Κύπρος-Κατεχόμενα εδάφη.Ευρωπα'ι'κό Δικαστήριο.






European Court of Justice

Φραγμός στη λεηλασία περιουσιών στα Κατεχόμενα
Τέλος στη λεηλασία των ελληνοκυπριακών περιουσιών από το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος δύναται να θέσει χθεσινή ιστορική εισήγηση της γενικής εισαγγελέως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που ζητάει την εφαρμογή από τη βρετανική Δικαιοσύνη καταδικαστικής απόφασης της αντίστοιχης κυπριακής σε υπόθεση αγοράς ακινήτου από Βρετανούς στα κατεχόμενα. Το ζήτημα αφορά την αγορά κτήματος στο χωριό Λάπιθος κοντά στην Κυρήνεια από ζεύγος Βρετανών συνταξιούχων, οι οποίοι στη συνέχεια ανέγειραν εξοχικό. Ομως το οικόπεδο ανήκε πριν από την εισβολή στον Ελληνοκύπριο πρόσφυγα, αρχιτέκτονα Μελέτη Αποστολίδη, ο οποίος και προσέφυγε στην κυπριακή Δικαιοσύνη που τον δικαίωσε και επέβαλε στο ζεύγος Οραμς πρόστιμο, απαιτώντας ταυτόχρονα την εκκένωση του κτιρίου που οικοδόμησαν. Η διαμάχη του κ. Αποστολίδη με τους Οραμς είναι ήδη πολυετής και στην ομάδα των συνηγόρων των Βρετανών περιλαμβάνεται η σύζυγος του τέως πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, Σερί Μπουθ, η οποία την είχε αναλάβει όσο ο σύζυγός της ήταν ακόμα πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Η δε υπόθεση, όπως είναι φυσικό, έχει κινήσει και το ζωηρότατο ενδιαφέρον των μεσιτικών γραφείων που έχουν ειδικευθεί στην… οικιστική ανάπτυξη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους διά της προσέλκυσης Ευρωπαίων αγοραστών. Μετά την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το θέμα μεταφέρθηκε στη βρετανική Δικαιοσύνη και έφθασε τελικά στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο για αστικές υποθέσεις, το οποίο και απηύθυνε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προδικαστικό ερώτημα για το κατά πόσον μπορεί η Βρετανία να επιβάλει την εκτέλεση της απόφασης του κυπριακού δικαστηρίου.
Γενική αρχή στην Ενωση είναι πως οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι εκτελεστέες πανευρωπαϊκά χωρίς ιδιαίτερες διαδικασίες. Ομως, εν προκειμένω, οι Βρετανοί θέτουν το θέμα του ειδικού καθεστώτος των κατεχομένων. Ωστόσο, η γενική εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Τζουλιάν Κοκότ με την εισήγησή της κρίνει ότι «η διεθνής δικαιοδοσία του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για τη σχετική με το ακίνητο διαφορά είναι ανεξάρτητη από το ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στη Βόρεια Κύπρο», αλλά και ότι η «εκτέλεση της αποφάσεως αυτής στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν εμποδίζεται ούτε από το γεγονός ότι οι αξιώσεις σχετίζονται με τη στρατιωτική κατοχή της Βόρειας Κύπρου». Η απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα αναμένεται εντός των ερχομένων μηνών. Παρότι οι εισαγγελικές εισηγήσεις δεν δεσμεύουν το δικαστήριο, οι δικαστές σπανίως εκδίδουν διαφορετική απόφαση. Εν τω μεταξύ ένα ακόμα μικρό βήμα στη μακρά και δύσκολη πορεία της προς την Ενωση πραγματοποιεί σήμερα η Τουρκία με το «άνοιγμα» δύο επιπλέον κεφαλαίων από τα 35 της διαπραγματευτικής της διαδικασίας.
(Καθημερινή -Του ανταποκριτή στις Βρυξέλλες Κωνσταντίνου Καλλέργη- 19/12/2008)