Χρόνο αγοράσαμε με τον Ερντογάν.
Η τουρκική εθνοσυνέλευση αποφάσισε να εγκρίνει την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Είναι προφανές πως η Τουρκία έχει λάβει διαβεβαιώσεις πως τα αιτήματά της θα ικανοποιηθούν. Το πώς και το πότε θα γίνει αυτό, παραμένει άγνωστο, καθώς τα αιτήματα που αφορούν τα F-16 θα πρέπει να εγκριθούν και από το Κογκρέσο.
Η Τουρκία παραμένει πολύτιμος σύμμαχος για τη Δύση και γι’ αυτό θα κάνει πολλές υποχωρήσεις και πολλές πράξεις κατευνασμού για να τη διατηρήσει.
Την εβδομάδα που πέρασε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την παραλαβή νέων πλοίων από το πολεμικό ναυτικό της γείτονος, δεν παρέλειψε να μας υπενθυμίσει πως τα στρατηγικά σχέδια για την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, παραμένουν αναλλοίωτα.
Μπορεί προς το παρόν, για λόγους τακτικής, η Ελλάδα να έχει βγει από το κάδρο των διεκδικήσεων και αντιπαραθέσεων, παραμένουν όμως το Ισραήλ, οι Κούρδοι, η Συρία κλπ. και είναι θέμα χρόνου να επανέλθει με μεγαλύτερη ένταση.
Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο της ομιλίας του Τούρκου προέδρου ήταν πως: "Το 2022, το μέγεθος του προϋπολογισμού των αμυντικών μας προγραμμάτων ήταν 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σήμερα το ίδιο ποσό έχει αυξηθεί 16 φορές και έχει φτάσει περίπου τα 90 δισεκατομμύρια δολάρια".
To 2022 το ΑΕΠ της Τουρκίας ήταν περί τα 900 δισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει πως ξοδεύει περίπου το 10% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες. Αυτό, την ώρα που η ισοτιμία του εθνικού της νομίσματος έχει περάσει τις 30 λίρες ανά δολάριο και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της δυσκολεύεται να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη διαβίωση.
Οι προθέσεις και οι στόχοι της Τουρκίας είναι προφανείς:
Το τεράστιο πρόγραμμα αμυντικού εξοπλισμού της θυμίζει τα αντίστοιχα χωρών όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία τη δεκαετία του ’30, όταν κυοφορούσαν τον πόλεμο των αναθεωρητικών τους επιδιώξεων.
Οι δημοκρατίες της Δύσης, όπως έκαναν και τη δεκαετία του ’30 με τον Χίτλερ και τη Γερμανία, προσπαθούν να κατευνάσουν τον Ερντογάν, παραχωρώντας του χωρίς αντίσταση μέρος από αυτά που διεκδικεί.
Το πιθανότερο είναι πως όπως και τη δεκαετία του ’30 οι αναθεωρητικές δυνάμεις δεν θα περιοριστούν σε ό,τι τους παραχωρούν, προκειμένου να κατευνάσουν την όρεξή τους, αλλά θα απαιτήσουν μερίδιο στην παγκόσμια ισχύ ανατρέποντας τη μεταπολεμική και μεταψυχροπολεμική τάξη των πραγμάτων.
Κατά συνέπεια δεν πρέπει να υπερτιμούμε το πρόσφατο σύμφωνο φιλίας της Τουρκίας με την Ελλάδα. Η αξία δεν μοιάζει να είναι μεγαλύτερη από το χαρτί της συμφωνίας του Μονάχου που ανέμιζε ο τότε πρωθυπουργός της Αγγλίας, μετά την επιστροφή του από την πρωτεύουσα της Βαυαρίας, όπου είχε αποσπάσει ψεύτικες διαβεβαιώσεις από το Χίτλερ και το Μουσολίνι.
Επί τις ουσίας τόσος εμείς όσο και η Τουρκία χρόνο αγοράσαμε.
Η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τα προγράμματα εξοπλισμού και αναδιάρθρωσης των ενόπλων δυνάμεων. Βέβαια, αν οι αμυντικές δαπάνες της Τουρκίας έχουν φτάσει στα 90 δισ., όπως υποστηρίζει ο Ερντογάν, η Ελλάδα με 4-5 δισ. τον χρόνο από τα οποία τα 2/3 πάνε σε αμοιβές προσωπικού θα πρέπει να προβληματίζεται. Πόσο μάλλον που πολλά στελέχη των ενόπλων δυνάμεων παραιτούνται γιατί βρίσκουν πλέον καλύτερες οικονομικές απολαβές εκτός.
Οι καμπάνες λοιπόν συνεχίζουν να ηχούν προειδοποιητικά και πένθιμα. Το
δημογραφικό, η ικανότητα αμυντικής αποτροπής και η οικονομία πάνω στην
οποία μπορούν να στηριχτούν αυτά παραμένουν οι εθνικές προτεραιότητες.
Κώστας Στούπας - 25/1/2024
https://www.capital.gr/o-kostas-stoupas-grafei/3765012/xrono-agorasame-me-ton-erntogan/
ΣΧΟΛΙΑ - ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ
1.
Τουρκία: Αρχίζει να παραλαμβάνει νέους δικιά της κατασκευής πυραύλους
αντιαεροπορικούς μικρού - μέσου βεληνεκούς. Τελειώνει την ανάπτυξη
πυραύλων δικών της αντιαεροπορικών μεγάλου βεληνεκούς. Παραλαμβάνει
πυραύλους βαλλιστικούς μεγάλου βεληνεκούς. Παραλαμβάνει πυραύλους κρουζ.
Παραλαμβάνει πυραύλους επιφανείας-επιφανείας. Όλα δικιά της
κατασκευής. Έκαναν την πρώτη πτήση τα UCAV με κινητήρες τζετ (με την
βοήθεια των Ουκρανών) και ραντάρ με ικανότητα βολής πυραύλων κρουζ και
αέρος αέρος. Ετοιμάζεται για την πρώτη πτήση του δικού της μαχητικού του
KAAN. Ξεμπλοκάρετε ο εκσυγχρονισμός των f16. Αρχίζει την παραγωγή των
αρμάτων ALTAY. Έχει εκσυγχρονίσει τα λεο2 με συστήματα ενεργού
προστασίας (πάλι με την βοήθεια των Ουκρανών) . Παραλαμβάνει νέα
επιθετικά ελικόπτερα ( Πάλι με την βοήθεια των Ουκρανών. ) .
Παραλαμβάνει 6 υπερσύγχρονα υποβρύχια. Παραλαμβάνει 8 νέες φρεγάτες.
Έχει παραλάβει ένα ελικοπτεροφόρο. Προχωράει το Τουρκολιβυκό σύμφωνο
και εγκαθιστά βάσης με αναγνώριση και από την Μελόνι στην πρόσφατη
επίσκεψή της στην Τουρκία που ζήτησε από τον Τουρκικό στόλο να ελέγχει
τις ροές μεταναστών από την Λιβύη. Και άλλα που δεν θυμάμαι.
Ελλάδα. 4 υποβρύχια με μισό φορτίο τορπιλών που περιμένουμε να τις
παραλάβουμε και οι Γερμανοί τις καθυστερούν. Τα οποία αν δεν
εκσυγχρονιστούν τα επόμενα 5 χρόνια βγαίνουν εκτός. Τα άλλα είναι πλέον
50 ετών υποβρύχια. 24 rafale που παραλαμβάνουμε. F16V παραλαμβάνουμε.
Όμως είναι εντελώς άοπλα από σύγχρονα όπλα αφού δεν έχουμε παραγγείλει
τίποτα. Αδειάσαμε τις αποθήκες πυρομαχικών και τα στέλνουμε στην
Ουκρανία. Δεν αντικαθίσταντε με καινούργια. Οι Γερμανοί δέκα χρόνια τώρα
δεν μας δίνουν τα πυρομαχικά για τα πυροβόλα που έχουμε παραγγείλει.
Παραλαμβάνουμε 3 fdi με εξοπλισμό που λείπει. Ακυρώσαμε την προμήθεια
κορβετών. Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ θα γίνει για 2-3 πλοία . Έχουμε
επιλέξει τους Γερμανούς που δεν έχουν κάνει ούτε ένα εκσυγχρονισμό αυτού
του τύπου. Εγγυημένα θα έχουμε καθυστερήσεις και υπέρβαση κόστους.
Εγκαταλείπουμε τα καλύτερα συστήματα πυροβολικού τα MLRS σε πλήρη
απαξίωση. Στα νησιά δεν έχουμε πλέον τίποτα βαρύτερο από πυροβόλο των
12χιλ. Προσπαθούμε μπας και βρεθεί κανένα μεταχειρισμένο ΤΟΜΑ. Η
αντιαεροπορική άμυνα είναι πλέον παλιά και δεν μπορεί να ανταποκριθεί
στους νέους κινδύνους. Τα ΕΑΣ σχεδόν έχουν κλείσει. Το ίδιο και η ΕΑΒ.
Δεν έχουμε ούτε καν μεταφορικά αεροσκάφη. Τα πιο σύγχρονα ελικόπτερα δεν
πετάνε λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Το μόνο πρόγραμμα που υπάρχει είναι
να πάρουμε μετά από πίεση των Αμερικανών 20 πανάκριβα , άοπλα f35 για
να τα στέλνουμε στις "ειρινευτικές" τους αποστολές. Από εκεί και πέρα με
βάση τον υπουργό άμυνα θα συσκεπτόμαστε για τον στρατό του 2030.
Το κερασάκι ο Μητσοτάκης πλέον αφήνει σε 10 νησιά την ελεύθερη
εγκατάσταση των Τούρκων. Ενώ πλέον η είσοδος για τους "επενδυτές"
γίνεται επίσημη πολιτική αφού δεν έχουμε εργάτες.
Πράγματι κερδίσαμε χρόνο...
flashg
https://www.capital.gr/forum/thread/7951901/?page=4
2.
Τα κέρδη που απεκόμισε ο Ερντογάν από την άριστα σχεδιασμένη επίσκεψή του στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023 μπορούμε να τα διακρίνουμε στα προφανή που μπορεί να τα αντιληφθεί οποιοσδήποτε έχει στοιχειώδη κοινή λογική και παρακολουθεί τα διεθνή τεκταινόμενα, και στα όχι και τόσο προφανή που είναι όμως, κατά τη γνώμη μου, και τα χειρότερα για το μέλλον της Ελλάδας το οποίο προδιαγράφεται ζοφερό.
Το προφανές κέρδος της Τουρκίας είναι ότι έχει πλέον και τη συγκατάθεση της Ελλάδας να πάρει τα 40 καινούργια F-16 που ζητάει από τις ΗΠΑ και να αναβαθμίσει 79 από αυτά που ήδη διαθέτει. Μπορεί επίσης να περιμένει την εισροή δισεκατομμυρίων ευρώ από τη ΕΕ διότι δόθηκε η εντύπωση πως είναι καλή σύμμαχος της Ελλάδας, πως δεν την απειλεί και πως συνεργάζεται μαζί της στο μεταναστευτικό ζήτημα. Ουσιαστικά δηλαδή ο Μητσοτάκης «ξέπλυνε» τον ισλαμοφασίστα ηγέτη της Τουρκίας και διέγραψε μονοκονδυλιά ολόκληρες δεκαετίες αναρίθμητων τουρκικών προκλήσεων - και όλα αυτά δίχως οι Τούρκοι να υποχωρήσουν ούτε χιλιοστό σε οποιαδήποτε από τις εξωφρενικές αξιώσεις τους σε βάρος της πατρίδας μας και της Κύπρου.
Το ακόμη χειρότερο για εμάς, ωστόσο, είναι το ότι στις 7 Δεκεμβρίου 2023 παρακολουθήσαμε την πρώτη πράξη του θεατρικού έργου «Πρέσπες του Αιγαίου» σε αριστοτεχνική σκηνοθεσία για Όσκαρ από τους άφθαστους πολιτικούς απατεώνες Μητσοτάκη και Ερντογάν. Οι ΔΥΟ ντροπιαστικές υποκλίσεις του Γεραπετρίτη στον νεοοθωμανό σουλτάνο (την πρώτη υπόκλιση στο αεροδρόμιο φρόντισαν εντέχνως να την αποκρύψουν τα ελληνικά ΜΜΕ αλλά την έδειξαν τα τουρκικά) που επιχειρήθηκε να δικαιολογηθούν με αναίσχυντα ψεύδη, είναι απλώς ένα από τα συμπτώματα της πολιτικής αυτοεξευτελισμού και ραγιαδισμού που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη έναντι των Τούρκων. Πολύ χειρότερη όμως είναι η λεγόμενη «Διακήρυξη των Αθηνών» η οποία, αν και τυπικά δεν έχει δεσμευτική νομική υπόσταση, περιέχει εντούτοις τα εργαλεία του επώδυνου συμβιβασμού και αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι στον κατήφορο της απεμπόλησης μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Όπως δείχνουν τα πράγματα, η φόρμουλα που συμφωνήθηκε με τους Τούρκους είναι οι μονομερείς υποχωρήσεις της Ελλάδας να γίνουν άτυπα, χωρίς επίσημη γραπτή συμφωνία, ώστε να μην μπορούν οι αντιπολιτευτικές φωνές να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση αφού αυτή θα μπορεί πάντα να ισχυρίζεται πως όσα καταγγέλλουν οι επικριτές της βρίσκονται μόνο στη φαντασία τους και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Για τον λόγο αυτό η «Διακήρυξη των Αθηνών» έχει συνταχθεί με έναν περίτεχνα αόριστο διπλωματικό λόγο. Η διατύπωση ότι «τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους» δεν κάνει ΚΑΜΙΑ αναφορά στο διεθνές δίκαιο. Απλώς η Ελλάδα δεσμεύεται να μην αναλάβει καμία πρωτοβουλία και να μην κάνει καμία ενέργεια τις οποίες η Τουρκία θα θεωρήσει (εντελώς υποκειμενικά και χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν το αν είναι νόμιμες ή όχι) ως υπονομευτικές του γράμματος και του πνεύματος της «Διακήρυξης των Αθηνών».
Φυσικά, εκτός από τους συντάκτες της «Διακήρυξης των Αθηνών», κανείς άλλος δεν μπορεί προς το παρόν να γνωρίζει με βεβαιότητα τι ακριβώς έχουν κατά νου αυτοί που την έγραψαν. Πιθανολογώ ότι, στο όνομα της αποφυγής των προκλήσεων και των εντάσεων στο Αιγαίο, η Ελλάδα δεσμεύεται: 1) Να μην επεκτείνει ποτέ τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. 2) Να μην αναχαιτίζει στο εξής τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που πετούν στον εναέριο χώρο μας μεταξύ των 6 και των 10 ν.μ. από τις ακτές μας (δηλαδή τυπικά μόνο θα παραμείνει το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου μας στα 10 ν.μ. για να εξαπατηθεί ο ελληνικός λαός, αλλά ουσιαστικά αυτός θα περιοριστεί στα 6 ν.μ. και θα ταυτιστεί με το εύρος των χωρικών μας υδάτων όπως είναι η πάγια αξίωση των Τούρκων). 3) Να απομακρύνει σε εύθετο χρόνο όλα τα όπλα μακρού βεληνεκούς από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου - εννοείται χωρίς να τα αντικαταστήσει. Η Διακήρυξη πιθανώς να σημαίνει επίσης τη μη επίσκεψη ανώτατων Ελλήνων πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τη μη τοποθέτηση ελληνικών στρατιωτικών φρουρών σε οποιοδήποτε ακατοίκητο νησί, τη μη τέλεση στρατιωτικών ασκήσεων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, τη θεσμοθέτηση κάποια στιγμή της εκλογής μουφτή στη Θράκη από τη μουσουλμανική μειονότητα αντί να ορίζεται από το ελληνικό κράτος, την αναγνώριση ύπαρξης μουσουλμανικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα όπως μετ' επιτάσεως αξιώνουν οι Τούρκοι να κάνουμε, την αλλαγή των σχολικών βιβλίων Ιστορίας ώστε να απαλειφθεί κάθε αναφορά στην Τουρκία ως εχθρικής χώρας για τον ελληνισμό και ίσως πολλά άλλα που αυτή τη στιγμή δεν τολμούμε ούτε να τα διανοηθούμε. Όλα αυτά θα τα αποκαλύψει ο χρόνος.
Όλες οι υποχωρήσεις που έκανε ο Μητσοτάκης έναντι των Τούρκων έγιναν προφανώς με μοναδικό αντάλλαγμα τη διατήρηση των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο, δηλαδή το μόνο που μας έδωσαν οι Τούρκοι ως αντάλλαγμα για όσα πήραν ήταν η υπόσχεση ότι δεν θα μας δείρουν. Αυτή τη ντροπιαστική για την Ελλάδα συμφωνία δεν πρόκειται φυσικά να την παραδεχθεί ποτέ δημοσίως η κυβέρνηση Μητσοτάκη - και δυστυχώς δεν υπάρχει αντιπολίτευση ικανή να τη στριμώξει και να την αναγκάσει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να πουλάει στους Έλληνες το παραμύθι ότι τάχα υποχωρήσαμε έναντι των Τούρκων για να κερδίσουμε χρόνο. Το τι θα τον κάνουμε αυτόν τον χρόνο, όμως, δεν μας το λέει. Και αν ο χρόνος είναι αυτό που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα, τότε γιατί στα 4,5 χρόνια που κυβερνάει ο Μητσοτάκης η εγχώρια αμυντική μας βιομηχανία εξακολουθεί να είναι «κρανίου τόπος» και δεν έχει γίνει το παραμικρό για τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό των ενόπλων μας δυνάμεων και την αλλαγή του παρωχημένου επιχειρησιακού δόγματός τους και της οπισθοδρομικής νοοτροπίας τους που τις καταδικάζουν σε αποτυχία και ήττα; Δηλαδή μέχρι χθες ο χρόνος μάς ήταν αδιάφορος και τον σπαταλούσαμε ελαφρά τη καρδία ενώ τώρα ξαφνικά μας έγινε πολύτιμος και θα στρωθούμε στη δουλειά για να τον αξιοποιήσουμε; Ούτε μικρά παιδιά δεν μπορούν να πιστέψουν αυτό το αφήγημα.
Εφόσον έγινε το πρώτο βήμα των ελληνικών υποχωρήσεων θα ακολουθήσει οσονούπω και το επόμενο βήμα που θα είναι η εκχώρηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς, οι πιθανότητες που έχουμε να την αποφύγουμε είναι από ελάχιστες έως ανύπαρκτες, κι αυτό για τους εξής λόγους:
1) Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει ουσιαστικά δική της εθνική στρατηγική αλλά υπηρετεί πιστά και απαρέγκλιτα την αμερικανική εξωτερική πολιτική και τα αμερικανικά εθνικά συμφέροντα, έχοντας την απατηλή βεβαιότητα ότι οι Αμερικανοί θα εκτιμήσουν αυτή τη στάση μας και θα διασφαλίσουν την εδαφική μας ακεραιότητα έναντι των Τούρκων, κάτι που αποτελεί (όπως όλα δείχνουν) τη μοναδική «κόκκινη γραμμή» μας.
2) Ενώ η Τουρκία έχει υπερφιλόδοξα εθνικά οράματα και ξεχειλίζει από δημογραφικό, οικονομικό και στρατιωτικό δυναμισμό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδιαφέρεται μόνο να έχει την ησυχία της στο εξωτερικό μέτωπο ώστε να συνεχίζει να νέμεται την εξουσία και να επιδίδεται στο μεγάλο φαγοπότι με το δημόσιο χρήμα σε μία χώρα που βιώνει επί δεκαετίες μία πολυεπίπεδη παρακμή, πρωτίστως ηθικής φύσεως.
3) Η πολιτική συγκυρία είναι ιδανική για τον Μητσοτάκη προκειμένου να κλείσει όπως-όπως τα ελληνοτουρκικά ζητήματα αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει αντιπολίτευση, και οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ ούτε που διανοούνται να πάνε κόντρα στα κελεύσματα των Αμερικανών, με τις ευλογίες των οποίων η κυβέρνηση προχωρά προς τον επώδυνο ελληνοτουρκικό συμβιβασμό.
4) Η κυβέρνηση Μητσοτάκη γνωρίζει πολύ καλά ότι το 99% των Ελλήνων πολιτών (μπορεί να λέω και λίγο) δεν έχει ιδέα τι ακριβώς εννοούμε λέγοντας «εθνική κυριαρχία» και «εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα» και επομένως ούτε που θα καταλάβει το μέγεθος της ήττας που θα υποστούμε όταν υποχωρήσουμε έναντι των Τούρκων όπως υποχωρήσαμε και έναντι των Σκοπιανών. Έτυχε πρόσφατα να ακούσω στο διαδίκτυο τον πρέσβη ε.τ. Ελ. Καραγιάννη να λέει ότι «ο εθνικός μας εναέριος χώρος είναι 10 ν.μ., από τα 10 ν.μ. τα 6 είναι εθνικός εναέριος χώρος και τα 4 είναι διεθνής» και όταν οι συνομιλητές του παραδέχθηκαν ότι μπερδεύτηκαν και δεν κατάλαβαν απολύτως τίποτα, ο ίδιος διπλωμάτης προσέθεσε την ακόμα χειρότερη μπαρούφα πως «το FIR της Ελλάδος είναι 10 ν.μ. Τα 6 είναι εθνικά και τα 4 είναι διεθνή». Αν ένας παλιός και υποτίθεται έμπειρος διπλωμάτης δεν έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό του ούτε τα πλέον στοιχειώδη ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία, τι μπορούμε να περιμένουμε από τον απλό Έλληνα πολίτη ο οποίος, καθώς είναι πλήρως απασχολημένος με τα καθημερινά βιοποριστικά του προβλήματα, δεν έχει ούτε τον χρόνο ούτε τις γνώσεις να εντρυφήσει στα ζητήματα της εθνικής στρατηγικής και της αμυντικής πολιτικής;
5) Η έντεχνη χειραγώγηση της κοινής γνώμης από τα αργυρώνητα ΜΜΕ μπορεί να κάνει θαύματα, όπως απέδειξε περίτρανα και ο θρίαμβος του «αλεξιπτωτιστή» Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον πλήρη έλεγχο που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα ΜΜΕ έχει τη δυνατότητα ακόμη και να διαγράψει τελείως τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και τις υπερπτήσεις των νησιών μας από την τουρκική πολεμική αεροπορία εξαφανίζοντας απλώς το θέμα από τις ειδήσεις, ώστε να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι όντως υπάρχει ύφεση της τουρκικής επιθετικότητας. Για μια μεγάλη μερίδα συμπατριωτών μας αν κάτι δεν το ανακοινώσουν τα τηλεοπτικά κανάλια, απλώς δεν έχει συμβεί. Επομένως, με το κατάλληλο «μασάζ» της κοινής γνώμης από τα ΜΜΕ δεν αναμένεται να επηρεαστούν καθόλου τα εκλογικά ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας από το ξεπούλημα του Αιγαίου στους Τούρκους.
Stirlitz
https://www.capital.gr/forum/thread/7951901/?page=1
3.
Κάποια γεγονότα:
Οι δηλώσεις του Ερντογάν είναι ανακριβείς. Η Τουρκία δαπανά ετησίως περίπου 20 δις για την άμυνά της (μικρότερο ως ποσοστό % από εμάς) και η Ελλάδα περίπου 6 δις.
Η Ελλάδα την τελευταία τεραετία δαπάνησε περίπου 14 δις για εξοπλισμούς. Από αυτά περίπου 6,5 πήγαν στις μεγάλες παραγγελίες για Rafale και FDI HN και τα υπόλοιπα κατά κύριο λόγο για να μαζευτεί η κατάσταση στις ένοπλες δυνάμεις μετά από μια 15ετία εγκατάλειψης... Δηλαδή συντηρήσεις, επαναπιστοποιήσεις, ανταλλακτικά, πυρομαχικά κλπ.
Αποκτήσαμε ποιοτικό προβάδισμα (ίσως και ποσοτικό, λόγω τουρκικών διαθεσιμοτήτων) στην αεροπορία από συγκυρίες, όχι από δικό μας προγραμματισμό. Παρόλα αυτά δεν αρκεί με βεβαιότητα για να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία, η οποία την δεκαετία της κρίσης προχωρούσε με άλματα. Χρειαζόμαστε πολλά επιπλέον σε όλους τους κλάδους των ενόπλων δυνάμεων.
Το εξοπλιστικό πρόγραμμα και οι συντηρήσεις πρέπει να συνεχιστούν αμείωτα και εντεινόμενα (όπως σωστά επισημαίνει ο αρθρογράφος), ώστε σε 5 - 6 χρόνια να είμαστε στο επίπεδο που είμασταν πριν την κρίση.
Thrass
https://www.capital.gr/forum/thread/7951901/?page=4
4.
Αν παρομοιάζουμε τις σκέψεις και τις πράξεις της Τουρκίας με αυτές του άξονα προ του Β΄Π.Π. καλά θα κάνει η Τουρκία και ο οποιοσδήποτε Ερντογάν να σκεφτεί και την κατάληξη που είχε ο Β' Π.Π.
Κάθε προσπάθεια αναβίωσης αυτοκρατορίας μάλλον δεν θα έχει αίσιο τέλος.
Πιστεύει κανείς πως θα αφήσουν τη Τουρκία να γίνει αφεντικό της Μέσης Ανατολής; Και αν όχι η Δύση θα την αφήσει το Ισραήλ , το Ιράν, η Σαουδική Αραβία;
Ο κίνδυνος όπως αναφέρουν πολλές φορές και η στήλη και οι σχολιαστές είναι ο εξισλαμισμός των δυτικών χωρών.
UNCLE
https://www.capital.gr/forum/thread/7951901/?page=5
5.
Η λύση στην έξωθεν απειλή είναι πολύ απλή . ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ .
George E
https://www.capital.gr/forum/thread/7951901/?page=6
6.
@George E
Η λύση στην έξωθεν απειλή είναι πολύ απλή . ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ .
Σωστα ! ή αν αυτο θεωρειται ακραιο, τοτε αναπτυξη χημικων/βιολογικων οπλων που θα μπορουν ευκολα να εξαπολυονται ακομα και με φτηνα drone στον εχθρο, προκαλωντας δυσαναλαογα μεγαλες απωλειες, κατι που ειναι και ευκολο στη συγκεκριμενη περιπτωση λογω μεγαλης συγκεντρωσης πληθυσμου του σε μεγαλες πολεις.
CodeRed
https://www.capital.gr/forum/thread/7951901/?page=6
7.
Αγαπητέ κ. Στούπα , σαφέστατος και με λόγια ουσίας είπατε την πραγματική εικόνα, η οποία μπορεί και να είναι λίγο πιο μαύρη.
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ είναι εάν το διάβασε ο σημερινός κυβερνήτης και οι συν αρμόδιοι , Ή το μέλημά τους είναι το φλέγον ΘΕΜΑ ΤΩΝ ...
ΝΕΜΕΣΙΣ
https://www.capital.gr/forum/thread/7951901/?page=3