπλισμός θα γίνουν στην Τουρκία, με το ποσοστό εγχώριας προστιθέμενης αξίας να φθάνει ή και να ξεπερνά το 80%.Δεν χρειάζεται να πούμε πως αν τα παραπάνω υλοποιηθούν, έστω και μερικά (καθώς δεν είναι σπάνιο στην Τουρκία να έχουμε αναβολές ή μεταβολές σε εξοπλιστικές παραγγελίες ή ανακοινώσεις για τέτοιες), το Ναυτικό της χώρας θα αναβαθμιστεί σημαντικά τόσο σε αριθμό σκαφών, όσο και σε ισχύ πυρός, με πάρα πολλά συστήματα, λογισμικό, κ.λπ. αποκλειστικά τοπικής κατασκευής, άρα με ευχέρεια παραγωγής και απευθείας υποστήριξης.Η πρόθεση για όλο και μεγαλύτερο ναυτικό είναι συμβατή φυσικά με την τουρκική φιλοδοξία για έλεγχο σε μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου, για διεκδίκηση των εκεί φυσικών πόρων, και βέβαια για την έντονη εμφάνιση στο Αιγαίο, με πρόθεση περιορισμού της ελληνικής κυριαρχίας. Τρίτος ρόλος εδώ είναι η ισχυροποίηση της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, όπου έχει ήδη ξεκινήσει άντληση φυσικού αερίου και βλέπει “κενό ισχύος”, το οποίο θέλει να κλείσει με δική της παρέμβαση.
     Σε όλα αυτά, η ελληνική απάντηση έχει προβληματίσει σοβαρότατα καθώς δεν… διακρίνεται. Μιας και μετά την αγορά των 3 φρεγατών FDI ΗΝ, κανένα άλλο πρόγραμμα δεν έχει ακόμη εξελιχθεί σε σύμβαση: Ούτε η αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ, ούτε η προμήθεια περισσοτέρων φρεγατών και κορβετών, ενώ σε αναμονή είναι τεράστιες ανάγκες για προμήθεια νέων υποβρυχίων και αναβάθμιση παλαιών, αντίστοιχα για νέες πυραυλακάτους και αναβάθμισης των κλάσης Ρουσέν, συν πολλά ακόμη σε όπλα, εγκαταστάσεις, συντηρήσεις κ.ο.κ.Διαπιστώνεται έτσι το απόλυτα παράδοξο -που στην ΠΤΗΣΗ το έχουμε τονίσει πολλές φορές: Να έχει επενδυθεί στο Πολεμικό Ναυτικό μας ένα τεράστιο ποσό τα τελευταία χρόνια, με κάπου 3,5 δις ευρώ οι FDI HN (όταν γίνουν και οι συμπληρωματικές τους προμήθειες), συν την αγορά των 7 ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων, συν την αγορά (επιτέλους) νέων τορπιλών, συν συμβάσεις συντήρησης, σε ένα σύνολο δηλαδή κάπου 4,5 δις. Ποσό που ποτέ άλλοτε δεν έχει “πέσει” στην μερίδα του Ναυτικού για εξοπλισμούς. Και παρόλα αυτά σήμερα, να διαπιστώνουμε πως παραμένουμε “πίσω” σε υλικό, αδυνατώντας όχι να παρακολουθήσουμε την Τουρκία, αλλά έστω να τηρήσουμε κάποια ισορροπία.

Χρήστος Γ. Κτενάς - 2024/01/03
https://flight.com.gr/tourkiko-nautiko-sxedia-gia-polla-nea-skafi/


1.3
Στα 5,5 δις δολάρια οι τουρκικές αμυντικές εξαγωγές για το 2023, νέο ρεκόρ.

   Στα 4,3 δις δολάρια είχαν κλείσει οι εξαγωγές αμυντικού υλικού της Τουρκίας το 2022, σημειώνοντας τότε ρεκόρ, το οποίο “έσπασε” το 2023, μιας και έφθασαν τα 5,5 δις (αύξηση 27%).Πρωταγωνιστές σε αυτές τις εξαγωγές ήταν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπου είχαμε τις μεγάλες συμφωνίες της Baykar με τη Σαουδική Αραβία για συμπαραγωγή των δικινητήριων Akinci, όπως και με άλλες χώρες, τα πυρομαχικά, αλλά και πολλά άλλα συστήματα, όπως ραντάρ πεδίου μάχης, κάμερες, καταδείκτες laser, φορτηγά, μικρά τεθωρακισμένα οχήματα (κυρίως 4Χ4), οχήματα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων, λογισμικό, σκάφη ακτοφυλακής, αλλά και κορβέτες και περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης.Μεγάλο μέρος των εξαγωγών απορροφήθηκε από τις χώρες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Εμιράτα, Κατάρ), αλλά σημαντικές πωλήσεις έγιναν και στην Αφρική όπως και σε ασιατικές χώρες.Έτσι η Τουρκία που το 2022 είχε ήδη γίνει η 12η χώρα παγκοσμίως σε εξαγωγές όπλων, είναι πιθανό τώρα να έχει μπει στην πρώτη δεκάδα. Κι αυτό χωρίς ακόμη να διαθέτει στην αγορά “μεγάλα” συστήματα, όπως άρματα μάχης Altay, φρεγάτες Istanbul, ελαφρά μαχητικά όπως το Hurjet, το νέο ελικόπτερο Gokbey, το νέο μαχη.

Χρήστος Γ. Κτενάς - 2024/01/03

https://flight.com.gr/neo-rekor-amintikon-exagonon-apo-tourkia-gia-to-2023/
 

2.

