Ελλάδα-Δημόσιο χρέος


Αυξημένα βάρη για το χρέος.Φόβοι για «εμπλοκή» στο πρόγραμμα κρατικού δανεισμού το 2009
Αθήνα
Το «άλμα» της διαφοράς επιτοκίου(spread) των ελληνικών κρατικών ομολόγων με τους αντίστοιχους γερμανικούς τίτλους προκαλεί έντονη ανησυχία για την πορεία του προγράμματος κρατικού δανεισμού το 2009.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν έχει ανακοινώσει ακόμα το πρόγραμμα για το νέο έτος, ωστόσο οι εκτιμήσεις της αγροάς κάνουν λόγο για δανεισμό ύψους 53 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 20,3% του ΑΕΠ!
Φέτος, ο κρατικός δανεισμός αναμένεται να «κλείσει» στα 43 δισ. ευρώ, ενώ η αρχική πρόβλεψη του οικονομκού επιτελείου ήταν 37 δισ. ευρώ.
Οι δημοπρασίες κρατικών ομολόγων γίνονται «παραδοσιακά» μέσα στο πρώτο τρίμηνο κάθε χρονιάς.
Ωστόσο, το spread έχει διευρυνθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999 (άγγιξε το 2% έναντι μόλις 0,30% πριν από ένα έτος) και το ελληνικό δημόσιο δεν θα μπορέσει εύκολα να βρει αγοραστές για τα ομόλογα, ενώ το κόστος εξυπηρέτησης (τοκοχρεωλύσια) του κρατικού χρέους προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις στον προϋπολογισμό.
Σημειώνεται ότι η διαφορά του 2% είναι ένα από τα κριτήρια ένταξης στην ΟΝΕ.
Στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (το «χρηματιστήριο» των ομολόγων) ο όγκος συναλλαγών έχει υποχωρήσει στα 7,5 δισ. ευρώ (Νοέμβριος), έναντι 14 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο και 40 δισ. ευρώ το Νοέμβριο του 2007
Στη διάρκεια του 2009 λήγουν ομόλογα αξίας άνω των 26 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τον Ιανουάριο λήγουν ομόλογα 6 δισ. ευρώ.
Το Δημόσιο καλείται να αναχρηματοδοτήσει τις λήξεις και επιπλέον να καλύψει τα ελλείμματα και τους τόκους που θα καταβάλει για το σύνολο του χρέους ύψους 260 εκατ. ευρώ.
Έτσι, θα δανειστεί συνολικά 41 δισ. ευρώ ενώ θα χρειαστεί να αντλήσει 13 δισ. ευρώ που αφορά στα ομόλογα τα οποία θα εκδώσει για το σχέδιο στήριξης των τραπεζών. ...
(12/12/08 14:32 - in.gr)
--------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------
ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΣΠΕΚΟΥΛΑΡΟΥΝ ΣΤΗ ΒΙΑ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΨΑΛΙΔΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΚΑΤΑ 1,96%
Ασφυξιογόνα χτύπησαν και τα ομόλογα

«Στα σχοινιά» έχουν στριμώξει την ελληνική οικονομία οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές απειλώντας πλέον ευθέως να κλείσουν τις στρόφιγγες του δανεισμού για το Δημόσιο.

Μετά την πρόσφατη έκρηξη βίας και τις καταστροφές που επακολούθησαν, οι ξένοι αξιώνουν πλέον ακόμη υψηλότερα επιτόκια για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς το επενδυτικό περιβάλλον έχει διαταραχθεί σοβαρά. Το κλίμα που επικρατεί και τροφοδοτείται από μπαράζ ξένων δημοσιευμάτων θυμίζει έντονα ημέρες του 1999, τότε που διάφοροι «σπεκουλαδόροι» στοιχημάτιζαν κατά της ένταξής μας στην ΟΝΕ. Σήμερα το δίλημμα που έθεσε η διεθνής κρίση είναι κατά πόσο και με πιο κόστος θα αναχρηματοδοτήσει η χώρα το τεράστιο δημόσιο χρέος. Τα δακρυγόνα των τελευταίων ημερών έκαναν ακόμη πιο «ασφυκτικές» τις πιέσεις που δεχόταν τον τελευταίο καιρό η ελληνική οικονομία από τις ξένες αγορές.Τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών επιδείνωσαν την κατάσταση. Οι ξένοι επενδυτές διαμηνύουν ότι θα φρενάρουν εφεξής τα σχέδια επέκτασης στην ελληνική αγορά, όπως έπραξε η δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα ρούχων στον κόσμο, η Η & Μ, μετά το κάψιμο του πολυώροφου καταστήματός της στη Σταδίου. Στον κόσμο των «άυλων επενδύσεων» η αντίδρασή τους ήταν άμεση και ακαριαία, εκτοξεύντας χθες το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων κοντά στο 2% (1,96%). Δημοσιεύματα από ξένα πρακτορεία και εφημερίδες έκαναν λόγο για έναν νέο επενδυτικό κίνδυνο που έχει παρεισφρήσει στην ελληνική αγορά, αυτόν της... «βίας».Στα δεινά που αντιμετώπιζε ο κρατικός προϋπολογισμός φέτος -ήδη από το εννεάμηνο το έλλειμμά του είχε ξεπεράσει τον ετήσιο στόχο κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ- προστέθηκαν εσχάτως οι αποζημιώσεις στους πληγέντες επιχειρηματίες και καταστηματάρχες. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι διαφαινόμενες υπερβάσεις του ελλείμματος θα απαιτήσουν νέο δανεισμό από την πλευρά του Δημοσίου, γι' αυτό άρχισαν ήδη να πιέζουν για ακόμη υψηλότερα επιτόκια. Χθες η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στη δευτερογενή αγορά άγγιξε το 5,18%, όταν αυτή του αντίστοιχου γερμανικού ήταν μόλις 3,22%. Δηλαδή το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς είχε εκτιναχθεί στο 1,96%.Η κατάσταση έχει φτάσει στα όρια του συναγερμού, καθώς δημιουργούνται πλέον σοβαρά εμπόδια στον απρόσκοπτο δανεισμό του Δημοσίου, ο οποίος του χρόνου εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 53 δισ. ευρώ. Στην Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε χθες εσπευσμένα συνάντηση τραπεζικών στελεχών με τον υποδιοικητή της Παν. Θωμόπουλο, προκειμένου να γίνει μία πρώτη αποτίμηση.Για τη διατραπεζική αγορά υπάρχει η προσδοκία ότι η εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος (χθες η Πειραιώς αποφάσισε να ενταχθεί διαθέτοντας στο Δημόσιο προνομιούχες μετοχές 370 εκατ. ευρώ) θα εξομαλύνει την κατάσταση.
«Το ξήλωμα της Ελλάδας»
Ομως για την αγορά ομολόγων οι οιωνοί είναι αρνητικοί, καθώς οι ξένοι ρευστοποίησαν μεγάλα πακέτα ομολόγων και πλέον παρακολουθούν εκ του μακρόθεν τα τεκταινόμενα. Οι «Financial Times» σχολιάζοντας τις εξελίξεις αυτές έκαναν λόγο για το «ξήλωμα της Ελλάδας», διευκρινίζοντας ότι η ευφορία που προκάλεσε στην Ελλάδα ο φθηνός δανεισμός μετά την ένταξη στο ευρώ έχει περάσει πλέον ανεπιστρεπτί.
(Ελευθεροτυπία- 12/12/2008-ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΙΩΤΗΣ)