Ελλάδα-Εξόφληση χρέους μέσω δανεισμού

Σχέδιο σωτηρίας τώρα!
Τα πράγματα δυστυχώς εξελίσσονται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Η χθεσινή υποβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας από τη Standard & Ρoor΄s έθεσε σε λειτουργία το δυσμενέστερο σενάριο για την οικονομία μας.
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που υποβαθμίζεται, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις εκείνων που την περιέγραφαν ως τον «ασθενή κρίκο».
Το δυστύχημα είναι ότι η υποβάθμιση έρχεται σε μια στιγμή όπου η εξάρτηση από τον εξωτερικό δανεισμό είναι απόλυτη και σε χρόνο κατά τον οποίο αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση των διεθνών πιστωτικών συνθηκών.
Ηδη οι αγορές αντιμετώπισαν χθες με έκδηλη ανησυχία τις ζημιές της Deutsche Βank, ύψους 4,8 δισ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, και τρέμουν την αναμενόμενη αποκάλυψη των προβλημάτων της Citigroup και της ΗSΒC. Η πρώτη θα αναγκασθεί να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να διασωθεί και η δεύτερη θα επιχειρήσει θηριώδη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 30 δισ. δολ. προκειμένου να επιβιώσει. Κακά τα ψέματα, σε αυτό το περιβάλλον η χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους θα είναι εξαιρετικά δυσχερής. Το πιθανότερο είναι, αν οι διεθνείς πιστωτικές συνθήκες δεν αλλάξουν, η Ελλάδα να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Σε δύο- τρεις μήνες θα έχει απέναντί της δύσπιστους δανειστές και αρπακτικά κάθε λογής.
Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το πρόβλημα είναι συνειδητοποιημένο. Οι ως τώρα επιλογές της κυβέρνησης και η στάση των κομμάτων φανερώνουν ότι δεν υπάρχει κατανόηση του προβλήματος και της δυναμικής που αποκτά.
Ειδικώς ο κ. Καραμανλής που έχει τον πρώτο λόγο αντιδρά δυσανάλογα υποτονικά σε σχέση με το μέγεθος και την ένταση του προβλήματος. Αυτή τη στιγμή η χώρα έχει ανάγκη από ένα αξιόπιστο σχέδιο σωτηρίας. Οφείλει κατ΄ αρχάς η κυβέρνηση να στραφεί στον εσωτερικό δανεισμό. Να περιορίσει κατά το δυνατόν την εξάρτηση της χώρας από τον εξωτερικό δανεισμό, απευθυνόμενη στον ευρύ κύκλο των εγχωρίων αποταμιευτών. Είναι επίσης ανάγκη να ανακτηθεί πλήρως η Εθνική Τράπεζα. Χρειάζεται τούτη την ώρα η Ελλάδα ένα μεγάλο τραπεζικό ίδρυμα αφοσιωμένο στα συμφέροντα της χώρας. Αυτό διδάσκει η πρόσφατη πικρή εμπειρία των χωρών της Βαλκανικής και της Βαλτικής. Και μαζί χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης, που θα απαιτεί συνεισφορές από τους έχοντες και κατέχοντες, πειθαρχία και συναίνεση από τους πολλούς.
Μόνο έτσι, διά της ανακατανομής των εισοδημάτων και των διαθεσίμων πόρων, θα καταστεί δυνατή η μείωση των ελλειμμάτων, η επανάκτηση της εμπιστοσύνης και η διαμόρφωση συνθηκών νέας ανάπτυξης.
Αν τα παραπάνω δεν συνειδητοποιηθούν εγκαίρως, πολλές θα είναι οι απώλειες, όπως ο ανεμπόδιστος πλους της τουρκικής φρεγάτας στα ανοιχτά της Κέας προειδοποιεί.
(ΒΗΜΑ-15/1/2009-Κείμενο του Αντ.Καρακούση)
Η προσθήκη εικόνων έγινε με ευθύνη του IVOS 2