Χρηματοπιστωτική κρίση-ΗΠΑ


Τριπλό χτύπημα στις ΗΠΑ από εμπορικό έλλειμμα, κατασχέσεις και ανεργία

Bloomberg
Αρνητικά νέα εις τριπλούν έπληξαν χθες την οικονομία των ΗΠΑ με το εμπορικό έλλειμμα να αυξάνεται άνω του αναμενόμενου τον Οκτώβριο, το ποσοστό κατασχέσεων να αυξάνεται κι αυτό ραγδαία και η ανεργία να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών.
Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 1,1% στα 57,2 δισ. δολάρια αντί 56,6 δισ. δολαρίων το Σεπτέμβριο. Οι εξαγωγές μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους των τελευταίων επτά μηνών καθώς οι αγορές αμερικανικών αεροπλάνων, αυτοκινήτων, χημικών προϊόντων και τροφίμων συρρικνώθηκε.
Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει οδηγήσει σε επιβράδυνση την ανάπτυξη στην Ευρώπη, την Ασία και την Λατινική Αμερική κάτι που σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να στηριχθούν σε κέρδη από το εμπόριο προκειμένου να αντισταθμίσουν την ύφεση στην αγορά ακινήτων και την βιομηχανική παραγωγή.
Το εμπόριο τροχοπέδη για την ανάπτυξη
«Το εμπόριο θα συνεχίσει να αποτελεί τροχοπέδη στο ρυθμό ανάπτυξης του τετάρτου τριμήνου» είπε ο Ντιν Μάκι, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών ερευνών για τις ΗΠΑ στην Barclays Capital. «Η επιβράδυνση στη ζήτηση από το εξωτερικό πλήττει τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Εν τω μεταξύ το ποσοστό των αιτήσεων για κατασχέσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 28% το Νοέμβριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι, σύμφωνα με έρευνα της RealtyTrac Inc. Στην ίδια έρευνα υπογραμμίζεται ότι νέες αδυναμίες αποπληρωμής δανείων και νέες απολύσεις ενδεχομένως να οδηγήσουν ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες σπιτιών σε κατάσχεση των κατοικιών τους το επόμενο έτος.
Συνολικά 259.085 ιδιοκτήτες έλαβαν την πρώτη προειδοποίηση ότι τα σπίτια τους βαίνουν προς κατάσχεση εάν δεν πληρώσουν τις δόσεις τους. Το ποσοστό των αιτήσεων για κατασχέσεις ήταν κατά 7% μικρότερο σε σχέση με τον Οκτώβριο καθώς διάφορες κρατικές παρεμβάσεις και προγράμματα δανειοδότησης που σχεδιάστηκαν για να καθυστερήσουν τη διαδικασία κατασχέσεων επέτρεψε σε πολλούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις δόσεις τους να παραμείνουν τουλάχιστον για λίγο ακόμα στα σπίτια τους. Το ποσοστό ανεργίας το οποίο αυξάνεται σε συνδυασμό με τη λήξη της διάρκειας των προειδοποιήσεων για επικείμενες κατασχέσεις και σε συνδυασμό με τις κρατικές προσπάθειες οι οποίες δεν έχουν πάντοτε τα επιθυμητά αποτελέσματα εκτιμάται ότι θα σπρώξουν τον αριθμό των κατασχέσεων σε νέο ρεκόρ τους επόμενους μήνες. «Οι δυνάμεις που οδηγούν σε κατασχέσεις είναι σε πολλές περιπτώσεις πολύ δύσκολο να ανατραπούν και σε άλλες περιπτώσεις αδύνατον», σχολίασε ο Ρόμπερτ Χολ καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. «Οι απολύσεις αποτελούσαν πάντα τη μείζονα αιτία αδυναμίας αποπληρωμής στεγαστικών δανείων και σήμερα οι περικοπές θέσεων εργασίας κυμαίνονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα». Συν τις άλλοις περίπου το 70% των περιπτώσεων κατάσχεσης που προκύπτουν από στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης δεν μπορούν να βοηθηθούν από ενισχυτικά προγράμματα τονίζουν οι αναλυτές. Κι αυτό είτε επειδή ο ιδιοκτήτης είναι στην πραγματικότητα επενδυτικό σχήμα, είτε επειδή ο ιδιοκτήτης έχει αποτύχει να εξοφλήσει τις δόσεις του για δεύτερη συνεχόμενη φορά, είτε επειδή ο ιδιοκτήτης έχει εξαφανιστεί.
Τον Νοέμβριο ένας σε κάθε 488 ιδιοκτήτες σπιτιών έλαβαν προειδοποίηση κατάσχεσης σύμφωνα με την έρευνα της RealtyTrac. Η πολιτεία της Νεβάντα είχε το υψηλότερο ποσοστό κατασχέσεων όπως συμβαίνει για πάνω από ένα χρόνο. Στην εν λόγω πολιτεία περίπου ο ένας σε κάθε 76 ιδιοκτήτες ακινήτων έλαβαν προειδοποίηση κατάσχεσης.
Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση πρώτη φορά για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας ξεπέρασε τις εκτιμήσεις την προηγούμενη εβδομάδα και ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών. Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν για πρώτη φορά για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας αυξήθηκαν κατά 58.000 στις 573.000 την εβδομάδα που τελείωσε στις 6 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 1982. Ο αριθμός των Αμερικανών που βρίσκονται ήδη στο ταμείο ανεργίας ανήλθε στα 4.429 εκατομμύρια, κάτι που επίσης έχει να γίνει από το 1982.
Αυξάνονται οι πιθανότητες για μεγαλύτερη διάρκεια της ύφεσης
Η άνοδος του αριθμού των απολύσεων και η πτώση στην τιμή των ακινήτων αυξάνει τις πιθανότητες η ύφεση στις ΗΠΑ να διαρκέσει κατά τη διάρκεια σημαντικού μέρους του 2009.
«Η αγορά εργασίας βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη κρίση της από το 1982 κι αυτό σίγουρα δεν έχει ακόμη τελειώσει» σχολίασε ο Χαρμ Μπάντχολζ, οικονομολόγος ειδικευμένος στην αμερικανική αγορά στην UniCredit Markets and Investment Banking στη Νέα Υόρκη. «Κατά συνέπεια ένα από τα πλέον σημαντικά πράγματα που οφείλει να πράξει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, είναι να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες κατοικιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και να ενισχύσει την αγορά εργασίας», πρόσθεσε ο ίδιος
(Καθημερινή 12-12-2008)
-----------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------
533.000 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ
Βύθιση δολαρίου(ΣΤΟ 1,34 ΤΟ ΕΥΡΩ )
Εκτόξευση ανεργίας

