Gaza:Οτιδήποτε κινείται είναι στόχος, οτιδήποτε όμορφο καταστρέφεται...

«Ολόκληρα δωμάτια είναι γεμάτα με νεκρά παιδιά»
(Παλαιστίνιος γιατρός περιγράφει σκηνές τρόμου από το κέντρο της Γάζας)
«Στα νοσοκομεία δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος στο πάτωμα. Ολόκληρα δωμάτια είναι γεμάτα με νεκρά παιδιά, αλλά και με τραυματισμένα στα οποία δεν μπορούμε να προσφέρουμε βοήθεια. Δεν έχουμε ηλεκτρικό, νερό, τρόφιμα, φάρμακα. Ακούμε τις βόμβες και το μόνο που κάνουμε είναι η προσευχή μας. Μας γύρισαν πίσω στον 17ο αιώνα».
Ο γιατρός Μούσα ελ-Χαντάντ μάς μιλάει από το κέντρο της Πόλης της Γάζας.
«Μόλις γύρισα στο σπίτι μου», διηγείται ο γυναικολόγος που μέχρι πέρυσι ήταν ιατρικός συντονιστής σε όλη την Λωρίδα της Γάζας. «Από τους 600 νεκρούς, οι μισοί είναι παιδιά και γυναίκες και οι περισσότεροι από τους υπολοίπους άμαχοι ηλικιωμένοι- όλοι αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τη Χαμάς. Πριν από λίγο κοιτούσα έξω από το παράθυρό μου, καθώς ισραηλινά F-16 πετούσαν σε χαμηλό ύψος. Μια μηχανή με δύο εφήβους περνούσε στον δρόμο. Τους χτύπησαν. Μπροστά στα μάτια μου οι δύο νέοι έγιναν κάρβουνο. Σε λίγο θα ξεμείνουμε από λόγια για τα όσα βλέπουμε να γίνονται γύρω μας...» Τις περιγραφές του Μούσα ελ-Χαντάντ για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης επιβεβαίωσε στο ΒΒC και ένας Νορβηγός γιατρός που εργάζεται στο κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας. «Οι Ισραηλινοί ισχυρίζονται ότι χτυπούν μόνο στρατιωτικούς στόχους», δήλωσε ο Μαντς Γκίλμπερτ. «Τότε πώς εξηγείται ότι το 50% είναι γυναικόπαιδα και ότι από τους 900 τραυματίες που έχουμε αυτήν τη στιγμή εδώ, μόνο 2 είναι μαχητές της Χαμάς;».
Ό,τι κινείται, σκοτώνεται
«Οτιδήποτε κινείται είναι στόχος, οτιδήποτε όμορφο καταστρέφεται», μας λέει τηλεφωνικά ο Μούσα ελ-Χαντάντ καθώς περιγράφει πως το μόνο νερό που υπάρχει είναι ό,τι έχει μαζευτεί στη δεξαμενή που βρίσκεται στην ταράτσα και το μόνο φως το βράδυ προέρχεται από τα κεριά που κι αυτά σιγά σιγά τελειώνουν. «Στα νοσοκομεία μας λείπει το 90% των φαρμάκων, οι γεννήτριες αρχίζουν και χαλάνε και δεν έχουμε ανταλλακτικά. Μας τελειώνουν και τα αναλώσιμα, δεν έχουμε πια ούτε γάζες. Όταν αιμορραγούν οι ασθενείς κόβουμε σεντόνια σε λωρίδες για να φτιάξουμε επιδέσμους. Σε λίγο θα ξεμείνουμε και από αυτά. Στους διαδρόμους οι μάνες σπαράζουν πάνω από τα παιδιά που δεν μπορούμε να βοηθήσουμε. Δεν υπάρχουν χειρουργοί. Οι άνθρωποι απλώς περιμένουν να πεθάνουν. Το νοσοκομείο ήταν ήδη γεμάτο τις πρώτες ημέρες. Κάποιους τραυματίες που δεν ήταν σοβαρά τους βάλαμε στο τζαμί που βρισκόταν ακριβώς δίπλα. Ήταν ένα ιερό μέρος, και όμως τα ισραηλινά αεροπλάνα χτύπησαν και εκεί. Μέχρι στιγμής έχουν ισοπεδώσει 15 τζαμιά- σε πολλά από αυτά εκείνη την ώρα βρίσκονταν άνθρωποι που προσεύχονταν».
Ο 65χρονος γιατρός ακούγεται κουρασμένος. «Κοιμόμαστε μόνο 2 ώρες κι αυτές με διαλείμματα. Φανταστείτε τους γονείς που δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους, τα οποία βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση σοκ. Φανταστείτε αυτήν τη γενιά των παιδιών, πώς θα μεγαλώσει. Φανταστείτε ότι όλα αυτά συμβαίνουν τον 21ο αιώνα και ο κόσμος τα παρακολουθεί στις τηλεοράσεις του. Φανταστείτε ότι δεν μας έχει μείνει τίποτα, ούτε καν ελπίδα... Κάθε φορά που ακούμε τις οβίδες σκεφτόμαστε απλά: τώρα μπορεί να είναι η ώρα μου, να είμαι εγώ ο επόμενος νεκρός».
Τανκς βομβάρδισαν σχολεία
ΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ τανκς χτύπησαν χθες σχολείο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια, όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκατοντάδες πολίτες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 40 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 55. Όπως περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες, η αυλή του σχολείου γέμισε με νεκρά σώματα και τραυματίες γεμάτους αίματα, πολλοί από τους οποίους ήταν παιδιά. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας Τζον Γκινγκ δήλωσε σε έντονο ύφος ότι το κτίριο έδειχνε ξεκάθαρα ότι ήταν σχολείο υπό την προστασία του διεθνούς οργανισμού και ο ίδιος είχε ενημερώσει τις ισραηλινές αρχές για τις γεωγραφικές συντεταγμένες του ώστε να μη χτυπηθεί. Περισσότεροι από 350 άνθρωποι βρίσκονταν εκεί την ώρα που χτύπησαν οι ισραηλινές οβίδες. Σε ερώτηση εάν στην περιοχή βρίσκονταν μαχητές της Χαμάς, ο Γκινγκ απάντησε ότι εκεί κοντά διεξάγονταν μάχες «και υπήρχε έντονη στρατιωτική δραστηριότητα». Ο ισραηλινός στρατός δικαιολόγησε την επίθεση με τον ισχυρισμό ότι «από το σχολείο εκτοξεύθηκαν οβίδες». Άλλα δύο κτίρια με τη σημαία του ΟΗΕ δέχθηκαν ισραηλινά πυρά χθες, ένα σχολείο στην Πόλη της Γάζας όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι 400 άμαχοι και ένα κέντρο υγείας στον καταυλισμό Μπουρέιγ. «Δεν υπάρχει πλέον κανένα ασφαλές μέρος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

«Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ραγδαία.
Η κατάσταση είναι τραγική.
Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν κάθε ώρα.
Πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά».
(Συνέντευξη:Νατ. Μπαστέα-ΝΕΑ-7 /1/2009)
Η προσθήκη εικόνων στο κείμενο έγινε με ευθύνη του IVOS 2