Θα είναι το 2024 η χρονιά των δυναμικών αποφάσεων για την ενίσχυση του στόλου ή οι πλωτοί «εφιάλτες» θα βρουν την κερκόπορτα;

Το 2024 έκανε ποδαρικό και με την έναρξη του νέου έτους, ξεκινά και η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της υλοποίησης των υποχρεώσεων που έχουν τα επιτελεία. Οι τρεις βασικοί κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων, παραμένουν προσηλωμένοι- όσο γίνεται με τα μέσα που διαθέτουν- στην διατήρηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας που απαιτούν οι περιστάσεις. Μπορεί να διάγουμε ίσως την πιο μακρά περίοδο «ήρεμων νερών» με τη γείτονα, ωστόσο η Άγκυρα παρά τον στρατηγικό διάλογο και την υπογραφή του, ουδέποτε εγκατέλειψε τις πάγιες διεκδικήσεις της, τις στρατηγικές της θέσεις για το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, αλλά και το casus belli. Το τελευταίο αποτελεί ίσως τον πιο βασικό λόγο που η Αθήνα δεν μπορεί να ρισκάρει για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που συνέβη στο παρελθόν και που η πολιτεία είχε κληθεί για να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. 

Την ίδια στιγμή ωστόσο δεν περνά σε καμία περίπτωση απαρατήρητη και η στασιμότητα για αποφάσεις που δεν λαμβάνονται και που το αμέσως επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να υπάρχουν συνέπειες… Και μπορεί να λέγεται στον δημόσιο διάλογο πως η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο ν’ ανασχεδιάσει τα προγράμματα που θα ενισχύσουν σημαντικά την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά τα όσα έχουν ειπωθεί έως τώρα, δείχνουν μια νέα πορεία που σε ορισμένα σημεία δε συμβαδίζει (ακόμη και σε κόστη), με τις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πολιτική αναποφασιστικότητα του παρελθόντος. Πολλά θα εξαρτηθούν φυσικά, από την σύνθεση της νέας ηγεσίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, που θα προκύψει μετά το ΚΥΣΕΑ, το οποίο δεν αποκλείεται να συνεδριάσει εντός του πρώτου 15θημέρου του Ιανουαρίου.

Το «φάντασμα» που προειδοποιεί…

Πάντως εφόσον τηρηθούν όσα έχουν σχεδιάσει στο ναυτικό επιτελείο, το αμέσως επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να ξεκινήσει η διαδικασία της ακινησίας ενός εκ των «φαντασμάτων» του πολεμικού ναυτικού. Και για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των υποχρεώσεων στις οποίες αναφερθήκαμε πιο πάνω, μόνο για τον έλεγχο του λεγόμενου και «μαύρου πλοίου», οι Γερμανοί κατασκευαστές απαιτούν περίπου 1 εκ. ευρώ για να ταξιδέψουν έως τη Σαλαμίνα και να πραγματοποιήσουν την πρώτη αυτοψία. Τα υποβρύχια τύπου 214, που έκαναν την μεγάλη διαφορά κατά την ελληνοτουρκική κρίση του 2020, εισέρχονται χρονικά σε διαδικασία που θα πρέπει να ληφθούν όσο το δυνατόν πιο άμεσες αποφάσεις για το μέλλον τους.

Και σε καμία περίπτωση, σημειώνουν άριστα πληροφορημένες πηγές από το ναυτικό επιτελείο, δεν μπορούμε να φτάσουμε να «παίζουμε κρυφτό». Ένα τέτοιο γεγονός θα οδηγούσε σε νέο θρίλερ με αναβαθμίσεις, παρόμοιο με αυτό που βιώνουν στο ναυτικό επιτελείο και τον στόλο με τις φρεγάτες ΜΕΚΟ. Το 2023 γράφαμε πως η χρονιά ανήκει στο πολεμικό ναυτικό. Τα γεγονότα όμως, διέψευσαν τις ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί μετά τις υποσχέσεις που είχαν πάρει στο πολεμικό ναυτικό, για την επερχόμενη αναβάθμιση της ναυτικής αποτρεπτικής δύναμης του ελληνικού στόλου.

Ο «εφιάλτης» βρίσκει ευκαιρία…

Η αναποφασιστικότητα πολιτικών αποφάσεων, παρά τις εισηγήσεις του ναυτικού επιτελείου και τα δυσάρεστα γεγονότα με το ντόμινο παραιτήσεων από τον στόλο, δεν έχουν οδηγήσει σε συμπεράσματα ώστε να σχεδιαστεί μια ουσιαστική ρότα. Μάλιστα το σενάριο των νέων πλοίων για το 2024 φαίνεται δύσκολο ν’ ανέβει στις προτεραιότητες, ώστε να γίνει η «υπέρβαση» για μια τέτοια κυβερνητική απόφαση. Αντιθέτως οι «εφιάλτες» παραμένουν ενεργοί, ως πρόταση ενδιάμεσης λύσης. Κανείς δεν μπορεί ν’ αποκλείσει ότι ανάμεσα στις λύσεις ή πιο σωστά στις προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι, υπάρχει και εκείνη της μεγαλύτερης ναυπηγικής εμπλοκής της Ελλάδας, για πολεμικά πλοία που θεωρητικά θα «χτιστούν» από ελληνικά χέρια.

Αν όμως επικρατήσουν τέτοιες προτάσεις, αυτό μεταφράζεται σ’ ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, που αν δώσει πολεμικά πλοία στον ελληνικό στόλο, αυτό θα συμβεί το λιγότερο σε μια 10ετία. Άρα ως τότε, οι «εφιάλτες» που το ναυτικό επιτελείο έχει απορρίψει ξανά και ξανά, αυτοί που βρέθηκαν τελευταίοι σε επιχειρησιακές αξιολογήσεις, θα βρίσκονται πάντα ως πρόταση σε ετοιμότητα να «τρομάζουν» τα στελέχη του ναυτικού. Και επειδή διαρκώς καταγράφουμε το αφήγημα περί του επανασχεδιασμού που οδηγεί προς τις νέες τεχνολογίες, ερωτήματα όπως τι θα γίνει με τον εκσυγχρονισμό των πυραυλακάτων, την αντικατάσταση των παλαιότερων τύπων, τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ, των υποβρυχίων, κ.α. παραμένουν δυστυχώς αναπάντητα. Οι νέες τεχνολογίες είναι ικανές να επιτηρήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, ίσως και μεγαλύτερο από μια μάχιμη μονάδα που πλέει στο Αιγαίο.

Όμως στο νησιωτικό περιβάλλον της Ελλάδας, την διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, την αποτροπή οποιασδήποτε επιτήδειας εν πλω κίνησης, την απάντηση δίνει αποκλειστικά η αποστολή των στελεχών του ναυτικού, που είναι άριστα εκπαιδευμένα σε όλες τις μορφές ναυτικών ενεργειών και πολέμου. Και αυτά τα στελέχη είναι που επιβαίνουν σε ικανές μονάδες επιφανείας ή υποβρύχια του στόλου, στα σύγχρονα «ξύλινα τείχη»… Ο «Στόλος Θαλάσση Κρατείν», η φράση αυτή συμπυκνώνει τη σημασία που αποδίδει ο Ηρόδοτος στην ισχύ που παρέχει σ’ ένα κράτος ο πολεμικός του στόλος. Και σε ελεύθερη απόδοση αποτελεί αναγνώριση του βασικού έργου του στόλου, να κυριαρχεί δηλαδή στη θάλασσα.

 Γιώργος Σιδέρης - 1/1/2024

  HELLAS JOURNAL





   ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ  - ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ  2024

2024-01-05. Χρήστος Γ. Κτενάς: ''Ποιες είναι οι 10 πρώτες τουρκικές εταιρίες σε αμυντικές εξαγωγές; Και τι παράγουν; '' https://flight.com.gr/protes-se-exagoges-tourkikes-amin-etairies/

2024-01-03.Χρήστος Γ. Κτενάς:''Τουρκικό Ναυτικό: Μεγάλες αποφάσεις για αεροπλανοφόρο, 4 νέες φρεγάτες και πολλά ακόμη πλοία, εμείς…'' https://flight.com.gr/tourkiko-nautiko-sxedia-gia-polla-nea-skafi/  
 
2024-01-03.Χρήστος Γ. Κτενάς: ''Στα 5,5 δις δολάρια οι τουρκικές αμυντικές εξαγωγές για το 2023, νέο ρεκόρ.''
https://flight.com.gr/neo-rekor-amintikon-exagonon-apo-tourkia-gia-to-2023/


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023


2023-12-30.Στέργιος Δ. Θεοφανίδης:''ΜΕΤΑΧΕΙΡΙ-ΣΜΕΝΑ UH-60 Blackhawk  για  την  Αεροπορία  Στρατού;  Όλες  οι παράμετροι.'' https://www.defence
-point.gr/news/metacheirismena-uh-60-
blackhawk-gia-tin-aeroporia-stratoy-oles-oi-parametroi

2023-12-29.Σάββας Βλάσσης:''Προς την τελική ευθεία το ΑΡΧΥΤΑΣ της ΕΑΒ.'' https://doureios.com/pros-tin-teliki-eythia-to-arhitas-tis-eab/
       
    [Στην φάση κατασκευής πλέον του πρωτότυπου του μη επανδρωμένου αεροσκάφους που αναπτύσσει στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΧΥΤΑΣ, εισέχεται πλέον σταδιακώς η ΕΑΒ. Την περίοδο αυτή παραλήφθηκαν τα καλούπια για τις πτέρυγες του αεροχήματος ενώ πραγματοποιούνται και διάφορες αλλαγές, οι οποίες κρίνονται σκόπιμες.  Μια από τις αλλαγές που έλαβαν χώρα, αφορά τον κύριο κινητήρα του αεροχήματος. Πλέον έχει αποφασιστεί η αλλαγή του μοντέλου της ιταλικής Zanzottera Technologies ισχύος 35 ίππων, που είχε αποφασισθεί αρχικώς, με άλλον τύπο. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να επηρεάσει τις επιδόσεις. Τα μέχρι πρότινος τεχνικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις, αφορούσαν εκπέτασμα 6,4 μέτρων, ωφέλιμο φορτίο 14 κιλών, ταχύτητα πτήσεως 120 χ.α.ώ. (μέγιστη 158 χ.α.ώ.) επιχειρησιακή οροφή 27.000 πόδια και αυτονομία 4 ώρες πτήσεως.
    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, δεν συνέχισε την πρακτική του προκατόχου του Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος προέβαινε σε τακτικές ανά τρίμηνο ενημερώσεις για την πορεία του προγράμματος, που έχει χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο. Το πρόγραμμα εκκίνησε στις 1 Σεπτεμβρίου 2021. Αναφορές περί επισπεύσεως του χρονοδιαγράμματος και πτήση του πρωτοτύπου τον Ιανουάριο του 2024, οι οποίες διακινήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, δεν έχουν βάση. Σε παλαιότερες ενημερώσεις είχε αναφερθεί ολοκλήρωση του προγράμματος μέχρι το πρώτο δίμηνο του 2024 αν και πηγές παραπέμπουν στο τέλος της ανοίξεως ή αρχές καλοκαιριού ως ρεαλιστικότερη προοπτική για το συγκεκριμένο ορόσημο.
    Όπως έχει αναφέρει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, το αρχικό πρόγραμμα απευθυνόταν εξαρχής στην πολιτική αγορά, για την κάλυψη αναγκών διαφόρων υπηρεσιών. Εν τούτοις μετά την έναρξη του προγράμματος, αποφασίσθηκε η συνέχιση με την ανάπτυξη μιας βελτιωμένης εκδόσεως, το ΑΡΧΥΤΑΣ Mk II, όπως το κατονόμασαν άνθρωποι της ΕΑΒ στον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ, προοριζόμενης για στρατιωτικές εφαρμογές.]


2023-12-29.''Η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ άδεια παραγωγής κινητήρων F110, χρησιμοποιούνται από τα F-16 και θέλει να τους χρησιμοποιήσει και στο KAAN.'' https://defencereview.gr/i-toyrkia-zitise-apo-tis-ipa-adeia-para/

2023-12-28.''Η Τουρκία ζητά από τις ΗΠΑ κάτι καλύτερο από τα F-16: Άδεια για κινητήρες για το εθνικό μαχητικό της.'' https://www.militaire.gr/i-toyrkia-zita-apo-tis-ipa-kati-kalytero-apo-ta-f-16-adeia-gia-kinitires-gia-to-ethniko-machitiko-tis/

2023-12-28.''«Προϋπόθεση για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η έγκριση για τη Τουρκία των προγραμμάτων των F-16 από τις ΗΠΑ» διαμηνύει ο Τούρκος ΥΠΕΞ στον Αμερικανό όμολογο του.''
https://defencereview.gr/proypothesi-gia-tin-eisodo-tis-soyidi/

2023-12-28. ''ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: “Ενδιάμεση λύση” εκ των ενόντων για 400 έως 600 ΤΟΜΑ εξετάζει το ΓΕΣ.'' https://www.defence-point.gr/news/apokleistiko-quot-endiamesi-lysi-quot-ek-ton-enonton-gia-400-600-toma-exetazei-to-ges
     
  
    [(...) Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα αναβάθμισης των M113 θα αφορά 400 έως 600 οχήματα τα οποία επαρκούν για τον εξοπλισμό περίπου 10 έως 15 ταγμάτων μηχανοκίνητου πεζικού. Αναφορικά με το περιεχόμενο της αναβάθμισης, το ΓΕΣ προσανατολίζεται στην εγκατάσταση ενός τηλεχειριζόμενου, σταθεροποιούμενου, πύργου με πυροβόλο διαμετρήματος 25 έως 30 χλστ. (έστω και με μείωση του αριθμού των μελών της επιβαίνουσας ομάδας τυφεκιοφόρων), την αντικατάσταση του κινητήρα με νέο υψηλότερης ισχύος, την εγκατάσταση νέου κιβωτίου ταχυτήτων, αναρτήσεων, ερπυστριών, πρόσθετης θωράκισης (αντιναρκικής προστασίας, Level 4 περιμετρικά, αντι-RPG), συστήματος ενδοεπικοινωνίας / επικοινωνίας ελληνικής σχεδίασης και παραγωγής και συστήματος διοίκησης & ελέγχου (ΣΔΕ) απόλυτα διαλειτουργικού με το ΣΔΕ «ΗΝΙΟΧΟΣ» που είναι ήδη εγκατεστημένο στις επιλαρχίες των Leopard 2HEL.
   Μία από τις επιλογές που εξετάζει το ΓΕΣ είναι η αναβάθμιση των οχημάτων, με τη μορφή συλλογών που θα παραδώσει ο ανάδοχος, να υλοποιηθεί στα στρατιωτικά εργοστάσια βάσης, τα οποία παρά την υποχρηματοδότηση της δεκαετίας των μνημονίων και τα προβλήματα προσωπικού, συνεχίζουν να διαθέτουν μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες.
   Για παράδειγμα, η ετήσια δυνατότητα ανακατασκευής ΤΟΜΠ M113 του 308 ΠΕΒ (Προκεχωρημένου Εργοστασίου Βάσης) που εδρεύει στο στρατόπεδο «ΣΧΗ (ΠΖ) ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗ ΙΩΑΝΝΗ», στο Δήμο Ευόσμου της Θεσσαλονίκης, εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 150 οχήματα, ενώ του 301 ΕΒ (Εργοστασίου Βάσης) που εδρεύει στο στρατόπεδο «ΛΓΟΥ (ΠΒ) ΚΟΣΚΙΝΑ ΘΕΟΔΩΡΟΥ», στους Αγ. Αναργύρους Αττικής σε περίπου 60 οχήματα.
   Σύμφωνα με πηγές που έχουν καλή γνώση των παραγωγικών δυνατοτήτων των στρατιωτικών εργοστασίων βάσης, η μηνιαία δυνατότητα αναβάθμισης θα μπορούσε να ανέλθει έως και 25 οχήματα τον μήνα. ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΦΠΡΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ.]