Δραματική πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 εβδομάδων σημείωσε χθες το δολάριο, καθώς η αμερικανική οικονομία βυθίζεται στη μακροβιότερη και Ενδεχο-μένως βαθύτερη περίοδο ύφεσης από το 1947.
Οι αγορές γύρισαν την πλάτη χθες στο δολάριο οδηγώντας το έως και 2,9% χαμηλότερα έναντι του ευρώ (1,3405$) σε χαμηλό 2 μηνών έναντι του γεν -91,17 γεν. Αιτία της πτώσης, τα συνεχιζόμενα αρνητικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της υπερδύναμης.Μεταξύ αυτών και οι αιτήσεις χορήγησης επιδόματος ανεργίας, που την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 58.000, στις 573.000 - το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων οι οποίοι λαμβάνουν επίδομα άγγιξε τα 4,429 εκατομμύρια, επίσης ρεκόρ 26ετίας. Η αύξηση αυτή αντανακλά το «λουτρό αίματος» που προηγήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες στην αγορά εργασίας. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις απέλυσαν μόνο τον Νοέμβριο 533.000 εργαζόμενους, τους περισσότερους εδώ και 34 χρόνια, ενώ συνολικά έως αυτή τη φάση της ύφεσης περίπου 2.000.000 Αμερικανοί έχουν χάσει τη δουλειά τους.Το Πανεπιστήμιο UCLA εκτιμά ότι με τους ρυθμούς αυτούς η ανεργία θα φτάσει στα τέλη του 2009 στο 8,5% από 6,7% τον προηγούμενο μήνα. Ακόμη πιο απαισιόδοξος ο Ντέιβιντ Ρόζεμπεργκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Merrill Lynch Βορείου Αμερικής, πιστεύει ότι ακόμη βρισκόμαστε στη μέση του συνόλου των απολύσεων και εκτιμά ότι η ανεργία ενδεχομένως θα ξεπεράσει το 10%.Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε μάλιστα χθες ότι η οικονομία δεν αντέχει άλλες μαζικές απολύσεις, που ενδεχομένως θα προκύψουν αν αφεθούν στην τύχη τους οι τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας. Το σχέδιο ενίσχυσης των «τριών μεγάλων του Ντιτρόιτ» με 14 δισ. δολάρια εγκρίθηκε προχθές αργά το βράδυ από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Εκκρεμεί όμως ακόμη η ψήφισή του από τη Γερουσία, στην οποία αρκετοί Ρεπουμπλικανοί αντιδρούν.
Συρρίκνωση ΑΕΠ 4,7%
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων -που συμμετείχαν σε σχετική μηνιαία δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters- το αμερικανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί στο τρέχον τρίμηνο κατά 4,7%, ενώ ανάλογη μείωση, της τάξης του -2,6% και -0,6%, προβλέπεται αντίστοιχα στο α'και β' τρίμηνο του 2009. Αν συνυπολογιστεί ο ρυθμός ανάπτυξης -0,5% στο γ' τρίμηνο του 2009, τότε η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βαδίζει ολοταχώς προς τη μακρύτερη σε διάρκεια και ενδεχομένως βαθύτερη περίοδο ύφεση από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/12/2008-ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ)