Νοεμβριος 2008

Στάθης.
Ελευθεροτυπία
18-11-2008


Επέτειος με τη χώρα μέσα σε κινούμενη άμμο...ανασαίνει ήδη με καλάμι. Ως άλλος Σημίτης ο κ. Καραμανλής ή δεν γνωρίζει (άρα δεν κάνει καλά τη δουλειά του) ή γνωρίζει (άρα κάνει καλά τη δουλειά αλλωνών)...
Οταν έλεγε ο παππούλης (των Σκοπιανών) Αρχιμήδης δος μοι πα στω και ταν γαν κινάσω, προφανώς δεν εννοούσε το Βατοπέδι. Απ' το Βατοπέδι είναι αδύνατον να ξεκολλήσουμε. Το Βατοπέδι δεν κινείται! Οχι μοχλό να του βάλει ο Αρχιμήδης, αλλά μπουρλότο ο Γαλλιλαίος - το Βατοπέδι θα στέκει εκεί! ατάραχο! διαψεύδοντας τους νόμους της βαρύτητας! Ολα κινούνται γύρω απ' το Βατοπέδι, ο ήλιος, η Γη, η Ελλάδα, όλοι οι δρόμοι δεν οδηγούν πλέον στη Ρώμη, αλλά στο Βατοπέδι. Μπορεί το «πολύ το κυριελέησον» να το βαριέται κι ο Θεός, αλλά εμείς εκεί, κολλημένοι στο Βατοπέδι - όλα: οι μυστήριοι χάρτες του Πίρι Ρέις, το Λυχνάρι του Αλαντίν, η Αφήγηση του Αρθουρ Γκόρντον Πυμ, η Αναζήτηση του Λίβινγκστον, ο Γύρος του Κόσμου σε 80 ημέρες, όλα οδηγούν στο Βατοπέδι. Ισως διότι όλη η Ελλάδα είναι ένα Βατοπέδι! από τη Μονή Τοπλού έως τον Εβρο, ένα απέραντο φρενοκομείο γεμάτο Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ - δεν βγαίνει άκρη! Ο κοινοβουλευτισμός είναι ο φερετζές μιας Χρυσής Ορδής από παγκάρια, σμπίρους, παρακράτος και υπόκοσμο - δεν βγαίνει άκρη με το Κράτος των Εμπρηστών και τη Βασιλεία του Φαταούλα. Γενιές εκπαιδευμένες στην ιδιοποίηση (από τη σημαία του Πολυτεχνείου ώς τα κόκκαλα του Αγνωστου Στρατιώτη) - δεν βγαίνει άκρη! Ποια νοσοκομεία, ποια εκπαίδευση, ποιο μέλλον; - όλα ένα Βατοπέδι άθλιο σαν την κόλαση μέσα τους τα 'χουν κάνει...
(Από τον ΝΑΥΤΙΛΟ-ΣΤΑΘΗ,Ελευθεροτυπία 18-11-2008)
Δικαιοσύνη-Απονομή

1.ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
«Η Δικαιοσύνη σε τέλμα, το υπουργείο σε λήθαργο»
(Τα κενά σε δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους και το γενικότερο χαλάρωμα καθιστούν τις συνθήκες απονομής Δικαιοσύνης κάκιστες. Η αρνησιδικία είναι πλέον δεδομένη, η κοινωνία σε απόγνωση, τα κτίρια άθλια... μια Δικαιοσύνη υποβαθμισμένη ... εισπρακτικού χαρακτήρα...)
Δικαιοσύνη-Φυλακές
Γ.Καλαιτζής-
Ελευθεροτυ-πία

1.Β.ΦΩΤΟ-ΠΟΥΛΟΥ-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩ-ΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕ-ΝΩΝ:
Αποδόμηση των μέτρων Χατζηγάκη.

