Πατριδογνωσία

Αγγελος Στεργίου
H ελληνικότητα είναι αίσθημα ή συνείδηση;
Στους Ελληνες του Απόδημου Ελληνισμού μεταφράζεται ως αίσθημα, γιατί κυριαρχεί η νοσταλγία για την πατρίδα -«την έχουμε στην καρδιά μας», όπως λέμε-, παρά ως κατά συνείδηση εθνοπαιδεία. Αυτή μπορεί να την έχει και κάποιος που δεν είναι Ελληνας, αλλά ως λάτρης του ελληνικού πνεύματος, της ελληνικής σοφίας, θα ήθελε να είναι και προσπαθεί να μοιάσει στον Ελληνα. Κατά τη γνώμη μου, βέβαια, δεν είναι ούτε αίσθημα ούτε συνείδηση· είναι βίωμα.

Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα.
Το Μεσοβούνι, το μικρό χωριό μου στη Θεσπρωτία, τον γαλάζιο ουρανό και τη μεγάλη του ιστορία: σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς οι Θεσπρωτοί είναι απόγονοι των Πελασγών, του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, από τους οποίους γεννήθηκε ο Ελλην, γενάρχης των Ελλήνων...

Η υπέροχη εκδοχή του Ελληνα.
Πολυμήχανος όπως ο Οδυσσέας, φιλόξενος όπως ο Ζευς και φιλόσοφος όπως ο Σωκράτης.

Αυτό που με χαλάει.
Η ζήλεια, ο φθόνος και η αχαριστία.

Προσόν ή μειονέκτημα να είσαι Ελληνας σήμερα;
Εάν συνδυάσουμε την ιστορία μας και το DNA που κουβαλάμε, σίγουρα είναι προτέρημα.

Παράγει πολιτισμό ο Ελληνας της νέας εποχής ή μένει κολλημένος σε μια ρητορική ελληνικότητα;
Το ισοζύγιο παραγωγής - κατανάλωσης σήμερα είναι σχεδόν στη μέση· καιρός να το ανατρέψουμε, λοιπόν, υπέρ της παραγωγής.

Με ποια ταυτότητα οι Ελληνες περιέρχονται στον σύγχρονο κόσμο;
Ο Σωκράτης είπε: «Δεν είμαι πολίτης της Αθήνας, αλλά του κόσμου». Ετσι είναι οι Ελληνες - πολίτες του κόσμου με την «ταυτότητα» του αρχαίου Ελληνα που έδωσε στην ανθρωπότητα τη δημοκρατία, την ιατρική, τη φιλοσοφία. Και με την επίγνωση του επαναστάτη Ελληνα που έχει γνώμονα το «ελευθερία ή θάνατος», την Ορθοδοξία και την τόλμη.

Το ελληνικό μου «γιατί» κι ένα «πρέπει» που πέταξα.
Γιατί στην Ελλάδα δεν προωθείται η έρευνα και γιατί δεν ενισχύονται οι δεσμοί αδελφοσύνης με τους Ελληνες επιστήμονες της Διασποράς, ώστε να γίνουμε μια γροθιά και να προσφέρουμε στην πατρίδα μας το καλύτερο; Πέταξα τα «πρέπει» που θεώρησα ότι αντικρούουν στις αρχές μου.

Ο Ελληνας ποιητής μου.
Ο Διονύσιος Σολωμός. Με έμαθε να αγαπώ δυνατά την πατρίδα μου, γράφοντας: «Βάλε στην καρδιά σου την Ελλάδα και θα αισθανθείς κάθε μορφής μεγαλείο».

Η αδιαπραγμάτευτη ελληνική αλήθεια μου.
Η ιστορία λέει ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Ελληνες και πιστεύω ότι ο Ελληνας ποτέ δεν διαπραγματεύεται την πατρίδα του και την ορθόδοξη πίστη του - αυτό ισχύει και για μένα.

Η Οδός των Ελλήνων στον παγκόσμιο χάρτη - ορίστε την.
Ο δρόμος της επιστροφής στις ρίζες και στις παραδόσεις μας, αλλά και η ταυτόχρονη πορεία μας στην πρόοδο της επιστήμης και την τεχνολογία.
*Ο δρ Αγγελος Στεργίου είναι κλινικός ερευνητής, διευθυντής κλινικών ερευνών -Chief Medical Officer & Head of Clinical Research at Accentia Bio & Biovest International- στη Νέα Υόρκη και επισκέπτης λέκτορας των Πανεπιστημίων Columbia και Kentaky Ouezlian, στην κλινική έρευνα.
(Καθημερινή-Άννα Γριμάνη-30/11/2008)