2023-12-28.Χρήστος Γ. Κτενάς:''Πρώτη πτήση του τουρκικού μη επανδρωμένου τζετ, ANKA 3. ''https://flight.com.gr/proti-ptisi-tourkikou-anka3/
      
    
[(...) Το ANKA 3 ξεχωρίζει καθώς είναι μεγάλου μεγέθους με κινητήρα τζετ, σε διάταξη ιπτάμενης πτέρυγας, με χαρακτηριστικά μειωμένου ίχνους στο ραντάρ. Οι ανακοινωμένες αρχικές προδιαγραφές μιλούν για ταχύτητα έως 0,7 Mach, ωφέλιμο φορτίο 1.200 κιλών (μέγιστο βάρος απογείωσης 6.500 κιλά) και μέγιστο υψόμετρο τα 40.000 πόδια.Το αεροσκάφος προορίζεται να μεταφέρει πυραύλους cruise, όπως τους SOM και Cakir, αντιαρματικούς, ρουκέτες, όπως και βόμβες των 250 λιβρών με σύστημα κατεύθυνσης.]

2023-12-27.Χρήστος Γ. Κτενάς:''Τουρκικό υποβρύχιο έκανε βολή της τορπίλης Akya, τοπικής κατασκευής.''
https://flight.com.gr/boli-akya-apo-tourkiko-ipobrixio/

       
    [Η Akya , η οποία κατασκευάζεται από την Roketsan, είναι βαρέος τύπου, διαμέτρου 533 χιλιοστών και μήκους 7 μέτρων με πολεμική κεφαλή περίπου 350 κιλών, ακτίνα δράσης έως 50 χιλιόμετρα και με μεγίστη ταχύτητα 45 κόμβους. Καθοδηγείται με οπτική ίνα και έχει στην τερματική φάση ενεργό/παθητικό σόναρ με ικανότητα ανίχνευσης κυματισμού από το σκάφος-στόχο.Προορίζεται να εξοπλίσει τα τουρκικά υποβρύχια όλων των κλάσεων, αντικαθιστώντας παλαιότερες Mark 24 Tigerfish, DM2A4 και SST4, ώστε και σε αυτό το όπλο να είναι η χώρα ανεξάρτητη από εισαγωγές.]

2023-12-26.Σάββας Βλάσσης:''Η “αναγέννηση” των C-27J Spartan: πώς από 8 έγιναν 7 και προτείνεται να γίνουν 9…'' https://doureios.com/i-anagennisi-ton-c-27j-pos-apo-8-eginan-7-kai-proteinetai-na-ginoun-9/

2023-12-26. Χρήστος Γ. Κτενάς: ''10 κρίσιμα εξοπλιστικά προγράμματα που  κανένα τους δεν είναι… όπλο.'' https://flight.com.gr/deka-krisima-exoplistika-pou-den-einai-opla/

2023-12-26.Στέργιος Δ. Θεοφανίδης: ''MLRS/ Πυροβολικό: Προϋπόθεση PrSM για εκσυγχρονισμό 36 εκτοξευτών σε M270A2… πετάξτε όλα τα ληγμένα!'' https://www.defence-point.gr/news/mlrs-pyrovoliko-proypothesi-o-prsm-gia-eksygchronismo-36-ektoxeyton-se-m270a2-petaxte-ola-ta-ligmena

2023-12-26.Σταύρος Ιωαννίδης:''Επιτέλους σύμβαση για την υποστήριξη των ταλαίπωρων  12 Super Puma (και ERJ-145 Erieye) '' https://www.defence-point.gr/news/epiteloys-symvasi-gia-tin-ypostirixi-ton-talaiporon-super-puma

2023-12-26.Γεωργία Γαραντζιώτη: ''Εξοπλιστικά: Τι έρχεται εντός του 2024; Τι παγώνει;'' https://www.defence-point.gr/news/exoplistika-ti-erchetai-entos-toy-2024-ti-pagonei

2023-12-25.Γιάννης Νικήτας: ''Η ελληνική αποτροπή και η πραγματική τουρκική απειλή: Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί; Τα δεδομένα και αναγκαίες ενέργειες εκσυγχρονισμού για την Ελληνική Αεράμυνα.'' https://defencereview.gr/the-turkish-threats-and-the-hellenic-air-deferse/

2023-12-25.Μάριος Δημητρίου:''ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί το ΓΕΣ στράφηκε στους SPIKE SR, και γιατί μόλις 100 πύραυλοι;'' https://flight.com.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bb%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%84%ce%bf-%ce%b3%ce%b5%cf%83-%cf%83%cf%84%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-spike-sr/"

2023-12-25.''Large Unmanned Surface Vessel (LUSV): Το μέλλον των ναυτικών επιχειρήσεων.'' https://www.defence-point.gr/news/large-unmanned-surface-vessel-lusv-to-mellon-ton-naytikon-epicheiriseon

2023-12-24. Ιωάννης Πράππας: ''Τουρκικά μη επανδρωμένα,   η   απειλή   που   συνεχώς  μεγαλώνει.''
https://flight.com.gr/tourkika-epandromena-apeili/

 
2023-12-24.''Ένοπλες Δυνάμεις: Ποιες πρέπει να είναι οι εξοπλιστικές προτεραιότητες μέσα στο 2024.''
https://defencereview.gr/hellenic-armed-forces-armament-programs-list-2024/


2023-12-24.''ΕΝΤΑΓΜΕΝΗ και η ιδιωτική αμυντική βιομηχανία στο σχέδιο Δένδια… “ΕΑΒ όλων των πτητικών μέσων”.'' https://www.defence-point.gr/news/entagmeni-kai-i-idiotiki-amyntiki-viomichania-sto-schedio-dendia-quot-eav-olon-ton-ptitikon-meson-quot

2023-12-23. ''ΠΑ:  Στην  EMBRAER η  υποστήριξη  των ERJ-135LR  και  ERJ-145  EriEye.''
https://www.defence-point.gr/news/pa-stin-embraer-i-ypostirixis-ton-a-f-erj-135lr-amp-erj-145-erieye

2023-12-23.Κωνσταντίνος Κόλμερ: ''Δεν θεσμο-θετούμε Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό λόγω Τουρκίας!'' https://slpress.gr/ethnika/den-thesmothetoume-thalassio-xorotaxiko-sxediasmo-logo-tourkias/

2023-12-23.Ευθύμιος Πέτρου: ''Πολεμικό Ναυτικό και εξοπλισμοί: Τις πταίει; Μια γελοία χώρα με ανόητους πολιτικούς(;) ή…'' https://www.defence-point.gr/news/polemiko-naytiko-kai-exoplismoi-tis-ptaiei-geloia-chora-me-anoitoys-politikoys-i

2023-12-23. ''Αντιστράτηγος ε.α. Ιπ. Δασκαλάκης: Ελληνική φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, προθυμία ή αναγκαίο ρίσκο.'' https://flight.com.gr/daskalakis-elliniki-fregata-stin-erirthra/

2023-12-23.Γιάννης Νικήτας: Γιατί το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας απαξιώνει τους Ελεγκτές Αεράμυνας και τις Μονάδες Αεράμυνας; https://defencereview.gr/giati-to-archigeio-taktikis-aeroporia/

2023-12-21.Σάββας Βλάσσης: ''Σύντομα η παραλαβή 393 ακόμη τεθωρακισμένων M1117.''
https://doureios.com/syntoma-i-paralavi-393-akomi-tethorakismenon-m1117/


2023-12-21. ''ΕΕ: Νέο Σύμφωνο Οικονομικής Σταθερότητας, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δράσης στην ΑΜΥΝΑ.''
https://www.defence-point.gr/news/ee-neo-symfono-oikonomikis-statherotitas-eleytheria-drasis-stin-amyna
https://www.dw.com/el/%CE%B5%CE%B5-%CE%AD%CF%81%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CF%83%CF%8D%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%B8%CE%B5%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%CF%82/a-67785848


2023-12-21.Μάριος Δημητρίου:''ΕΚΤΑΚΤΟ: 28 ή 29 Δεκεμβρίου η προσφορά για τα 35 UH-60M Black Hawk, 1,1 δις ευρώ το τελικό κόστος.''' https://flight.com.gr/ektakto-35-uh60m-blackhawks-for-1-bil-euros-to-arrive-loa/
  
  
   [Η “καλή είδηση” βγάζει ένα κονδύλι για 35 “ιπτάμενα μουλάρια” που ισούται με το ποσό της αναβάθμησης 83 F-16/block-52+ σε F-16V. Αν συγκρίνει κανείς τις επιχειρησιακές δυνατότητες που αγοράζονται με το κάθε ποσόν, και τη δυνατότητα που υπήρχε να σκουπίσουμε τα NH-90 που θα πουλούσαν χώρες όπως η Αυστραλία η Νορβηγία και η Σουηδία τότε πρόκειται για απίστευτη σπατάλη. Σ΄ αυτή τη σπατάλη θα πρέπει να προσθέσει κανείς την απρόσμενη απόφαση της Π.Α. να επιλέξει τα AW-139 παραπέμποντας σε εποχές διακυβέρνησης των “εκσυγχρονιστών” με μπόλικη πολυτυπία.]

2023-12-18.  Νίκος  Ιγγλέσης: '' Κυβερνητικός εφιάλ-της  ο   Θαλάσσιος  Χωροταξικός   Σχεδιασμός. Η Κύπρος τόλμησε, η Ελλάδα δειλιάζει''  https://ellinikiantistasi.gr/%ce%ba%cf%85%ce%b2%ce%b5%cf%81%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b5%cf%86%ce%b9%ce%ac%ce%bb%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bf-%ce%b8%ce%b1%ce%bb%ce%ac%cf%83%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%87%cf%89/

2023-12-16.''EKTAKTO: Ανακοινώθηκε επίσημα η LoA για 35 ελληνικά UH-60M!'' https://flight.com.gr/greece-to-acquire-35-uh60m/

2023-12-14.Κώστας Στούπας: ''Η Εξαίρεση των Αμυντικών  Δαπανών – Κίνηση από την ΕΕ, ιδιαίτερης σημασίας.'' https://www.defence-point.gr/news/i-exairesi-ton-amyntikon-dapanon-terastias-simasias-kinisi

2023-12-10. Αναστάσιος Παπανδρέου: ''Πολεμικό Ναυτικό : Επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου και συστήματα ESM/ ECM στα πλοία του ΠΝ και στις νέες φρεγάτες FDI.'' https://defencereview.gr/modern-naval-operations-electronic-warfare/

2023-12-10.Γιάννης Νικήτας:''Καταλυτικής σημασίας δηλώσεις ΥΕΘΑ - Έμφαση σε Μη Επανδρωμένα Συστήματα και γενική επαναξιολόγηση των εξο-πλιστικών προγραμμάτων.''  https://defencereview.gr/katalytikis-simasias-diloseis-yetha-e/

2023-12-09.Αναστάσιος Παπανδρέου: ''Πολεμικό Ναυτικό – Ανθυποβρυχιακός πόλεμος και Α/Υ συστήματα του Π.Ν. – τεχνικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις.'' https://defencereview.gr/polemiko-naytiko-anthypovrychiakos-po/

2023-12-09.Γιάννης Νικήτας: ''Τα νέα ταχύπλοα των Ειδικών Δυνάμεων είδε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ – Διαπι-στώσεις & συμπεράσματα.'' https://defencereview.gr/hellenic-army-special-forces-new-boats/

2023-12-09.''SPIKE NLOS: Επίσημη ολοκλήρωση στα νέα αμερικανικά Apache ΑΗ-64Ε.''
https://defencereview.gr/spike-nlos-episimi-oloklirosi-sta-nea-apache-ai-64e/

2023-12-09.Γιώργος Σιδέρης:''SARωσε το ελικόπτερο AW-139 ως επιλογή της Πολεμικής Αεροπορίας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και την Μεσόγειο: Η τύχη του πολύτιμου Super Puma.''
https://hellasjournal.com/2023/12/sarose-to-elikoptero-aw-139-os-epilogi-tis-polemikis-aeroporias-gia-erevna-ke-diasosi-se-egeo-ke-mesogio/#more-1428179

2023-12-08. Ευθύμιος Λάζος: ''Ελληνικός Στρατός: Επιτέλους πρόγραμμα προμήθειας  περιφερόμενων πυρομαχικών, η τακτική &  επιχειρησιακή σημασία τους.'' https://defencereview.gr/ellinikos-stratos-epiteloys-progra/

2023-12-08.Σάββας Βλάσσης:''Τι είναι η Βάση Υποστήριξης Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων που εγκαινιάστηκε.'' https://doureios.com/ti-einai-i-vasi-ypostirixis-monadon-eidikon-epiheiriseon-pou-egainiastike/

2023-12-08.Εγκαίνια της Βάσεως Υποστηρίξεως Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΒΥΜΕΕ) του Στρατοπέδου «Υποστράτηγου Ανδρέα Καλλίνσκη - Νέα Πέραμος” (ΦΩΤΟ). https://www.defence-point.gr/news/egkainia-tis-vymee-sto-stratopedo-quot-kallinski-quot-foto

2023-12-08.''Χατζηδάκης: Συναίνεση στην ΕΕ (συνδιάσκεψη του Eurogroup και του ECOFIN-Βρυξέλλες) για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα.'' https://flight.com.gr/hatzidakis-sinenesi-stin-ee-gia-ekseresi-ton-amintikon-dapanon-apo-to-iperboliko-elleimma/

2023-12-08. Ευθύμιος Τσιλιόπουλος:'' Τί αλλάζει στην εναέρια μάχη η χρήση τεράστιων πυραύλων αέρος-αέρος BVR.'' https://slpress.gr/amyna/ti-allazei-stin-enaeria-maxi-i-xrisi-terastion-piravlon-aeros-aeros-bvr/

2023-12-07. '' EKTAKTO: Αγορά 100 SPIKE SR, 14 AW139 SAR, loitering munitions, TOMA αποφάσισε το ΣΑΓΕ! '' https://flight.com.gr/new-defence-programs-for-hellenic-armed-forces/
         
  [  ''Tα 100 είναι μικρός αριθμός. Δεν έχουμε fire-and-forget αντι-αρματικό,στην πραγματικότητα το χρειαζόμαστε. Αυτό και το NLAW. Αλλά τα 100 είναι τραγικά λίγα για έναν αντίπαλο σαν την Τουρκία.'''' (...)Τα 100 κομματια θα πανε μονο σε ειδικες δυναμεις, δηλαδη θηρευτες αρματων.Ειναι πιλοτικη παραγγελια σαν μια καινουργια αρχη σε αντιαρματικα οπλα.Εχει κοστος μολις 7,5 εκατ. Αν αποδειχτει πραγματικα χρησιμος ευκολα παραγγελνεις 1000.Ειναι οτι πιο ικανο σε fire and forget, ενας καταδρομεας μπορει να φερει 2 χωρις αναγκη δευτερου προσωπου, ζυγιζει μολις 9,5 κιλα, εχει ιδιαιτερα εξελιγμενα σκοπευτικα και ειναι ετοιμοπόλεμος σε 6 “. Οι καταδρομεις θα εχουν ΚΑΙ μικρα περιφερομενα με πολυ μεγαλυτερη εμβελεια. Αυτο ειναι ενα υπερσυγχρονο ευελικτο οπλο ενεδρας , δολιοφθορας, κυνηγιου. Οχι απλα αμυνας. Αντιθετα ο απλος LR μονο σαν πύραυλος κοστιζει 150000, και απαιτει δυο ανδρες.''   (...)  '' Τελικά οι στρατιωτικοί συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν το ρητό ” Εκεί που τελειώνει η λογική, αρχίζει ο στρατός”. (1) 100 φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι δεν κάνουν ούτε για ζήτω. Σε τέτοια συστήματα χρειαζόμαστε χιλιάδες με τοπική παραγωγή. (2) Το AW139 έλειπε από την συλλογή μοντέλων που κάνουμε. Τι παραπάνω έχει από τα PUMA σε επιδόσεις;Πάλι πολυτυπία, πάλι προβλήματα υποστήριξης.(3) Τώρα όσο αφορά την εξέταση των μεταχειρισμένων ΤΟΜΑ τι ακριβώς θα εξετάσουμε? Ένας τύπος υπάρχει σε αριθμούς διαθέσιμο το brandley.(4) Όσο αφορά τα loitering munition από την στιγμή που δεν έρχονται κατά εκατοντάδες με γραμμή παραγωγής τοπική , απλά πρόκειται για άλλη μια συμβολική αγορά για τα μάτια του κόσμου.Το έχω ξαναπεί. Αυτή η κυβέρνηση μόνο για μια ΝΑΤΟΙΚΉ μεραρχία ενδιαφέρεται να εξοπλίσει. Τα λάθη της δυστυχώς με τις πανάκριβες , αποσπασματικές και χωρίς λογική αγορές θα τα πληρώνουμε για πάρα πολλά χρόνια.'' ]