(Ως ανεπαρκή απορρίπτονται από όλους τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας τα μέτρα-ασπιρίνες που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τις φυλακές ερήμην των θεσμικών φορέων. Σε αντίθεση με το υπουργείο Δικαιοσύνης, που πανηγυρίζει για τις... θαρραλέες και πρωτοποριακές ρυθμίσεις, οι δικηγόροι εκφράζουν την έντονη αποδοκιμασία τους, εκτιμώντας ότι δεν δίνουν καμιά απάντηση στα αιτήματα των φυλακισμένων.«Τα εξαγγελθέντα μέτρα δεν λύνουν το πρόβλημα των κρατουμένων, που δεν είναι μόνο ποσοτικό. Είναι κυρίως ποιοτικό και αφορά την αντιμετώπισή τους ως ατόμων επανεντάξιμων στην κοινωνία και όχι ως αριθμών αγνώστου ταυτότητος», υπογραμμίζει η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων...).
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=18.11.2008,id=28250580
2.Ι.ΣΩΤΗΡΧΟΥ-«Ο υπουργός θεωρεί ότι είμαστε ηλίθιοι και όχι κρατούμενοι».
Δριμύ «κατηγορώ» για τον υπουργό Δικαιοσύνης μέσα από τις φυλακές απευθύνει μέσω της «Ε» μια κρατούμενη.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=18.11.2008,id=50253012
3. Ε.ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ-Οφείλουμε απαντήσεις.
( ...η κατάσταση στις φυλακές δεν πάει άλλο και ότι ήταν θέμα χρόνου να φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Οσον αφορά, π.χ., τους χρήστες ναρκωτικών, που αποτελούν πάνω από το 40% των τροφίμων στα ελληνικά σωφρονιστήρια, είναι εδώ και καιρό γνωστόν ότι πολλοί διατηρούν την παράνομη συνήθειά τους μέσα στη φυλακή. Είναι κοινό μυστικό, επίσης, ότι ανθεί στα σωφρονιστικά μας καταστήματα το παράνομο εμπόριο ουσιών, με αποτέλεσμα νέοι χρήστες να προστίθενται στους παλιούς και οι εγχώριες φυλακές να έχουν καταντήσει μεγάλες της ηρωίνης σχολές...).
http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=38417300
Τεχνολογία
1. Ο. Κολιάτσου-Το ξενοδοχειακό δωμάτιο του μέλλοντος.
(...Δίοδοι υπέρυθρου φωτός, που θα οδηγούν τον μισοκοιμισμένο επισκέπτη στο μπάνιο και πίσω στο κρεβάτι του χωρίς να ξυπνά· μπανιέρα με «τζακούζι» ακόμη και σε ελάχιστο χώρο· στρώματα που θα πάλλονται ελαφρώς ή που θα προκαλούν την αίσθηση ότι βρίσκεται κανείς σε μια κούνια· αισθητήρες που θα κινητοποιούν αθόρυβα ρομπότ, τα οποία θα εξυπηρετούν ως μηχανικοί «μπάτλερ» τις επιθυμίες τού εκάστοτε «κυρίου» τους· αυτά είναι ελάχιστα δείγματα από τον πλούτο ιδεών και εφαρμογών που εκτυλίσσονται σε γερμανικό εργαστήριο στην πόλη Ντούισμπουργκ....)http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,dt=18.11.2008,id=43534676
Χρηματοπιστωτική κρίση-Διεθνής
Γ.Καλα'ι'τζής.Ελευθεροτυπία 18-11-2008














1. Μ.ΛΙΤΣΗΣ-ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΓΚΡΟΜ ΣΤΟΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ: 52.000 απολύει η Citigroup.
(Τα «γκόλντεν μπόις» έπαιξαν με «τοξικά» ομόλογα, οι εργαζόμενοι την πληρώνουν, με τον πάλαι ποτέ Νο 1 τραπεζικό όμιλο του κόσμου, τη Citigroup, να ανακοινώνει χθες 52.000 απολύσεις).
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=23753860
2. Β.ΓΕΩΡΓΑ - ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ (-5,77%).
-4,24% με ισχνό τζίρο

(Το γαϊτανάκι κυβέρνησης-τραπεζιτών-Κομισιόν για το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης του κλάδου συνεχίζει να παρέχει αφορμές για ρευστοποιήσεις θέσεων από τους ξένους επενδυτές, ενώ στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η σταθερή επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και την Τουρκία, όπου απειλούνται ζωτικά συμφέροντα των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων).
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,dt=18.11.2008,id=7266116