2023-12-07.Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης:''Bayraktar Akinci, τώρα και με υπερηχητικούς TRG-122 ΙΗΑ-άνοιγμα στην Αίγυπτο;  '' https://flight.com.gr/bayraktar-akinci-now-and-with-supersonic-trg-122-iha-opening-in-egypt/
         
  [Η Baykar ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των δοκιμών του υπερηχητικού, κατευθυνόμενου πυραύλου TRG-122 ΙΗΑ, σε συνέχεια των αντίστοιχων δοκιμών για τον μεγαλύτερης διαμέτρου TRG-230 IHA το 2022.Να θυμίσουμε ότι αυτοί αποτελούν αεροεκτοξεύομενες εκδόσεις αντίστοιχα των πυραύλων επιφανείας-επιφανείας TRG-230 (βεληνεκούς 150 km) και TRG-122 (βεληνεκούς 50+ km).
Αμφότεροι έχουν υποσύστημα γεωεντοπισμού θέσης GPS + GLONASS που υποβοηθούν INS, ενώ οι εκδόσεις TRLG-230/TRLG-122 προσθέτουν και ερευνητή λέιζερ ώστε να παρέχουν μεγαλύτερη ακρίβεια μέσω καταύγασης του στόχου από μη επανδρωμένο αεροσκάφος.Σε μια παράλληλη εξέλιξη της Baykar έκανε δυναμική εμφάνιση στην αιγυπτιακή έκθεση αμυντικού υλικού EDEX 2023, όπου μάλιστα τόσο το ΜΕΑΜ Bayraktar όσο και το Akinci εκτέθηκαν με αιγυπτιακά εθνόσημα.Να θυμίσουμε ότι στην περίοδο πριν από την σημερινή κυβέρνηση Σίσι, η Αίγυπτος φερόταν ως πελάτης τουρκικών ΜΕΑΜ.]


2023-12-04. ''ΤΟΥΡΚΙΑ – USV SANCAR: Η μη επανδρωμένη τουρκική απειλή στο Αιγαίο… (vid.)''
https://www.defence-point.gr/news/usv-sancar-i-mi-epandromeni-toyrkiki-apeili-sto-aigaio-vid

2023-12-04.Ζαχαρίας Μίχας (ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: Μεταρρύθμιση - Βασικές παράμετροι): ''Ένοπλες Δυνάμεις: “Μάθε παιδί μου ΓΡΑΜΜΑΤΑ” με δάσκαλο… Δένδια.'' https://www.defence-point.gr/news/enoples-dynameis-quot-mathe-paidi-moy-grammata-quot-me-daskalo-ton-dendia

2023-12-04.'' Έρχονται τα μικρά αμφίβια πυρο- σβεστικά – Τι λέει ο διαγωνισμός.'' https://flight.com.gr/erxontai-ta-mikra-amphibia-pirosbestika-ti-leei-o-diagonismos/
  
     [ ''Τρείς διαγωνισμούς συνολικού προϋπολογισμού 246 εκατ. ευρώ, με στόχο την αναβάθμιση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ για λογαριασμό του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, οι διαγωνισμοί αφορούν στα εξής: 1. Προμήθεια 25 Αμφιβίων Μονοκινητήριων Αεροσκαφών Πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα. Προϋπολογισμός: 154,8 εκατ. ευρώ.Αντικείμενο διαγωνισμού: Προμήθεια 25 αμφίβιων μονοκινητήριων (Turboprop) αεροσκαφών («Α.Μ.Α.») Πυρόσβεσης Σταθερής Πτέρυγας, εκ των οποίων 19 μονοθέσια και 6 διθέσια μονοκινητήρια αεροσκάφη.(...) ''

2023-12-03.Φαίδων Γ. Καραϊωσηφίδης:''Προς νέο ρεκόρ οι τουρκικές εξαγωγές στρατιωτικού υλικού.'' https://flight.com.gr/turkish-exports-of-military-equipment-to-a-new-record/
    
 
[Προς νέο ρεκόρ οδεύουν οι εξαγωγές στρατιωτικού υλικού της γειτονικής χώρας, οι οποίες είχαν φτάσει τα $4,4 δις το 2022 και ήδη με το τέλος Νοεμβρίου 2023 ανέρχονταν σε $4,8 δις.Σύμφωνα με τον ενιαίο σύνδεσμο εξαγωγέων, από τον οποίο προέρχονται και τα παραπάνω στοιχεία, εάν υπογραφούν κάποια από τα συμβόλαια υπό διαπραγμάτευση, το ύψος τους φέτος θα φτάσει πολύ υψηλότερα και ίσως αγγίξει και τα $6 δις.
Ακόμη όμως και σε αντίθετη περίπτωση, η υπογραφή τους μέσα στο 2024 θα δημιουργήσει δυναμικό πλαίσιο για την επόμενη χρονιά, ειδικά στους τομείς της ναυπηγικής και αεροπορικής βιομηχανίας .]


2023-12-02.Ευθύμιος Τσιλιόπουλος: ''Κι όμως, υπάρχουν στα σκαριά προηγμένα ελληνικά drones… ''
https://slpress.gr/amyna/ki-omos-iparxoun-sta-skaria-proigmena-ellinika-drones/

2023-12-01.Περικλής Ζορζοβίλης: ''ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙ-ΣΜΟΣ  ΥΠΕΘΑ: Η “μαύρη τρύπα” που απειλεί να ακυρώσει την όλη εξοπλιστική προσπάθεια…'' https://www.defence-point.gr/news/proypologismos-ypetha-i-quot-mayri-trypa-quot-poy-apeilei-na-akyrosei-tin-oli-exoplistiki-mas-prospatheia